Byt, nebo dům?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16743
10.3.11 19:51

Já bydlela celý život v paneláku a teď už 7. ro s manželem v baráku a sdětma je barák k nezaplacení. Tkaže za mě taky dům-e to koukám jednoznačené :lol:
A kde bydlíte ted-nemohli by jste to třeba pronajímat a z toho platit hypotéku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1141
10.3.11 20:33

Záleží jestli jste s manželem ten „typ“, kteří se o dům a zahradu chtějí starat. Protože starostí bude samozřejmě spousta.
Odhad na dům je sice kolem 3 mil., ale otázka je, jestli by se vám podařil v dnešní době za tolik prodat kdy realitní trh víceméně stagnuje.

Takže já bych si dům určitě nechala, zrekonstruovala
a užívala si soukromí a šťastných dětí na vlastní zahradě. To je opravdu k nezaplacení.
Třeba po MD půjdeš do práce a bude zase líp. Vždyť dneska je hypotéka běžná. Určitě to zvládnete. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
10.3.11 20:36

Já bych brala domek s tím, že po dobu mateřské bych opravovala nejnutnější (nepíšeš, nakolik je dům obyvatelný) a pak uvidíte, jak na tom budete, třeba si vezmete větší půjčku, nemusíte hned hypotéku, pak dělat třeba větší opravy a taky postupně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
10.3.11 20:51

Ja budu jako jedina hlasovat pro byt :mrgreen:
Kdyz baracek prodate jak pises a poridite za to pekny a dostatecne velky byt, budete zit bez dluhu. To taky neni k zahozeni :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
10.3.11 21:07

jsem taky pro byt a život bez dluhů až se budete mít lépe byt můžete prodat a pořídit dům.
Jen si zjistěte jaká je reálná cena prodejní ,někdy nemá s odhadní moc společného s tou za ,kterou se dá prodat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
10.3.11 21:08

Jeste jde taky o to, jestli se baracek podari prodat a za jakou cenu. Ono se ted hodne spatne prodava i byt natoz domek, vim o cem mluvim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
10.3.11 23:35

Ja bych mela uplne jine reseni.
Prodala bych ho.A koupila si pozemek a postavila si novostavbu a trosku bych se i klidne zadluzila.
Ale zalezi jak je baracek stary.Pokud neni zase tak stary tak bych si ho nechala.Pokud je to starsi dum a je potreba delat velka rekonstrukce tak udelat reseni jake pisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
12.3.11 10:24

přemýšleli jste o možnosti byt plus zahrada v nšjaké kolonii u bytu?? dneska se to tak dělá a za pěknou zahradu by dala spousta lidí kde co..prostě- ráno si uklidíš v bytě, uvaříš a odpoledne můžete na zahradu- můžeš si tam postavit chatku i na přespání, koupíš bazén , můžes ta dělat různé párty atd.. je to takové meziřešení.. barák jsou starosti, je to žrout peněz a v podstatě nikdy nic není hotové.. pravda je to, že máš zase zahradu u nosu, vypustíš děti a je to.. stejně jako v bytě i v domě můžeš mít souseda ,,vola,, s kterým se nedomluvíš, taky pár takových případů znám.. pokud opravuješ starý barák pozor na to, v jakém je stavu- dost čato to končí totální rekonstrukcí s obrovskou potřebou peněz.. takže si to dobře rozmyslete- pokud nevlastníte jiný zdroj peněz než je práce a nevyděláváte skutečně hodně, tak budete rekonstruovat za pochodu- máš na to nervy bydlet několik let na staveništi? manžela asi uvidíš jen letmo, bude bud v práci, nebo na baráku. Na dovolený atd.. zapomen, vše se bude toočit kolem stavby, ne všichni to ustojí.. je dost případů kdy šli lidi od sebe, protože je stavba nebo reko baráku vycucla… byt si zrekonstruuješ a už ho máš hotový, o dům se stará družstvo ze společných peněz. Pak prostě jen vyjedeš na zahradu, kde si můžeš dělat coc chceš, poznáš tam spustu lidí-sousedů- které bys normálně třeba ani nepotkala.. každé má prostě svoje.. zajímavý je, že drtivá většina lidí mi vždycky řekne, že už by nikdy nestavěla a barák neopravovala.. čím to asi bude..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.1.13 11:12

Ahoj všem, potřebuju se poradit, proto oživuji diskuzi. S přítelem se budeme brzy stěhovat zpátky do mého rodného města. Vlastním tam byt 2+1 a jsme 4. Jasný je, že starší 17 dcera musí mít svůj pokojík a my holt by jsme spali v obýváku s malým ročním synkem. No a časem třeba hledali něco většího. Jenže potíž je v tom, že přítel stále chce dům někde na okraji města, nejlépe polosamota. Já nemám řidičák. Dcera bude mít možnost si ho udělat. No prostě chce té mladší dopřát pobyt venku na zahradě a ne panelák. Já jsem nikdy v domu nebydlela, vždycky v paneláku a byla jsem spokojená. Ale říkám si, že takhle ve městě i v malám bytě můžu jít s malým do bazénu, do zoo, vše dostupné do 15 minut běžnou mhd. Pošta, školka za rohem domu, nákupy bych taky byla schopná obstarat sama. Když budu v domku, tak asi nutnost pro mě bude ten řidičák. A dost se teda toho bojím, je mi už 40 a dvakrát jsem zažila bouračku. No asi bych se musela nějak překonat. Ale prostě nevím…někdy se mi ta představa bydlení v domku líbí, ale jindy z toho mám hrůzu. Nikdy jsem se třeba nestarala o zahradu…atd. Máte někdo podobnou zkušenost, že jste šli bydlet do domku z paneláku? A jak jste spokojení? Z města na vesnici?

• Citovat
  • Upravit
15404
23.1.13 11:14

Kvůli baráku bych obětovala i město a udělala si řídičák :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.1.13 11:17
@dani24687 píše:
Kvůli baráku bych obětovala i město a udělala si řídičák :kytka:

A proč? jaký v tom vidíš výhody?

• Citovat
  • Upravit
15404
23.1.13 11:20

Já na baráku vyrostla, od 15ti ale žiju v bytě. Výhody jsou určitě m4, klid, žádní hluční sousedé (v bytě nikdy nevíš, kdo se nastěhuje vedle), zahrada nebo nějaký menší plácek (nikdo neříká, že musíš pěstovat zeleninu nebo sadit kytky, pokud nechceš, udělejte trávník, dělejte grilovačky, opalování…toto bych věděla, jak využít)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30971
23.1.13 11:30
@Anonymní píše:
Ahoj všem, potřebuju se poradit, proto oživuji diskuzi. S přítelem se budeme brzy stěhovat zpátky do mého rodného města. Vlastním tam byt 2+1 a jsme 4. Jasný je, že starší 17 dcera musí mít svůj pokojík a my holt by jsme spali v obýváku s malým ročním synkem. No a časem třeba hledali něco většího. Jenže potíž je v tom, že přítel stále chce dům někde na okraji města, nejlépe polosamota. Já nemám řidičák. Dcera bude mít možnost si ho udělat. No prostě chce té mladší dopřát pobyt venku na zahradě a ne panelák. Já jsem nikdy v domu nebydlela, vždycky v paneláku a byla jsem spokojená. Ale říkám si, že takhle ve městě i v malám bytě můžu jít s malým do bazénu, do zoo, vše dostupné do 15 minut běžnou mhd. Pošta, školka za rohem domu, nákupy bych taky byla schopná obstarat sama. Když budu v domku, tak asi nutnost pro mě bude ten řidičák. A dost se teda toho bojím, je mi už 40 a dvakrát jsem zažila bouračku. No asi bych se musela nějak překonat. Ale prostě nevím…někdy se mi ta představa bydlení v domku líbí, ale jindy z toho mám hrůzu. Nikdy jsem se třeba nestarala o zahradu…atd. Máte někdo podobnou zkušenost, že jste šli bydlet do domku z paneláku? A jak jste spokojení? Z města na vesnici?

V panelaku jsem vyrostla, od cca 20 bydlim v dome.

Zalezi na stavu domu, pokud je to novostavba, je neni udrzba tak narocna a casove je to podobne jako byt. Pokud je to neco starsiho, tak prace asi nikdy nekonci.

V byte je mene domacich praci a je levnejsi. Neni potreba zivit auto, nekam vozit deti. Zoo, bazeny apod jsou v dosahu, skolky take.

V dome se porad neco plati (to mluvim o novostavbe). Bazeny a zoo jsou dal, ale mozna, ze ani nejsou potreba. Deti si vyhraji zase jinak, dospeli pracuji kolem domu, takze to take cas zaplni. V dome nemusis resit, jestli ti moc nedupou deti, neobtezuje te cizi ruch, nemusis brat ohledy na ostatni. Do skol deti musis vodit, ale v dnesni dobe jsou deti v druzine jeste v 3-4 trite, take je rodice vodi. Pak uz si dojedou autobusem sami.

Za me ma oboji neco, ale dum je dum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
23.1.13 11:34

Utekla jsem z velkeho mesta na okraj minimestecka - z panelakovych bytu do rodinneho domku se zahradou. Takze muzu opravdu porovnat.
Nyni jsem s dcerou prozatim sama.
Nikdy bych neuvazovala o dobrovolnem navratu do bytu. Vse se da zvladnout, i ten ridicak, nedavno ho dodelala ma padesatileta teta! :kytka:

Je tu prace, jsou zde omezeni, neni tu takove „pohodli“… ale kdyz v lete sedim na zahrade, u grilu, opaluju se nahore bez, napustime si svuj bazen, sedim vecer s vinem a koukam na hvezdy, kdyz vidim malou na piskovisti, blbnout se psem, nasypavat si kaminky do kyblicku, jist maliny - vim, ze vsechny drina za to stoji… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
23.1.13 11:35

Nesouhlasim s tim, ze bydleni v dome je drazsi nez na byte - tedy, co se beznych nakladu tyce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí