Byt, nebo dům?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25179
18.1.17 11:43
@ka2ka píše:
to je fakt, ale dočetla jsem že zakladatelka má k bytu i zahradu takže tam bych asi nad domem ani nepřemýšlela

jj, doporučila jsem jí to samé. Podle mého je to na Prahu super varianta :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31944
21.1.17 02:46

Byt se zahrádkou :)

Příspěvek upraven 21.01.17 v 02:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.1.17 02:48

Chvíli jsem tu nemohla být, ale zjistila jsem, že to, co mě nejvíc aktuálně táhne k baráku jsou paradoxně finance a aktuální nabídka bytů. Takže v aktuální fázi je to asi opravdu neřešitelný problém :( ale děkuji, opravdu, získala jsem na věc trochu jiný pohled a dost mi to pomohlo :)

P. S: Ale samozřejmě pokud někdo máte ještě cokoliv k tématu, ráda si poslechnu další názory a zkušenosti. Do konečného rozhodnutí ještě nějaký čas uběhne a nakonec… každá rada dobrá… :)

• Citovat
  • Upravit
3251
29.5.18 23:34

To se tak někdo má, sdědit domeček… u nás to tak původně mělo být taky, že se segrou sdědíme po našich domeček se zahradou, my tu s nima už x - let bydlíme a nakonec barák bude komplet segry, a mě vyplatí. strašně mě to mrzí, ale enadělám nic.budu ráda, když zbyde na pnelákovej byt a je mi z toho zle, jen na to pomyslim.od dětství jsem zvyklá na barák a neumim si sama sebe v panláku představit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
30.5.18 08:51
@mattule píše:
To se tak někdo má, sdědit domeček… u nás to tak původně mělo být taky, že se segrou sdědíme po našich domeček se zahradou, my tu s nima už x - let bydlíme a nakonec barák bude komplet segry, a mě vyplatí. strašně mě to mrzí, ale enadělám nic.budu ráda, když zbyde na pnelákovej byt a je mi z toho zle, jen na to pomyslim.od dětství jsem zvyklá na barák a neumim si sama sebe v panláku představit…

Tak alespoň, že tě vyplatí, lépe, než kdyby to dostala celé (někdy si to tak „milí“ sourozenci zařídí u rodičů - to by ti teprve bylo opravdu zle!!) Nyní přeci jenom byste tak měly mít každá přibližně polovinu „hodnoty“. Ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.24 13:40

Ahoj holky,
potřebovala bych i názor někoho nezaujatého, s manželem nejsme schopni dojít k nějakému závěru, reps. pořád se přikláníme tu k jedné, tu k druhé variantě.

Vzhledem k tomu, že budu popisovat naši rodinnou finanční situaci, píšu jako anonym.

Jsme rodina 2+2, děti kluk a holka, věk 16 a 13.
Momentálně máme 2 byty 3+1 na hypo.
V jednom jsou nájemníci, tento byt bychom rádi příští rok v zimě splatili.
V druhém bytě žijeme, hypo máme 3. rokem.

Příjmy rodiny jsou:
50 000,– muž
35 000,– já
16 000,– nájem = celkem tedy cca 100 tisíc.

Výdaje jsou kolem 65-70 tisíc.

Zbylé peníze spoříme, příští rok bychom chtěli doplatit starou hypo (asi 900 000,–).
Když starou hypo splatíme, budeme mít stále příjem kolem 100 - 105 tisíc, ale výdaje nám klesnou na 50 - 55 tisíc.

Poslední dobou je nám však v bytě těsno. Děti mají sice pokoj 20 m2, ale jak jsou opačného pohlaví, rádi by již každý své soukromí. Jedno dítko studuje na sš těžký obor, mladší dítě je na víceletém gymnáziu. Poctivě se oba učí a opět narážíme na to, že chtějí svůj klid. Občas si vodí domů kamarády a zase nemají soukromí. A to nemluvím o jednom jediném wc, které je prostě absolutně nedostatečné :oops: :zed:

Co teď? Vydržet to? Předpokládáme, že oba půjdou na vš (možná v místě bydliště), takže tento stav může trvat ještě několik let.

Uvažujeme o koupi domku, ale ty ceny jsou, jaké jsou. Ve finále by nám příjem klesl o nájem, takže bychom měli cca 85 - 90 tisíc, výdaje s nějakou reálnou hypo by byly asi 55 - 60 tisíc. Prakticky tedy podobné jako teď, ale přesto už je to pro nás situace jiná, byli bychom bez pasivního příjmu a navíc jen s 1 nemovitostí (ve smyslu - kdyby se teď cokoli pokazilo, víme, že můžeme nejhůř jednu nemovitost prodat).

Koukáme dost po řadových domech na okraji města, topení plynem, někde plynem + krbovou vložkou. Nemáme ani představu, kolik se v takových domech třeba protopí (jasně, je to individuální, záleží na teplotě, dodovateli…) - jsme v práci/ve škole, doma tedy odpo + večer, topíme max. 21 -22, nemáme rádi přetopeno, v kuchyni a ložnici netopíme skoro vůbec. Počítali jsme na zálohách 5 tisíc měsíčně…? Je to hloupost???

Jít do toho, nebo nejít???
Ještě bych chtěla napsat, že jsme zvyklí šetřit, cestujeme většinou po ČR, jezdíme na 1 letní dovolenou a sem tam prodloužené víkendy, jinak kolo, kultura,…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.8.24 15:00

Ještě bych dodala, že momentálně tedy máme 2 hypo v celkové výši 5 mega (4 mega nový byt, 1 mega starý byt) v celkové hodnotě cca 9,5 - 10 milionů

Pokud bychom kupovali dům, tak v hodnotě 9 - 9,5 milionů, hypo bychom si brali cca 4 -4,5 milionů

• Citovat
  • Upravit
169
31.8.24 21:39

Záleží na Vašem životním stylu, jestli by Vás bavilo se o dům starat. Je lokalita dostupná i pro děti, abyste nemuseli taxikařit/aby nestrávily půl odpoledne na zastávce?
Vyrostla jsem v domě, ale osobně jsem bytová, tak to tak ber :) zahrada je super (v létě a když je na jaře a na podzim hezky).
Co se týče nákladů, osobně pochybuju, že s vodou, elektřinou, plynem a dalšími náklady byste se dostali na 5k. Sice se neplatí fond oprav, ale zase byste si museli držet vlastní “fond” na opravy, údržbu a nenadálé výdaje - jednou za čas nový kotel, pravidelná revize kotle a komínu, v nějakém časovém horizontu střecha…
Topení je jiné - mám srovnání, v bytě i když se netopí, tak teplota pod 20 stupňů nespadne. V domě vás zespoda nikdo vytápět nebude.
Osobně bych se zamyslela, jestli se nedá váš byt dispozičně upravit na 4kk - viděla jsem rekonstrukce, kde se přepažila kuchyně, v časti s oknem se vytvořil spací kout pro rodiče, jako dočasné řešení, aby děti měly 2 pokoje. Škoda zbavovat se bytu, může ho v budoucnu využívat jedno z dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.24 21:41
@ovetru píše: Více

5000,– bylo myšleno jen za topení, celkové náklady počítám min. 10 000,–

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie