Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@dani24687 Pokud to není zmiňovaná polosamota, tak barák vyjde úplně na stejno, jak ten panelák. Sousedi, co celý léto do půlnoci grilujou, soused na druhé straně je hluchý a trpí nespavostí, takže od 7-10 dechovka, o víkendu sekačky a cirkulárky. Jako bonus v zimě popílek z okolních baráků, to se sice alespoň v městech dost lepší, ale na zamoření stačí jeden důchodce, co nemá na kotel a topivo. Jako plácek mi naprosto stačí terasa. Dětem se tam vleze bazének a pidistan, já tam má nějaké kytky. Seděli jsme tak všehovšudy asi dvakrát. Navíc na sídlišti od jara do léta stačí vylézt ven na hřiště a vždycky se najdou parťáci na hru. Na polosamotě to budeš jen ty a prcek. Teď je ještě orientovaný výhradně na maminku, ale to klidně za rok už nemusí být pravda.
Jenže k polosamotě budeš potřebovat dvě auta a ty taky živit. Za dva roky půjde prďola do školky, takže začne taxikaření. Plus záleží, v jakém stavu ten dům bude. I dobře udržovaný dům vyžaduje dost péče, pokud ale máte jen na barabiznu, tak zapomeň na volné víkendy. Navíc stavba není zrovna ideální prostředí pro malé dítě.
@Barca12345 píše:
Nesouhlasim s tim, ze bydleni v dome je drazsi nez na byte - tedy, co se beznych nakladu tyce…
Nemyslim naklady typu elektrina, voda, plyn. Tam je to srovnatelne, mozna trochu vic za teplo (dle velikosti domu), ale zase muze to clovek lepe regulovat. Ale spis takove ty neviditelne veci, jako sekacka, popelnice, veci na zahradu… Proste takove to, co clovek v byte nepotrebuje. Vychazim spis z toho, ze ve svem byte jsem jiz jsem bydlela a komplet ho zaridila a ted pri prestehovani do domu vidim, kolik dalsich veci se kupuje do domu a porad to nekonci:-) A pak to prodrazuje nutnost auta.
@Cuddy píše:
Nemyslim naklady typu elektrina, voda, plyn. Tam je to srovnatelne, mozna trochu vic za teplo (dle velikosti domu), ale zase muze to clovek lepe regulovat. Ale spis takove ty neviditelne veci, jako sekacka, popelnice, veci na zahradu… Proste takove to, co clovek v byte nepotrebuje. Vychazim spis z toho, ze ve svem byte jsem jiz jsem bydlela a komplet ho zaridila a ted pri prestehovani do domu vidim, kolik dalsich veci se kupuje do domu a porad to nekonci:-) A pak to prodrazuje nutnost auta.
Ja to zase pocitam se vsim vsudy… za bydleni v byte 3+1 jsme mesicne dali se vsim vsudy asi osm tisic - najem, elektrina, plyn a tak… ted mam naklady na bydleni maximalne 4000 Kc… vytapime drevem, zajistujeme si ho sami (uznavam, ze to je vyhoda, ale jde to udelat ve vetsine pripadu)… takze jsem 4000 Kc mesicne v „plusu“… a krasne to pokryje vsechny naklady okolo zahrady a tak dale…
Jasne, za nejaky cas bude treba udelat strechu, loni jsem si nechavala delat okna a zatepleni… ale to k domu patri, nevidim to jako „nevyhodu“, ale ani si nenamlouvam, ze to neni. Jen mi to stoji za vsechno to lrasne, co tu mam a ve meste ne… ![]()
@Barca12345 píše:
Utekla jsem z velkeho mesta na okraj minimestecka - z panelakovych bytu do rodinneho domku se zahradou. Takze muzu opravdu porovnat.
Nyni jsem s dcerou prozatim sama.
Nikdy bych neuvazovala o dobrovolnem navratu do bytu. Vse se da zvladnout, i ten ridicak, nedavno ho dodelala ma padesatileta teta!Je tu prace, jsou zde omezeni, neni tu takove „pohodli“… ale kdyz v lete sedim na zahrade, u grilu, opaluju se nahore bez, napustime si svuj bazen, sedim vecer s vinem a koukam na hvezdy, kdyz vidim malou na piskovisti, blbnout se psem, nasypavat si kaminky do kyblicku, jist maliny - vim, ze vsechny drina za to stoji…
Normálně jsem si toto všechno představila a je mi úplně hezky za tebe ![]()
@dani24687 píše:
Normálně jsem si toto všechno představila a je mi úplně hezky za tebe
Nerikam, ze ve meste se neda zit - taky da a kolikrat i pekne, i ve mestech jsou pekna mista… jen je to tady pro me proste lepsi ![]()
Nekdo radsi skudli na bydleni a ma krasne a drahe auto, nekdo zase jezdi po svete, nekdo ma byt a chalupu - mi to prozatim vyhovuje tak, jak to mam ![]()
Kazdy se musi rozhodnout sam, ale rada sdelim sve pocity…
A me ten dum prave vyhovuje i v tom, ze nepotrebuji takovou tu placenou zabavu- squash a bazeny, aby mel clovek pohyb, kavarny, aby si mel clovek s kamaradkami kde sednout… Nemusim se dokopavat k tomu jit si zaplavat, pohyb mam automaticky, s holkami si sedneme na zahradu nebo ke krbu… Je to jiny zivot, v mnohem komplikovanejsi, ale v mnohem snadnejsi a hezci. Take jsem v dome mnohem spokojenejsi a take mam srovnani s obojim- panelak, byt v cihlovem dome i rodinny dum.
Jeeeee, krb ![]()
Ted uz jsem na nej zvykla a mnohdy to mam jako „nutne zlo“, kazdy den cistit a topit, ale prvni tri mesice jsem to mela misto televize… ![]()
A ta romantikaaaaaa, se sampusem a nejakym fajn chlapem…
![]()
@kotyk píše:
@dani24687 Pokud to není zmiňovaná polosamota, tak barák vyjde úplně na stejno, jak ten panelák. Sousedi, co celý léto do půlnoci grilujou, soused na druhé straně je hluchý a trpí nespavostí, takže od 7-10 dechovka, o víkendu sekačky a cirkulárky. Jako bonus v zimě popílek z okolních baráků, to se sice alespoň v městech dost lepší, ale na zamoření stačí jeden důchodce, co nemá na kotel a topivo. Jako plácek mi naprosto stačí terasa. Dětem se tam vleze bazének a pidistan, já tam má nějaké kytky. Seděli jsme tak všehovšudy asi dvakrát. Navíc na sídlišti od jara do léta stačí vylézt ven na hřiště a vždycky se najdou parťáci na hru. Na polosamotě to budeš jen ty a prcek. Teď je ještě orientovaný výhradně na maminku, ale to klidně za rok už nemusí být pravda.Jenže k polosamotě budeš potřebovat dvě auta a ty taky živit. Za dva roky půjde prďola do školky, takže začne taxikaření. Plus záleží, v jakém stavu ten dům bude. I dobře udržovaný dům vyžaduje dost péče, pokud ale máte jen na barabiznu, tak zapomeň na volné víkendy. Navíc stavba není zrovna ideální prostředí pro malé dítě.
Chceme investovat tak 2500000, tak myslím něco slušnějšího, do čeho není hned třeba rvát hory peněz.
@dani24687 píše:
Normálně jsem si toto všechno představila a je mi úplně hezky za tebe
Jo, musím přiznat, že i mě to dost nalomilo. Tak snad si ten řidičák udělám.
@Barca12345 píše:
Jeeeee, krb
Ted uz jsem na nej zvykla a mnohdy to mam jako „nutne zlo“, kazdy den cistit a topit, ale prvni tri mesice jsem to mela misto televize…
A ta romantikaaaaaa, se sampusem a nejakym fajn chlapem…![]()
A jaké máte náklady za auta? Zatím teda máme jedno, a asi s tím mým by se tolik nejezdilo, ale i tak je třeba platit pojistení…atd.
@Anonymní píše:
Chceme investovat tak 2500000, tak myslím něco slušnějšího, do čeho není hned třeba rvát hory peněz.
To záleží, odkud jste. Někde se za to už dá sehnat malá novostavba, jinde koupíte do dvou starší dům na polosamotě, ale pak bude ten půlmilión tak na nutné úpravy a opravy. Kolem Prahy a Brna to možná bude stačit na pozemek.
@Anonymní píše:
Jo, musím přiznat, že i mě to dost nalomilo. Tak snad si ten řidičák udělám.
Nechci nikoho „lamat“, ptala ses na nazory… ![]()
Ja jsem s malou sama, mam jedno auto - porizovaci naklad byl cca 150 000 tis, rocni pojistka je 11000 Kc, gumy me stoji okolo patnacti tisic - ale mam terenak, jinak bych v zime nevyjela domu… kdyz to vezmu globalne, a koupis si male priblizovatko, gumy te vyjdou na pet tisic a rocni pojistka treba pet tisic…
male auta maji mnohem mensi spotrebu - ja mam spotrebu deset litru, na fabii je spotreba pet litru…
@kotyk píše:
@Barca12345Ty máš vážně baráčkové geny.
Proc??? Jeste tak tri roky zpatky jsem si to nedokazala predstavit… ![]()