Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Nimie píše:
Naopak, do garsonky se nastěhuje každý, do dražších bytů půjdou spíš jen vážnější zájemci
Já mám zkušenost opačnou. Do garsonky se nastěhuje jednotlivec nebo pár, který si neleze na nervy a zná se (případně matka s dětmi), do větších bytů jde často několik lidí, kteří se tolik neznají (často skupina studentů, skupina dělníků). Ale je to dáno tím, jestli je v lokalitě hodně práce, v některých místech opravdu třeba slovenští nebo polští dělníci vyhánějí ceny nájmů bytů hrozně vysoko, protože jich chce jít do 3+1 s neprůchozími pokoji hodně, takže když si rozdělí nájem, nestojí je to tolik jako garsonka. V místech, kde není žádná velká fabrika, zní asi toto zase jako scifi.
@zrcadlo píše:
Já mám zkušenost opačnou. Do garsonky se nastěhuje jednotlivec nebo pár, který si neleze na nervy a zná se (případně matka s dětmi), do větších bytů jde často několik lidí, kteří se tolik neznají (často skupina studentů, skupina dělníků). Ale je to dáno tím, jestli je v lokalitě hodně práce, v některých místech opravdu třeba slovenští nebo polští dělníci vyhánějí ceny nájmů bytů hrozně vysoko, protože jich chce jít do 3+1 s neprůchozími pokoji hodně, takže když si rozdělí nájem, nestojí je to tolik jako garsonka. V místech, kde není žádná velká fabrika, zní asi toto zase jako scifi.
Jasně, tak pokud vidíš skupinku studentů, tak můžeš odmítnout, ale jde o to, že pokud to pronajmeš nějaké rodině nebo páru, tak spíš půjde o spořádanější lidi. Garsonka tím, že je levnější, tak do ní půjde fakt každý, koneckonců studenti jsou schopni se tam nacpat ve 3. Nevím no, ale obecně ze zkušenosti bývají levnější byty náchylnější, protože jsou dostupnější.
@Anonymní píše:
Oživuji diskuzi, bydlíme v bytě v osobním vlastnictví, sním o domku. Nejsem náročná, nepotřebuji novostavbu s bazénem, spíše mi jde o prostory, aby děti, které jsou už školáci, mohly mít každý svůj pokoj, abych měla šatnu, prostor na krámy a tak dále. Manžel je praktik, nechce dluhy. Ale já třeba vnímám dluhy, když jsou na koupi nemovitosti, něco jako pojištění na stáří. Jak to máte vy? U nás by se jednalo buď si nechat byt a vzít si hypo 2 mil, splátky by se mořily částečně z pronájmu (ale to je nejisté, bude vždy k dispozici zájemce?) Nebo prodat byt a vzít si hypo „jen“ milión? Anebo si nechat zajít chuť a zůstat v bytě bez dluhů. Příjem máme dohromady 35 tisíc.
I když to třeba není tak ekonomicky výhodné, já osobně bych byt prodala a vzala si co nejmenší hypotéku-nemám ráda dluhy a starosti kolem pronajímání bytu mi za ty peníze nestojí.
@Nickyx píše:
I když to třeba není tak ekonomicky výhodné, já osobně bych byt prodala a vzala si co nejmenší hypotéku-nemám ráda dluhy a starosti kolem pronajímání bytu mi za ty peníze nestojí.
ja zas osobne bych byt neprodala uz jen kvuli detem, i sobe. Vzdy je dobre vedet, ze nevime co bude za deset patnact let a mam eventuelne kam jit nebo umoznim start do zivota detem, i kdybych ten byt mela v budoucnu prodat a penize mezi deti rozdelit, nebo vyhledove i pro sebe na duchod - prodam byt a zajistim se tim na spokojene stari (hyposku na dum) uz budete mit splacenou.
Ja svuj byt pronajimam a manzel svuj take, mame dobre osetrene smlouvy a prokleple najemniky a cca za tech jedenact let byl problemovy jen jeden svobodny kluk, co letel behem prvniho mesice, protoze nesehnal penize na kauci a jeden par, ktery byl hlucny, takze toho jsme vypovedeli behem tri mesicu my kvuli dobrym sousedskym vztahum (platili naprosto ukazkove)
Upřímně, nejste nijak extra za vodou a výpadek jednoho platu spolu s hypotékou by pro vás nebyl selanka. Z nájmu na malém městě žádnej extra vejvar nebude a kdo ví, jestli něco bude, prostě z něj výrazně větší část hypotéky neumoříte. Hypotéka a jeden příjem, to by s x dětma mohla být dost likvidační záležitost. Takže bych byt prodala a volila co nejnižší hypotéku. A i tak bych si zatraceně dobře propočetla, jestli budete schopní k tomu bez rizika platit běžné provozní náklady domu, jobovky a k tomu nejspíš rekonstrukci za chodu.
@kotyk píše:
Upřímně, nejste nijak extra za vodou a výpadek jednoho platu spolu s hypotékou by pro vás nebyl selanka. Z nájmu na malém městě žádnej extra vejvar nebude a kdo ví, jestli něco bude, prostě z něj výrazně větší část hypotéky neumoříte. Hypotéka a jeden příjem, to by s x dětma mohla být dost likvidační záležitost. Takže bych byt prodala a volila co nejnižší hypotéku. A i tak bych si zatraceně dobře propočetla, jestli budete schopní k tomu bez rizika platit běžné provozní náklady domu, jobovky a k tomu nejspíš rekonstrukci za chodu.
Vím, že nejsme nijak za vodou. Děti máme dvě. I kdyby z nájmu měly být jen 2-3 tisíce navíc, bylo by to fajn, ale pokud by nájemníci nebyli, tak táhnout prázdný byt a dům bychom nedali. Nakonec má asi manžel pravdu a zůstaneme tak, jak jsme. Já se jen tak na chvíli zasním, že by to bylo super mít větší prostory a zahradu, ale přes mrtvoly nepůjdu, to zas ne.
Vím, že tohle si musí vyřešit člověk sám, ale víc hlav víc ví a třeba mi to pomůže si utřídit myšlenky. Budeme se stěhovat v nejbližších pár letech a já zoufale nemůžu přijít na to, jestli bude vhodnější zvolit barák (dřevostavbu) nebo byt tady v blízké okolí.
Když to nahrubo porovnám, tak to vychází zhruba takhle:
BYT
(+) bylo by to tady hned poblíž v místě, které nám vyhovuje
(+) jednodušší na zařízení (hypo), už protože už jsem si tím jednou prošla
(+) zůstaneme v Praze, byť v příjemné přírodní lokalitě
(+) už vím jaké to je, měnili bychom úplně ideálně za velmi podobný, jen větší, takže už vím do čeho jdu
(-) malý pozemek
(-) dražší na plochu, takže se budeme muset pravděpodobně i smířit s tím, že bude o pokoj méně než bychom ideálně chtěli
DŘEVOSTAVBA
(+) velký pozemek, dostatek místa na všechno
(+) splněný dětský sen
(+) za stejnou nebo o kus nižší cenu budeme mít o pokoj víc
(-) byť by se jednalo o lokalitu nedaleko odsud, už by to nebyla Praha, spoje o něco horší, parkování horší
(-) mnohem horší zařizování (hypo nejdřív na pozemek, potom na stavbu)
(-) v dřevostavbě jsme ani jeden nikdy nebydleli, máme akorát dva kamarády, kteří v nich bydlí, takže jen takhle co známe od nich
U obojího platí, že je důležité načasování, protože dobré byty se mohou za tu dobu v okolí vyprodat, na druhou stranu je taky reálná šance, že dost brzo klesnou na ceně. U baráku se čím dál tím víc bude zvyšovat cena za pozemek a budou dost možná ubývat.
Na vesnici jsem bydlela jako malá, nejraději bych malý barák tady vedle nás nebo někde blíž k okraji Prahy, ale to nedáme. Nejsem nějak schopna se rozhodnout co že to vlastně chci, čím blíž to je, tím víc mi dochází, že prostě nevím.
Vlastně ani nevím co chci slyšet, možná jen jestli jste někdo nestál před podobnou volbou, jestli máte zkušenosti, nějaká náměty k těm +/-, nebo prostě pokec k tématu, třeba na něco příjdu.
Jinými slovy, u toho bytu se nejvíc bojím toho, že budu litovat, že jsme nezkusili barák, že si budu říkat „tak a teď už je to napořád, vyhovuje nám to, ale celý život jsem snila o baráku, jak se tam vrátím z městského bytu a nakonec nic z toho“. Na druhou stranu když vidím, jak se Praha vymezuje vůči Středočeskému kraji a byl by to v podstatě dost krok do neznáma, tak nevím prostě
![]()
Odpovídáš si sama, co chceš
. Každopádně zvažuj náklady na dopravu dennodenně do práce. Ta vám na dlouhé roky promítne náklady do rozočtu. A jak to budete tím pádem zvládat s dětmi. Pokud neberete dvoupokojáč v Praze, tak na co pokoj navíc? Kolik si jich představuješ?
Podle me je dulezite si take uvedomit, jestli pritel je barakovy typ. S domkem je vice starosti. Vetsi pozemek znamena sekani travy nebo jine obhospodarovani. Pokud je pracovity, klidne dum, pokud PC typ, radeji byt…
@Nimie na dva měsíce se v létě nastěhujte do pronajatého baráku a uvidíš jak vám to bude vyhovovat jinak netuším jak se rozhodnout
Já bych pro děti zahradu chtěla, ale je potřeba zvážit tu starost s barákem a dojíždění. Na tvém místě bych asi volila ten byt. Ale probírej to s mužem. ![]()
@berry4 píše:
Odpovídáš si sama, co chceš. Každopádně zvažuj náklady na dopravu dennodenně do práce. Ta vám na dlouhé roky promítne náklady do rozočtu. A jak to budete tím pádem zvládat s dětmi. Pokud neberete dvoupokojáč v Praze, tak na co pokoj navíc? Kolik si jich představuješ?
V bytě by byly 3 pokoje + komora/šatna, v baráku 4. pokoj primárně jako pracovna/knihovna. Oba dva pracujeme hodně (přinejmenším teď) z domova, do budoucna to asi bude méně, ale pracovní místo bude potřeba, tzn. buď by to byl třeba pracovní kout v obýváku nebo ideálně pracovna.
Já právě v tom nevidím tu jednoznačnou odpověď, za poslední cca rok už jsem změnila názor asi 5×
![]()
S dopravou počítám, jezdí tam bus, který je schopen na nejbližší metro v Praze dojet za 15 - 20 minut, případně autem po dálnici je to 5 - 10 minut, cca 7km, což asi nepovažuju za nic hrozného. V místě je školka a snad i ZŠ, do SŠ by dítko stejně asi dojíždělo, protože ani teď v nejbližším okolí nemáme nic moc až tak zajímavého, VŠ tím spíš.
Hlavne nezapominej na uklid! POKUD SES LENOCHOD, BUD RADA, ZE JSI V BYTE. MY BYDLIME OD PROSINCE V BARAKU, NEDELAM NIC JINYHO NEZ ZE UKLIZIM A NADAVAM MUZI ZA BORDEL!!! JAKO JE TO KRASNY, MAME OPRAVDU HODNE MISTA, ALE NECHAM TU RUCE A ZBLAZNIM SE PODLE ME ZEJTRA. ![]()
@Litta píše:
Já bych pro děti zahradu chtěla, ale je potřeba zvážit tu starost s barákem a dojíždění. Na tvém místě bych asi volila ten byt. Ale probírej to s mužem.
Abych to upřesnila, zahradu máme i teď a plánovali bychom to i do dalšího bytu - je sice menší, ale člověk si tam něco i vypěstuje, gril není problém, pes není problém, zahrajeme si tam běžně i badminton a do něčeho podobného bychom chtěli i do budoucna.
S mužem to probíráme už asi rok a jsme na tom oba dva úplně stejně, tak to necháváme teď chvilku vychladnout, zkusit si utřídit nějak myšlenky, protože potom už to bude potřeba to začít řešit na ostro ![]()
Ano, muzu potvrdit, s pronajmem stometroveho 3+1 v cihle v sirsim centru Phy neni nekolik let s najemnikama problem oproti pronajimani levnejsiho padesatimetroveho 2kk