CAE certifikát - samouk, najdu parťačku?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Sollys Ty jo, docela jsi mě namotivovala, už jsem si taky udělala plán, ale jdu na ty knížky se slovní zásobou, co mám doma + teda bych chtěla číst. Tu knížku Destination bych viděla tak od září, takže v tom s tebou teď nepojedu, ale i tak můžeme něco konzultovat. A já teda plánuju i přípravný kurz - roční a od září, teda pokud vytrvám
V jakým časovým horizontu bys zkoušku chtěla dělat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Majka13 Super, tu rychlost obdivuju. Určitě se AJ věnuješ v práci, viď? A přítel je cizinec? Ty audioknihy jsou super nápad, musím se po něčem podívat. To by ten můj plán z „horšího“ FCE (dost jsem zapomněla) na CAE Za rok a půl nemusel být úplně mimo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zuzka2012
Jo, překládám a učím. Přítel je cizinec, ale ten přišel až po zkouškách ![]()
Mmch ta letošní doporučená četba od 2015 pro CAE není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zuzka2012 Asi blbě.
Sice se průběžně mírně zlepšuju, ale furt to asi nestačí. Já prostě filmům v aj moc nerozumím, a koukám na ně léta. Prostě mi to nenaskakuje, nevím proč. Titulky v aj rozumím 99 procent, odborný text taky, ale sluchově to nerozliším, mám problém s jakýmkoliv rychlejším dialogem třeba v hospodě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pst007 Zkus zjednoudušenou audiočetbu. Začni od úrovně 1 a postupuj výš. Pokud se nedokážeš po dlouhé době odpíchnuot bez titulků, musíš na to od lesa - bez nich a bez obrazu. Tvoje hlava na ně spoléhá a nemá pro ni cenu poslouchat, když může číst.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Majka13 A nenarazila jsi na nejaky obstojny studijni material na CPE? Nebo treba dobry kurz? Chapu, ze kdyz to studujes na VS je to jiné ale třeba od spoluzkousenych na zkousce. Shanim info kde se da, o CPE toho moc neni. Premyslim, ze jestli skoncim v cervnu skolu a klapne dite, tak bych do toho pozdeji sla.
- Citovat
- Upravit
@Elenloth
Tak info spíš najdeš na cizojazyčných webech, případně na HFE. Kurzy jako takové fakt jedině přímo od British council a možná u některých jazykovek v obr městech. CPE si dělá strašně málo lidí, takže kurzy by se „nezaplatily“. Lidi spíše chodí na individuální přípravu s tím, že je nasměrujeme při samostudiu a vyplníme mezery.
Dobrá kniha byla Proficiency Gold. Vysvětluje gramatiku a provádí tě všemi typy cvičení a dává rady. Akorát bacha, aby to bylo aktualizované. Všechny Cambridge zkoušky se nedávno měnily. A parádní je i Common Mistakes at Proficiency. Obojí je dělané i ve verzích pro CAE a FCE.
Příspěvek upraven 05.03.16 v 18:48
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Majka13 Diky moc za tipy. Ja prave nikdy nenasla kurz, vzdy to byla individualni priprava, prave proto ze asi neni moc zájemců. Ale to bylo davno. Az tahle diskuse mi vnukla myslenku se tim zabyvat. Ani jsem nevěděla, ze byly nejake zmeny, vidim, ze budu muset hledat dalsi info.
- Citovat
- Upravit
A když už si děláte plány, nastartujte tím, ž si stáhnete a zkusíte loňskou verzi. Všechno podle instrukcí a ve stanoveném časovém limitu. Pak budete mít představu do čeho jdete, jak jste na tom teď a později budete mít srovnání.
A až budete tyhle testy nanečisto dělat na 90 - 100 % doma v klidu bez nervů, můžete s chutí do ostré verze. Nervy totiž udělají hodně. A to že test doma uděláte tak tak na pass zřídka kdy znamená, že to dá člověk pak na ostro.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Majka13 píše:
A když už si děláte plány, nastartujte tím, ž si stáhnete a zkusíte loňskou verzi. Všechno podle instrukcí a ve stanoveném časovém limitu. Pak budete mít představu do čeho jdete, jak jste na tom teď a později budete mít srovnání.A až budete tyhle testy nanečisto dělat na 90 - 100 % doma v klidu bez nervů, můžete s chutí do ostré verze. Nervy totiž udělají hodně. A to že test doma uděláte tak tak na pass zřídka kdy znamená, že to dá člověk pak na ostro.
U mě je to zatím zbytečné, mám knížku CAE Practice Tests 2 /je jich tam asi 7 testů/, stačí se podívat na slovíčka, a v tuto chvíli jim prostě nerozumím.
Má to cenu až tak za rok. Chybí mi těch minimálně 700 hodin učení slovíček.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Majka13 píše:
@Zuzka2012
Jo, překládám a učím. Přítel je cizinec, ale ten přišel až po zkouškáchMmch ta letošní doporučená četba od 2015 pro CAE není.
Tak to je pro mě novinka. Díky za upozornění. Zkusím přečíst nějakou knihu ze své knihovny, ale až tak za ten rok po rozšíření slovní zásoby. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zuzka2012 píše:
@Sollys Ty jo, docela jsi mě namotivovala, už jsem si taky udělala plán, ale jdu na ty knížky se slovní zásobou, co mám doma + teda bych chtěla číst. Tu knížku Destination bych viděla tak od září, takže v tom s tebou teď nepojedu, ale i tak můžeme něco konzultovat. A já teda plánuju i přípravný kurz - roční a od září, teda pokud vytrvámV jakým časovým horizontu bys zkoušku chtěla dělat?
Já plánuju napřed se tak rok učit, potom zkusit ty Practise test a uvidím, zda budu dosahovat potřebné úspěšnosti. Potom bych se přihlásila na nějaký kurz k rozmluvení nebo individuální výuku s učitelem na CAE.
Můžem se však motivovat i tak, kdy máme jiné studijní materiály. Jaký kdo udělal pokrok. Je jedno, kdo má jakou úroveň. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sollys
A ty si ta slovíčka fakt pamatuješ, když se je drtíš nazpaměť bez kontextu? Je o to, že tohle bývá u hodně studentů začarovaný kruh: Slovíčka si ze seznamů nezapamatují, ale číst proto nechtějí, i když by úrovňovanou četbu zvládli, protože tam se slovní zásoba točí dokola a hlavně je omezená na danou úroveň. A tím pádem nechtějí ani mluvit a poslouchat. Těch 700 hodin je myšleno na všeobjímající přípravu všech složek jazyka. Jinak se budeš zbytečně zasekávat a bude tě to demotivovat.
Navíc nečekej, že se za 700 hodin naučíš jakési kvantum slovíček, které pak budou vyskakovat v textech. C1 už je úroveň, kdy se bavíme o tom, že si v klidu a s pár zaváháními přečteš noviny. To se za boha nenamemoruješ. A akorát si zahltíš hlavu.
Já to fakt nemyslím špatně, jen už jsem to za ta léta viděla na sobě, spolužácích i studentech. Tenhle způsob strašně rychle člověka odvaří a navíc funguje jen do určité úrovně. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit