CAE certifikát - samouk, najdu parťačku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1902
5.3.16 21:03

@pst007 Tak to na tom zas tak blbě nebudeš, když rozumíš titulkům ;) Já na filmy už hodně dlouho nekoukala, budu muset začít a ta zjednodušená audiočetba, jak píše @Majka13, mi přijde jako dobrý nápad. Jinak já nedávám klasický „listening“, co bývá v testech - teď teda mluvím o FCE. Je to pro mě hrozně těžký a to při běžným rozhovoru s rodilým mluvčím nemám problém. Jak k tomu poslechu nevidím toho člověka, tak to prostě nedávám. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1902
5.3.16 21:05

@Elenloth V Plzni jsem na pár přípravných kurzů na CPE narazila, když jsem sháněla, co je na CAE. Ale je toho málo, jak na CAE, tak na CPE.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1902
5.3.16 21:11
@Majka13 píše:
A když už si děláte plány, nastartujte tím, ž si stáhnete a zkusíte loňskou verzi. Všechno podle instrukcí a ve stanoveném časovém limitu. Pak budete mít představu do čeho jdete, jak jste na tom teď a později budete mít srovnání.A až budete tyhle testy nanečisto dělat na 90 - 100 % doma v klidu bez nervů, můžete s chutí do ostré verze. Nervy totiž udělají hodně. A to že test doma uděláte tak tak na pass zřídka kdy znamená, že to dá člověk pak na ostro.

Dík za dobrou radu :palec: to zkusím, i když se asi zhrozím, tak aspoň budu mít pak srovnání. A do těch audioknih taky půjdu. Myslím, že mě to bude i bavit, než klasický sezení nad knížkama. A hlavně si to můžu pustit při procházce s kočárem, tak zabiju dvě mouchy jednou ranou, vlastně tři - dítě venku, já mám pohyb a ještě se vzdělávám 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1197
5.3.16 21:16

Když trošku pohledáte na Google, dají se ty audioknihy stáhnout…ale nic jsem neřekla.

A já je taky poslouchávala na cestě do školy a při sportu. Je takové bezbolestnější - tedy po tom prvotním šoku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1902
5.3.16 21:18

@Sollys Ty jo, fakt obdivuju tvojí motivaci. Doufám, že jí kus přeneseš i na mě :) Já teda na kurz chodím už teď. Chodila jsem na konverzaci, ta byla super, ale chtěla jsem i gramatiku, tak jsem si dala přípravný k FCE, jenom tak abych zopakovala, co jsem už uměla, ale moc s tím kurzem spokojená nejsem. A teď od dubna jsem si vybrala klasický pro úroveň b2/c1. Musím něco slyšet a mluvit, jinak jen izolovaně doma bych se nedonutila. A hlavně tak i vidím, co mi chybí a co třeba ostatní studenti zvládají a já ne. Je to pro mě motivace k učení doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2016
5.3.16 22:00
@Majka13 píše:
@Sollys
A ty si ta slovíčka fakt pamatuješ, když se je drtíš nazpaměť bez kontextu? Je o to, že tohle bývá u hodně studentů začarovaný kruh: Slovíčka si ze seznamů nezapamatují, ale číst proto nechtějí, i když by úrovňovanou četbu zvládli, protože tam se slovní zásoba točí dokola a hlavně je omezená na danou úroveň. A tím pádem nechtějí ani mluvit a poslouchat. Těch 700 hodin je myšleno na všeobjímající přípravu všech složek jazyka. Jinak se budeš zbytečně zasekávat a bude tě to demotivovat.

Navíc nečekej, že se za 700 hodin naučíš jakési kvantum slovíček, které pak budou vyskakovat v textech. C1 už je úroveň, kdy se bavíme o tom, že si v klidu a s pár zaváháními přečteš noviny. To se za boha nenamemoruješ. A akorát si zahltíš hlavu.

Já to fakt nemyslím špatně, jen už jsem to za ta léta viděla na sobě, spolužácích i studentech. Tenhle způsob strašně rychle člověka odvaří a navíc funguje jen do určité úrovně. :nevim:

Ale v knížkách to není bez kontextu, slovíčka jsou užité ve větách nebo v tématickém textu. Navíc další použití v Destination je v části výkladového slovníku na konci učebnici a u každého je nejméně jedna věta ze života.

A jak už jsem psala, učebnice nejsou jediný zdroj učení. Další mám news in levels podle pokročilosti a BBC rádio či zprávy. Těch zdrojů bude víc.

Tady třebas news in levels:
http://www.newsinlevels.com/…ong-level-3/

Příspěvek upraven 05.03.16 v 22:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2016
5.3.16 22:03

Ty audioknihy též nejsou špatný nápad. Pokud najdete zajímavý odkaz, prosím o sdílení.

Já na kurzy teď stejně ani moc nemůžu, jsem s dcerou sama a možnost hlídání moc nemám, proto musím využít především všechny možnosti doma a na to mluvení si třebas zaplatit hodiny s učitelem CAE. U nás je to možné, už jsem se na to před lety ptala v jazykovce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
5.3.16 22:09

Ahoj ráda bych také zkusila CAE, ale nemám vůbec sílu se učit, 3 roky jsem pracovala v Irsku jako servírka, tak to bylo super, ale jsem už 5 let doma a přijde mi, že už neumím skoro nic, ale budu se snažit, tak snad to všechny zvládneme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1902
5.3.16 22:29

Tak jsem si stáhla nějakou aplikaci na audioknihy - byl to asi třetí odkaz na googlu a vypadá to dobře. Tak jen pohledat něco, co se mi bude líbit. Jo a mrkla jsem se na nějakou zjednodušenou četbu - zatím B2 a objednala si rovnou tři knížky, protože měli od mého oblíbeného autora :oops: Pak ale vyrazím raději do knihovny :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1902
5.3.16 22:33

@Sollys Tak to chápu, pokud jde o to hlídání. Já s těma dvěma mám taky málo času nebo času by bylo dost, kdyby se už konečně zlepšilo noční spaní u mladší a já mohla spát celou noc v kuse. Pak bych to nemusela dohánět přes den, případně bych večer měla víc energie na učení. Teď taky vysedávám u netu a lovím informace k AJ a ráno budu zas jak praštěná - většinou je budíček v půl šestý a ještě v noci se tak 3-4× vzbudí :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2016
5.3.16 22:39
@Zuzka2012 píše:
@Sollys Tak to chápu, pokud jde o to hlídání. Já s těma dvěma mám taky málo času nebo času by bylo dost, kdyby se už konečně zlepšilo noční spaní u mladší a já mohla spát celou noc v kuse. Pak bych to nemusela dohánět přes den, případně bych večer měla víc energie na učení. Teď taky vysedávám u netu a lovím informace k AJ a ráno budu zas jak praštěná - většinou je budíček v půl šestý a ještě v noci se tak 3-4× vzbudí :zed:

Tak to je mazec, to toho moc nenaspíš. Ale držím pěsti, ať se to co nejdřív zlepší a mladší více spí.

Ještě jsem našla on-line anglické knihy: :)
 http://www.learnoutloud.com/…o/Literature

Je tam i má oblíbená Pride and Prejudice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1166
6.3.16 12:37

Ale já koukám spoustu filmů bez titulků, jenže nerozumim. Bez obrazu se ztrácím úplně a brzo ztratím pak i pozornost, prostě to pak uť nedokážu vnímat, nejsem si pak jistá ani tématem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9337
20.1.18 16:47

Ahoj holky, náhodou jsem objevila tuhle diskuzi… Jak pokračujete? Nebo už máte některá papír v kapse?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
312
2.2.18 22:27

To by mne taky zajímalo:-) Na začátku první RD jsem měla velké plány na CAE, nakoupila učebnice…jsem doma 5 let, tři mrňata a dnes bych neudělala ani FCE. Chodím tedy na konverzaci v takovém mateřském kroužku a občas v práci vypomáhám s AJ, ale pokles znalostí je strašně znát. @Takyjedna Chystáš se na to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9337
3.2.18 08:48

Ahoj @silona, tak jsem na tom tak nějak podobně :), mam fce snad z min. stoleti ( tedy ne úplně, ale skoro), sice uz nejsem na md, ale o to hur, knížky jsem si nakoupila pred Vánocema, ale nejak nedokážu udělat ten první výkop :mrgreen: Jediné, co dělám, je, že kdyz vyjde čas, koukám se na mladého Sheldona s titulkama, má to dobrou stopáž, akorát půlhodinku. A taky mám vlastně v telefonu aplikaci, která mi dávkuje lekce z BBC learning english, to taky obcas poslouchám, kdyz jdu do práce. Ale nikam mě to neposouvá, řekla bych. Že máte v mateřském kroužku kroužek je super! Já jsem právě koukala na tuhle Vaší diskuzi a líbilo se mi, jak jste byly ze začátku super namotivovaný. Kdyby se seslo vic bab, které by se zase chtěly ponořit do učení, tak by to nebylo marný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze