Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím o radu… Koupila jsem časovač, ale nejde mi dát do zásuvky. Nemá nulák. Je možné ho nějak připojit? 🤔
Foto přikládám
@Cenarius
Klidně oba, ale bezpečný tuším :časovač vyhodit a koupit jiný ![]()
@Kitia1 píše:
Prosím o radu… Koupila jsem časovač, ale nejde mi dát do zásuvky. Nemá nulák. Je možné ho nějak připojit? 🤔
Foto přikládám
koupila jsi si německý standard, takže potřebuješ spotřebiče s německou koncovkou, nebo vrátit a koupit český standard
@annlady píše:
koupila jsi si německý standard, takže potřebuješ spotřebiče s německou koncovkou, nebo vrátit a koupit český standard
Hlavně ho nenarve do ceske zasuvky…
@annlady píše:
Spotřebiče s německou koncovkou jsou jí k ničemu, když podle fotky ten časovač nedá doma do zásuvky.
Zakladatelko, předpokládám, že jde o zboží z čínského eshopu…
@Kitia1 píše: Nemá nulák. Je možné ho nějak připojit?
Nulák má! Chybí uzemění podle evropského standardu. Kup si k tomu

https://www.shobby.cz/…KO-d5199.htm
https://www.svet-svitidel.cz/…ko-250v-16a/
https://www.shopelektro.cz/…-schuko-bila
Kromě prvního výrobku (cestovní adapter) je třeba obětovat jednu zásuvku a natrvalo ji změnit na německou normu. Měl by to zapojit odborník. Zásuvky a vidlice SCHUKO by měly být zakázány, protože nelze rozlišit fázi a nulák.
Příspěvek upraven 27.12.22 v 16:31
@Kitia1 píše:
Foto přikládám
No běžný problém i časovaču pro cz je že spínají nulový vodič. Tak že bezpečný je málokterý ![]()
Pokud máš 6 vrták udělej díru na kolik a neřeš to stejně stím budeš ovládat nějakou kravinu. Nebo co sním máš v plánu spinat? Doufám že ne nic výkonného?
Vyhod to a nekupuj žádný. Nebo si ještě aktualizuj pojistku domu
![]()
@Tala20 tak fáze L i nulák N jsou oba pracovní vodiče a je jedno jestli je fáze v pravo nebo v levo ale musí to tak být v celém objektu stejně ![]()
Jinak PE tedy ochranný vodič mají na těch lizinkach. Cz jdou do německé normálně ale opačně je to jako zde problém.
A ty časovače se hodně blbě schání kvalitní. Už několik jsem jich měl na předěláni protože spinali N a fáze běžela vesele dál a kapacitní vazbou pak třeba zhuli led vánoční světýlka i při vypnutém časovaci ![]()
@JiříkMazlík píše: tak fáze L i nulák N jsou oba pracovní vodiče a je jedno jestli je fáze v pravo nebo v levo …
Tak čistě teoreticky můžeš mít pravdu v nějakém jiném vesmíru, kde na L není živých 220V a N není spojeno se zemí.
Na planetě Zemi se dá vždy rozeznat kde je fáze (to tě spolehlivě zabije) a kde nulák (to přežiješ v pohodě).
Prakticky jsem letos v říjnu napojil plynový kotel a oběhové čerpadlo na UPS, která je vybavena nepolarizovanou výstupní zásuvkou SCHUKO. Standardní univerzální vidlici od kotle jsem bohužel do UPS zapojil „vzhůru nohama“. Okamžitě to odpálilo elektroniku kotle. Musel jsem sehnat jiný kotel na sbazaru a vyřešit nové napojení do topného systému.
Zásuvky a vidlice SCHUKO by měly být zakázány.
@Tala20 no mělo by to jít rozeznat ale v praxi je to kolikrát boj
typicky kabeli na napájení PC s euro koncovkou mají dost často v levo modrý vodič a pak když ji pouzijes na něco jiného tak buď volit barvu nebo správné zapojení.
Je teda divné že ten kotel zkonstruovali tak blbě že to nesnesl
Že L i N jsou pracovní vodiče prostě tak je a na pracovních vodících prostě být napětí může může být na modrém N klidně napětí vůči zemi. A nebo stačí že máš třeba za takovým to časovačem spotřebič a on rozpojuje Nko a rázem máš na modrém vodič napětí
fáze 230V +-10% jediné kde by být nemělo za je na PE samozřejmě do nějaké vzdálenosti od uzemňovacího bodů.
@JiříkMazlík
Chtěla jsem použít na vánoční světýlka, ale po přečtení komentářů koupím snad radši jiný ![]()
@Tala20 píše:
Tak čistě teoreticky můžeš mít pravdu v nějakém jiném vesmíru, kde na L není živých 220V a N není spojeno se zemí.Na planetě Zemi se dá vždy rozeznat kde je fáze (to tě spolehlivě zabije) a kde nulák (to přežiješ v pohodě).
Zásuvky a vidlice SCHUKO by měly být zakázány.
No já myslím, že s těmi vesmíry to bude spíš naopak