Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, hlídám v klubu pro děti šestileté děcko. A byla jsem delší dobu nemocná, tak nevím co se přesně stalo. A nebo kde.. A zda to je zdravotní problém..či psychický.
Každopádně po návratu, když jsem znovu hlídala já a ne kolegyně, Tak jsem zjistila, že jeden klucik, chodí, co 5 min na záchod, opravdu 5 minut. Někdy i každe dvě minuty.
Rodiče říkají, že to řeší, ale už to prý trvá měsíc, ale postupně se to horší dle kolegyně, i stupňuje dokonce.
Chodí když není do něčeho zábrán, ale i od pohádky odchází.. A ta ho vždy bavila? Při obědě se nají a sní polévku, jde si pro druhé, což trvá déle jak 5 minut, ale úplně v pohodě, ale ihned jak dojí, tak už začne chodit. Doma je to dle rodičů stejné.
Jinak je velmi citlivý na cokoliv, snadno ho něco rozhodí a protože má dysfazii, tudíž ne všemu rozumí, takže se těžko dobrat přesnějšího popisu problémů, pokud se ho ptáme. A nebo vysvětlení.. ![]()
Většinou vyčurá kapky jen. pije normálně. V noci prý vydrží nechodit. Moc má prý taky pořádku. Celkově mi přijde nyní horší i při činnostech, má diagnostikovano ADHD, ale přijde mi, že v těchto projevech znát změna, neudrží pozornost, a oční kontakt, což se už lepšilo.
Ale právě že loni se pěkně zlepsoval a teď se něco děje..a nebo zdravotní problém.
Ráda bych se poradila, zda někdo nemá nápad, a tip jak mu pomoct a dobrat se něčemu a zároveň bych chtěla rodiče vhodně nasměrovat? Případně nějaké další vyšetření jim doporučit. Klasické testy z moče má v pořádku tedy, více ne a nebo nevím
Dekuji všem
Sama jsem na něco podobného trpěla v první třídě, u mě to byl důsledek zúžení močové trubice, takže mě nakonec máma vzala na urologii, kde mi ji mechanicky roztáhli (dost hnusný zážitek) a bylo po problému. Ve škole jsme se učili, že pomočuje-li se dítě, musí se nejprve vyloučit funkční problém, takže rodičům bych doporučila zajít k lékaři a provést vyšetření, zda je s dítětem vše v pořádku. Pokud se zjistí, že ano, tak pak může jít o problém psychický, ale tam těžko jako vychovatel odhalit příčinu.
Syn mel to stejne.. Pomohlo na problém neupozornovat, nasadila jsem vitamin B, horcik a pak dostal nejake leky na drazdivy mocovy mechyr.. Pomohlo to.. Obcas se to jeste v mensi mire vrati. U nas Je to podle me hlavně psychicke..
Já měla s dcerou to samé, bylo ji 5 let, čůrání co 5 min, i častěji, v noci v pohodě, přes den běhavka, přitom nic nevyčůrala. Všelijaké vyšetření a vše v pořádku, bylo to psychické, i když bylo doma a v okolí vše ok, měla svoje strachy v hlavě, vším se trápila až moc, že jí třeba umřu, že nechce být dospělá, bála se padání zoubků, které se jí v té době kývaly, úplně se třásla vždy, když o tom mluvila, přecitlivělá strašně, skončili jsme u dětského psychologa, který ale nijak dceři nepomohl, pouze mně, že mi to vysvětlil, že se to děje, že některé děti jsou až moc citlivý a může to mít za následek to časté čůrání… Ustoupilo to samo, trvalo to ale asi dva měsíce, strašný to sledovat… Chovali jsme se k ní normálně, neupozorňovali na to, blížil se nám nástup do 1 třídy, nechtěla samozřejmě, nedává moc změny, ale rozumově na odklad nebyla a na radu psych. jsme odklad nedali, musí se s tím poprat, neustupujte ji.. říkal…a tak se stalo. Držím palce, ať ho to přejde brzy, ale přejde, nebojte…
Děkuji moc, dneska jsme to znovu řešila s rodiči. Povídali jsme poměrně dlouho na chodbě ještě a celou dobu, tam vydržel v pohodě poskakovat a na záchod nemyslel. A to bylo třeba tak 15 minut a předtím běhal skoro po 2 minutách.
Bohužel je objednali na nějaké komplexní vyšetření až za 14 dnů, což mi přijde šílený.
Ale je mi jasné, že tam ta psychika bude hrát roli a zvlášť, když jako dysfatikovi, mu do té hlavy člověk fakt vidí ještě méně.
Někdy měl stavy, že rozpláče, a než se dobereme, tomu o co jde, zjistíme že jen něco špatně pochopil.
Nijak neupozornujeme.. Atd, tak nějak zdravě všechno si myslím.
Dekuji za tip na vitaminy, tím se v této době nic nezkazí. ![]()
A uvidíme jak dopadnou na vyšetření a jak se to bude celé vyvíjet.
U me, kdyz jsem byla mala, to dopadlo operaci, rozsireni mocovych cest. Ale nebylo to psychicke, i kdyz nekteri lekari to ze zacatku tvrdili.