Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Oplatečka píše:aha, teď to čtu
Jo, to je sice hezké ale pak to chytit v dospělosti od dítěte je fakt lahůdka..Chytla jsem je letos v lednu od syna.Mám 30 let, jsem už druhý měsíc na marodce, nemám žádnou imunitu, slabost, bolest kloubů, na čele po pupínkách jámy i když jsem se neškrábala, zhubla jsem 5kg, zažívání rozhozené..vydržela jsem v práci tři dny a hned jsem chytla virózu, pak chřipku, střevní chřipku a modlím se že když jsem tak podlomená abych nechytla ještě pásový opar..kdyby se někdo ptal proč jsem se neočkovala tak protože mi to primář na infekčním nedoporučil, vakcína není 100% a ma mnoho nežádoucích účinků.Prostě v dětství si tím projít je nejlepší varianta.
@Oplatečka píše:
Jo, to je sice hezké ale pak to chytit v dospělosti od dítěte je fakt lahůdka..Chytla jsem je letos v lednu od syna.Mám 30 let, jsem už druhý měsíc na marodce, nemám žádnou imunitu, slabost, bolest kloubů, na čele po pupínkách jámy i když jsem se neškrábala, zhubla jsem 5kg, zažívání rozhozené..vydržela jsem v práci tři dny a hned jsem chytla virózu, pak chřipku, střevní chřipku a modlím se že když jsem tak podlomená abych nechytla ještě pásový opar..kdyby se někdo ptal proč jsem se neočkovala tak protože mi to primář na infekčním nedoporučil, vakcína není 100% a ma mnoho nežádoucích účinků.Prostě v dětství si tím projít je nejlepší varianta.
To mě mrzí. Kamarádka je měla taky ve vyssim věku od děti a hrozný. Já byla jednou dlouhodobe nemocna, brala jsem léky a totálně se mi rozhodla imunita. Někdo zakaslal a já na dva týdny lehla a nemohla se hnout. Trvalo mi rok, než jsem se dala dohromady. Snad to bude u tebe lepší.
Já mám ještě malou dcerku, až půjde do školky a neštovice odtud přinese, bude klukovinu 16
to se mi fakt už zdá naprd, kdo máte zkušenosti s tím očkováním prosím?
@aknadar píše:
aha, teď to čtuto nezní moc dobře, kdybys to věděla, nechala by ses očkovat???
Těžko říct, přiznám se že jsem nad tím takhle ještě neuvažovala.
@Anonymní píše:
To mě mrzí. Kamarádka je měla taky ve vyssim věku od děti a hrozný. Já byla jednou dlouhodobe nemocna, brala jsem léky a totálně se mi rozhodla imunita. Někdo zakaslal a já na dva týdny lehla a nemohla se hnout. Trvalo mi rok, než jsem se dala dohromady. Snad to bude u tebe lepší.
No tak teď mám to samé.Syn donese ze školky lehkou virózu, za tři dny je ok a já odrovnaná na dva týdny.Donese střevní, jednou si ublinkne a já týden průjem a zvracení
Spoléhám na jaro, že jak se oteplí snaf bude líp.V práci si připadám jak trotl, ale naštěstí mě chápou.
@Anonymní píše:
Mne se to teď taky nehodilo. V práci zrovna šílený. Třeba na podzim by to bylo v pohodě. Teď nevím, co dřív a docela jsem se z toho hroutila. A teď jsem doma a čekám, až mě vystřídá tatínek a letim do práce. Máme tam domluvené nějaké věci a já nevím, jak to udělat. Je fakt, že by mohlo být ještě hůř. Ale teď se to fakt nehodí. No a viróza je ještě horší.
Nikdy se to nehodí. Já jsem teď na OČR se synem, je po těžkém úrazu. Taky chodím 2× týdně do práce. Předtím byl 3 týdny u táty, to mi dost pomohlo. Jinak jsem na OČR po víc jak pěti letech.
Hlavně, že se můžete vystřídat s manželem nebo že někdo pomůže.
Já mám čtyři děti a už všechny neštovice měly. Co se týká toho úmyslného nakažení - nedělejte to.
U mladších dvou dětí mi také kamarádka „nabídla“, že si k nim můžeme dojít pro neštovice. Naštěstí jsem to neudělala.
Syn je dostal dva měsíce poté od starší sestry a během nich ho dvakrát vezla záchranka v křečích do nemocnice. Poprvé křeče trvaly 25 minut podruhé 80 - to už byl na JIP a prošel si lumbální punkcí, EEG i magnetickou rezonancí, protože se doktoři báli, že se mu neštovice zkomplikovali herpetickou meningitidou.
Naštěstí se to nepotvrdilo. Byly to ferbilní křeče, které ale dle lékařů byly jednoznačně vyvolány neštovicemi.
Teď už se budu bát každé zvýšené teploty. A nedovedu si vůbec představit, jak by mi bylo, kdybych ho tenkrát nechala nakazit úmyslně.
Neštovice má spousta lidí za banální onemocnění, ale není to tak. Velmi oslabují buněčnou imunitu a tělo prostě pak reaguje na běžné věci jinak. Naše doktorka říká, že má dost dětí v péči u kterých právě neštovice spustili nějaká autoimunitní onemocnění nebo epilepsii. Jasně jsou to onemocnění, které by se asi časem rozjely i bez neštovic (případně při jiné nemoci), ale proč tomu jít úmyslně naproti.
@Černá vdova Mě jo, mě by se to teď hodilo
Ale samozřejmě nechci se rouhat, nemocné děti si nikdo nepřeje, to je jasné. Ale mít to už za sebou by bylo super.
@aknadar rozhodně než půjdete na očkování, nechce si udělat protilátky. Stojí to pár stovek a třeba nakonec zjistíte, že protilátky má a netřeba do něj cpát tu hnusnou vakcínu. Já bych to radši chytla jako dospělá, než se nechávat očkovat.
Jako takhle, ono to zní fakt blbě, to úmyslné nakažení. Jenže dítě, které chodí do školky, školy, bývá s touto nákazou v kontaktu několikrát ročně i bez iniciativy maminky. Já se nejvíc bojím toho, že nám to zhatí zaplacenou dovolenou nebo synovi tábor, důležitej zápas, narozeniny…Proto bych teď třeba nerušila návštěvu kvůli neštovicím kamarádů ![]()
@unuděná
Jenže něco jiného je, že to mají děti ve školce nebo ve škole a nebo, když půjdeš na cílenou návštěvu s úmyslem děti nakazit. Navíc to stejně neovlivníš, i kdybys s nakaženými dětmi byla celé dny. ![]()
Měli jsme ve školce pár jedinců, kteří je prostě nedostali. A taky tam bylo jedno dítě v obci (už teda starší, než do školky) a to je mělo 2×.
Já bych děti taky k nemocným záměrně nepřistrčila, kdyby pak děti měly těžký průběh, hodně bych si to vyčítala, že jsem tomu pomohla. U nás naštěstí žádný problém nebyl, teda kromě toho, že si to syn zkombinoval se zápalem plic (ten měl o pár dnů dřív, než se osypal).
@Černá vdova Tak jasně no, svědomí. Zase na druhou stranu si třeba jednou budu vyčítat, že jsem tomu nešla naproti, až to třeba syn chytí v maturitním ročníku apod.
Já na to taky úplně nemám koule jít na návštěvu k nemocnému (jakože jsem minulý týden měla nabídku a mohli jsme jít), jen říkám, že neodsuzuju ty, které to podstoupí.
@unuděná Všechno nemůžeš ošéfovat (a já taky ne, tak už to neřeším
). Třeba vůbec neonemocní, můj brácha je taky neměl. Pak měl u sebe syna, který neštovice měl a nenakazil se od něj.
@Černá vdova No, možné to je, ale pak je to celoživotní otázka takového podvědomého strachu.. Kamarádka teď totiž chytila skoro ve 40ti neštovky od svých dětí, a to je teprve lahůdka
Jak říkám, určitě jim oběma tak za rok, maximálně dva, nechám udělat ty protilátky, pokud to do té doby nechytí. Ať vím, na čem jsem ![]()
Nekdo to rozhodne za vas. U nas ve skplce s tim prisla jedna matka. Rekla pbdobi, kdy bude dcera infekcni a uci prej, ze v klidu, ze kazdy to musi jednou chytit. Takze syn v kontaktu byl. A jeste ho s ni nechali pusinkovat. Cimz teda moje nadeje dost klesla. Pak mi rika, ze nevedela, zda jim pusinkovani ma zakazat.
mam doma kojence, klido bych jeste bez nestovic prezila. Na to mi rekli, ze cim driv, tim lip.
jsem rada, ze uci vi, co je pro mne ame deti nejlepsi. Ovsem zapomneli to oznamit jedne, ktera ma doma kojence s velmi nizkou prokazanou imunitou. A ta musi stahnput sve zdrave dite ze skolky na 28 dni. Tak ja nevim. Prijde mi zvlastni, ze infekcni dite se ve skolce necha a my ty zdrave mame stahovat…
Očkovat nechci. Musí se přeočkovavat. Měli jsme i hodne špatnou reakci na jedno očkování. Nikde jsem nepsala o záměrném nakažení. To bychom museli děti zavřít na dva měsíce a zakázat školu i školku, protoze jsou opravdu všude. Ve školce je moje dítě asi poslední bez neštovic. Párkrát mi někdo radil, ať se jdeme nakazit, ale nešli jsme. Dítě bylo oslabené po nemoci. Někdo mi radil, že tím spíše to chytí a budeme to mít za sebou. Doma bylo miminko, tak jsem starší stáhla ze školky. Je ale každého věc, jestli dítě dá do kontaktu s neštovicemi. Některe děti to takhle prodělají hezky a mají pak klid. Ani jsem nechtěla tady to rozebírat. Ale předpokládala jsem, že vyhnout se tomu nedá.