Ceny už jdou nahoru

• Fotoalbum (4)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
462
19.12.23 11:19

@Veveří ty jsi dezolat 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5616
19.12.23 11:19
@Aleriga píše:
@Veveří Teplo v bytě je ale zase levnější, protože se ty byty ohrivaji navzájem.

Myslíš? Centrální zásobování teplem v 3+1 mě v roce 2022 stálo 43.000 Kč - jen radiátory, bez teplé vody. Teplota v bytě 19,5 stupňů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5616
19.12.23 11:21
@Lutern píše:
@Veveří ty jsi dezolat 8o

A taky flastenec, chcimír a kremrole :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
19.12.23 11:22

@efekty prece je možné nakupovat jinde než od babise, ne že ne, to jsou výmluvy. Můžeš nakupovat od lokálních výrobců, je spousta možností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
19.12.23 11:27

@Veveří takový výrazy neznám, ale máme se tady pořád dobře, dělám v obchodě lidi nakupujou, večer plné hospody, co jsem byla v pátek venku, fakt se nemáme špatně 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9243
19.12.23 11:33
@sirikit píše:
Kdo dal za máslo 120, je blázen. :roll:
Ani v dobách největší drahoty nestálo přes 65.
Tuhle jsem dělala v Kauflandu velký nákup, máslo v akci už samozřejmě vybrané a vedle nějaké za 54. 8o :cert: Tak to jsem se ulakomila, že jim v žádným případě nedám, a při cestě se stavila do Pennáče pro máslo Boni za 39,90.
Vždycky existuje levnější možnost - a podle mě je cesta právě tohle. Řetězec si může nastavit cenovku klidně na pětikilo, to hodně štěstí, ale nemá páku mě donutit, abych ji za něj vysolila.
Když to takhle hrotili s gervais original, které používám hodně a levnější možnosti moc nebyly, (než se obchodníci vzpamatovali a začali nabízet privátní značky), v klidu jsem koupila půlkilový jogurt v akci, zakysanku, smíchala, trošku osolila, pepřík, nechala přes noc překapat přes plátno a ráno jsem měla luxusní gervais za pár korun.
Plus syrovátku na zadělání těsta.Příspěvek upraven 19.12.23 v 10:41

Toto leto u nas na chate pobliz Jiloveho chtela Vietnamka za maslo 80 korun. V te vesnici bydli stari lide, vidim, ze odtamtud tahaji tasky s nakupem. Nejbližší prodejna je autobusem. Zrejme i za tu cenu prodala, jinak by snizila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13771
19.12.23 11:36
@Konnny píše:
Toto leto u nas na chate pobliz Jiloveho chtela Vietnamka za maslo 80 korun. V te vesnici bydli stari lide, vidim, ze odtamtud tahaji tasky s nakupem. Nejbližší prodejna je autobusem. Zrejme i za tu cenu prodala, jinak by snizila.

Je vtipný, ze v době kdy se v celém okolí nesehnalo maslo pod 50 Kč ho náš Vietnamec prodává za 40 (z Alberta, akce asi týden predtim, ale my tu stejně žádný albert blízko nemáme). Jak to má každý jinak😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
19.12.23 11:45
@Lily-of-the-valley píše:
To mi prijde fakt divny, odkud jsi?
Každopádně věc se má tak, ze pokud budou potraviny moc drahé, v určitý moment je prestanou spotřebitele nakupovat a najdou si nějakou náhradu (jedou do zahraničí, nakoupí v obchodě se slevami). A pokud obchod ještě zdraží, přijde mu tam ještě méně lidi a zisk bude opět menší. Jediná cesta je v tu chvíli zlevnit, ne zdražit. To totiž znamená, ze přijde víc lidi, kteří samozřejmě preferuji nákup na jednom místě poblíž bydliště, jen v případě drahých potravin se jim vyplati jet jinam.A protože ekonomii jsem měla před hrozne dlouhou dobou, mám jen pocit ze se to jmenuje mezní míra něčeho, ale nevím.😁

Pokud vychazis z ekonomických pouček, tak takto by to fungovalo jen na dokonalém trhu bez monopolů, a pokud by šlo potraviny nahradit. U jídla si těžko řekneš, že místo kalhot koupíš sukni nebo místo hor pojedeš k moři, protože k jídlu moc náhradních výrobků není. Můžeš tedy nekupovat žádné balené nápoje a pít jen vodu z kohoutku a dělat si čaje. Ale těžko nahradíš pečivo, sýry, maso, jogurty, když jsou drahé všude. Myslela bys přejít třeba na veganství nebo jíst úplně jinak. Proto jsou právě potraviny drahé, že spotřebitel je kupovat bohužel musí. Takže rady tak to nekupuj jsou úplně mimo. Nemusím třeba kupovat v zimě jahody, maliny, melouny, ale asi bude dobré koupit aspoň jablka nebo hrušky, pomeranče, mandarinky, a ty jsou taky drahé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13771
19.12.23 11:48
@Josefuna píše:
Pokud vychazis z ekonomických pouček, tak takto by to fungovalo jen na dokonalém trhu bez monopolů, a pokud by šlo potraviny nahradit. U jídla si těžko řekneš, že místo kalhot koupíš sukni nebo místo hor pojedeš k moři, protože k jídlu moc náhradních výrobků není. Můžeš tedy nekupovat žádné balené nápoje a pít jen vodu z kohoutku a dělat si čaje. Ale těžko nahradíš pečivo, sýry, maso, jogurty, když jsou drahé všude. Myslela bys přejít třeba na veganství nebo jíst úplně jinak. Proto jsou právě potraviny drahé, že spotřebitel je kupovat bohužel musí. Takže rady tak to nekupuj jsou úplně mimo. Nemusím třeba kupovat v zimě jahody, maliny, melouny, ale asi bude dobré koupit aspoň jablka nebo hrušky, pomeranče, mandarinky, a ty jsou taky drahé.

Vzdyt tam ale píšu, ze lidi využívají jiných možnosti, jako jsou nákupy v zahraničí a nebo v jiných obchodech. Samozrejme, ze když nebude zbyti a jiná varianta, koupi jídlo i za draho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5616
19.12.23 11:56
@Lutern píše:
@Veveří takový výrazy neznám, ale máme se tady pořád dobře, dělám v obchodě lidi nakupujou, večer plné hospody, co jsem byla v pátek venku, fakt se nemáme špatně 8)
…a taky jsme jedna z nejbezpečnějších a nejbohatších zemí na planetě a bla bla bla. Ale že jsme všichni přišli o třetinu úspor a naše země nevzkvétá, abych použila slova klasika, to už nepíšeš. Takže si to Fialovo chlácholení nechej od cesty. A když jsme u těch hospod…známý je hospodský a lidí na meníčkách podstatně ubylo, míval lepší trzby. Jen z naší kanceláře si 90 % lidí začalo nosit jídlo z domova, protože dát denně 170 (bez pití) za menu je opravdu přes míru.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26854
19.12.23 12:00
@Veveří píše:
Myslíš? Centrální zásobování teplem v 3+1 mě v roce 2022 stálo 43.000 Kč - jen radiátory, bez teplé vody. Teplota v bytě 19,5 stupňů.

To máte hodně drahého dodavatele tepla. :?

Nám starosta dnes na fb oznámil, že se vodné a stočné od ledna zvýší jen o 1,20 (což je rozdíl v DPH ze současných 10% na 12%.). Aspoň něco :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21730
19.12.23 12:04

@Josefuna ale prosím tě, kilovka jogurtu za 30, mandarinky a pomeranče za 19,19 a chleba 1200g za 35. To je náhodný výběr z nákupu v pátek.
Vždycky je něco za lepší cenu. Za tyden, když budou mandarinky a pomeranče drahé, tak koupím kiwi nebo jabka, prostě přemrštěné ceny za to nedám a zboží nekoupím.
Nebudu podporovat zloděje a dávat za máslo 120, ale koupím jinou alternativu.
Spotřebitel nic kupovat nemusí, je to jen jeho výběr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41053
19.12.23 12:08
@Veveří píše: …a taky jsme jedna z nejbezpečnějších a nejbohatších zemí na planetě a bla bla bla. Ale že jsme všichni přišli o třetinu úspor a naše země nevzkvétá, abych použila slova klasika, to už nepíšeš. Takže si to Fialovo chlácholení nechej od cesty. A když jsme u těch hospod…známý je hospodský a lidí na meníčkách podstatně ubylo, míval lepší trzby. Jen z naší kanceláře si 90 % lidí začalo nosit jídlo z domova, protože dát denně 170 (bez pití) za menu je opravdu přes míru.

tak když chce hospodský za čočku na meníčku 160,–Kč a za třetinku vody z kohoutku 30, tak se nemůžeš divit…ono je to taky dost o nenažranosti těch hospodských. Navíc je restaurace/hospoda na každým rohu, není reálné aby se všechny uživili…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41053
19.12.23 12:09
@Veveří píše: …a taky jsme jedna z nejbezpečnějších a nejbohatších zemí na planetě a bla bla bla.Ale že jsme všichni přišli o třetinu úspor a naše země nevzkvétá, abych použila slova klasika, to už nepíšeš. Takže si to Fialovo chlácholení nechej od cesty. A když jsme u těch hospod…známý je hospodský a lidí na meníčkách podstatně ubylo, míval lepší trzby. Jen z naší kanceláře si 90 % lidí začalo nosit jídlo z domova, protože dát denně 170 (bez pití) za menu je opravdu přes míru.

a nejsme? :think: jsme rozežraní tak, jak nikdy před tím a nechce se nám uskromnit. Ale stále se máme jak prasata v žitě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
19.12.23 12:10
@mado píše:
@Josefuna ale prosím tě, kilovka jogurtu za 30, mandarinky a pomeranče za 19,19 a chleba 1200g za 35. To je náhodný výběr z nákupu v pátek.
Vždycky je něco za lepší cenu. Za tyden, když budou mandarinky a pomeranče drahé, tak koupím kiwi nebo jabka, prostě přemrštěné ceny za to nedám a zboží nekoupím.
Nebudu podporovat zloděje a dávat za máslo 120, ale koupím jinou alternativu.
Spotřebitel nic kupovat nemusí, je to jen jeho výběr.

Pokud je monopol, tak spotřebitel nic nezmůže. Kdyby chování spotřebitele a kupní síla hrály takovou roli, jakou jim přisuzuješ, musely by ceny vypadat dávno jinak. Bohužel takto musí všichni nakupovat tak, jak popisuješ, v podstatě už jen v akcích, což není normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák