Poradna duly
Jana Čurdová
Leni, nevím, jaký je názor ostatních, já jsem taky brala Baby Plan a teď jím listovku a nějaký Perinatal - soubor vitamínů s probiotiky, je to bez lepku, barviv, cukru a laktozy. Můžou to i kojící maminky.
No, asi by stačila ta listovka, ale já si říkala, že když je teď to období chřipek, že zkusím něco komplexního. Jinak v lékárně mají k dispozici i vitamíny specielně poskládané podle toho v kterém jsi trimestru a je docela výběr, takže by mne určitěl zajímal i názor ostatních, případně nějaké zkušenosti s konkrétním přípravkem ![]()
Kiwi, já mám jednu černobílku a jednu hněduli ve spoluvlastnictví, ale u mě nežije, to u přátel. Teď má zrovna štěníky!
Stránky jsou http://www.darkjewel.czechian.net/ Máš taky nějaké stránky? Mně je ta tvoje borderka z obrázku hrozně povědomá, ale nevybavím si kde jsem ji viděla nebo dokonce jméno.
Já teď dobrala Calibrum babyplan, teď zobu listovku a až se prokopu do druhého trimestru, tak budu brát Calibrum mami. U mě je důležté, že je to bez lepku a že tam jsou i další vitamínky, které se myslím vždy hodí
Jenom taky nevím, jestli ještě k tomu Calibru dozobat tu listovku nebo radši ne. Jak ste na tom holky? ![]()
Holky s s těma vytamíny je to docela těžký, co člověk to názor. Ale já myslím, že když se bere nějaký komplexní přípravek, tak by se asi k tomu už nic moc brát němělo … Já beru Centrum materna, protože jsem jich pár dostala jako vzorek od doktorky a zdědila po kámošce. A na imunutu pro jistotu beru ještě homeopatika … mám teď z té chřipky trochu vítr.. ![]()
Lenajs, vím že takovou tabulku dělala Macekk, ale už tu dlouho nebyla. Její tabulka je na stránce http://picasaweb.google.com/…0/Cerven2010# ale není aktualizovaná. Já bych něco možná dokázala vyčvochtit, určitě ne tak hezkou tabulku, jako udělala Macekk, ale u mě by byl spíš problém s aktualizováním, já jsem totiž strašně líná aktualizovat i svoje psí stránky, natož ještě nějaké další
Kdyby v tom ale Macekk už nechtěla pokračovat a někdo jiný by o to zájem neměl, tak se nabízím ![]()
Resarana píše:
Lenajs, vím že takovou tabulku dělala Macekk, ale už tu dlouho nebyla. Její tabulka je na stránce http://picasaweb.google.com/…0/Cerven2010# ale není aktualizovaná. Já bych něco možná dokázala vyčvochtit, určitě ne tak hezkou tabulku, jako udělala Macekk, ale u mě by byl spíš problém s aktualizováním, já jsem totiž strašně líná aktualizovat i svoje psí stránky, natož ještě nějaké další![]()
Kdyby v tom ale Macekk už nechtěla pokračovat a někdo jiný by o to zájem neměl, tak se nabízím
Res, to by bylo super, kdyby ses toho chopila. Přece jenom to vypadá, že máš nějaké zkušenosti s netem a stránkama atd., když máš i psí stránky. ![]()
Mimochodem, borderky jsou nádherné, je to můj sen jednou taky jednu mít, ale vím, že je to pes strašně náročný na čas a je nutné se mu věnovat a nevím, jestli bych na to měla. No uvidíme v budoucnu. ![]()
A ještě k těm vitamínům…mám pocit, že je to taky hodně o kšeftu, která lékárna co nabízí a který doktor co doporučí. Připadá mi, že ty přípravky jsou víceméně stejné, jestli centrum, calibrum nebo cs mamavit, rozdíl je akorát v ceně. Divila jsem se, proč je ten baby plan tak drahý a lékárnice říkala, že je to vlastně jediný přípravek pro plánované těhotenství, takže nemá konkurenci a může si to dovolit. Kdežto těch těhotenských vitamínů je plno, mají víceméně stejné složení, jak jsem koukala, ale ten můj Gravilakt stál 67 tablet 200,– a třeba Centrum stojí 30 tablet 150,–. Já jsem taková, že na pestrou stravu radši nespoléhám, protože co já vím, kolik čeho a jak mám sníst? Nedokážu to odhadnout, navíc v zimním období si myslím, že je lepší víc vitamínů než míň. Hlavně já teď jím minimálně, nemám vůbec chuť k jídlu, tak listovku asi opravdu musím dosávat uměle. Spíš mi jde o to, jestli se jde předávkovat, listovkou nebo čímkoliv jiným, nebo jestli tělo nepotřebné vitamíny prostě vyloučí.
lenajs: Já myslím že můžeš,mě totiž doktorka předepsala jak vitamíny (Pregnium) tak i kyselinu listovou (Acidum folicum). Před otěhotněním jsem ale nic nebrala.
Ahoj holky, tak se zase hlásím, konečně vytržená z pracovního procesu. Já se tady v práci tak stresuju, že kdyby nemocenská byla v nějaké rozumné výši, raději bych byla snad doma! /aby se mi nenarodil nějaký neurotik/ navíc jsem byla celý minulý týden tak nějak hrozně lítostivá a přecitlivělá, ale už mě to zase přechází. Nemáte také některá takový podobný pocit nebo to s těhu nemá nic společného? ![]()
Res, to je pravda, že když nám roste bříško, tak snad je vše ok! Já si teda občas nejsem jistá, zda mi roste jen bříško nebo přibírám všude, ale snad teda jen to bříško
přijde mi už opravdu větší! S tím prenatal boxem, moc děkuji za nabídku. Počkám, zda mi ho doktorka v úterý nedá, kdyžtak si o něj u ní požádám a kdyby ani tak nic, tak pěkně poprosím tebe ![]()
Moni, deníčky nečíst, máš úplnou pravdu! Už si to také zakazuji!!! Jen se děsím. Ty jsi dnes byla na kontrole viď. Ukázala ti doktorka mimiska? Bojím se, že mi ho doktorka v úterý neukáže a nechá mě čekat na UZ u Břešťáka, když jí jsem nevěrná. Jo a doma jsme vždycky říkali pipinka, jako asi většina holek, co jsem četla, ale Julinka se mi líbí určitě víc
Takže bydlíš někde kousek od naší kanceláře, třeba jsme se tu už potkaly ![]()
Didi, sestře tedy držím palce, snad ta původní doktorka nemá pravdu, to by bylo opravdu smutné, ale vím, že se to občas stává ![]()
Kiwi, můj přítel mi také pořád říká, proč by právě naše mimi nemělo být zdravé, ale já dnes mám teorii, že stát se může komukoli naprosto cokoli, takže i mně. Nechci to rozebírat, ale v životě se už mně nebo mým přátelům staly takové věci, že mě nepřekvapí vůbec nic. Moje nejnejnej kamarádka před dvěmi lety byla velmi ohavným způsobem zavražděna
Ale možná právě proto, že toho špatného bylo už dost, naše mimi by mohlo být pro změnu v pořádku. Necháme se překvapit.
Leni, jak se pořád přeměřuje ta velikost mimi a počítá MS, já z toho teda nejsem moudrá, ale mám takový pocit, že pokud není jasný den početí, což asi většinou není a MS není železně pravidelná, nemohla se ovulace třeba přesunout na nějaký neočekávaný termín a tím vlastně by se posunulo i to početí oproti nějakým našim počtům? Mně doktorka říká, že mimi je o asi 2 týdny dle UZ mladší než dle MS, ale přijde mi to jako divné počty, když se nedalo vůbec určit, kdy mohla nastat ovu! Takže si zkrátka myslím, že mimi nemusí nic dohánět, že je takové, jaké má být. Co si myslíš o této mé teorii???
Perulko, to muselo být opravdu náročné na psychiku, že jedno děťátko se přestalo vyvíjet a vědět, že se ten plod nebo možná ještě embrio, viď, pomalu vstřebávají vedle toho rostoucího mimi. Byla bych asi strachem a hrůzou bez sebe. Ale zaplaťpánbů, že máš teď tu jednu krásnou princezničku! Mám kamarádku, které těhu zamlklo dvakrát a povedlo se až na potřetí, ale ta měla jisté zdravotní komplikace, které to způsobovaly. Stejně to je hrůza.
Helčo, jak já ti závidím!!! Ty už jsi viděla mimiska a tak je velký 6,5 cm! to je nádhera! Až já půjdu na ten UZ, také by tedy asi mohl měřit kolem 6 cm, budu 13+1. Viděl mimiska i tatínek nebo jsi byla sama?
Můj přitel teď k nám domů vezl kolegu z práce, aby mu s něčím pomohl a cestou jeli kolem ordinace dr. Břešťáka (je kousek u našeho domu) a on hned, že sem jezdili s manželkou na UZ! Mají teď týdenní mimi, tak se ho přítel nenápadně vyptával, jaké to bylo a co viděl…no legrace. Prý viděl jen stíny i v 6. měsíci
, ale doktor se ptal, zda chtějí vědět pohlaví a prý jasný kluk, no ale až v tom 6. měs. My už bychom to rádi věděli do vánoc haha. To asi poznat nepůjde, co myslíte?
Ohledně těch vitamínů, já jsem brala od 6tt calibrum baby plan a žádnou listovku, tak snad to takto stačilo?! Teď jsem asi 11+5 a koupila jsem si už to calibrum na 2.trim, tak snad to není špatně. Moc se v tom neorientuji
V prvním těhu jsem do 6. měsíce těhu
nebyla u doktora a nic nebrala a narodila se mi holčička krásná a úplně zdravá se skvělou imunitou, takže popravdě, myslím si, že ty vitamíny nebudou klíčem ke zdraví mimi. Spíš asi celkově zdravý životní styl, věk, dobrá kondice, ale kdo ví, jak to je..... Zato teď se tak strašně bojím! jsem o 15 let starší a mám pocit, že už to je na mimi pozdě, že v těch 17ti letech, co se mi dcera narodila, to bylo akorát
Vážně jsem nikdy nelitovala, že jsem si ji nechala, i když jsem byla úplně sama a VŠ kvůli tomu nedodělala, o mládí jsem také nepřišla a všem lidem, co tvrdili, že přijdu o veškerou zábavu a to mládí, těm bych teda teď všem řekla, ať se nevyjadřují k něčemu, o čem nic neví
ale to už jinde jsme, to je jiná vesnice… ![]()
Ahoj holky, gratuluju ke screeningu. ![]()
Co se týká Jůlinky, u nás se jí říkalo Kačenka a pindíkovi Ferda. ![]()
Vitamínů je opravdu strašná spousta. Já beru jen Gravital a hořčík, který mi předepsal dr. A protože už teď končím (nebo už jsem ukončila? Doteď nevím přesně, jak to je…
) 1. trimestr, chci střídat jeden den Gravital a jeden den listovku. Já osobně si teda myslím, že pokud se berou ty komplexní vitamíny pro těhotné, je v nich listovky dost a není nutné ji navíc dodávat. A nejlepší varianta je pestrá strava a listovka, ale jak už tu někdo psal, těžko dodržovat kolik čeho sníst…(já třeba miluju ovoce, ale do zeleniny se nějak musím nutit).
Holky, musím se pochlubit, dneska jsem konečně sehnala miminkovské botičky, kterýma na Vánoce oznámíme rodičům tu radostnou zprávu. Jsou to takové čistě bílé roztomilé papučky s bambulkama. Pořád jsem nemohla najít to pravé a aby to nebylo barevné a nesvádělo ke spekulacím, že to bude holka či kluk. Měli dvoje, takže mám pro naše i pro tchánovce. Joj, já se těším na reakce.
Tak držte všechno, co máte, ať se to do vánoc neprovalí.
A ještě jsem chtěla uklidnit holky, které jsou podle utz mladší, než podle poslední MS. Není třeba nic dohánět, jde přece jen o to, že byla ovulka třeba o pár dní později. Taky k oplodnění samotnému mohlo dojít o den dva později (než se vajíčko potkalo se spermoníkem
). Tak na to vůbec nemyslete, vše je OK.
Užívejte těhu! ![]()
Luci, zajímavý názor s tím počítáním těhotenství, ale když ono se to vlastně fakt počítá podle MS a stanovuje se podle toho i datum porodu, ne? I když myslím, že s datem porodu se pak hýbe podle měření plodu a to je nejpřesnější právě do 12. týdne. Mě taky doktor říkal, že v začátku je +- 2 týdny v normě. Tak uvidíme v pondělí. Pak snad budu už vědět přesněji, na kdy se objednat na screening.
Ty jo, tys měla dceru v 17? Tak to teda klobouk dolů, to si vůbec nedokážu představit. A s jejím otcem jsi nebo ne? Promiň za otázky, jestli nechceš, neodpovídej.
Leni, s tím otcem mé 15 leté dcery nemáme společného vůbec nic. Viděla jsem ho naposledy, když jsem byla těhu a od té doby jsem o něm neslyšela. Prý je mimo republiku, kdo ví. Prostě je dcera jen a jen moje
Ona by mě asi nevytrhla ani ta tisícovka výživného, co otcové obvykle platí. Stejně dítě stojí každý měsíc tisíce a tisíce, že ano
Teď máme doma ale strašně skvělého muže, takže myslím, že osud nám to oběma vynahradil. Chová se ke mně jako k princezně a s mou dceru mají také pěkný vztah.
Zuzi, já jsem zase vymyslela, že budeme na vánoce dávat plyšové čápy
Jeden pro dceru, jeden pro tchána a jeden pro mé rodiče
a k tomu každému spešl přáníčko, typu - Moje milá sestřičko atd. Hlavně aby to neprasklo do vánoc! Stejně mám teda takový trochu pocit, že už to musí někteří lidé tušit
ale to neva
botičky jsou také bezva nápad, to mě vůbec nenapadlo!
Ahojda holky,
dneska KO byla OK, prcek měří 4,5cm a pěkně se sebou mrskal. Dr. mi říkal, ať se těším k břešťákovi, že má nejlepší UTZ široko daleko.
já zobu jen tu listovku. Ve druhé a třetím trimestru si pak občas zobnu calibrum mami – tak 2-3 za týden.
Lenajs – s tou tabulkou by to bylo fakt super. Macek už se tu dlouho neukázala, nevíme co se děje.
Bože Lucy, to s tou tvou kamarádkou mě tedy fakt šokovala. Vím, že jsi o kamarádce už psala, že umřela, ale myslela jsem že třeba nějaká autonehoda, nebo nemoc. Ale vražda??? Já vím, výsledek je stejnej, ale přijde mi to naprosto šílený.
A stará na mimi ve 32???? TO snad nemyslíš vážně
, jsme v nejlepším věku
![]()
Jooo a ještě k tomu UTZ … fakt bych moc neřešila, že je se to trochu odlišuje od MS. Taky berte v úvahu, že věk mimíska při UTZ se určuje podle toho, jak se změří. Takže když se dr. při měření sekne o pár mm, vychází pak jinej termín porodu.
Luci, tak to je super, že máš skvělého chlapa, který má rád tebe i tvou dceru. To máš opravdu štěstí!
Moni, taky pravda, záleží, jak přesně doktor měří a já toho svého docela obdivuju, jak se zvládne těma křížkama trefit a měřit přesně. Nemá nic moc velkou obrazovku na UTZ. Ale je to určitě o praxi ![]()