Poradna duly
Jana Čurdová
Eilaan - no ja jeste porad s tema prikrmama vaham, pockam co na to ta detska;ted jsem to trochu hledala na internetu a doporucuje se stale 6 mes. jen kojit
ale mne se fakt zda, ze ona ma proste hlad - prece neni normalni ze po kojeni vyzahne jeste 90ml ![]()
Nasla jsemù jeste tohle:
Rizika předčasného zavádění příkrmů (před 4. měsícem věku):
příkrmy mohou předčasně vytlačit ze stravy mateřské mléko a tím snížit jeho produkci u matky. Výsledkem by mohl být nedostatečný příjem energie a živin z potravy u dítěte, zvýšené riziko průjmových onemocnění a následné podvýživy, neboť sliznice zažívacího ústrojí u nejmenších kojenců nemá vytvořenou dostatečnou obranu proti bakteriálním nákazám, zvýšené riziko rozvoje alergických onemocnění a následné podvýživy z důvodu nezralosti střevní sliznice.
Rizika pozdního zavádění příkrmů:
zpomalení růstu a podvýživa z důvodu nedostatečného příjmu energie a živin, deficit některých stopových prvků, zejména železa a zinku, kterých je v mateřském mléce pro potřeby dítěte v pozdějším věku přirozený nedostatek, promeškání vhodné doby pro rozvoj některých motorických schopností, jako je např. žvýkání.
Európska spoločnosť pre pediatrickú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (ESPGHAN) vydala v roku 2008 odporúčania, ktoré zahŕňali okrem iného aj riešenie otázky, kedy zavádzať lepok do stravy dieťaťa. Nepochopenie týchto odporúčaní v súvislosti s dojčením viedlo k mnohým otázkam týkajúcim sa dĺžky výlučného dojčenia do 6 mesiacov.
Je dôležité vedieť, že odporúčaním ESPGHAN-u sa nijako nemení odporúčanie o dĺžke výlučného dojčenia. Stále je v platnosti pravidlo, že výlučné dojčenie má trvať približne 6 mesiacov a tuhá strava (vrátane lepku) sa pri výlučne dojčených deťoch má zavádzať vo veku približne okolo 6. ukončeného mesiaca.
Aktuálne odporúčanie ESPGHAN-u treba chápať tak, že lepok je najideálnejšie zaviesť počas trvania dojčenia a v malých množstvách. Pretože dojčenie má ochranný význam. Riziko vzniku celiakie je možné znížiť - práve dojčením v čase, keď je lepok zavádzaný, a pokračovaním v dojčení aj po zavedení lepku. Ak zavádzanie lepku sprevádza dojčenie, vtedy je zavedenie lepku najbezpečnejšie.
1. Štúdie, o ktoré sa ESPGHAN opiera naznačujú, že riziko vzniku celiakie je nižšie, ak je v čase zavádzania potravín s obsahom lepku dieťa ešte dojčené, pričom je pravdepodobne výhodnejšie ponúkať mu tieto potraviny v malých množstvách.
2. Riziko vzniku celiakie sa ešte zníži, ak sa deti dojčia aj naďalej po zavedení lepku.
Ak dojčenie trvá je bezpečnejšie odložiť zavedenie lepku do vyššieho veku za súčasného dojčenia, ktoré bude pokračovať aj po zavedení. Inými slovami, podstatná je skutočnosť, že zavádzanie lepku sprevádza dojčenie, nie časový údaj, kedy ho zaviesť. Je dokázané, že dlhodobé dojčenie znižuje riziko vzniku celiakie. Preto treba matky podporovať vo výlučnom dojčení do približne 6 mesiacov a v ďalšom dojčení spoločne so zavádzaním príkrmov minimálne do dvoch rokov a potom ďalej až do prirodzeného odstavenia. Samotný ESPGHAN zdôrazňuje, že výlučné dojčenie približne 6 mesiacov je želaným cieľom.
Vzhľadom na to, že sa zdá, že dojčenie v čase zavádzania potravín s obsahom lepku a následné dojčenie po zavedení lepku znižuje riziko vzniku celiakie, je pravdepodobne vhodné, aby matka, ktorá neplánuje dojčiť dlhšiu dobu, zaviedla lepok medzi prvými príkrmami, t. j. v čase, keď ešte dojčí.
Dokument ESPGHAN-u v situácii, keď dieťa nie je dojčené alebo čoskoro nebude dojčené, odporúča, že lepok sa môže zaviesť už od ukončeného 4. mesiaca do 7. mesiaca života dieťaťa. Toto odporúčanie sa však týka výlučne detí, pri ktorých z nejakého dôvodu očakávame, že budú zanedlho odstavené.
Aby sa situácia vyjasnila, požiadali sme o stanovisko samotný ESPGHAN a za ESPGHAN odpovedala profesorka Hania Szajewska. „Žiaducim cieľom je výlučné dojčenie približne 6 mesiacov, čiastočné dojčenie ako aj dojčenie kratšiu dobu sú však tiež cenné,“ cituje vyjadrenie ESPGHAN-u prof. Hania Szajewska.
Za nepravdivé považuje prof. Szajewska tvrdenie, že s príkrmami by sme mali začať pri všetkých dojčených deťoch už od ukončeného 4. mesiaca. Odporúčanie výlučného dojčenia len do ukončeného 4. mesiaca teda nezodpovedá vyjadreniam ESPGHAN-u ani Svetovej zdravotníckej organizácie.
Prof. Hania Szajewska z ESPGHAN-u ďalej zhrnula odporúčania týkajúce sa lepku a výlučného dojčenia do 6 mesiacov do dvoch situácií:
V prípade, že hovoríme o dieťati, ktoré je výlučne dojčené 6 mesiacov a matka plánuje pokračovať v dojčení aj ďalej (po ukončenom 6. mesiaci), odporúčania ESPGHAN-u sa pre túto situáciu majú interpretovať tak, že matka by mala začať zavádzať príkrmy po ukončenom 6. mesiaci a medzi prvými príkrmami má dieťaťu ponúknuť potraviny s obsahom lepku (v malých množstvách).
V prípade dieťaťa, pri ktorom z nejakého dôvodu očakávame, že nebude môcť byť výlučne dojčené 6 mesiacov, prípadne že bude dojčené kratšiu dobu ako 6 mesiacov, odporúča prof. Szajewska zaviesť lepok v malých množstvách medzi prvými príkrmami už v 5. mesiaci života dieťaťa, kým matka ešte dojčí. „Rozhodujúcim činiteľom je na základe súčasných dôkazov fakt, či je dieťa pri zavádzaní lepku naďalej dojčené,“ zdôrazňuje prof. Szajewska z ESPGHAN-u.
Záverom, ESPGHAN uvádza, že z hľadiska zníženia rizika celiakie nie je dôležitý vek dieťaťa, v ktorom zavedieme lepok, ale fakt, či je ešte dieťa v tom čase dojčené a že riziko celiakie je ešte nižšie, ak sa v dojčení pokračuje aj ďalej, po zavedení lepku do stravy dieťaťa."
Ahoj já taky kojím
9.11. nám budou 4 měsíc
malá se mi taky budí co 2 hodiny a chce pít. Jak si dám do pusinky dudlík začně strašně vyvádět…spinkání přes den se nám zlepšílo 1.11. poprvé usla pod hrazdičko a dneska usla 3× ![]()
Tade Hani89 si odvazna, ja mu zatim dala Pacholika (smetanovy krem)to se mohl utlouct ale jinak nic jinyho(nemeli by nic s tvarohem),joggurt bych mu nedala a uz vubec ne s prichuti.no kazdyho vec.,a neni v tech kukuricnycj krupkach lepek??to si davam pozor. chtela sem mu delat odvar z vlocek ale je tam prave lepek, tak sem to zavrhla.vim ze uz negde pisou ze od ukoncenyho 4 mesice se muzi pomalu, ale i tak se bojim, kvuli te celiakii.me dr rekla at s prikrmama nespacham tak sem to zatim utla, ale stajne zacnu uz kvuli me abych si zvykla mu varit a tak.
dobrou fsem:)at vam prcci rostou ![]()
@Hana89 píše:
EilNo jo ja nekojím, tak sem začala, mala jak vidí že jím, jogurty presnídavky, a kaši tak otvara pusu a mluví na mne a ja jí vždy lžičku dam at ovhutná
Či je to dobre či ne mne nezajíma je to moje díte
![]()
Mala ma 16týdnu a jak sem psala chutnala odemne presnídavky, jogurty probioticke, bramborovou kaši( No to byly jen pomačkane brambory zatím ani sul, maslo nic když sem jí davala chutnat,) nedam jí do pusy nic soleneho, mastneho, koreneho, to určite ne,
Ale mrkvičku mačkanu no to byla mnamka, kašičky mnam, jen dnes vanilkovu mne plivala na mne
![]()
presnídavky mnam jen jahodova je fuj
![]()
a ted sem skusila tí deske kukurične krupky víte ktere myslím?
no jak nam slinta a vše dava do pusy tak sem ji to dala do ruky a žužlala, a cca hodinu odní byl klid
Leni, pokud uz nepije Nutrilon, asi Ti nebude chtit ani tu Nutrilon kasi. To jsou zkusenosti kamaradek. Ta Nutrilon kase ma nejakou specifickou chut a jedly ji jen deti, co predtim meli Nutrilon. Jinak se ty kase stejne musi vyzkouset, ja otevrela snad 6 ruznych nez jsem zjistila, kterou aspon trochu jedl. Nebo se muze zacit nemlecnou, do ktere se prida mleko, co pije. Bud odstrikane nebo to UM.
Jinak Sidi, nemusis se bat kukurice, ta prave stejne tak jako ryze lepek neobsahuje. Ale co si tak matne vzpominam, nema se davat nejen tvaroh, ale ani ten pribinacek! Zacina se s bilymi jogurty (Doporuceni jsem slysela na Hollandii a aktivii), prave ne smetanove!
Jinak Vev, s tim lepkem i prikrmy je to presne tak, jak se pise hlavne v tom slovenskem clanku. Na druhou stranu je ovsem take pravda, ze pokud ma dite tendenci byt nejedlik, pak pri pozdejsim zavedeni prikrmu to bude jeste horsi. To znamena davas na misky vah celiakii versus problemy s jidlem - neprospivani. Ale vetsina deti papa pekne. A jak jsem psala vyse, co mam kamaradky doktorky, nedaji na kojeni dopustit…
@Sidinka píše:
Tade Hani89 si odvazna, ja mu zatim dala Pacholika (smetanovy krem)to se mohl utlouct ale jinak nic jinyho(nemeli by nic s tvarohem),joggurt bych mu nedala a uz vubec ne s prichuti.no kazdyho vec.,a neni v tech kukuricnycj krupkach lepek??to si davam pozor. chtela sem mu delat odvar z vlocek ale je tam prave lepek, tak sem to zavrhla.vim ze uz negde pisou ze od ukoncenyho 4 mesice se muzi pomalu, ale i tak se bojim, kvuli te celiakii.me dr rekla at s prikrmama nespacham tak sem to zatim utla, ale stajne zacnu uz kvuli me abych si zvykla mu varit a tak.
dobrou fsem:)at vam prcci rostou
pacholíka???takovému prckovi???
hmmm to si dobrá
@Eilaan píše:
Leni, pokud uz nepije Nutrilon, asi Ti nebude chtit ani tu Nutrilon kasi. To jsou zkusenosti kamaradek. Ta Nutrilon kase ma nejakou specifickou chut a jedly ji jen deti, co predtim meli Nutrilon. Jinak se ty kase stejne musi vyzkouset, ja otevrela snad 6 ruznych nez jsem zjistila, kterou aspon trochu jedl. Nebo se muze zacit nemlecnou, do ktere se prida mleko, co pije. Bud odstrikane nebo to UM.Jinak Sidi, nemusis se bat kukurice, ta prave stejne tak jako ryze lepek neobsahuje. Ale co si tak matne vzpominam, nema se davat nejen tvaroh, ale ani ten pribinacek! Zacina se s bilymi jogurty (Doporuceni jsem slysela na Hollandii a aktivii), prave ne smetanove!
Jinak Vev, s tim lepkem i prikrmy je to presne tak, jak se pise hlavne v tom slovenskem clanku. Na druhou stranu je ovsem take pravda, ze pokud ma dite tendenci byt nejedlik, pak pri pozdejsim zavedeni prikrmu to bude jeste horsi. To znamena davas na misky vah celiakii versus problemy s jidlem - neprospivani. Ale vetsina deti papa pekne. A jak jsem psala vyse, co mam kamaradky doktorky, nedaji na kojeni dopustit…
ano má..ale mléčené zavádět nejdřív po půl roce…
@kofola3 píše:
pacholíka???takovému prckovi???
hmmm to si dobrá
Jo, to jsem zapomněla napsat. Jogurty atd. se zavádějí až po zelenině, ovoci, kaších, protože jsou z normálního kravského mléka. Zatímco UM a mléko v mléčných kaších je právě upravené…
@Eilaan píše:
Jo, to jsem zapomněla napsat. Jogurty atd. se zavádějí až po zelenině, ovoci, kaších, protože jsou z normálního kravského mléka. Zatímco UM a mléko v mléčných kaších je právě upravené…
no ale celkově lipánek, pribinák, lakrumák, pacholík.....to je sladké jak cecek, nemmluvím o podílu tučné smetany, tvarohu, což by oni ani tak brzy neměly jíst.....fakt bych to dřív, jak v roce prckovi nedala.
Naše děti mi bílý jogurt odmítaly, tak jsem jim ho míchala bud s čerstvým ovocem nebo přesnídávkou. Dávala jsem bud pravý řeský nebo holandii
Hm ok, tak to asi zkusim jeste kojit dal a max ten prikrm UM na noc trochu
eilaan - no nejedlik prave neni vubec nas problem ![]()
ad diskuze jogurty apod - to musi kazdej delat jak chce ale ja se ruznych preslazenych veci bojim kvuli zubum
a taky ze by si na to sladky prilis zvykla a pak nejedla ostatni, eilaan mela pravdu - prijde mi to logictejsi dat napred zeleninu a pak az kasicky, mne taky chutna kasicka vic ![]()
@vevericka12 píše:
Hm ok, tak to asi zkusim jeste kojit dal a max ten prikrm UM na noc trochueilaan - no nejedlik prave neni vubec nas problem
ad diskuze jogurty apod - to musi kazdej delat jak chce ale ja se ruznych preslazenych veci bojim kvuli zubuma taky ze by si na to sladky prilis zvykla a pak nejedla ostatni, eilaan mela pravdu - prijde mi to logictejsi dat napred zeleninu a pak az kasicky, mne taky chutna kasicka vic
To každopádně.
en jsem se nad tím trocha zarazila no
Hmm to sem vubec netusila. zacinam tom mit zase gulas grrrrrr ![]()
no rada bych mu dala i neco jinyho nez mrrkev le ja tu nic nesezenu DIRA.)
potrebuju chuvu
Podle me ne, jen dodrzet pravidlo, ze zacinas s 1 a dalsi pridavas vzdy po 4 dnech, abys pripadne lehce zjistila, jestli je na neco ditko alergicke nebo mu nedela dobre. Myslim, ze klasicky zacatek je mrkev (ale my ji nedavali, neb nas maly s refluxem po ni zrovna siiilene blinkal), brambor, mel rad pastinak. Asi obecne ty nadymave jako kvetak a brokolice davat az pozdeji. Nas mel rad brokolici, spenat (ten nevim, jestli neni trosku hur stravitelny, tudiz s nim nezacinat). Jinak jsem davala jeste fenykl a cervenou repu,…Tak drzim palce!