Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ester_davidova píše:
Dobrý den, Stock,
to soudit nemohu, protože so hlavy autorovi nevidím. Možné je, že se stal také obětí České televize, která jeho pohádku zneužila k propagandě. Ano. To i to je možné. Ale ani tak nemohu slevit ze svého přesvědčení, že po odvysílání ČT už nejde o parodii, nýbrž o cílené ovlivňovaní těch nejzranitelnějších, splňující paragraf o hanobení rasy.Synek (v dubnu mu budou 3) si začal znovu učůrávat do kalhot. Řekla jsem mu, když se to stalo asi potřetí krátce po sobě, že je čuník, že takovy velký chlap tohle už nedělá, že je to dost velká ostuda…a víte, co se stalo, když se mu to stalo poté? Zalezl do domečku a byl tak zticha jak pěna a když jsem se šla na něj podívat, volal, ať tam nechodím (maminko, prosím, prosím nechoď sem). Nafackovala bych si, že jsem ho tak hloupě pokárala - musí vědět, že to tak nemá být, ale slova byla špatně volená.
A teď si představuji - analogicky - holčičku, která má světlou pleť a zrzavé pihy… ta slova a navíc ta dikce, které pan Donutil přednáší, se mi zdají nebezpečná, to pomíjím další hnusné momenty jako zdůraznění bohatství. Nebo naopak, v okolí dětí bude holčička s takovými znaky… A recept? Mít děti s Černochem (či jiným mužem tmavé pleti). Ne sebeláska, tolerance a zdravé sebevědomí.
Tak snad jsem Vám odpověděla, proč se mi to tak hrubě nelíbí. Celá Česká televize se mi už delší dobu hrubě nelíbí.
Vis, reakce Tvého synka nebyla tak těžko předpokládátelna. Já jsem vychovala děti s a k respektu a ted vychováváme děti, tedy moje vnoucata, tim samym způsobem. Ale to je jiná diskuze. Ja jsem nikdy, to co TV vysílá a vysílala, nebrala jako pravdu vytesanou do kamene. Ta „pohádka "se mi taky z duše nelíbí a spis se obavam, jaka další bude následovat. A myslím, že poctivou Sněhurku není tak jednoduchy zahlusit a tahle, pakliže nebyla myšlena jako parodie, umře na ubyte. Ani já nevidím do jeho hlavy, ale treba to fakt myslel jako“ budik" a TV mu na to nabehla ![]()
@Izzz píše:
Jaké? Kolik? V jakém smyslu byly o islámu?
Jmenovalo se to Pohádky o Islámu. To mi stačilo na to, abych ten program vymazala. Přeju Vám hezký, SLUNÍČKOVÝ den.
No, mně připadá představa, že si ředitel ČT řekne: „musíme do programu vrazit nějakou propagandu cílenou na děti, tak projdem pohádkové knížky, jestli by se něco nehodilo… áá, Mikulka z roku 2001!“ prostě upadlá na hlavu.
Navíc pokud jde o sérii pohádek (jestli dobře chápu), kde je takhle „ideologicky závadová“ jen jedna a ostatní jsou prdlé jinak. Řekla bych, že vyděšení lidé hledají bubáky tam, kde nejsou.
Donutilova reakce je sice nezdvořilá a negalantní, ale celkem pochopitelná. On snad není mluvčí ČT a za sebe svobodně vyjádřil vlastní názor, zkritizoval a možná očekává toleranci ke svému postoji, kdo ví ![]()
Srovnávat vyjádření matky (=mega autorita pro tříleťáka) s něčím, co děcko zkoukne v TV, mi přijde daleko úchylnější.
Bych s paní @ester_davidova celkem polemizovala, ale není čas.
Jen snad ta vůle Stvořitelova je ve světle příběhu o babylonské věži trochu zvláštní.
A průměrné IQ populace nemůže být 90, protože 100 je právě ten průměr, od kterého se měří odchylky…
Dobrý den,
nemohu ve všem souhlasit s tím, co píšete. Jistě také vycházíme z rozličných zdrojů, nicméně…
Smolíček - zde není bohužel uveden důvod, proč žije malý chlapec s jelenem, který ho chrání. Dost možná ho našel v lese, co já vím, usuzuji z jelenova dalšího chování. Takové příběhy a motivy nabízí i jiná mytologie a dokonce známe i případy, kdy se zvíře ujme mláděte jiného zvířete. A co zvířata, která lidi zachraňují? A to myslím i o vlastní vůli, z lásky. V pohádkovém příběhu je toto téma rozpracováno dále a má typické znaky takového příběhu.
Otesánek - vycházím z Erbenovy sbírky. Tam muž otesá pařez, připomínající postavu dítěte, jako panenku (nebo jak to říci), aby žena nebyla sama, který ale obživne, když ho žena zavine a mu dá žena jméno (to je důležité, avšak viz níže). Tedy adopce, jak Vy říkáte, proběhne dle mého až následně, kdy má bytost duši, z páru se stávají rodiče. Zde bychom mohly polemizovat… a co holčičky, když si hrají s plastem, milují ho a starají se o něj…
Ale možná bych doplnila a upozornila na to, jak pohádka dopadne, že nakonec Otesánka zabijí. Tohle si říkám, jestli je to Erbenova invence (viz. Štědrý den, Svatební košile) ve smyslu - nehodně jsem Tě prosila, odpusť, že jsem zhřešila… je tedy správné dožadovat se něčeho, co je nám upřeno? Byla to lekce, zkouška? Stvořit člověka přísluší Bohu a Stvořiteli. Príma zamyšlení, děkuji za něj.
Šípková Růženka - protekcionismus nevidím (?, nevím, jak jste to myslela). A gerontofilie? V pohádce je řečeno, že Růženka usne a s ní celé království, čas tam tedy neplyne narozdíl od okolního světa (z hlediska filozofie diskutabilní myšlenka, stála by za úvahu) a Růženka se po 100 probudí tak, jak usnula. Snad si princ nebere 116 stařenu.
Popelka - Footfetish (z anglického slova foot = noha a fetish = předmět hodný úcty, obdivu) je sexuální praktika, při níž jsou uctívány nohy. Definice praktiky zaobírá jak zálibu v bosých nohách, tak i v oblečení na nich (punčochy) či botách (např. lodičkách či kozačkách) viz Wikipedie, 13.1.16. To snad ne, copak princ vykazuje takovou úchylku?… Kdyby Popelka ztratila kapesník nebo šál, byla by identifikace o mnoho těžší. Kdyby však ztratila třeba občanku, bylo by to jistě jednodušší. Tady bych spíš poukázala na psychiku týrané Popelky, v ruské psychiatrii dokonce existuje termín Popelčin komplex.
Dlouhý, Široký a Bystrozraký - zneužívání tělesně postižených… Je možné vysoký vzrůst a obezitu označit za tělesné postižení? Dle mého názoru ne. A široký - a opět vycházím z Erbena - má zavázané oči ne proto, že je slepý, ale že by viděl příliš daleko, tedy s šátkem vidí normálně. Máte ale pravdu, později byla v televizi pohádka, kdy je Bystrozraký veden dvěma souputníky jako slepec. A pro mne osobně z toho vyplývá, že je jedno, jaký člověk je napovrchu, ale je důležité, že umí druhému pomoci a třeba i právě ta jeho odchylka, nebo jak to říci, nakonec bude jemu i druhým ku prospěchu. Vše má svůj smyl, Stvořitel ví, proč co dělá. Důležité je mít rád sám sebe, pak je možné mít rád ostatní a změnit svět. ![]()
A k té sněhurce. Ta mi přijde podivná dost. Už jako dítě jsem ji neměla ráda. Tady se tedy shodneme. Bavíme se samozřejmě o verzi Bří Grimmů. Otázka je, jaká verze byla dříve, bylo by zajímavé se na to podívat. Není ta druhá Sněhurka (holčička ze sněhu) severským motivem?
Jinak vřele doporučuji literaturu věnující se pohádkovému diskursu, za mne určitě Propp, Morfologija volšebnoj skazki, byťje to staršího data. Ono se to pak ukáže v jiných souvislostech.
Mějte se tu všechny moc krásně a někdy zase na shledanou.
@ester_davidova tak ten můj post, co komentujete, byla taková ukázka, jak pošahaně lze interpretovat pohádky - interpretace té Mikulkovy Sněhurky jako proimigrační propagandy mi přijde podobně střelená.
Jako mohly bychom se bavit, jestli Smolíček nepropaguje odhazování dětí v lese (však se zvěř postará) a Otesánek nezdravý vztah k neživým předmětům, ale smysl to moc mít nebude ![]()
Popelka - princ ošahal nohy všem dívkám v království a vybral si tu s nejmenší velikostí (že by narážka na „lotosové nohy“ Číňanek)? Normální člověk by hledal spíš podle obličeje, případně podle konverzace.
Růženka - schovat před dítětem do 16 všechno, o co se může zranit - no, já nevim.
A to je prosím klasika.
Co třeba propagoval Troška virálním heslem „Já jsem malej, ale šikovnej,“ vůbec nechci hádat.
@Knihomyš . Děti se učí a přijímají vše, co vidí. Takže, pokud jim někdo naservíruje takovouto pohádku… podsouvá jim do podvědomí jistou informaci. Oni to prostě vstřebávají…
Hmm, takže hloupou, překroucenou a rasistickou pohádku jsme pochopili úúúplně špatně. Stejně tak asi otitulování hysterické slepice bychom si vlastně měli přeložit jako… Milí televizní diváci. ![]()
@Black Cat Připadá mi, že jste jí přisoudili záměr a dopad, který neměla/nemá.
Samozřejmě nemám křišťálovou kouli a do hlav nevidím, ale to snad nikdo tady, takže všichni odhadujem.
A opět - zamysli se, co teda děti přijímají z ostatních pohádek. Všechno vyřeší svatba, když je holka dost hezká, tak ji někdo zachrání etc etc.
Mimochodem, angažovala ses stejně, když bylo haló kolem kocoura Mikeše a cikánů a písně „Bílá, bílá“ od včelích medvídků? To je taky podsouvání informace a s haló kolem Sněhurky mi to přijde k nerozeznání.
Nebo jsi to brala jako podsouvání té jediné správné informace? ![]()
@Knihomyš Kdo se tu angažoval, byl pan Donutil. On se hezky pochválí, že toho dokázal dost. A evidentně dokáže proplouvat dobou. Multikulti pohádka je pro něj asi příležitost, resp. pokus… jak být IN a neupadnout do zapomnění.
@Black Cat Ale to jsem se neptala, já se ptala, jestli jsi podobně prožívala i jiné pohádkové kauzy.
A jako myslíš, že Donutil plánoval tenhle poprask kvůli jedné postarší pohádce? Nemohlo by to být tak, že se živí jako herec a namluvit pro ČT nějaké pohádky je pro něj prostě práce? ![]()
Btw. ty „slepice“ podle všeho pocházejí z falešného profilu - http://magazin.aktualne.cz/…02590604f2e/ ale to jen tak na okraj.
@Knihomyš píše:
No, mně připadá představa, že si ředitel ČT řekne: „musíme do programu vrazit nějakou propagandu cílenou na děti, tak projdem pohádkové knížky, jestli by se něco nehodilo… áá, Mikulka z roku 2001!“ prostě upadlá na hlavu.
Navíc pokud jde o sérii pohádek (jestli dobře chápu), kde je takhle „ideologicky závadová“ jen jedna a ostatní jsou prdlé jinak. Řekla bych, že vyděšení lidé hledají bubáky tam, kde nejsou.Donutilova reakce je sice nezdvořilá a negalantní, ale celkem pochopitelná. On snad není mluvčí ČT a za sebe svobodně vyjádřil vlastní názor, zkritizoval a možná očekává toleranci ke svému postoji, kdo ví
Srovnávat vyjádření matky (=mega autorita pro tříleťáka) s něčím, co děcko zkoukne v TV, mi přijde daleko úchylnější.
Bych s paní @ester_davidova celkem polemizovala, ale není čas.
Jen snad ta vůle Stvořitelova je ve světle příběhu o babylonské věži trochu zvláštní.
A průměrné IQ populace nemůže být 90, protože 100 je právě ten průměr, od kterého se měří odchylky…
Hehe, prostě ten Mikulka je génius ostatní pohádky od něj neznám, ale jistě poslouží jako propaganda v další ulítlé době ![]()
@Gina108 píše:
Hehe, prostě ten Mikulka je génius ostatní pohádky od něj neznám, ale jistě poslouží jako propaganda v další ulítlé době
Tak nějak nevím, na co konkrétně tou svou větou reaguješ ![]()
Ale jestli mu Karkule běhá po lese s brokovnicí, tak by se toho mohli chopit zastánci držení zbraní ![]()
Ta pohádka je zcela jednoznačně na stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.
Pobouřily mě tam hned dvě věci:
Skandál ![]()
@Fjodorka píše:
Když je tvá slečna tak zmanipulovatelná, tak jí můžeš týden na to pustit Popelku a hnedle nebude chtít černocha, ale Trávníčka.
![]()
Je ovšem nejdřív potřeba zodpovědět otázku, jestli bys byla radši, kdyby tvá dcera měla za partnera černocha nebo Trávníčka.
https://www.youtube.com/watch?…
@blobfish píše:
Je ovšem nejdřív potřeba zodpovědět otázku, jestli bys byla radši, kdyby tvá dcera měla za partnera černocha nebo Trávníčka.
Tak to já mám docela jasno, z koho se mi dělá víc blivno ![]()
@blobfish píše:Škoda, že to nedotáhl az do konce a hned při ty, myslím druhý, písničce nekoncil slovy:zavřete oci, odchazim…jako Oldřich Novy ve filmu