Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Ou tak já si nemyslím, že bych neuměla česky, studovala jsem tu VŠ. Ale když pomyslím, že bych svému dítěti nezpívala např. polské ukolébavky, tak je mi to líto, ani nevím vlastně proč?
No protože i kdyby si nastudovala český říkadla a básnčky, tak je nemáš spojene s žádnou emocí, zatímco to, co se říkalo a zpívalo u vás doma, je něco co je v tobě hluboce uložene. A to chceš předávat. Ne čert vyletěl z elektriky bez kloubuku bos. Ententýky ať říká tatínek a nebo tetička.
@Ou a vidíte, česká říkadla atd docela znám, protože jsem hlídala děti. Ale jestli je tam to propojení s tím dětstvím, toť otázka?
@truelly teda, co tě žere? Představ si, i z toho hrozného polského gymplu se lidi dostanou na VŠ a světě div se, i ji dostuduji
a to vesměs bývá účelem gymnázií ![]()
@Sue2008 píše:
@truelly teda, co tě žere? Představ si, i z toho hrozného polského gymplu se lidi dostanou na VŠ a světě div se, i ji dostudujia to vesměs bývá účelem gymnázií
Co mě žere? Ten počet přijatých. Jsou tam tři třídy a hlásí se 100 dětí, sleduju to už řadu let. Je to nespravedlivé. Mnoho výborných českých děti se na gymnázia nedostane,.protože otevírají mnohem méně tříd než vaše polské.
Na těch 100 přihlášených by měli otevírat maximálně 2 třídy.
@truelly píše: …no jistě…pak bude následovat polský gympl, kam se dostane přes 90% zájemců, oproti českým, kde berou většinou pod 50%
No a co? Rodiny, které si drží jazyk a kulturu většinou kladou důraz na vzdělání. ![]()
@truelly píše:
Co mě žere? Ten počet přijatých. Jsou tam tři třídy a hlásí se 100 dětí, sleduju to už řadu let. Je to nespravedlivé. Mnoho výborných českých děti se na gymnázia nedostane,.protože otevírají mnohem méně tříd než vaše polské.
Tak tam dej dítě taky, když je to super výhodné. Nebo snad neumí polsky? ![]()
@Tinuvien ne, my jsme Češi a tam se dostanou jen žáci polských základních škol, které jsou zde mimo jiné uměle udržovány tím, že někteří rodiče dovážejí své děti do škol z Polska!!!
@Tinuvien dík, přesně to jsem chtěla napsat. Pro pobavení, ono se to filtruje už na úrovni školek, ta naše je jediná, kde děti musí odmítat, ostatní ve městě mají volno ![]()
@truelly píše:
@Tinuvien ne, my jsme Češi a tam se dostanou jen žáci polských základních škol, které jsou zde mimo jiné uměle udržovány tím, že někteří rodiče dovážejí své děti do škol z Polska!!!
No a? My tu máme polskou základku, kam zase dávají děti i čistě čeští rodiče, aby se děti naučily další jazyk. Dokonce od školky. Takže kdo chce, může.
@Sue2008 píše:
@Tinuvien dík, přesně to jsem chtěla napsat. Pro pobavení, ono se to filtruje už na úrovni školek, ta naše je jediná, kde děti musí odmítat, ostatní ve městě mají volno
Rádo se stalo. ![]()
Ahojky
Já jsem Češka a manžel Polák ![]()
Máme tři děti (5,8,12 let)
Na děti od narození mluví manžel i polsky. Nikdy s tím nebyl problém ![]()
Mluví česky ale v Polsku už se domluví taky i nejmladší ![]()
Ju a navíc děti mají rodné listy v ČR i PL.
Nevidím nic špatného na tom dát dětem kus sebe z obou stran rodičů ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, nad něčím teď hodně přemýšlím a potřebovala bych poradit. Jsem Polka vdaná za Čecha, žijeme v Čechách. Aktuálně čekáme první miminko a já si nejsem jistá, jak na něj mluvit (jakým jazykem). Přítelova rodina tvrdí, že by bylo lepší mluvit česky a že mu polštinou akorát popletu hlavu. Já bych mu na druhé straně moc ráda předala svůj jazyk a kulturu a hlavně si moc nevěřím v češtině - psaný projev ještě ujde, ale mám přízvuk. Taky si myslím, že cizí jazyk ať už jakýkoli se člověku zkrátka nikdy neztratí. Přítel tvrdí, že neví. Jaký je váš názor? Popř. máte nějaké praktické zkušenosti a byly byste ochotné se podělit? Díky moc. Anonym kvůli přítelově rodině.
Urcite na dite mluv polsky, vetsina deti dva jazyky zvladne. Bydlim v Holandsku a nase deti jsou dvojjazycne..Zaklad maji dobry, casto skypuji s nasimi, jezdime tam na prazdniny, byly v Cesku i na taborech, nebo napr. par hodin ve skole. Znam zde v okoli i trojjazycne deti. Je fakt, ze vetsinou maji jeden jazyk hlavni.
Ja si nedokazu predstavit, ze by se nase deti nedomluvily v Cesku s rodinou.
@Anonymní píše:
Ahoj, nad něčím teď hodně přemýšlím a potřebovala bych poradit. Jsem Polka vdaná za Čecha, žijeme v Čechách. Aktuálně čekáme první miminko a já si nejsem jistá, jak na něj mluvit (jakým jazykem). Přítelova rodina tvrdí, že by bylo lepší mluvit česky a že mu polštinou akorát popletu hlavu. Já bych mu na druhé straně moc ráda předala svůj jazyk a kulturu a hlavně si moc nevěřím v češtině - psaný projev ještě ujde, ale mám přízvuk. Taky si myslím, že cizí jazyk ať už jakýkoli se člověku zkrátka nikdy neztratí. Přítel tvrdí, že neví. Jaký je váš názor? Popř. máte nějaké praktické zkušenosti a byly byste ochotné se podělit? Díky moc. Anonym kvůli přítelově rodině.
I když mluvíš česky výborně, na svoje dítě bys měla mluvit svou mateřštinou, tedy polsky. Předáš mu tím nejen jazyk, ale i kulturu a rodinnou historii. Navíc ve své mateřštině je člověk nejvíc sám sebou. Kdybych na svoje dítě měla mluvit cizím jazykem, připadala bych si jako když hraju nějakou roli.
Je úplně jedno, jestli dítě bude polštinu používat jenom doma, nebo i jinde. Polština už pro něj jednou provždy bude spojení s mámou a její částí rodiny.
Mimochodem, znám celkem dost lidí, kterým rodiče v dětství nechtěli „plést hlavu“ dvěma různými jazyky. V dospělosti pak svoji druhou mateřštinu horko těžko doháněli v jazykovkách a šťastní z toho rozhodně nebyli.
Tvoje dítě díky tobě a manželovi dostane dva jazyky zadarmo, to je v životě velká výhra a výhoda do budoucna.
@truelly píše:
Mela bys vedet, ze Polaci si umi dycky poradit, dycky
A to me tesi, ze ve me koluje 1/4 polske krve
Ale je fakt, ze nase babi byla jina a vdecne provdana do Cech a nikoho schvalne do polske skoly tady neposlala, to je ale jiny pribeh
Musim si pustit Okienko Pankracego
![]()