Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@truelly mě by zajímalo, jestli existují i statistiky, kolik těch děcek tu školu dodělá, resp. se dostane na VŠ, případně ji i dodělá. Ono totiž to gymnázium není žádná odkladačka, splňuje normálně osnovy, plus navíc má polský jazyk, literaturu a dějiny.
@Sue2008 to by bylo jistě zajímavé… ale obavám se ze spis ne. Ale bylo by to užitečné, a věřím ze v některých případech i odstrašující příklad pro zájemce. Ono totiž splňovat něco papírově neznamená, že až ti žáci/studenti vylezou, že to taky budou umět
@Sue2008 i tom nepochybuj, že téměř všichni. Klidně se Ti zeptám kolegyně v práci, jestli jim někdo během studia odcházel. Mě se jedná o to, že Češi prostě nemají takové šance na přijetí i když mají mnohem lepší výsledky přijímaček než mnozí přijatí Poláci.
Prostě na ten počet přihlášených by měli otevřít maximálně 2 třídy.
@Ou píše:
tvoje problemy bych fakt chtěla mít.To že ta škola naplňuje potřeby komunity tedy nabzí gymnaziální vzdělání v menšnovem jazyce pro tolik zájemců, co má mít je přece naprosto v pořádku.
Kvalita školy se nepozná podle počtu vyhozených.
Ostatně státní maturitu skládají, ne?
Maturu skládají navíc ještě z Polštiny. Takových křiklounů je v pohraničí mrtě. Věčně nespokojení a furt se cítí utlačování.
Místo, aby se sami přičinili a něco dokázali. ![]()
Máme ve školce 2 smíšené rodiny, v obou případech jsou tatínci cizinci. Jedni mluví na dítě každý svým jazykem, druzí pouze česky (tatínek hodně lámaně). Přijde mi to vůči tomu děcku strašná škoda, mohlo v podstatě úplně zadarmo získat poměrně velkou výhodu do budoucna (jazyk nechci úplně specifikovat, ale celosvětově je hodně používaný). Neumím si představit, jak jednou bude děcko komunikovat s druhou částí své rodiny, třeba babičkou. Teď je v situaci, kdy ji jen může zamávat na kameru, ale nedokáže si s ní popovídat.
@truelly píše:
@Tinuvien ano, čísla mluví za vše.
Jaká čísla myslíš? Že máš v každém městě gympl a hromadu dalších středních škol a polských nesrovnatelně méně, tudíž otevírají více tříd? Proč ti to tak leží v žaludku?
@Tinuvien já tak nevím, jestli máš problém s pochopením čísel??? Už jsem to psala xkrát výše. Na maturitní obory plus gympl se dostane daleko více Poláků než Čechů a to jen proto, že mají neadekvátní kapacity. Projdi si mé příspěvky výše. Vzhledem ke stoupající populaci z období babyboomu( vrchol je rok 2008) jsou ty rozdíly do očí bijící. Českých dětí je narozených daleko víc a stále se neposiluje kapacita škol. Lépe řečeno, místo mají, ale nemají povoleno otevřít další třídy.
Ty mi asi taky nejspíš neodpovíš, které české gymnázium v MS kraji bere přes 90% uchazečů??? ![]()
@truelly píše:
@Tinuvien já tak nevím, jestli máš problém s pochopením čísel??? Už jsem to psala xkrát výše. Na maturitní obory plus gympl se dostane daleko více Poláků než Čechů a to jen proto, že mají neadekvátní kapacity. Projdi si mé příspěvky výše. Vzhledem ke stoupající populaci z období babyboomu( vrchol je rok 2008) jsou ty rozdíly do očí bijící. Českých dětí je narozených daleko víc a stále se neposiluje kapacita škol. Lépe řečeno, místo mají, ale nemají povoleno otevřít další třídy.
Ty mi asi taky nejspíš neodpovíš, které české gymnázium v MS kraji bere přes 90% uchazečů???
Tak lobbuj u hejtmana za další třídy pro Čechy, místo abys prudila čtyři a půl Poláka, co tu máme.
To nejsou žádní migranti, to jsou lidé, jejichž rodiny na tom místě žijí stovky let. Tak tam holt mají i gympl. Civilizované země podporují svoje menšiny.
@Bábrdl stále nechápeš, že mi nejde o to, že mají gympl, ale o to, o kolik míst tam mají více než Češi??? ![]()
@truelly píše:
@Bábrdl stále nechápeš, že mi nejde o to, že mají gympl, ale o to, o kolik míst tam mají více než Češi???
Chápu. A ty nechápeš, že je to zkrátka podpora menšin a polského jazyka
tebe to točí, protože j to u vás. ![]()
Ahoj zakladatelko, nechce se mi pročítat celou diskuzi, tak snad jen nebudu opakovat.
Na dítě mluv určitě svým rodným jazykem, zvlášť, když sama cítítš, jak líto by Ti bylo to tak nedělat - kdybys třeba z nějakého důvodu preferovala jazyk druhý, tak ještě budiž, ale takto…
Můžeš se přidat třeba do skupiny na FB Bilingvní rodinky, tam je prima komunita, poradí, napíší Ti své zkušenosti, často tam i můžeš najít někoho, kdo je třeba ve stejném místě jako Ty se stejnou kombinací jazyků a i s dětmi se můžete potkat. Nebo tam najdeš i příspěvky a diskuze na toto téma a na spoustu dalších, které se třeba objeví už v průběhu výchovy.
Pro bilingvní děti je to opravdu úplně přirozené, nebudeš mu tím motat hlavu. Pokud budeš jediná, kdo na něj bude pravidelně mluvit polsky, tak se patrně i stane, že časem bude češtinu preferovat - zvláště až nastoupí do školky, kde bude česky mluvit s vrstevníky. To kdyby měl manžel třeba strach, že bude mluvit dítě polsky a on se s ním nedomluví. Ale polština mu zůstane, časem i zjistí, jak ve které situaci má mluvit, aby se domluvil (je fajn se tedy držet jen jednoho jazyka, když spolu jste - tedy že na něj budeš mluvit polsky vždy, přepínat maximálně v situaci, kdy je to nutné, třeba u českého doktora atd., ale doma u hraní, venku na procházkách polština).
My teda nejsme bilingvní rodina, ale žijeme v zahraničí a jazyky máme v podstatě 3 - čeština doma, venku a s přáteli tady mluvíme převážně anglicky, a ve školce má dítě jazyk místní (plus trochu angličtiny). Zvládá to hezky. Ale musím říct, že jak se vždy dočteš, že ve školce dítě ten jazyk chytí hned atd - syn chodí od října, s jazykem je v kontaktu ještě déle (občas venku s angličtinou nepochodíme), a teprve se začíná pořádně rozmlouvat. Ale rozuměl celkem rychle, jen měl období, kdy jsme řešili horší chování ve školce, které plynulo patrně právě z frustrace, že se nedomluví s ostatními dětmi. Čili pokud chceš, aby dítě polsky mluvilo, za mě je určitě lepší, když mu to přirozeně předáš ty, než spoléhat na nějaké kroužky a aktivity, kde to pro něj pak může být náročnější.
A výhoda do života to určitě bude! Třeba si díky tomu jednou najde super práci, nebo bude mít na VŠ zdarma kredity za předmět polština
A hlavně mu to rozšíří obzory, lidé mluvící více jazyky mají zkrátka větší rozhled, větší pochopení pro jiné kultury.
@truelly píše:
@Bábrdl stále nechápeš, že mi nejde o to, že mají gympl, ale o to, o kolik míst tam mají více než Češi???
Spočítej si, kolik je polských středních škol v kraji, to číslo na menšinu nebude tak velké, jak tu vykrikuješ.
@Tinuvien tak tady se fakt člověk nedomluví…ty se zase podívej, kolik uchazečů se hlásí na české gymnázia a kolik je přijato. A kolik se hlásí na polský gympl a kolik je přijato…téměř všichni!!!
Polských škol a žáků ubývá, ale kapacit na středních školách ne.
@truelly znova, nic nebrání ani zarytému Čechovi, aby se na gymnázium přihlásil. Úplně stejně jako na jakékoliv cizojazyčné gymnázium. Nikdo tam není členem tajné sekty, neskládá sliby císaři ani nemusí napsat polskou národnost ve sčítání lidu. Jediná podmínka je jazyková vybavenost.