Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Letela jsem v kazdem z obou tehotensvich asi 4×, naposled v 8m, letela jsem i v 6. a 7. potvrzeni potrebujes podle aerolinek, nekde uz 26.tt nekde az 29tt. je treba to potvrzeni mit vystavene co nejbliz k odletu, protoze ti musi platit i na zpatecne cestu a to by nemelo byt starsi nez 2 tydny.
predem se ujisti, jestli ti ho doktor vystavi, pokud ho budes potrebovat. muj doktor (Spanelsko) mi vzdycky rekl, ze nevidi problem, at si tam vyplnim, co chci a jen to orazitkovat. ale jsou doktori, kteri jsou s nejakym potvrzovanim hodne opatrni.
ps: do recka bych neletela kvuli dostupnosti lekarske pece. Spanelsko, Francie nebo Italie mi prijdou lepsi a i tak, lepsi vybirat nejake civilizovane oblasti ![]()
Já u durhého a třetího těhotenství letěla okolo 22tt, pro mě je ten 24tt takový magický, když se něco po, tak do toho 24tt se s tím nic moc neudělá ani u nás, po 24ttuž se něco dělat dá..a v péči o nedonošence českýmu zdravotnictví věřím víc, než támhle řeckýmu.
ale jako cesta letadlem samotná zdravý těhotenství neohrozí. ![]()
Letela jsem v prvnim tehotenstvi v 5. tydnu( nevedela jsem, ze jsem tehotna) pak ve 13. a v 26. to byl let USA- CR. 22 hodin po letistich. vse bylo bez problemu. teda az na to, ze jsem v us zustala 2 dny trcet kvuli snehove bouri v cizim meste:) zalezi jake tehotenstvi mas.
@skoromamuška píše:
u nás se mluví pouze slušně ale máme takové přísloví které se trochu vymyká „kdo se bojí s.ere v síni“…já jen že cestování neznamená že ohrožuje svoje dítě.tazatelko, pokud jsi ok, pak nevidím důvod proč neletět. Žádné ohrožení z toho neplyne. Cizinky běžně létají v těhotenství, jen v ČR se z toho dělá věda. Letěla jsem v obou svých těhotenstvích na dovolenou. Poprvé 6 hodin (27-28 tt), v druhém 13 hodin (24-25 tt). Je potřeba být ve formě, připravit se na to, těhotenství bez komplikací, pojištění atd…Nějaké 2-3 hodinky v evropě bych brala spíš jako výletužij si dovču.
Já jeden potrat na cestách zažila a rozhodne ne z kraje těhotenství, takze o tom mám svůj nazor.
@Odet Já létala jako těhotná několikrát, naposledy také na konci 6.měsíce (samé dlouhé lety - USA). Problémy jsem žádné neměla, ověřovala jsem si podmínky leteckých společností a všechny byly v pohodě, potvrzení od dr chtěli až od 34.-36.týdne. Takže jsem si sebou brala jen průkazku. Létání jako risk neberu, nikdy škodlivé účinky prokázány nebyly ![]()
@annaei píše:
@jenny.fields Já potratila v Německu na dálnici v době navigací jsme našli nejbližší nemocnici a tam mi potrvdili, že jde o potrat. Neviděla jsem to složitější než v čr
Jenže v 6.-7. měsící už jde o porod v případě komplikací a o záchranu dítěte.
@jenny.fields Tak by se zajelo do nejbližší nemocnice jako jsme to udělali i tak nebo by jsme zavolali zachranku číslo 112 známe.
@annaei píše:
@jenny.fields Tak by se zajelo do nejbližší nemocnice jako jsme to udělali i tak nebo by jsme zavolali zachranku číslo 112 známe.
@jenny.fields Tak volat 112 mužeš kdekoliv a měli by přijet ve stejný čas jak v řecku tak v čr. Mě dokonce v Německu chtěli zavolat doktora, co mluví česky, protože já německy neumim. Nakonec jsme to zvládli rukama nohama a ani to nehlsili pojištovně
@Eny.x nemyslím že z toho důvodu se dá paušalizovat že to je risk. Podle mě u zdravé ženy to riziko není, a pokud by zdravá nebyla a dítě také ne pak by neřešila dovolenku že. Btw mezi příčinny potratu v pokročilém těhotenství nepatří cestování letadlem.
@annaei píše:
@jenny.fields Tak volat 112 mužeš kdekoliv a měli by přijet ve stejný čas jak v řecku tak v čr. Mě dokonce v Německu chtěli zavolat doktora, co mluví česky, protože já německy neumim. Nakonec jsme to zvládli rukama nohama a ani to nehlsili pojištovně
v letadle si ale 112 těžko zavoláš. A než letadlo někde přistane, tak to může zabrat drahocenný čas. Takže kvůli tomuhle bych ve vyšším stupni těhotenství neletěla.
@lucenka
no mužu te ujistit ze na trase Praha - kamkoliv v Evropě by to letadlo bylo do par minut na zemi. Jde o charterové lety, ne lety mezikontinentální navíc opakuji ze let nemůže způsobit sam o sobě žádnou neplechu, to spis stres.
@skoromamuška píše:
@lucenkano mužu te ujistit ze na trase Praha - kamkoliv v Evropě by to letadlo bylo do par minut na zemi. Jde o charterové lety, ne lety mezikontinentální navíc opakuji ze let nemůže způsobit sam o sobě žádnou neplechu, to spis stres.
do pár minut těžko. Letadlo se nemůže jen tak snést z 1O - 11 km (obyvklá letová hladina). To zabere dost času + si k tomu připočti následný převoz do nemocnice.
@annaei píše:
@Carrie Bradshaw Tak pokud se něco stane tak je stejná pravděpodobnost doma jako kdekoliv jinde
doma nemas zmeny tlaku jako v letadle
@AnnaF píše:
@Carrie Bradshaw : Ja znam i doktrory, kteri ti reknou, ze nemas jezdit autem, protoze riskujes nehodu.
No jasne…
Ja jenom predavam dal, co mi rekl muj doktor, kdyz jsem s nim konzultovala let v 24tt. Je na zakladatelce, jak se nakonec rozhodne. Ja jsem se rozhodla neriskovat, do smrti bych si to vycitala a za to mi to fakt nestalo.
@Odet
Ja ti muzu nejakou reckou destinaci jedine doporucit!! Chtela bych vyvratit nazor nekterych maminek tady. Ja na jednom z reckych ostrovu ziju uz skoro 8 let a zdrav.pece tady je na mnohem lepsi urovni nez v CR.
Ohledne letu se neni ceho bat. Ja letela v 8.mesici SAMA a uplne bez problemu. ![]()