Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, mám dítě a je mu 1 rok. Jsme z Prahy a do teď jsme jezdili s taťkou autem. Chci jezdit i sama a řidičák nemám. Slyšela jsem, že existuje nějaká,,litacka " pro dítě a pak jede doprovod zdarma (matka/otec) a nebo občanský průkaz udělat dítěti..Tak nevím co je lepší. Poradíte prosím? U té občanky si říkám, že když mu,,propadne", tak mu pak musím dělat dokola každé dva roky jinou? Nebo se to neřeší když dítě není starší 15let? Děkuji ![]()
@LP4 píše:
Dobrý den, mám dítě a je mu 1 rok. Jsme z Prahy a do teď jsme jezdili s taťkou autem. Chci jezdit i sama a řidičák nemám. Slyšela jsem, že existuje nějaká,,litacka " pro dítě a pak jede doprovod zdarma (matka/otec) a nebo občanský průkaz udělat dítěti..Tak nevím co je lepší. Poradíte prosím? U té občanky si říkám, že když mu,,propadne", tak mu pak musím dělat dokola každé dva roky jinou? Nebo se to neřeší když dítě není starší 15let? Děkuji
Op pro dítě dělat nemusíš, ale vždy je lepší, když ji má
je má 5 let, takže bych udělala op ![]()
Potrebujes nejaky doklad s fotkou jako dukaz veku…i kdyz, aby ti neverili, ze rocnimu ke mene nez 3
ale mas to mit. Ja jezdila s pasem, ale nekolikrat jsem potkala revizory a jen mavli rukou, nic nechteli. Nicmene, spolehat se na to neda.
Jinak tu obcanku mit nemusi, a doprovod je zdarma do 3 let…takze ji klido udelej, hodi se i na jine veci. Nebo si nech vystavit tu jejich prukazku, ale ta je dokonce jen na rok…
https://www.dpp.cz/…ete-do-3-let#…, vlaky%20PID%20a%20linku%20AE).
@martina.se ne u batolete není právě ani na 3 roky…snad jen na 2
A jezdíte někdo na tu občánků? Myslíte, že když za 2 roky skončí platnost, tak jsem povinna mu ji udělat znova? Nebo ji stačí nepoužívat a novou prostě nedělat?
@LP4 píše:
@martina.se ne u batolete není právě ani na 3 roky…snad jen na píše: Více
Na 5 let. Mám op u všech dětí, i to nejmenší dvouleté. A platnost je 5 let
Stačí libovoln doklad s fotkou. Vhoda toho jejich je, že ho udělají na počkání u okýnka, ale platí jen ok a jinak je nepoužitelný. Občanka platí pět let i u mimin (u dospělých deset), ale zas to chvilku trvá. Ve výsledku je to jedno, prostě průkaz s datem narození a fotkou.
Já mám tu kartičku, stála mě 60 korun, platí vždy na rok a pak se musí obnovit, doneses novou fotku dítěte, oni kartičku obnoví zase na rok. A platí to na další rok, nejdýl do 3 let věku dítěte. Takže kartička 60 korun, ale pásová fotka dítěte mě stála asi 120 korun za 4 ks, tak ty mám aspoň do alba na památku.
@martina.se tak pardón tak jsem to pomotala. Tak asi u dospělých je to víc let
A nevíte prosím zda když jednou u něj občánků,,zahájíme" zda jsem povinna ji pravidelně obnovovat? No kdybysme ji pak chtěli zrušit, tak prostě už novou neuděláme a je to vyřešený? dekuji
Jezdim s OP ditete, je na 5 let. Za ty cca. 2 roky ji nikdo videt nechtel. Revizori me obchazeji. Nemusis ji pak nutne menit kdyz propadne. Kazdopadne ji mame - meli jsme i na cestovani, ale tam ma odpovidat podoba. Takze ma uz i pas.
Občanka se hodí, kdybyste třeba chtěli jednou někam vycestovat. Jinak průkaz udělají na počkání u libovolné přepážky.
Vozím OP i průkazku od DPP, jezdím prakticky denně, ale revizoři nikdy maminky s malými dětmi nestaví.
Počítej s tím, že s kočárkem se cestuje obtížněji než bez něj, třeba některé stanice metra nemají eskalátory ani výtah, ale vždycky to nějak jde a lidi i celkem ochotně pomohou s kočárkem.
A já se teda nijak neprokazují a jsem taky zdarma? Nebo ta průkazka/občanka je jen proto aby byl zdarma kocarek
Do 3r veku mohla (jeste pred 2r) jezdit s prukazem prokazujicim vek ditete doprovazejici osoba zdarma. Od 3r dite stale jezdilo zdarma, prukaz neni nutny, ale doprovod uz musel platit. Od 6r opet prukaz nutny pro prokazani veku. Na pockani udela prukazku DPP za 20 Kc oproti rodnemu listu. Nebo udelat obcank, pas. To chvili trva.