Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dobré ráno,
příští týden nás čeká vyšetření u dětského psychologa na autismus pro mého staršího syna. Má dva a půl. Prosím vás, absolvovala to některá maminka tady?
Mám z vyšetření obavy, jak to malý zvládne. Moc nemluví, téměř neudrží pozornost, na otázky určitě odpovídat nebude, to nedělá ani nám, navíc neposedí.
- K
no právě z toho všeho, co ty popisuješ, ten psycholog pozná, jestli se chová jako běžné dítě v jeho věku nebo ne,
mimochodem mi přijde vyšetření ve 2,5 letech jako zbytečně brzy, ale nejsem odborník
@stinga jeho chování je dost odlišné už od roku. Máme kolem spousty dětí a syn se vyvíjí jinak. Nehraje si, sociální kontakt slabý, denně máme spoustu výbuchů kvůli maličkostem, je agresivní k sobě i k nám, skoro nemluví, spíš jen žvatle většinou sám pro sebe, ale paradoxně počítá… Teď se nám narodil druhý, předčasně, takže navíc cvičím s ním několikrát denně a starší se o to víc zhoršil. Má jít do školky a musíme vědět, jak na něj, protože se nám to nedaří. Takto mi je psycholog schopný minimálně poradit.
Proč máš z vyšetření obavy? On právě díky tomu pozná kde je problém. Prostě to co zvládne, zvládne, ukáže jak na tom doopravdy je.. Zbytek doplníte vy rodiče.
@Anonymní píše:
@stinga jeho chování je dost odlišné už od roku. Máme kolem spousty dětí a syn se vyvíjí jinak. Nehraje si, sociální kontakt slabý, denně máme spoustu výbuchů kvůli maličkostem, je agresivní k sobě i k nám, skoro nemluví, spíš jen žvatle většinou sám pro sebe, ale paradoxně počítá… Teď se nám narodil druhý, předčasně, takže navíc cvičím s ním několikrát denně a starší se o to víc zhoršil. Má jít do školky a musíme vědět, jak na něj, protože se nám to nedaří. Takto mi je psycholog schopný minimálně poradit.
- K
tak to ano, asi je psycholog na místě - ještě tady na emiminu hodně doporučují Ranou péči u nestandartních dětiček, to jste nezkoušeli?
vyšetření se neboj, že to nezvládne, myslím že moc 2,5 letých dětí u doktora nespolupracuje, natož aby odpovídaly na otázky - ale ten psycholog má určitě postupy, jak děti diagnostikovat,
a často se doporučují obrázkové kartičky při komunikaci s dítkem, však uvidíš, co vám psycholog řekne - hodně štěstí
@Anonymní píše:
Dobré ráno,
příští týden nás čeká vyšetření u dětského psychologa na autismus pro mého staršího syna. Má dva a půl. Prosím vás, absolvovala to některá maminka tady?
Mám z vyšetření obavy, jak to malý zvládne. Moc nemluví, téměř neudrží pozornost, na otázky určitě odpovídat nebude, to nedělá ani nám, navíc neposedí.
- K
Ano, dvakrát. Neboj, zkušený klinický psycholog dítě zvládne vyšetřit i tak
vůbec se neboj, připrav si odpovědi na otázky na průběh těhotenství, porod, vývoj dítěte, co umí a neumí a klid ![]()
Vyšetření se neboj, je to povídání a hraní… bude se hlavně ptát tebe na těhotenství, porod, vývoj… s ním pak bude dělat různé obrázky, kartičky, bude ho pozorovat. A nechci ti brát iluze, ale většinou se žádné „poradi jak na nej“ nekoná… u nás to paní shrnula do jedné vety, ze které si stejně už asi nepamatuju nic. Ve zprávě je to popsano stručně a obecne, takže taky k ničemu. Dozvíš se, že má mít pravidelný režim, máte zkusit obrazkovou komunikaci, necpat ho cukrem…
@Anonymní píše:
@Midaku a @Margery u vás se to potvrdilo? Mohu napsat případně zprávu? Ať to tu neřešíme veřejně 🙂
Ano, napište ![]()
@Anonymní píše:
Dobré ráno,
- K
Není se čeho bát. Bude to spíš jak někde v herničce. Stavění kostek, vkládačky, ukazování na obrázky apod
@Anonymní píše:
Dobré ráno,
- K
Ježíš další
čeho se bojíš, tak sedte doma na prd.eli a dělejte, že žádný problémy nejsou a uvolněte místo tomu, kdo chce zjistit, jak je na tom jeho dítě. Tyvle dítě tam budou natahovat na skripec a jestli nepromluvi, tak ti ho do týdne sebere socialka, nechoď tam!
@Anonymní píše:
@Midaku a @Margery u vás se to potvrdilo? Mohu napsat případně zprávu? Ať to tu neřešíme veřejně 🙂
Klidně piš.
@stinga píše:
no právě z toho všeho, co ty popisuješ, ten psycholog pozná, jestli se chová jako běžné dítě v jeho věku nebo ne,
mimochodem mi přijde vyšetření ve 2,5 letech jako zbytečně brzy, ale nejsem odborník
Tak jestli je 2,5 lety starší dítě, tak paní asi nemá ani moc času se mu věnovat, tak vymysleli psychologa no ![]()
@Bubla Bůčková píše:
Tak jestli je 2,5 lety starší dítě, tak paní asi nemá ani moc času se mu věnovat, tak vymysleli psychologa no
Ale houby je po velkém screeningu, který nedopad dobře, chvíli se čekalo a vývoj se nerozjel.
Teď je právě ideální čas na to zajít si s někým promluvit a přípaně hledat kompezační mechanismy a takový způsob fungování, aby bylo líp jak dítku, tak rodičům. Proto se ty screeningy dělají, protože to vede k lepší a adekvátnější péči.
Dobré ráno,