Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dudlika samozřejmě dělat nechci, ale taky nechci aby zbytečně plakal, že má opravdu hlad. Pro mě je to něco nového, se starší sem jela z porodnice s flaškou. Tak ze věcí kolem kojení šli mimo mě. Uvidím příští týden na váhu u dr ale budu muset to dudlani nejak zrušit. Díky za názory.
@EvulinkaB18 asi tak. Mně kluci prospali celou noc. Jasně, že byla období, kdy jsem nechávala podumlat- třeba při cestování nebo při nemoci.
Přes den je v pohodě, ale úderem šesté to začne, jíst a d udlat. Asi nic jiného nezbude než ho nechat poplakat
@EvulinkaB18 píše:
Je teda ale pravda, že muj syn mel 8.mesicu a né 4.
My jsme to odbourali brzy, pokud si dobře vzpomínám, nejpozději kolem 2.-3. měsíce.
@Pajoš píše:
Přes den je v pohodě, ale úderem šesté to začne, jíst a d udlat. Asi nic jiného nezbude než ho nechat poplakat
No, je unavený, chce spát a je zvyklý, že se uspí u dudlání. Jestli prospívá, zkus nějakou náhražku. Teda je fakt, že ten můj má k „nunovi“ až nezdravý vztah
Je mu 5 a občas ho v noci najdu s nunou přes obličej
@Pajoš tak jestli to začíná takto večer, tak je to nejspíš hlavně to přetažení z celého dne, prostě se dostáváte do náročného období, kdy mimi více vnímá, má mnoho podnětů, keré pak neumí zpracovat a je prokázáno, že právě sáním/dudláním se malá miminka uklidňují a pomáhají mozku zpracovávat zážitky
s tím vyplakáváním bych si to rozmyslela dobře, není to pro mimi nic přirozeného
@blecha72 proč se tulit k prsům? možná protože je to kojenec a sání je uklidňuje?
je na to spousta článků a studií, stačí si něco přečíst ![]()
@blecha72 píše:
@hrnoulek jenže prsa nejsou na uklidňování, že.
Ale samozrejme ze jsou
kdykoliv si rekne a je jedno kolik dítku je. Má buď spurt (ten trvá od narození do školky-aspoň takový mám pocit ze zdejších diskuzí) nebo zoubky, nebo bříško, nebo cokoliv
. Takže kojit furt nechat dudlat a bude šťastné dítě
chjo nevím proč se zakladatelka ptá, když vesměs jí to nevadí a nechce malého nechat plakat? Tak nic neměň, je to jen tvoje věc. Ať si každý dělá co chce, ale tyhle kojosektí diskuze jsou tu x-krát denně. ![]()
Já treba ted u mladší dcerky jsem na to davala hodne pozor, aby se tohle nestalo a aby nebyla závislá na dudlání prsa. Takže jsem ji naučila „uspávat“jinak-dala jsem ji dudlik a do ručičky takový bavlněný detský kapesnik-přimo na uspávání. Ona si ho vždycky priloží k tvářičce a v podstate takhle už od malička usiná a je to bez problemu. Dám ji do postýlky, odejdu a vím, že za 5minut ona bude spát.
Jinak jsem si koupila kvuli tomu problému se synem i knihu-jak naučit díte spát a tam je psané, že pokud díte dosáhne 5mesicu a 7kg, tak by melo být schopné spát celou noc bez jidla(samozřejme za předpokladu, že dobře pribírá a máte dostatek mléka)Pokud se i tak budi na kojeni, pak je to jen zvyk.
@saadet Samozřejme že díte se u prsa uklidni-když ho to máma naučila, že..Kdyby ho naučila uklidnovat necim jiným, tak ho prsa zajimat nebudou a bude se uklidnovat tím necim jiným. A vzhledem k tomu, že jsem si tim prošla a syn se mu budil každou 3/4tě hodinu, takže já se tři mesice vkuse nevyspala a už jsem opravdu padala na hubu přes den..jak se říká tak si nemyslim, že je to pro maminky dobré tohle, aby díte bylo takhle závislé na dudlání prsa. Díte je sice spokojené, ale co máma…Dlouho se to fakt vydržet nedá a čím dřív se to odbourá, tim lip
@Pajoš píše:
@Svistice ji chvíli, Ale to on stále. Většinou tak 5min. Teď 3. A nebývá až v půl roce?
Spurt nemusí být pouze tabulkový. Pokud chce dítě jíst, dám prso. Pokud přestane jíst (= efektivně sát), odpojuji. Nikdy jsem dětem neměřila, jak dlouho jsou u prsa. Dudlat na zklidnění nechávám jen v případě evidentního diskonfortu, který se nepovedlo předtím utěšit jinými prostředky (u nás konkrétně třeba přetažené nedudlíkové dítě při kolice).
@Pajoš píše:
Tak v tom případě je přetažený a potřebuje nějak uklidnit, jelikož bez toho neumí zabrat. Budeš muset najít jiný alternativní způsob, který nebude vadit tobě a bude vyhovovat dítěti. nebo dbát důsledně na to, aby usnul ještě než se přetáhne.
@blecha72 @EvulinkaB18 omlouvám se za případnou nesrozumitelnost. Můj satánek mě posledních pár dnů obšťastňuje již od páté ranní a již to zanechává následky
Bylo to myšleno samozřejmě ironicky a s nadsázkou. Máma není dulík/otrok, vůbec nic nemám proti kojení, naopak pokud funguje je perfektní. Nicméně zombie, vyčerpaný a nervní živý dudlík dle mého názoru se rozhodně nerovná správná matka (né že by na to někdo měl patent). ![]()