Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@sunshine125 píše:
Jak říkám, dcera má dost zájmu. Kroužky jsou zaplacené, všechny závody i i soutěže domluvené. Nebude z nich teď odcházet. 4 x týdne má nějaký kroužek. Ve velkých chvílích je se psem. Ani bych nechtěla aby byla od 13:00 do 16:30 doma sama se psem každý den.
Proč by měla být se psem doma, snad chodí ven, tak by ho vzala sebou, jo je to malý štěně, venku je zima, blbý období na pořízení, ale kdyby chtěla, tak si to zařídí, je už dost velká. Na toho klidně mohla vzít sebou, je to prcek, strčí ho pod bundu a jde. Přijde ze školy, tak by s ním šla ven, pak na kroužek, zase ven atd. Zas to není žádná věda, ale musí tam být ten zájem, jinak to nejde, nutit atd nemá cenu. Velký zápal tam asi nebude. Holka za to nemůže. Může za to manžel, neměl ho vůbec přinést domů. Já dostal psa v sedmý třídě, takže o dva roky později, ale velkého šedesáti kilového a taky jsem přitom zvládal každodenní tréninky a to i ráno, plus ještě další aktivity, skaut a hasiče, já ho ale chtěl, co jsem začal mluvit. Ale měl jsem a stále mám takové kamarády, kteří měli a mají stále psy, našel jsem si holku, která to má stejně jako já, měla psa a stále jí ještě máme, spojili nás hlavně psi. Za dva roky od pořízení psa jsem vyměnil tréninky v bazéně, za tréninky na cvičáku, ale pes nebyl hlavní důvod, spíše mě to přestalo bavit, ale taky byl pro mě ten pes důležitější, než se na takové úrovni věnovat sportu, pes mě naplňoval víc. Takže se psem se dá skloubit spoustu věcí, hlavně když pomůžou rodiče, u nás to tak bylo, dovolili mi ho s tím, že když nebudu mít čas, tak se postarají, což bylo jen občas, většinou jsem staral sám, ale já chtěl a to je zásadní, musí se chtít, musí to mít člověk v sobě. Já chtěl psa od tří let a nikdy mě to nepustilo. Pořídit psa dítěti, který občas plácne, že chce psa, to je blbost, pak ten pes bude na obtíž. Nějaké nucení do starosti o psa to dítěti akorát zprotiví. Plus taky vy ke psům asi taky nemáte extra vztah, jinak už by stě ho měli, takže to bylo neuvážené pořízení a to je špatně. Není pravda, že se nedá dělat se psem spoustu věcí, že se člověk musí vzdát jiných aktivit atd, musí se mu trochu přizpůsobit, ale to lidem, kteří toho psa opravdu chtějí, prostě ani nepřijde a není to žádná věda, ale musí to mít člověk v sobě, sám od sebe. Máme malý dítě, dva velké psy, někteří lidé si klepou na čelo, že to máme strašně složitý, proč jsme psy nenechali u našich, že jsme dost vytížení, navíc ještě každých 14 dní cestujeme vlakem se psy, přes celou ČR za rodinou, pro někoho by to bylo strašně omezující, pro nás ne i když lehké to úplně není. Tahat věci, kočár, psy, přestupovat, koukat na spoje, kam psy můžou atd. Taky je to finančně náročné, peníze co nás stojí by jsme určitě využili jinde, ale nám to za to prostě stojí, takhle jsme kompletní. Ano pro někoho by to bylo zbytečně složité, pro nás ne, pro nás by bylo mnohem horší bez nich. Nebylo by to ono. Ale my jsme my a chápu, že každý to má jinak, což není špatně, každý se má zařídit podle sebe. My bychom taky nechtěli zahradu, okurky a ředkvičky, ano to by nás omezovalo, nechceme trávit čas zaléváním a kopáním záhonů, jiné to baví a neomezuje, dělají to rádi. Chci tím říct, že problémem není pes a ani babička, problém je neuvážené rozhodnutí jen jednoho člena, který nepřemýšlel.
@j.a.n.i1 píše:
No, ja bych si nedelala iluze ani u mnoha chovatelů… To, ze k mnozenym psum ma nekdo papir, jeste neznamena, ze o tom neco vi.
Přesně, to odkud ten pes je, je vedlejší, dneska se to taky dramatizuje a každý, kdo má dvakrát štěňata od feny v obýváku je hned množirna, hysterie. Horší je, že si toho psa pořídil někdo neuváženě a nestojí o něj všichni členové rodiny, zodpovědnost hází na babičku. To je problém, proto by měl jít pes co nejdříve pryč, někam kde ho chtějí všichni a kde bude mít dobrý podmínky pro život. Určitě ho udají, jen by to chtělo dobře vybírat, aby byla velká šance, že tam pes zůstane. To je teď důležité, ne řešit odkud pes je.
@j.a.n.i1 píše:
Vidis, tak to bych si od tebe psa nekoupila i když se snazim krmit kvalitne, tak bych si z principu nenechala urcovat, cim muzu a nemůžu kit psa, ktereho si koupim.
Přesně, stejně bych si nenechal kecat do toho, jestli mám jezdit na výstavy, mít štěňata, psa kastrovat atd. To je moje věc, jako majitele psa. Přesně proto bych nikdy nechtěl psa s PP.
@Kfětoslava ano, byla bych naštvaná na manžela. Od výběru psa počínaje.
@Matt 02 no zrovna mam doma úžasného psa s PP. Fakt úžasný tvor, povaha, vzhled, vlohy. Bomba. Fakt se povedl. Jen zuby.
A nebudu ho krýt bez PP, potomky mít nebude. A lidi by mi za ně ruce utrhali. Stačí hezky napsat inzerát. Pár hezkých fotek. Nějaký zuby půlka vůbec neřeší
)
Pak tu mám slepou fenu bez PP. Víš proč? Protoze majitelé krycích psů neudělali jeden test, kterým se onemocnění dalo odhalit už před krytím. Ty další štěňata z vrhu už nikdo nedohledá. Nikdo neví kde jsou. Onemocnění nesou i oni.
A slepého mladého psa se raději lidi zbaví ( proto tady je).
To je třeba jeden z důvodů proč nebudu chovat bez PP vrhy.
Do toho kdo vystavuje nikomu nekecám. Hlavně chci aby byli super společníci.
Příspěvek upraven 06.12.22 v 08:27
@Matt 02 píše:
Přesně, stejně bych si nenechal kecat do toho, jestli mám jezdit na výstavy, mít štěňata, psa kastrovat atd. To je moje věc, jako majitele psa. Přesně proto bych nikdy nechtěl psa s PP.
Tak to ja psa s papiry mam, ale od rozumnych lidi, kteri meli jedinou podminku a to moct se prijet na psa podivat. A jeste byli radi, ze chceme psa jako domaciho mazlika a ne pro chov.
@j.a.n.i1 a ty víš jaké mám nebo nemám podmínky?
Krom žrádla, které je proti systému " skočím do supermarketu". Jinak hodně lidí jedu v barfu např. Nemám s tím problém.
@kocourGarfield píše:
@Matt 02 no zrovna mam doma úžasného psa s PP. Fakt úžasný tvor, povaha, vzhled, vlohy. Bomba. Fakt se povedl. Jen zuby.
A nebudu ho když bez PP, prostě potomky mít nebude. A lidi by mi za něj ruce utrhali.Pak tu mám slepou fenu bez PP. Víš proč? Pepotz3 majitelé krycích neudělali jeden test, kterým se onemocnění dalo odhalit. Ty další štěňata z vrhu už nikdo nedohledá. Nikdo neví kde jsou. Onemocnění nesou i oni.
To je třeba jeden z důvodů proč nebudu chovat bez PP vrhy.
Do toho kdo vystavuje nikomu nekecám. Hlavně chci aby byli super společníci.
Jojo, to je věčné téma, já mám na to jiný názor asi nemá cenu to rozvádět. Diskuze je trošku o ničem jiném. Máme psa z útulku a psa bez po jsou skvělí, úžasní a pro nás nejlepší. Pes měl štěňata, krásná a zdravá štěňata, všechna mají skvělé domovy, kde je milují. Nikdo není slepý, hluchý a já nevím co. Já prostě psa s PP nechci, nesouhlasím s tím, kde to je, co se děje a psy bez PP rozhodně pro mě nejsou méně, jak pro většinu chovatelů. Už jenom to mi vadí, takže díky nechci. Ale ať si každý pořídí psa kde chce, hlavně ať si to každý důkladně zváží, psa má rád a postará se o něj dobře do konce života
.
@kocourGarfield píše:
Krom žrádla, které je proti systému " skočím do supermarketu". Jinak hodně lidí jedu v barfu např. Nemám s tím problém.
My krmíme barfem a na cestách kvalitními granulemi, ale jde o princip, máme vlastní hlavu, pro psy chceme to nejlepší, máme je moc rádi, nikdy bychom jim neudělali něco, co by jim mohlo škodit, což je i nekvalitní krmení, ale nemusí nám to diktovat nějaký chovatel, prostě princip no.
Pokud zakladatelka psa nechce a bez jeji pece se to neobejde, tak proste pes musi pryc.
V pohode se proda, nedelala bych z toho zas kovbojku.
@kocourGarfield píše:
Tak minimálně si napsala, ze mas podminku na znacku krmiva a uz tahle jedna podminka je pro me neakceptovatena. Dalsi tim padem vedet nepotrebuju.
@Matt 02 jo to souhlasím.
Jinak netvrdím, že i u PP vrhu to nechce přemýšlet.
A proti psům z útulku taky nic nemám. Měla jsem jich doma několik, stejně jako vytažené ( vyhozené) psy z množiren. Jen na nich nebudu chovat. Tam se v názoru rozcházíme.
@Lucie_Sx píše:
Pokud zakladatelka psa nechce a bez jeji pece se to neobejde, tak proste pes musi pryc.V pohode se proda, nedelala bych z toho zas kovbojku.
Tak je to rozhodně nejrozumnější řešení.
@Tala20 píše:
Manžel je potrhlý, což asi dobře víš. Pokud jde o samotné pořízení pejska: z útulku by byl zdarma, vychovaný, vděčný, milující. Vyhazovat peníze za psa bez papírů - to je tedy vyšší level lidské hlouposti. On asi partner vyhazuje peníze i jinak, že ano. Zkontroluj si někdy jeho výplatu a porovnej s tím co nosí domů.Další věc je co s tím zvířátkem. S tchyní ať si to vyřídí manžel. Ona ho vychovala a poslala do světa, je to její výrobek. Ty odpovídáš za to že sis ho pak vybrala, ale neodpovídáš za jeho komunikaci s vlastní matkou. Ovšem tchyně není povinná hlídat vašeho psa.
Proč se děti o psa nestarají? Tomu nerozumím. Chtějí ho, nebo nechtějí? Jak je vychováváš k odpovědnosti?? Pokud je dcera dost stará na to aby sama courala po náměstí, pak je dost stará na to aby běžela ze školy rovnou domů a postarala se o psa. Vypadá to že potrhlý manžel není jediným problémem ve vaší rodině.
Jestli vše selhá, pak jedině pohladit psíčka a odnést do útulku co nejdřív. Hned! Ne až po Vánocích, to budou útulky plné!!! Tohle je řešení v nejlepším zájmu toho chudáčka štěněte: Dostat se pryč z téhle bláznivé rodiny někam, kde ho budou mít rádi a budou se o něj starat s láskou.
Příspěvek upraven 06.12.22 v 02:56
Trochu drsněji řečeno, ale souhlasím.
@Matt 02 s 90procent majitelů jsme v kontaktu, takže se klidně bavíme, když se vidíme.
Vím že ne všichni v tom pokračují, někdy psů může přestat vyhovovat, atd… jen prostě nechci, aby to bylo „rodina s dětmi tak supermarket“.
Ale ono je to i o té komunikaci že ![]()