Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ontarova.stara píše:
Znakem uživatele eMimina je, že vypadá o deset let mladší a nerozkládá se mu pot.
A pod pade nevstane z postele
@Sandman1 píše:
To, co považuješ za naprostou samozřejmost, je kulturní zvyk, který se prosadil ve vlivných společenských kruzích a dominantních kulturách, které dokázaly ovlivnit většinu světové populace. Nemá to nic společného s původním obsahem termínu hygiena - tedy udržování zásad pro uchování pevného zdraví a prevence onemocnění. Přesně naopak, jde to ostře proti nim. Častým mytím si člověk snižuje svoji imunitu, vyloženě problematické je to u lidí s citlivější a suchou pokožkou.Prudký nárůst kožních onemocnění typu ekzémů a nejrůznějších alergií v posledních dekádách souvisí (vedle dalších faktorů, jako je chemizace prostředí) s naší posedlostí mytím. Z hlediska hygieny je plně dostačující sprchování celého těla 2 x týdně. A když už sprchovat, tak používat mýdlo a další prostředky velmi decentně - nejlépe jen v podpaží a na intimních partiích.
Tolik k často zmiňovanému pojmu hygiena. A to se ani nezmiňuji o tom, jaké zvěrstvo představuje posedlost mytím a nadužíváním prostředků osobní „hygieny“ pro naši ekologickou stopu.
A dodrzujes to?
@M_Vladim píše:
„Táto, ty 'ses zul!!“
„Ale jenom trošku…!“
Tak tohle je horší než sprchování obden
@Agnes86 píše:
To nepřeučíš nikdy, pokud sám nemá snahu. Měla jsem takového bývalého, ten teda smrděl ukrutně, o hadrech a zubech radši nemluvím. Taky jsem dlouho doufala, že se změní. Ale to jsem byla mladá a blbá. Takže moje rada, pryč od něj. A to nějaká háklivka nejsem.
Jak dlouho si s ním byla…to ti nevadil fyzický kontakt s ním?
Ježiš, to je prase. To je nechutný, buď ho dobuť se sprchovat nebo vyhodit. ![]()
@Sandman1 píše:
Tady je zajímavý kulturní posun. Dnes se snažíme vyvarovat pocení a vlastní tělesný pach potlačujeme chemikáliemi, jak je to jen možné. Přirozenou vůni lidského těla považujeme za velký společenský prohřešek. Po dlouhá staletí tomu bylo naopak. Vlastní pot byl považován za mocné afrodisiakum a prostředek pro svedení protějšku. Dámy používaly voňavky ve společnosti, byl to mimo jiné způsob vyjádření jejich sociálního statusu, protože šlo o nákladnou záležitost. Pokud jim ale šlo o svádění nebo udržení stávajícího vztahu, tam všemožně dávaly vyniknout vůni svého potu.![]()
Potem natíraly milostná psaníčka, velmi oblíbeným způsobem, který používali i muži, bylo nasáknutí kapesníčku vlastním potem a jeho darování vybranému protějšku. Muži běžně vzkazovali svým partnerkám, ať se nemyjí, že si chtějí zařádit nebo aspoň prožít intimní chvilku. Ještě o Napoleonovi se traduje, že Josefíně psal, ať se přestane mýt 3 dny před jeho návratem z tažení. Pot byl něco intimního a živočišného zároveň. Dnes víme, že to má i vědecké zdůvodnění - jde o feromony a vzájemnou chemickou spřízněnost.
Změna postoje přišla v polovině 19. století s průmyslovou revolucí, která umožnila vzniknout třídě bílých límečků, kteří nemuseli manuálně pracovat a tudíž se (tak) nepotili. Propocená košile a pach potu se začaly spojovat s s lidmi na nižším stupni společenského žebříčku, s lidmi primitivními, prostě s chudou „verbeží“. Tolik k jednomu kulturnímu stereotypu a jeho původu.
Tak to je fuj…a buďme rádi, že tyhle nechutnosti jsou těžká historie
@Venetia píše:
Tak to je fuj…a buďme rádi, že tyhle nechutnosti jsou těžká historie
No, já vždycky říkám, že kdybychom se měli vrátit na chvilku do středověku, tak z toho smradu pojdeme. Podle mě by ten smrad byl pro nás úplně nejhorší, máme ty nosy už zhýčkané. Lidi se myli jednou za čas nebo skoro vůbec, prádlo se přepralo taky tak občas, nějaké zuby asi nikdo neřešil.
Te je stejné, jak když sem po revoluci začali jezdit cizinci a tvrdili, že my, Češi, smrdíme. Je pravda, že spoustu lidí nebylo vyšlých se tehdy mýt denně a už vůbec ne používat deodoranty atd.
To je to samé, jak když jsem jezdila v tramvaji na Ukrajině. Když se ti pracanti vraceli ze šichty, tak to byl taky pěkný smrad na který jsem už nebyla zvyklá. Ale toto je fakt o zvyku.
@bigl píše:
No, já vždycky říkám, že kdybychom se měli vrátit na chvilku do středověku, tak z toho smradu pojdeme. Podle mě by ten smrad byl pro nás úplně nejhorší, máme ty nosy už zhýčkané. Lidi se myli jednou za čas nebo skoro vůbec, prádlo se přepralo taky tak občas, nějaké zuby asi nikdo neřešil.
Te je stejné, jak když sem po revoluci začali jezdit cizinci a tvrdili, že my, Češi, smrdíme. Je pravda, že spoustu lidí nebylo vyšlých se tehdy mýt denně a už vůbec ne používat deodoranty atd.
To je to samé, jak když jsem jezdila v tramvaji na Ukrajině. Když se ti pracanti vraceli ze šichty, tak to byl taky pěkný smrad na který jsem už nebyla zvyklá. Ale toto je fakt o zvyku.
Stačí chytit v MHD nějakého bezdomace a je to na omdlení
@ontarova.stara píše:
Hlavne se nebere v potaz, ze clovek, ktery se umyje kazdy den, ma na kuzi trochu jinou vrstvu potu a mazu, nez clovek s intervalem tri dny. A kazda kuze ho vice ci mene produkuje. Pak chapu, ze se nekteri musi poradne vydrbat, aby se citili umyti a ve vane se odmocit. To je jako srovnavat tricko, ktere jsi na sobe mela pul dne a tricko, ktere s tebou zilo tri dny. V prvnim pripade ti bude nejspis tacit kratky program, ve druhem stezi.
Hele tohle jsem prave nasla v jednom odbornem clanku, neumim sem hodit odkaz, tak jen cituji:
Pokozka je nasi barierou, ktera byla vyvinuta tak, aby nas chranila pred chorobami a toxiny a neni uzpusobena tomu, aby byla vystavena umyvani kazdy den..rekla jakasi profesorka z London School, dale tam pise, ze kazdodenni umyvani sice zvysuje osobni komfort, ale neni podle ni nutne, jej praktikovat kazdy den…dava tim za pravdu i herecce Mile Kunis, ktera v rozhovoru uvedla, ze si telo neumyva kazdy den mydlem, ale ocistuje pouze strategicka mista, cimz myslela ty casti tela, ktera se nejvic poti, vetsina telesneho zapachu pochazi bud z oblasti podpazi, nebo genitalii a tyto citlive oblasti je mozne umyvat kazdy den, ale neni pritom nutne umyvat cele telo. Caste umyvani nepotrebuji ani deti, ktere by se podle Americke akademie dermatologu mely umyvat jen parkrat do tydne…Ashton Kutcher se priznal, ze sve deti myje pouze ve chvili, kdy jsou viditelne spinave
Zaverem tedy plati, nemusite se umyvat kazdy den, staci osetrit jen urcite partie…sprchovat se muzete jednou za dva, nebo tri dny a to idealne rychle.
Ja si to nevymyslela
Ale je na to spousta clanku, staci jen hledat…ale chapu, ze je jednodussi, se tu ostatnim posklebovat a nadavat do prasat ![]()
@Sonarka píše:
Hele tohle jsem prave nasla v jednom odbornem clanku, neumim sem hodit odkaz, tak jen cituji:
Pokozka je nasi barierou, ktera byla vyvinuta tak, aby nas chranila pred chorobami a toxiny a neni uzpusobena tomu, aby byla vystavena umyvani kazdy den..rekla jakasi profesorka z London School, dale tam pise, ze kazdodenni umyvani sice zvysuje osobni komfort, ale neni podle ni nutne, jej praktikovat kazdy den…dava tim za pravdu i herecce Mile Kunis, ktera v rozhovoru uvedla, ze si telo neumyva kazdy den mydlem, ale ocistuje pouze strategicka mista, cimz myslela ty casti tela, ktera se nejvic poti, vetsina telesneho zapachu pochazi bud z oblasti podpazi, nebo genitalii a tyto citlive oblasti je mozne umyvat kazdy den, ale neni pritom nutne umyvat cele telo. Caste umyvani nepotrebuji ani deti, ktere by se podle Americke akademie dermatologu mely umyvat jen parkrat do tydne…Ashton Kutcher se priznal, ze sve deti myje pouze ve chvili, kdy jsou viditelne spinaveZaverem tedy plati, nemusite se umyvat kazdy den, staci osetrit jen urcite partie…sprchovat se muzete jednou za dva, nebo tri dny a to idealne rychle.Ja si to nevymyslela
Ale je na to spousta clanku, staci jen hledat…ale chapu, ze je jednodussi, se tu ostatnim posklebovat a nadavat do prasat
Odborný článek, který se odkazuje na Milu Kunis a Kutchera? ![]()
@Sonarka píše:
Pokozka je nasi barierou, ktera byla vyvinuta tak, aby nas chranila pred chorobami a toxiny a neni uzpusobena tomu, aby byla vystavena umyvani kazdy den..rekla jakasi profesorka z London School, dale tam pise, ze kazdodenni umyvani sice zvysuje osobni komfort, ale neni podle ni nutne, jej praktikovat kazdy den…dava tim za pravdu i herecce Mile Kunis, ktera v rozhovoru uvedla, ze si telo neumyva kazdy den mydlem, ale ocistuje pouze strategicka mista, cimz myslela ty casti tela, ktera se nejvic poti, vetsina telesneho zapachu pochazi bud z oblasti podpazi, nebo genitalii a tyto citlive oblasti je mozne umyvat kazdy den, ale neni pritom nutne umyvat cele telo. Caste umyvani nepotrebuji ani deti, ktere by se podle Americke akademie dermatologu mely umyvat jen parkrat do tydne…Ashton Kutcher se priznal, ze sve deti myje pouze ve chvili, kdy jsou viditelne spinaveZaverem tedy plati, nemusite se umyvat kazdy den, staci osetrit jen urcite partie…sprchovat se muzete jednou za dva, nebo tri dny a to idealne rychle.Ja si to nevymyslela
Ale je na to spousta clanku, staci jen hledat…ale chapu, ze je jednodussi, se tu ostatnim posklebovat a nadavat do prasat
Prosím tě, cituj, kde jsem někomu nadávala do prasat. Díky.
Nenajdeš, že. Hele, klidně se myj jen na státem uznávané svátky, ale neobviňuj mě z něčeho, co jsem nenapsala.
Včetně tohoto je to šest příspěvků, tak to snad zvládneš.
@Zmatka píše:
Nooo, to je téma pro mě. Já jsem docela opak tvého partnera a až s dětma jsem se naučila trochu krotit (v tom smyslu, že mýdlem jim umývám jen zadek, jinak je nemydlinkuju, pokud teda nejsou zacákaný od hlavy až k patě blátem). Já bych prostě s takovým mužem být nemohla a že to není cítit - to sis spíš zvykla. Můj chlap je kancelářskej a je večer cítit i přes deodorant, košile letí hned do pračky. Asi bych na něj nemohla sáhnout ani v posteli.
Možná mám jen já divný nos, ale mě většinou kancelářští smrdí víc, než ti, co se přes den hýbou. Přijde mi, že mají takový ostřejší nepříjemnější zápach, když už jsou cítit.
@bigl píše:
Podle některých zdrojů byla středověká města „citelná“ až na několik kilometrů po větru. ![]()
@bigl píše:
S tím mytím a deodoranty se to bohužel moc nezlepšilo.
To musí být troll. Takové prase už dneska nikdo není. Ale můžeš vás oba udat do výměny manželek.
Paneboze
![]()
V moji socialni bubline se za prase povazuje i clovek, co nepouziva mezizubni kartacky…
Necistit si zuby vubec, nosit x dni stejne obleceni atd je hnus a nevěřím, ze ten clovek nesmrdi a ma pekne zuby. Uz jen ty mastne vlasy s lupy, jajajaj…
Muj muz je vymydleny teda
ciste zuby, umyte, upravene a pravidelne zastrizene vlasy, sprcha kazdy den, kosile si umi i vyzehlit ![]()