Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@jakanas píše:
@SIMONA1234 nedávno jsem tak dával malého do školky, bylo tam 8dětí většina s nudlí u nosu, učitelka se šátkem na krku se třepala u hrnku čaje… tož jsme se zase oblékli a šli. Učitelka to na poledne vzdala a děti rozházeli do jiných tříd.Ale tam je prostě ten problém že zaměstnavatel nemá nějakou záložní kapacitu. Když jsem dělal v elektroworldu tak nikdy za mě (v nemoci) nikdo nedělal směnu navíc, prostěna to měli lidi kterým zavolali a dohodiny byl nastoupenýna ploše.
Samozřejmě chápu že je něco jiného prodavač elektra a učitelka
To je právě to…nejsou „náhradní“ lidi…někde to řeší spojováním tříd…ale to se většinou nelíbí rodičům, čím víc dětí ve třídě, tím víc možné nákazy…někde to zase řeší tím, že hlídá třeba školnice/uklízečka (odpoledne, po spaní) Ale ta NENÍ zodpovědná za děti, ona nemá kompetenci být u dětí…pokud by se něco stalo (úraz), tak má ředitelka průšvih. Do toho chrchláme my i děti…a denně máme chodit ven…na hodinu minimálně. Teď aspoň mrzne, tak to snad mráz vymlátí…
@Blackova.K píše:
Můj muž chodí, když už je fakt ouvej že mu je zle že by neuřídil auto tak je doma. Třeba dva dny a nanovo. Jinak to nejde, já to za něj neudělám tak musí on.
@majki.r chápu jak to cítíš, ale každý si chrání to svoje. Takže než zůstat bez peněz tak do práce jde, nebude brát ohledy na nemocnou kolegyni.
Já vím, už mě život naučil, že na mě nikdo ohledy nebere. Ale je to smutné, fakt. Jak mám pak já dobře odvádět práci, když v jednom kuse něco chytím a marodím s tím dlouho…přitom pro ostatní fakt jde jen o pár dní, u mě je to vždy na týdny.
Už jsem se dostala do toho stavu, že když mi někdo přišel do kanceláře a já viděla, že je viditelně nemocný, automaticky jsem ho vyhodila. V tomhle už fakt koušu, protože nevím, jak jinak sama sebe chránit. Přece nebudu chodit celé dny s rouškou…
@majki.r píše:
Ale když jde třeba o ty první dva dny, kdy je člověk nejvíc infekční? to tě snad nezruinuje, ne?
Já probrečela půlku září, protože i přes to, že jsem v práci hlásila, že jsem těhotná a všichni ví, jak to mám se zdravím, na mě nikdo nebral ohled a nakazili mě tak hnusnou chřipkou, že děkuji vyšší moci, že to maličká přežila. I tak jsem se do prvního screeningu klepala, aby byla v pořádku.
Nakazit ses můžeš v tramvaji, autobusu, na ulici, v obchodě…v čekárně na gyndě…přes přítele, který může mít silnou imunitu a u něj to nepropuklo, ale ty jako těhule máš imunitu slabší…To si nevybereš
Kdyby to nebylo v práci, bylo by to jinde…
Tak mně by dali kolegové a kolegyně do držky, že na ně prskám a já jim taky
nicméně můžem vesměs dělat z domova, takže pohodaaa. ![]()
Příspěvek upraven 31.12.14 v 19:33
No loni se u nás ve školce řešilo že nemocné děti prostě striktně nesmí učitelka převzít. Bylo to jako dodatek školního řádu a všichni rodiče podepsali souhlas.
A opravdu to pomohlo.
Ale v práci vám asi šéf nebude sledovat zdravotní stava a očekává vlastní soudnost.
A ano souhlasím že i ta finanční stránka je důležitá - skoro celý život podnikám a tak mě to ani nenapadlo.
@jakanas píše:
No loni se u nás ve školce řešilo že nemocné děti prostě striktně nesmí učitelka převzít. Bylo to jako dodatek školního řádu a všichni rodiče podepsali souhlas.
A opravdu to pomohlo.
Ale v práci vám asi šéf nebude sledovat zdravotní stava a očekává vlastní soudnost.
A ano souhlasím že i ta finanční stránka je důležitá - skoro celý život podnikám a tak mě to ani nenapadlo.
ALe ve financích to taky není - tak si holt vezmou na pár dnů dovolenou - dvakrát do roka to nikoho nezabije ![]()
@SIMONA1234 to jo předevčírem jsme byli na ORL a doktorka říká, když to bude dobrý tak sem vůbec nechoďte ať zase něco hnusnýho nechytnete a když to dobrý nebude tak zavolejte a přijdete přesně na čas, bez čekání.
Její předchůdkyně (lékařka ORL)se v ordinaci nakazila jakousi mrchou a nakonec umřela
@SIMONA1234 píše:
Nakazit ses můžeš v tramvaji, autobusu, na ulici, v obchodě…v čekárně na gyndě…přes přítele, který může mít silnou imunitu a u něj to nepropuklo, ale ty jako těhule máš imunitu slabší…To si nevyberešKdyby to nebylo v práci, bylo by to jinde…
Z mé zkušenosti jsem se ve většině případů nakazila v práci
když musíš na poradě sedět půl hodiny vedle někoho, kdo na tebe chrchle a prská, tak máš větší pravděpodobnost, že to chytíš, než v tramvaji…tam si můžeš udělat pár kroků do jiné části, nebo si prostě přesednout.
S běžnou rýmou, kašlem, kdy mi jinak nic nebylo, jsem do práce chodila, s horečkou jsem si pak vzala třeba den dva dovolenou. To jsem ovšem neměla děti a nepotřebovala si dovču šetřit, po mateřské už budu přemýšlet jinak. Ono je to těžké, chápu oba argumenty, jak ty, že nemocný člověk nakazí ostatní (jenže na druhou stranu, kdo má písemné důkazy, že tu rýmu má od kolegy v práci a ne třeba z mhd?), jenže zas pokud by každý striktně zůstával s každou rýmou doma, tak by asi občas na podzim kolabovaly všechny možné provozy. A s tím nakažením, ono je to taky těžké, existují inkubační doby, rozjezd příznaků… takže než se jednomu udělá natolik zle (často až během dne, kdy už je v práci), aby zůstal další den doma, tak stihne někoho nakazit. A nemluvě o tom, že s nejobyčejnějšími virovými rýmami se zdravý člověk v naprosté většině rychle vypořádá a je schopný normálně pracovat. Snad už na základní škole nedoporučují rodičům nechávat dítě s každou rýmou doma, že by moc zameškalo. Nedá se paušalizovat.
@jakanas píše:
@SIMONA1234 to jo předevčírem jsme byli na ORL a doktorka říká, když to bude dobrý tak sem vůbec nechoďte ať zase něco hnusnýho nechytnete a když to dobrý nebude tak zavolejte a přijdete přesně na čas, bez čekání.Její předchůdkyně (lékařka ORL)se v ordinaci nakazila jakousi mrchou a nakonec umřela
hustýýý. Riziko povolání. Já vždycky přemýšlela, jako to dělaj doktoři, že se nenakazí, ale taky koukám se tomu nevyhnou ![]()
@majki.r píše:
Z mé zkušenosti jsem se ve většině případů nakazila v prácikdyž musíš na poradě sedět půl hodiny vedle někoho, kdo na tebe chrchle a prská, tak máš větší pravděpodobnost, že to chytíš, než v tramvaji…tam si můžeš udělat pár kroků do jiné části, nebo si prostě přesednout.
No a proč jsi jim nevynadala? Obzvlášť když máš takovýhle problémy s imunitou? ![]()
@jakanas píše:
A opravdu to pomohlo.
No..tohle se řeší v každé školce. Někde to mají přímo v řádu, jinde to probírají na prvních třídních schůzkách. Rodiče slibují, slibují…než přijde rozčarování, že jejich dítě je 80% školní docházky nemocné…že jim zaměstnavatel dělá problémy s ošetřovákem 3 x v měsíci…že si nemohou brát dovolenou/neplacené volno tak často…a začne to rýmou…když ve školce projde ta vodová, tak zkusí tu žlutou/zelenou…kašlík…větší kašlík…kašel…chrchlání…zápal plic (to si nedělám prdel, loni si odvezli rodiče ze školky odpoledne dítě, diagnoza -zápal plic) Prostě to zkouší…a chápu je. Je to těžký…neřešitelný.
Nejsou lidi. U nás v práci už téměř rok nejsou lidi. Dělám v nepřetržitém provozu, kde to prostě nesmí selhat, děláme dlouhodobě pod stav, protože prostě vedení si sedí na vedení, než se rozhoupe k hledání dalších pracovníků, my obyčejně kolabujem, navíc ty individua, co se hlásí do poměru a po měsící zdrhnou jsou prostě na zabití a nám, co děláme, tak nezbývá, než nemoci přecházet a zároven´při nemoci dítěte nemůžeme být doma s nemocnými dětmi.
Občas se dostáváme do absloutních kolapsů, kdy kolegové s přecházející nemocí končí s třeba zápalem plic ve špitále, ostatní přecházíme dál a makáme i za ně, musíme.
Já mám momentálně zase krvácení mimo cyklus a můžu jít jedině tak do pééérdele, ne k doktorovi. Maximálně zase skončím ve špitále na pohotovosti ![]()
@CokeLady
Za sebe neříkám, že je to vyloženě existenční, ale ty peníze jsou pocítit. Naštěstí marodím minimálně, ale když už, ty tři dny by mi bohatě stačily k pořádnýmu vyležení. Bohužel si v práci dovolenou vzít nemůžu, u nás se používá na prázdniny. Ale choroby už si zvykly, přicházejí zásadně v pátek před volnem. ![]()