Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
K založení této diskuse mě inspirovala kolegyně, která celý tento týden chodí do práce nemocná (chřipka nebo něco takového). A musím se přiznat, že mi to dost vadí. Celé dny vedle mě smrká, kašle kýchá a je na ní dost vidět, že jí není dobře. Já jsem zrovna z lidí, kteří když jsou nemocní s něčím virovým, tak jsou doma a neobtěžují nemocí svoje pracovní okolí. Je pravda, že já mám možnost občas pracovat z domova. Je mi jasné, že taková týdenní neschopenka je sakra poznat na výplatě, ale taová chřipka se neptá. Nehledě na to, že když si člověk vezme dva tři dny dovolenou a zůstane v klidu a teple doma, nemoci se zbaví mnohem dřív. Jaký názor máte vy? Máte pochopení pro nemocné kolegy nebo sami chodíte do práce nemocní?
Klidně pište i vy, kteří to vidíte jinak ![]()
Pokud to jde a není zrovna začátek měsíce a uzávěrka tak si vždy beru dovolenou ![]()
Já to vidím tak, že je to krajně sobecké a nezodpovědné. Chápu výplatu, chápu, jenže to většinou nakazí ostatní, ti pak doma děti, partnery, prostě je to krajně sobecký a vadí mi to hodně, vadí mi nemocní lidé mezi zdravými, vadí mi nemocné děti ve školách a školkách. Nesnáším, když to pak prsknou na mě a já to mám. Na chřipku umírám.
Jak kdy. Když nemám za sebe náhradu, tak si nemůžu dovolit rušit to, co je nasmlouváno. Nejsem zaměstnanec.
@vikikl dřív jak kdy - když byl konec měsíce, tak jsem musela (vedoucí pozice). Jinak ne.
a co mám dítě, tak jsem byla nucená chodit i nemocná, protože živím 2 krky a nemocenská je naprosto směšná
co dělám doma, je mi to fuk ![]()
Mela jsem i kolegu, ktery si to naklusal do prace se strevni chripkou ![]()
Taky se mi osvedcilo, kdyz na me neco blbeho lezlo, vzit si 2-3 dny dovolene, idealne to spojit s vikendem a vylezet, bylo to pryc mnohem rychleji, nez kdybych se snazila prechazet, pominu-li efektivitu prace v takovemto stavu, tak nakazit me takhle kolegyne, dostane ode me bez milosti do zubu ![]()
Jinak u me se teda mirnejsi nachlazeni projevuje tak, ze komplet prijdu o hlas, jinak jsem OK, bez teplot, jen proste nemluvim, v takovem stavu jsem do prace chodila, byt jsem musela na kolegy pusobit jako na umreni.
Já jsem někdy s chřipkou do práce chodila. Ale jen z toho důvodu, že mě prostě šéf dal jasně najevo, že musím chodit do práce, pokud chci nějakou mít. Sám mi kolikrát řekl, ať si klidně pro neschopenku a léky dojdu, ale že mě chce další den v práci. Nakonec jsem se šprajcla, v době nemoci vždy zůstala doma a výsledek je ten, že se po mateřské nemám kam vrátit
S rymou nekdy jo…ale snazim se zustat doma aspon pres ty nejvic prskajici dny, abych nenakazila cely kancl. Ono ani ta pracovni vykonnost nebyva nic moc..A s cimkoliv horsim nechodim
Já chodila vždy nemocná do práce..za tu minimální mzdu jsem si nemohla dovolit ( brát / nebrat nemocenskou ) a dovolenou si nebudu brát na nemoc..
Ale mě teda nikdy zatím díkybohu nic moc neskolilo…občas rýma, nateklý krk a tak..chřipku jsem snad ještě nikdy neměla..jako kdybych se nemohla ani postavit tak nikam asi nejdu, ale dokud mužu do práce dojít, tak jdu i nemocná.
Moje mamka taky musí do práce i nemocná, tu práci tam za ní nikdo není schopný udělat, protože to neumí a neni čas na to, aby se vykuckala doma. Kdyby nešla, tak jí vyrazí, v jejich firmě běžná praxe.
Jinak u nás byli čtrvtletní odměny v závislosti na tom, jak člověk chodil do práce. Dovolená se brala v poho, ale marození ne. Takže člověk, co marodil, byť jediný den, přišel až o 15 tis
tam lidi chodili, dokud se na nohách udrželi ![]()
Já jsem chodila, ale seděla jsem ve vlastní místnosti, takže to bylo v poho.
Já nemocná do práce nechodím, protože nehodlám nakazit kolegy a lidi, které potkám po cestě do práce. Dovolené mám 20 dní, takže tu si rozhodně na marodění neberu, protože by mi pak chyběla -nechám si holt napsat neschopenku a i když si tím dost pohorším na výplatě, tak si říkám, že zdraví je opravdu na prvním místě. Známý přechodil asi 4× chřipku a v 38 letech měl infarkt a teď je v částečném invalidním důchodu. Výmluvy, že někdo MUSÍ chodit nemocný do práce, neberu a přijde mi to sprosté vůči těm, co jsou zdraví.
@ugluk
No pokud nikam nejezdíte a je Vám jedno, že dovolenou proležíte v posteli, tak je to řešením, ale mně osobně by to bylo líto.