chození v 15 m-pouze za ruku?

58
22.5.07 09:30

chození v 15 m-pouze za ruku?

ahoj,

Barunce je téměř 15 měsíců. za ruce chodí cca od 12 m. nejdřív za obě, potom za jednu. nyní se drží za jeden prst. chodí dobře, dokonce i běhá, umí stát, stoupnout si sama ze země, chodí kolem nábytku, běhá s chodítkem (tím co před sebou tlačí), ale při chůzi se pustit nechce. vím, že už umí chodit sama - když jí prst podám jen tak volně, jde stejně. dokonce už párkrát udělala krok sama, ale jakoby se toho bála, hned si sedla :? .

vpodstatě po celý den, pokud není v kočárku, vyžaduje chození. držení za obě ruce razantně odmítá-druhou ruku potřebuje k přenášení a sbírání věcí :) .

mám pocit, jestli to není nějaký psychický blok? :(

neřešila bych to, zřejmě ještě není na samostatné chození zralá, ale měli jsme cca 4,5 m řemeny (dysplazie kyčelního kloubu) a při kontrole v roce mi bylo řečeno, že je vše ok, ale pokud nezačne chodit sama do 15 m, musíme přijít. všichni, vč. dětské lékařky tvrdí, že je to naprostý nesmysl, že se dítě může pustit až v 17 m a nic se neděje, což je i můj názor. nechci ji znovu vystavovat dalším rentgenům a kroucení nožičkama :cry: , ale věčně se té kontrole vyhýbat nemohu, navíc začala Baruška posledních pár dnů při chůzi vtáčet levou nožičku dovnitř. :?

nevíte, jak bych jí mohla pomoct ten strach překonat?

díky moc za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
28414
22.5.07 11:15

Ahoj, já bych ji naprosto nechala, sama se pustí, věř mi. Kamarádky chlapeček se rozchodil v 18-ti měsících. Asi se opravdu bojí, třeba že upadne. S tím jí asi nijak nepomůžeš :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
22.5.07 12:44

Ahoj,
asi bych to neřešila - malá je totiž celkem čiperka, že ? Ono to může přijít každým dnem. Opravdu se asi bojí, že spadne, ale každé dítko to nakonec překoná :wink: Já jsem to sice nemusela řešit - Julinka začala sama chodit v roce a ona je nezdolná, je to živel, které je všude plno a jen tak ji něco nezlomí a když je nějaký neúspěch, zkouší to znovu a znovu, až se jí to podaří. Ale některé děti jsou opatrnější a dávají si na sebe pozor :D Julinčin bratranec má teď 16,5 měsíců a teprve před několika dny začal sám chodit. A švagr se švagrovou to něřešili vůbec a nakonec to taky přišlo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
22.5.07 12:51

Pupic,

v 15 měsích bych nic neřešila.Syn-bez zdrav.potíží začal sám chodit taky v 15 měsích, je fakt, že si dobře vzpomínám na udivené pohledy :evil: některých, jakto, že má přes rok a nechodí… mám dojem, že do 18 měsíců by to mělo být v normě, drží-li se dítě při chůzi, takže vy máte ještě spoustu času :wink:

Veru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
22.5.07 15:18

být tebou dala bych jí ještě chvilku čas, synovec chodil sám v podstatě až v roce a půl a teď je problém ho udržet na místě.
Jinak ti tu kopíruju kus článku z jedné chytré knížky Bystré dítě kojenec (R.C.Woolfsona):
„… Jako opora může sloužit ohrádka nebo nábytek (sedačka, křeslo, nízký stolek, postel,…) z kterého můžete vytvořit „cestu“ přes pokoj. Pokud si stoupnete na druhou stranu této cesty, uvidíte, že dítě se brzy vydá za vámi … Mnohdy děti od samostatné chůze odrazuje právě nedostatek víry ve vlastní schopnosti - bojí se, že upadnou. Je proto důležité děti povzbuzovat, být trpěliví a do ničeho je nenutit. Postupně můžete zvětšovat vzdálenost mezi jednotlivými kusy nábytku. Dítě pak bude muset udělat téměř krok, aby na další kus dosáhlo. …"

Můžeš to zkusit, třeba to pomůže, hlavně hlavu vzhůru
 Sandra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2184
22.5.07 16:58

Ahoj,
já bych malé dala také ještě čas. Koukám, že můj synovec zatím vede, ten začal sám chodit až v necelých dvou letech :lol:

Neboj, bude to dobré :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1935
22.5.07 17:57

Mozna se ti to bude zdat jako hloupost, ale zkus ji misto tveho prstu dat do ruky tuzku nebo proste neco co by mohla drzet… jsem zas cumela televizi a tam normalka dali diteti do ruky tuzku a dite normalne slo samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5555
23.5.07 07:35

Ahoj, přesně tak, dej jí do ruky kolíček, kostku, prostě cokoliv, co jí tam strčíš místo prstu, takhle začal sám chodit Tomík. Prostě si myslel, že se drží - my jsme mu teda říkali, ať se drží toho kolíčku…
A jinak bych to neřešila, stejně pokud se objednáš k Dr, tak tě vezme tak za měsíc (aspoň u nás to tak je) a to už bude určitě všechno jinak ;o)
A i kdyby ne, tak by měla Dr poznat, že na to malá má, jen se bojí - třeba někdy při pokusu spadla, uhodila se a má z toho blok, to se stalo mé sestřenici, pak 3 měsíce nechtěla chodit sama, i když předtím už přešla skoro celou místnost. Teď jí je 5 a následky žádné ;o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1493
24.5.07 00:12

Já sama jsem začala chodit sama až v 18 měsících. Za ruku jsem chodila cca od 1 roku, ale prostě jsem se bála, abych nespadla. Je fakt, že v povaze jsem hodně opatrná. Vyzkoušela bych přesně jak radí holky - dát do ruky něco jiného než prst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
24.5.07 06:18

ahoj,

všem moc děkuji za rady i povzbuzení :) .

dát do ruky něco jiného než prst už jsem zkoušela. bohužel to Baruška okamžitě prohlédla a prostě se za nic jiného než za prst nechytí. jakmile se snažím podstrčit cokoliv jiného (vařečku, tužku, kroužek, lžičku, švihadlo), sedne si a začne se vztekat :roll:

mně připadá, že je to čím dál horší - drží se i když dojde tam, kam potřebuje, sedne si na bobek a začne si hrát. pustí se teprve po chvíli nebo vůbec ne.

chození je pro ní přes den aktivita č. 1. její první slovo ráno po probuzení, když mě uvidí, je „ahoooj“ a hned následuje „haťap, haťap“ (její výraz pro chození :) ).

nepřetržitě celý den, jakmile zmerčí mojí volnou ruku, už mě chytá za prst a „haťap, haťap“ a lítáme po baráku, po schodech nahoru a dolů, po zahradě … no, přizná se, že občas potřebuji i vyprat, vyžehlit, uklidit, uvařit a takové ty další zbytečnosti :oops:

každý, kdo vidí, jak metelí, říká, že se musí pustit každým dnem, ale ona se prostě stále nepouští.

zkusím vydržet ještě pár týdnů a pak holt naklušeme na ortopedii :cry:

hezký slunečný den všem 8) .

P.S. - deimosko, jsem stejně jako Tvůj syn narozená 27.06. :wink: . přecitlivělý ráček, milující rodinu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí