Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka píše:
Ale tak ten chlap třeba ještě neví, kam pojede, můžete chtít děti překvapit. Kluk má už prázdniny a taky nevím, kam s chlapem příští týden pojede. Zatím nevím ani já, kam s ním vyrazím o dovolené.
Tak zjevne vi, kazdy jsme nejaky a takladatelka asi tusila, ze to z nej vyrazi
ja treba vim, ze nas tatka ma zajezdy zaplacene uz v unoru ![]()
@PaníKadrnožková píše:
To je pravda, fnukani nikam nevede. Kdyz na ospod, tak s jasnou predstavou, ceho chci docilit a s vedomim, ze pravomoci nejsou nijak závratné. Kdyz otec nerekne nic ani detem a na dotaz, co se bude dit o prazdninach, rekne: nechte se prekvapit, tak je to na slusny dotaz. Kdyz je odpoved žádná, tak na urgenci. Atd.atd… Nikdo neni takovy uchyl, aby vyzadoval presny itinerář, jenom jsou manipulatori, viz lucenka, kteří na dotaz, jestli a kdy jedou deti za hranice, napisou, ze nemas pravo vědět o kazde minute pohybu a at neotravujes. To je uplne zarny priklad, jak delat problemy tam, kde vlastne nejsou a jak zpusobit, ze se kazda blbost vyhroti do absurdnanerada bych se s takovym clovejem setkala treba v zamestnani, vlastne ani nikde jinde, natoz mit s takovym deti ve stridavce.
NO vidíš, mě v takovém případě přijdou ty urgence kontraproduktivní. CHlap se v tom vyžívá.
Kdyby předávala dítě a prostě se před dítětem s úsměvem zeptala : A kam se vlastně chystáte na prázdniny?
Stejně mi nejde do hlavy, že to neví a nechce vědět a neřeší to dítě.
![]()
Že je Lucenka extrém, to je jasný. Já se vždycky zaříkávám, že nebud reagovat, protože to nemá smysl. A dneska se držím.
![]()
@PaníKadrnožková píše:
Hele, za sebe nevim. Ale kdyz se mi ztrati dite v obdaku, tak ho jako blazen hledam, ackoli tusim, ze je v pohode v obchodaku. Nejaky instinkt? Jinak za me - je mi jedno, na ktere plazi Chorvatska se koupe, ale ze je v Chorvatsku je fajn vedet, no
jako jo, ale je to úplně stejná informace, jako že je v Itálii, nebo kdekoli jinde. Stejně tam nepojedu, stejně přesně netuším kde a co tam dělá, takže mi opravdu uniká ta potřeba té informace jestli leží na této nebo jiné pláži ![]()
S tím nákupákem je to trochu jinak, tam se ztratí dítko tobě, ale to se přece nedá srovnávat s dovolenou s rodičem
to by jsi fakt pak potřebovala vědět, kde je každou minutu. Stejně tak, když je „někde“ ve škole, tam taky tušíš, že je někde ve třídě v pohodě, ne? tak právě moc nevím, jaký je faktický rozdíl mezi tímto a tím, když tuším že je někde v pohodě s otcem.
Jako jasně, jednodušší je se normálně domluvit a říct kam pojedou, ale co já vím, třeba už toho otec má plný kecky a nebaví ho pořád hlásit kam a proč jedou a proč třeba nakonec jeli jinam.
@PaníKadrnožková píše:
Tak zjevne vi, kazdy jsme nejaky a takladatelka asi tusila, ze to z nej vyrazija treba vim, ze nas tatka ma zajezdy zaplacene uz v unoru
Zakladatelka si to jen myslí. Navíc kvůli koronaviru dost lidí mění plány a rozhoduje se az na poslední chvíli.
@Lama Lama mýmu dítěti nje třeba jedno, kam jede na dovolenou. Stačí mu informace, že se někam pojede. Kam konkrétně mu stačí říct před odjezdem.
@lucenka píše:
Tak ale tady se to dítě neztrácí. Je se svým rodičem. Dokonce s takovým, kterého mu žena vybere za otce.
No a? Napsala jsem, ze instinkt…
@Lama Lama píše:
Hele, já bych řekla, že je to fakt spíš pocitové, no. Ale nepřijde ti to pochopitelné?
jako jasně, ale ta informace jí přece stejně k ničemu nebude, tak přemýšlím, proč kolem toho dělat takový humbuk. Je to z jeho strany šprajc, ale ona jen přilévá do ohně
Jako jestli jedou na Istrii nebo Zadar, je jí přece stejně k ničemu, ne? teda pokud tam nemá v úmyslu jet
já si tyto informace třeba dost dobře nepamatuju, chlap řekne kam jede a já to za dva dny nevím. Kdyby byl problém, tak někdo volá a stejně to řeším operativně na místě…
Na původní otázku zakladatelky…samozřejmě bych chtěla vědět, kde je moje dítě o prázdninách a vlastně by mě ani nenapadlo řešit, že to nevím
s ex si vzájemně říkáme, co máme o prázdninách v plánu a kdyby mi to neřekl on, řeknou mi to děti, protože se na tyto věci a jejich plány ptám a normálně komunikujeme
a koukám, že můžu být ráda, že nám to funguje.
@lucenka píše:
Zakladatelka si to jen myslí. Navíc kvůli koronaviru dost lidí mění plány a rozhoduje se az na poslední chvíli.
@Lama Lama mýmu dítěti nje třeba jedno, kam jede na dovolenou. Stačí mu informace, že se někam pojede. Kam konkrétně mu stačí říct před odjezdem.
Vzdyt tu psala, ze otec odtajnil plany. Takze ona si myslela, ze to vi a nakonec se zjistilo, ze si to myslela spravne. Co tam mas dal? ![]()
@Keyllah píše:
jako jo, ale je to úplně stejná informace, jako že je v Itálii, nebo kdekoli jinde. Stejně tam nepojedu, stejně přesně netuším kde a co tam dělá, takže mi opravdu uniká ta potřeba té informace jestli leží na této nebo jiné pláži
S tím nákupákem je to trochu jinak, tam se ztratí dítko tobě, ale to se přece nedá srovnávat s dovolenou s rodičemto by jsi fakt pak potřebovala vědět, kde je každou minutu. Stejně tak, když je „někde“ ve škole, tam taky tušíš, že je někde ve třídě v pohodě, ne? tak právě moc nevím, jaký je faktický rozdíl mezi tímto a tím, když tuším že je někde v pohodě s otcem.
Jako jasně, jednodušší je se normálně domluvit a říct kam pojedou, ale co já vím, třeba už toho otec má plný kecky a nebaví ho pořád hlásit kam a proč jedou a proč třeba nakonec jeli jinam.
Jo, s tím souhlasím, myslím, že už prostě přetekl pohár trpělivost věčného pruzení a řešení kdečeho a tak raději nekomunikuje vůbec. KDyž si přečtu jiné diskuze zakladatelky, tak je to vcelku jasné - jestli byli někde v karanténě nebo nebyly, jestli tam byli pro roušky nebo to bylo zbytné…
Ale jinak - kdyby úča řekla, že jedou na školu v přírodě, ale neřekne kam, nepřišlo by ti to divné? ![]()
@Keyllah píše:
jako jasně, ale ta informace jí přece stejně k ničemu nebude, tak přemýšlím, proč kolem toho dělat takový humbuk. Je to z jeho strany šprajc, ale ona jen přilévá do ohně: Jako jestli jedou na Istrii nebo Zadar, je jí přece stejně k ničemu, ne? teda pokud tam nemá v úmyslu jetjá si tyto informace třeba dost dobře nepamatuju, chlap řekne kam jede a já to za dva dny nevím. Kdyby byl problém, tak někdo volá a stejně to řeším operativně na místě…
@Lama Lama píše:
Jo, s tím souhlasím, myslím, že už prostě přetekl pohár trpělivost věčného pruzení a řešení kdečeho a tak raději nekomunikuje vůbec. KDyž si přečtu jiné diskuze zakladatelky, tak je to vcelku jasné - jestli byli někde v karanténě nebo nebyly, jestli tam byli pro roušky nebo to bylo zbytné…Ale jinak - kdyby úča řekla, že jedou na školu v přírodě, ale neřekne kam, nepřišlo by ti to divné?
u učitelky jo, u bývalých kteří na sobě nenechají niť suchou, ani ne ![]()
@Lama Lama píše:
NO vidíš, mě v takovém případě přijdou ty urgence kontraproduktivní. CHlap se v tom vyžívá.
Kdyby předávala dítě a prostě se před dítětem s úsměvem zeptala : A kam se vlastně chystáte na prázdniny?
Stejně mi nejde do hlavy, že to neví a nechce vědět a neřeší to dítě.![]()
Že je Lucenka extrém, to je jasný. Já se vždycky zaříkávám, že nebud reagovat, protože to nemá smysl. A dneska se držím.
![]()
![]()
No, mas pravdu. Ja vlastne se na prazdniny neptam, ale to je dano tim, ze jak je nas tatka soutezivaj, tak si nenecha ujit zadnou prilezitost, takze kdyz vy do Chorvatska, tak my do Turecka a kdyz vy do Tater, tak my do Spindlu a kdyz vy…, tak my…to budete koukat ![]()
@PaníKadrnožková píše:
Nikdo neni takovy uchyl, aby vyzadoval presny itinerář, jenom jsou manipulatori, viz lucenka, kteří na dotaz, jestli a kdy jedou deti za hranice, napisou, ze nemas pravo vědět o kazde minute pohybu a at neotravujes. To je uplne zarny priklad, jak delat problemy tam, kde vlastne nejsou a jak zpusobit, ze se kazda blbost vyhroti do absurdnanerada bych se s takovym clovejem setkala treba v zamestnani, vlastne ani nikde jinde, natoz mit s takovym deti ve stridavce.
Takhle to je. Kdyby exmanžel normálně zareagoval a odepsal nebo sdělil, že třeba neví, kam pojede a řekne mi to později anebo ví a řekl, tak nemusím hledat jiný cesty, jak se dostat k informacím, které jako máma potřebuji mít. A taky mi stačí vědět, že je v Chorvatsku, nemusím vědět, jak se jmenuje hotel… Páčit to z dítěte nešlo, protože dítě taky nevědělo o svých prázdninách s otcem nic (ex ví, že mi všechno vyzvoní, tak mu informace, které nemám vědět, zřejmě filtruje). Děkuju všem za pozitivní reakce!
@Keyllah píše:
A může mi někdo vysvětlit, proč je nutné vědět, jestli jede dítko k moři do Itálie, Chorvatska nebo pod stan do Rakouska? nemyslí, pocit „vědět, kde je“, ale reálně proč?nejde o chystání dítka, mají střídavku, otec si vše zařídí sám. Termín taky vím, tak v čem je důležitá ta informace jestli se dítko koupe na Istrii nebo Zadaru?
Myslím, že jde hlavně o ten pocit - objektivně to nejspíš kvůli ničemu nutné není ![]()
Když jedou děti k prarodičům, taky chci vědět, kde s nimi budou … ne jim do toho mluvit, prostě to jen vědět… a to máme nadstandardní vztahy. Pokud by se jednalo o bývalého, se kterým moc nevycházíme, tím spíš bych asi tu potřebu měla. Když to přeženu… tak kdyby nastal na místě nějaký průšvih, cokoli, bylo by třeba nutné pro děti dojet - abych aspoň tušila, jestli pro ně pojedu k Máchovu jezeru nebo poletím do Turecka… Ale reálný základ to asi nemá, no ![]()
Tak ale tady se to dítě neztrácí. Je se svým rodičem. Dokonce s takovým, kterého mu žena vybere za otce.