Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
máme skoro pětiletého baleťáka a taky vyšetření ok …
.také Davida.
spravedlnost? Cože?.. To raději nebudu komentovat, je to nesmysl..
ale mám dvě dcery 2 a 4 royk a obě mi chodí od začátku až do nyní stále po špičkách.. do chodítka jsem je nidky neposadila, neymslím si, že je to bůhví jak supr pro dětskou páteř.. ale chození po špičkách bez chodítka?.. Pro mě uplně normální…
Muchítos, co na to normální dětská doktorka? Sousedky malej taky chodil po špičkách a pak přišli na to, že měl jakoby zkrácený patní šlachy, ale normálně to časem a cvičením rozchodil.
naše Ela chodí po špičkách, když jen může. od chvíle, kdy capkala jenom v ponožtičkách, boty jsem dětem vždycky dávala docela pozdě. tvrdé podrážky jí to naopak neumožňují, v měkkých to střídá - chodí normálně i po špičkách, tak kupuju schválně co nejměkčí. tvrdýma botama to rozhoně NENÍ.
naše malá tak chodí od chvíle, co chodí, tj. od roku a měsíce, a drží ji to doteď, tj. do dvou let. když jsem na to upozornila dětskou doktorku, tak na mě jen zírala, co řeším. ![]()
Dobrý den, syn-13 měsíců začal v roce obcházet kolem nábytku, gauče. Všimla jsem si až teď, že při chůzi jde vždy pravou nožkou normálně, ale levvou má na špičce. A to stále, směr chůze nehraje roli. Prostě jednou nohou po špičce, druhou normálně. Patří to k vývoji? Při stoupání stoupá vždy přez levou nožku a nejdříve při stoupání-si a při stoji měl levou špičku tak, že stál jakoby na hraně, jako vtočenou, to už ted nedělá vůbec, ale na špičce sttojí. Je to jen nějaký vrtoch, nebo to mám řešit? Co myslíte? Máte někdo zkušenost? Při roční prohlídce jsme to neřešily, protože jsem si toho nějak nevšímala, byla jsem ráda, že už obchází, došlo mi to až posléze. Jinak lékařka psychomotorický vývoj chválila, levou nohu zapojuje stejně, jako pravou, i ručičky, prostě vše v pohodě, vysmáté, chytré dítě, jen ta chůze. Díky Lenka
Patrně svalová asymetrie, šla bych na fyzio, kt. doporučí na pediatrii. Určitě to spraví nějaký cvik, ale nečekala bych, jestli se srovná samo nebo ne. S fyzioterapii mám u obou dětí velmi dobrou zkušenost.