Chyba v kojení?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1062
14.8.13 00:10

Měly jsme to s malou dost podobně. Většinou jsem kojila, ale taky jsem jí někdy dala UM, nechtěla jsem, aby brečela hlady.
Pořád jsem jen přikládala a řešila, jestli vypila dost, někdy i vážila. Ve 3.měsících se to najednou úplně zlepšilo, UM jsem od té doby nedala. Napadá mě, že buď jsem se konečně uklidnila a spolehla se prostě na to, že malé moje mlíčko stačí a nebo, že se taky naučila líp a rychleji pít. :nevim:
Nejspíš kombinace obojího. Ono ze začátku nám trvalo kojení půl hodiny, někdy i víc, když usnula. V těch třech měsících 10 minut z každého prsu a teď nám v 7,5 měsících stačí 10 minut celkově. To je jasný, že je to o moc lepší než ze začátku několik hodin kojit - mnohem veselejší. Jestli chceš kojit, tak bych ještě zkusila vydržet přikládat + mě pomohl při kojení teplý čaj nebo melta s mlékem, mnohem víc než nahřívání prsou.

To jsem se rozepsala, pardon :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
14.8.13 00:17

@sarusa4 Je to příjemné číst, když to zvladli a překonali ostatní. Moc si přeji kojit, tak snad se mi to povede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1062
14.8.13 00:33

@Kettas Já po své zkušenosti věřím, že to jde - „rozkojit se“ i později. Ale ze začátku to bylo opravdu na palici. Jsem i brečela, že se na to vykašlu, že asi mlíčko nemám nebo neteče a mám blbý prsa :). Ale je to tím, že to kojení zabírá dost času a člověk už nemůže.
Budu ti držet palce a když se to nerozjede tak se taky nic neděje. :dance:
Mě fakt pomohlo vypít si před kojením čaj a pak taky, že mi manžel koupil kojící polštář, že jsem si narovnala záda :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
14.8.13 01:10

Souhlasim s myrhou, ze kojeni je veda a pro nasi generaci zatim nic prirozeneho (i nam taky ujelo nekam do pytle kvuli hovadine)… a makacka, a kazdy pocatecni ulet se dohani nasobne… na prse :(.
Pamatuji se, ze jedine po cem clovek v 1. mesici touzi, je odpocinek a nadhled…

tak ted co dal…

myrha je prome prvni clovek, ktery tvrdi, ze s kojil i s flaskou (a odkojeni 8 mesicu neni zase tak moc, jiste mnohem samozrejme mnohem lepsi nez nic, nekdo psal ze koj + vyvarovani flasky = nejunavnejsi kombinace)… i ja se klonim k opatrnosti pred flaskou (me otravil techniku i blby dudlik 10.den po porodu), zrovna jsem procitala world health organization (ti snad vi co doporucuji) a pisou porad dokola - dokrmujte kaliskem, neomezujte kojeni casove ani v intervalech, pricinou bolavych prsou je spatne prilozeni, pokud po 6.nedeli neklesa frekvence kojeni je problem ve spatnem prilozeni a neefektivnim sani (umele nahrady…)… kettas - mohla bys kontaktova nejakou laktacni poradkyni? tak si ta rikam, ze na nedostatek mlika by mohla nejlepe pomoci osobni navsteva

• jste na zacatku :) a bojujes, hledas cestu… jestli poberes silu, bojuj dal co to jde - za kazdy odkojeny den nebudes litovat…

a jestli poberes jeste kapanek sily, tak tu pro inspiraci vzpominky jedne mamy s vykojenym mozkem: co zalezt do postele s malou co to jde (podlozit se dekama, pospavat, oblozit vsim co ti k chuti prijde - piti, jidlo, mobil, radio… ), i na zachod se da jit i s ditetem na prse :)… (i michat kasi na sporaku )
odkojovani prvniho ditete jsou dny, ktere se nevrati :o )… a az ti to poleze mozkem sedni s ditetem na prse na pocitac, do parku, k sousedce,… nechat si namasirovat zada, dobre piti…)… doufam, ze jsi zdravotne jinak v poradku, ver bude lip :)… rozkojite li se pekne, intervaly se sami objevi i nocni spanek… brzy se zklidni i poporodni, najednou vse uvidis zase uplne jinak - nezavisle na kojeni ci nekojeni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
14.8.13 01:23

A tu par vet prespanych z jinych stranek:… OK, dojčím len cez klobúčiky, čo teraz?

• ak je laktačná poradkyňa v okolí – kontaktovať ju, začnete učiť bábätko prisávať správne – bábätko bude kŕmené po prste a dokŕmené napr. pohárikom, lyžičkou
  • skúsiť bábo prikladať bez klobúčikov i sama – napr. pomocou naštudovania týchto stránok
  • ak ide o staršie bábätko, ktoré už má pevne vytvorenú nesprávnu techniku, je možné, že už sa klobúčikov nevzdá – vtedy odporúčam udržať si produkciu i odsávaním

Čo prináša prechod na dojčenie bez klobúčikov :
dĺžka dojčenia sa skráti – dokáže vypiť viac mliečka, lebo účinne stláča dvorec
bábätko je napriek tomu spokojnejšie – vypije viac mliečka bohatého na tuk
intervaly medzi dojčeniami sa možno predĺžia – bábätko zostáva dlhšie sýte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
14.8.13 01:29

Veľmi často sa stáva, že mamička sa po pár mesiacoch klobúčikov zbaví, ale bábätko sa neprisáva dokonale, v puse má menšiu časť dvorca – výsledkom je postupný pokles produkcie… je veľmi fajn stretnúť sa kedykoľvek s poradkyňou a správne prisatie skontrolovať (pusa jak vrata dokoran, brada napred… no viz heslo asymetricke prilozeni)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
14.8.13 08:04

Holky, trochu OT, ale třeba některé pomůže. Kdyby jste chtěla některá Medelu CALMA flašku, mám tu jednu, využitou 2×. I s poštou nechám za 200,– (omlouvám se za inzerci, ale jestli některá potřebujete, tak třeba vám přijde toto lepší cena než 400,– za novou)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
14.8.13 08:08

@Myrha tak strikackou super, sice nam to chvilinku trvalo nez jsme na to obe prisli ale krasne z toho saje a díky tem bublinkam a malicku poznam jetli dudla a nebo poradne taha. Super!! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1746
14.8.13 08:55

@Kettas
No vidíš, zase další úspěch :lol:. Jenom si věř, přikládej, pij a půjde to!!! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
14.8.13 10:24
@Myrha píše:
@LaraA jooo tak nápad být jen v posteli a kojit je super, ale nechtěla bych vidět ty bradavky. Tu chybu jsem udělala v porodnici, nechala jsem ho pít 45 minut, setřičky říkali jen kojte, jak on chce. Hmmm

Ale pak mi musela jiná říct, no ono se to řekne, kojte jak miminko chce, ale ty bradavky mají taky jen omezenou životnost. A pak když už je bradavka v pytli, tak nenakojíš, dostaneš se do stresu a je to v háji. A celé znova…

Teoreticky to může být fajn, ale mě tohle přesně stresovalo. I když věřím, že bude spousta maminek, kterým to pomohlo.

priznam se, ze tomu uplne nerozumim ale nejde mi to z hlavy, nevadi kdyz se na to poptam?… jak to bylo? muzes tonapsat jeste jendou??

nemam uplne jisto - 45 min v porodnici asi uplne nestandartni nepripada -muj kluk byl uz vporodnici na prse v kuse 4-5hod (a mliko rozkojil, ze strikalo proudem) - jak se jinak utesuje v porodnici?  – a pri nemocech visel na prse cele noci  — takze tady asi dvojice, od dvojice (a to je kluk vehementni a ma peknej skus i kvuli brzkemu dudliku, takze pruh na bradavce mam i po 2.5 letech kojeni  — ale to nevadi )… takze jinak jinak jinak - tohle po webu se neda, takze pryc od tohoto tematu

super krasne popisujes efektivni sani… po tech x rustovych spurtech vim, ze kazda mama narazi na chvili kdy musi resit, jestli se dite koji co to vlastne vyvadi… ale na nas platilo vymenit prsa, pripadne pri hladu i polohu a do aleluja stridat dokud dite ochotne a efektivne saje… kolikrat si stridala prso na pri rozkojovani?

jak si to s mlikem delavala pri spurtech… treba ted prijde 6tyden
pribirali ste v podode?

upavala sebe? rozumim tak ze jste spavali oddelene?

a ted pro Kettas trosicku te teorie myma vlastnima slovama treba se bude nekdy hodit (tedy asi me tu zas nekdo ukrizuje :( )
tuk se do mleka uvolnuje po kapkach a pri kojeni ho postupne pribyva az je zadni mleko velmi tucne… neni jasna hranice mezi predni a zadnim, predni mleko obsahuje stejne uzitecne a ochrane latky, zadni ovsem zasyti na delsi dobu, zatimco predni mleko strika samo pri dostatecnym rozkojeni a dostatecnem oxytocinovym efetku ( ktery se spousti temi sprchami, dobrym pitim, masazi, pohodou, bezstresovym prostredim, podporou okoli… ), za zadni mliko musi dite bojovat - dostatecne sat, a saci reflex potrebuje mit spravne ukotveny - k tomu dochazi prave behem tohoto obdobi…
  • existuje trik ztlacovani prsa (nikoli bradavky) - kdyz dite prestane polykat, zkusis zmacknout prso a pomoci diteti k vice (zadniho) mlika
  • nejlip se deti koji ve spanku detskem i mamincinem… no osobne pro me je kojeni uspavadlem nejlepsim - dite mi usne u prsa a v tu ranu jsem tuha na 5hodin (podle me si kazda mama nakonec musi vybrat bud bude mit uklizeno, navareno a vychovat flaskokojenodokrmo… a nebo kojit do rozkojeni, vyse uvedeno pocka… no kojeni prvniho novorozence ne)
  • muj kluk byl diky me neschopnosti cca 7 mesicu v zasade na prednim mliku a prvni 4. mesice se to na pribirani nepoznalo… bohuzel to predni muze kvasit
  • cetla jsem ze jedine profi el odsavacka vytahne i zadni slehacku… nevim, ja jsem nechavala 5min na sucho bezet dite
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
14.8.13 10:48

@lllka já děkuji za každou radu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
14.8.13 10:51

Tak dámy, tedka už naprosto chápu proč stačí kojit cca 5 min, když jsem viděla jak mala když chce to dokaže z té strikačky tak rychkle vysát, že jsem jen koukala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1746
14.8.13 11:03

@Kettas
A ty teda nejdřív nakojíš a pak dokrmíš? Přibírá ti v poho? A dáváš jí dokrm svoje mlíko nebo UM?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
14.8.13 11:14

@Angli nejprve kojím ale nekdy kduž byla hodne urvana, tak jsem dala kousek prikrmu aby se trosku u toho prsu uklidnila, tak nevím jestli to delam zpravne, že jí dám nekdy i pred kojením… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
14.8.13 13:05

Hele, holky, neberte to nijak zle, ale když většinu času trávíte nad kojením, rozkojováním, odsáváním, atd., máte vůbec čas, užít si mimčo jako takové? Chodit ven, jen tak chovat, jen tak hrát si? Mi totiž přijde, když je dítě nonstop na prsu, že vlastně nemůžete dělat nic jiného. Možná mi to jen tak přijde, ale to by mě zajímalo, jestli si z doby rozkojování pamatujete ještě něco jiného, než jen etapu kojení - kojení - přebalení - kojení - kojení - atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová