Chyba v kojení?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7449
15.8.13 07:55

@Kettas Držím pěsti, aby se ti kojení rozjelo a kojila jsi, když chceš.

Já jsem zastáncem kojení, ale - pokud je na tom matka špatně psychicky, nekojila bych. Pokud je málo mléka, nekojila bych (pokud tento stav je ještě týdny po porodu). A pokud je dítě hladové či nespokojané z nějakého jiného důvodu - špatně saje, nechce prso, atd, nekojila bych. Pokud kojení uspokojuje jak matku (psychicky), tak dítě coby strávníka, tak proč nekojit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
15.8.13 07:57
@LaraA píše:
@maritimka
ahoj, tohle mi nedalo, nejsem zadna „opici matka“, mam rada spolecnost… Kazdy den jsme chodili ven nebo za nekym nebo nekdo za nama, pokud decko potrebovalo nakojit, tak jsem nakojila, mluvit se pritom da, sedet na lavicce taky :)
Kdyz jsem ploanovala hospodu, naplanovala jsem ji blizko, takze pokud se malej vzbudil, manzel mi zavolal, ja odbehla nakojit a uspat a do 20 minut jsem byla zpatky. Mladsiho jsem brala do hospody dokonce s sebou (samozrejme jsme nechodili do zaplyvane zakourene ctyrky, ze :mrgreen: )

Ideální 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
15.8.13 08:01

@Myrha A proč máš pocit, že by jsi byla neschopná, kdyby jsi dala flašku hned či v případě problémů by jsi nahradila kojení flaškou. Víš co, mě tohle přijde jako šílený nátlak na těhule a pak na matky. Ty dáš život dítěti, to je to hlavní. Nějaké kojení-nekojení - teď je to trend propagovat, za pár let už to zase trendy být nemusí. Pak by si naopak kojící matky měly přijít neschopné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
15.8.13 09:26
@maritimka píše:
@lllka - když jsi měla malého pořád u prsa, jak hlídání? Jak třeba společné výlety? J
:))… to je ta sranda, kluk od porodnice rval jak pominutej a nikoho to s nim ani nebavilo, jedna babicca a deda to vydrzeli po 2hod v naruci-to bylo fajn;druha se ho skoro odmitla dotknout a strcila ho rvat 40min do kocarku a to byl posledni pokus (na me jednou posilali policajty :) trochu decibely), ale ja 3mesice tapala co se deje-mlika hromady, doktor se usmival ze je tabulkovej, laktacni po telefonu nechapala ze ho nenecham kricet 2-3hod mezi intervalem, na kojeninet jsem patrala jak zbesila a nic… - proste mi to teklo tak, ze kluk nepotreboval a nenaucil se sat a po prednim vykvasil- 4.mes prisla rada jak k zadnimu a 7.mesicu uz tahal sam-uplne by stacilo abych byvala neco o kojeni vedela, o pauzach co si deti pri udelajaji a o stridani a nestridani prsa, o pozorovani ditete na prse alespon v 6ned, a poznavani ditete a jeho potreb skrze kojeni
hloupy detajl a vsechno v haji, od te doby posilam novomamcam pro 6nedeli clanek ako dojcit od annag: spravne prilozeni, po pauze nabidnout stejne prso(kde zustalo zadni mliko) a bez kriku sledovat co dite vlastne trapi, pri hlado-zizni nabidnout nove prso a stridat dokud je dite ochotne sat - pro na 4-6ned dobry, ne?…(no, ale to neni co trapi kettas v teto diskuzi :( )
hloupy zacatek pokazil cely prvni rok… vsichni mi rikali ze flaska mi nepomuze, tak nebyl duvod ji davat, kluk se napil rychle 2.mes-5min a byl dole a do 10-60min rev (ne, okrkavaci poloha nepomohla :)))
po 4mes jsem zacala uspavanim kojenim a konecne ticho :)))… dite fungovalo od 4mes -do 7mes v satku ve vertikalni poloze a kdo byl ochoten nosit, mohl klidas hlidat :))) - tam by vydrzel 2,5 hod v kuse(jak byl na prednim, tak uplne syty nebyl :(( )
v 4.5mesici uz slo celkem cokoli - malej se na cestach tolik nenajedl a kadil az doma, s prsem a satkem a malym termoforem na brise slo delat cokoli… usnul na prse pri pokecu s kamarady, kdyz se pro zajem nenajedl, dohnal to pak v klidu nebo v noci,… to uz ale je jiny pribeh,(pozdeji uz byl normalni kocarkovany zvedavy kluk, jen na jidlo je opatrny do dnes a dohani v nocich)… ale do 6nedel spurtum mi prijde vsechno tak rozkolisane, ze pokus o kvalitni rozjeti kojeni ma, podle toho jsem zazila, prednost pred vychovou tvorecka, ktere se co tyden meni, do 4tyd jsem ty nestesti nedokazala ani rozeznat od sebe

a ptas se kde jsou ty prokojene noci?… no ty prvni dve prisly po porodu v porodnici… a nemusela jsem resit rozkojovani v 6 nedeli - dite nebylo spave a u prsa neusinal, ale kdyz spal tak nemel potrebu se x hodin budit (dokud nevykvasil :o )
dalsi se objevovaly po 7 mesici, kdyz prisli nemoce, nachlazeni, nebo zmeny, kdy uz ho pres den vsechno zajimalo a potreby dohanel u me. Jooo nemoce - pro to nikdo nema pochopeni, jak dojde do prsa zprava jake protilatky telo potrebuje, tak na me zacaly padat unavy, jak telo vytvari protilatky za dva, rozbolaveny telo, spavost (bordel vsude).. a dite na prvni pohled vypada normalne, a na me vsichni proc si stezuju :)))… jen pri chovani na prse to bylo jasne - chtel jen dumlat, zadne rychle napiti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
15.8.13 12:15

@lllka Téda, dobré, že jsi vydržela kojit. Já bych na to neměla nervy… Já s tím sekla, protože mi malá řvala a já nevěděla proč. Mlíka dost, ona sála docela dlouho, takže najedená asi byla, čert ví. Ale po přechodu na flašku je z ní spokojené dítě, takže to byla jasná volba. Nechtěla jsem trápit jí a ani svoje nervy 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
15.8.13 20:39

Maritimka:… jojo, mozna kdybych byvala byla poslana na alergologii a dostala flasku s nejakym antireflux hypoalergen bezlaktozy, to by byl asi jiny pribeh :)))
no myslim, ze kluka spis stvalo, ze se mu to vraci po kouskach do jicnu a dalsi zapiti mu tu kyselost proste splachlo
dost trochu nevychovny, mluvit tu o utesovani kojenim, co? nemyslim, ze to klukovi ublizilo a me asi taky ne :/, konecne byl klid a ticho :))

svagrova mi rikala, ze se svou zkusenosti nemuzu preci rozumne pomoci ji, co s rozkojenim problemy ma… trochu mi ale prijde, ze nektere situace obcas trosku podobne jsou -akorat kdyz je mlika mene, tak do toho mama i dite jdou mene odpocate…
rikas nechat dite brecet hlady… no, vecer jsme meli malo mlika i my, zvlast protoze neumel sat (typiky hladovy fnuk co vygradoval v neutisitelny rev):v 6nedeli, ve spurtu, po stresech, po fyzicke zatezi, pri nachlazeni, ja to resila, tim ze se situaci okoli souhlasilo a vecer jsem zalehla s ditetem a prsem - a dokud bylo dite na prse ochotne, proc ne tak (taky byla chvile kdy bylo lepsi vlizt do sprchy, najist se napit pak to zas teklo.. dite mezitim 10 min nastvane)… na druhou stranu na svg. prislo 3tyd nachlazeni a zacala vecer davat flasku, kluk prospal noc a tim ztratila vyhodu rozkojavacich nocnich hormonu a kluk si zvyknul na vecerni mliko, i kdyz v prsu uz nebylo a pri dalsim spurtu proste uz vedela kam sahnout a reseni na prse nehledala…, ale jeji babicka hlida co muze :))

verim v to co se rika, ze spokojenost ditete=spokojenost mamy, takze by mel odpocinek mamy mit asi prednost… ale po tech 2.5let nachazim odpocinek/spokojenost i s ditetem na prse :-)… akorat po porodu jsem se chtela citit chvili „normalne“, ale to vidim v nasi kulture, ze mame dva paralelni svety bud bez ditete nebo s ditetem, zajimave jsou ale podle me oba dva.
(jen s tim kojenim se nekdy zadari tak a jindy jinak - je to jiny -nevim lepsi, ci horsi, prostě jiný… a flaska se da dat vzdycky :))), pry i pro mamino telo je lepsi aspon chvili kojit, tak proc to na par tydnu nedovolit, po sestinedeli zas clk vidi vse jinyma ocima)…
pro kettas: kluk mi prisel nejtrpelivejsi v jistych chvilich - kdyz byl akorat hladovy a ne moc unaveny (a nikdo ho zrovna neotrhl od jidla); taky v noci, v polospamku to byvalo vsechno uplne jinak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
15.8.13 23:14

@Kettas
omlouvam, ze se tu vykecavam… tak zkusim zpatky ke klobouckum

nedavno me nekdo nadhodil, ze toho moc ctu na internetu… no kdyby ti to melo byt k uzitku, tak aspon k necemu to bude dobre :/  – ale je toho na jednoho hodne, porad si myslim, ze nejlepsi by bylo kdyby ti to predala kvalitni LP :(

http://www.mamila.sk/…a-poharikom/
dole obrazky jak stoji zminovana flaska s hadickou… http://dojcenie.wordpress.com/…t-ako-a-cim/
a video… http://www.nbci.ca/index.php?…
s vetou, ze to trva 60 sekund nez se dite uklidni z nejvetsiho hladu a ma se zkusit na prsik… :/
http://www.mamila.sk/…-na-prsniku/ … kaliskovani - http://www.nbci.ca/index.php?…
(podle WHO i nedonosenata se daj nakojit kaliskem, ze to vylizou jazykem „jak kocky“… ja nevim :)

http://www.mamila.sk/…nie-dietata/

dalsi pripadne odkazy na tema, ale nevim jestli neco muze byt uzitecne
 http://www.mamila.sk/…a/klobuciky/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
16.8.13 10:33

@maritimka to nevím proč jsem ten pocit měla, ale měla jsem to. Hormony asi. Prostě pocity a rozum šly tak nějak každý jinou cestou.

Já nikomu neříkám, že to tak je. Říkám, že to byl MŮJ problém, proto jsem to neuměla vzdát. Avšak, zřejmě to důvod mělo, protože jsem se rozkojila a nakonec v pohodě odkojila těch 8 měsíců. Což mě přijde úplně akorát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
16.8.13 10:45

Mimochodme já jsem tehdy měla 2 LP (jedno je příbuzná), jedno známá. Bohužel rady od nich byly dost protichůdné i proto jsem si udělala obrázek, že každé dítě i matka jsou prostě jiné a můžu si defakto dělat co chci. Je spousta pomůcek a nepomůcek a je prostě důležité, zda já jí cítím jako pomoc nebo neaopak z ní mám strach a podle toho se zařídím.

Do toho doktorka, která radila kolikrát i věc třetí :D

Ale to je jen trénink na věci příští.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
17.8.13 09:15

Slysela jsem, pro regeneraci mamina tela je super 4mesice a 9 mesicu se radilo kojit v minulych desetiletich… takze to zni vlastne super :)))… ps me ty videa na prvni pohled prijdou taky dost desivy :))), na to ze se jedna o tak jednoduchou vec, ze vemes hadicku z lekarny a strcis ji do flasky s mlikem :)… a taky to jak frk frk a dite leti :)) ale to se da asi vychytat…

nekdy si rikam jestli jsou to hormony a nebo nejake podvedome propojeni s detstvim - kdyz se zadari sladeni obou dvou period, tak jsem videla maminy v sedmym nebi - :/ to se me nezadarilo :(… ja myslim, ze co holky nekdy desi na kojeni jsou prave ty hormony - jak je clovek mimo a vsechno vzhuru nohama… to hormonalni sestinedelni silenstvi ale netrva celou kojici domu, polevi po kazde periode po6,3m,6m,9m,12m, po18m uz je clovek nad veci akorat cas od casu strka dite k prsu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
17.8.13 22:30

Kdyz se tady rozviji takova siroka diskuze :) slysela jsem nazor, ze spousta zen ma momentalne problemy s kojenim, protoze jako deti nevidely nikoho kojit, castecne proto, ze se kojeni bralo / bere obcas jako neco, co se na verejnosti „nedela“, a castecne proto, ze se nestykaji tolik sirsi rodiny. Takze pak vlastne holky nevi, co presne je normalni a co cekat. Jedna kamaradka prestala kojit, protoze ji kojeni zpocatku bolelo - coz je uplne normalni, ale ona to nevedela - takze ji pripadalo, ze neco dela spatne a postupne se vystresovala a skoncila. U dalsiho decka uz vedela, co a jak, a prestoze to fyzicky probihalo stejne, zvladla :)

Teda nevim, @Kettas, jestli Ti tohle filozofovani pomuze :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
17.8.13 22:36

@LaraA no zajímavý názor, ale asi ne úplně z ČR, protože zde se aspoň za mé generace (70. léta) prakticky nekojilo vůbec. 6ti nedělí, kdo dlouho tak 3 měsíce a šmitec. Mě mamka třeba říkala, že jí prasa bolela prakticky pořád. A že kojila fakt dlouho (mě ne, bratra) asi 4,5 měsíce :)

Jinak teda třeba moje sestra byla exemplářem toho, že kojení bolet nemusí. Byla po císaři a šlo jí to samo. A když jsem jí líčila moje problémy koukala na mě, jako že jsem spadla z višně. Každé dítě i žena jsou jiné. Nicméně zajímavá myšlenka o rodině.
Nicméně by se to teda mělo zlepšovat, dnes už kojení na veřejnosti i v rodině není nic neběžného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
17.8.13 22:47

@Myrha :) ja zrovna dneska narazila na neco, co jsem vlastne nikdy nedelala, ale videla jsem babicku, kdyz mi bylo asi 5 a mela jsem pocit, ze vlastne automaticky vim, co a jak… tak jsem si vzpomnela i na ten nazor ohledne kojeni…
Ja mam o skoro 10 let mladsiho brachu, mamka ho kojila (nevim, jak dlouho, ale je fakt, ze nase matky kojily vetsinou 6m max) - a mozna proto mi kojeni prislo normalni a v pohode… :mrgreen: kdo vi :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
18.8.13 15:53

Tak chci všem moc poděkovat co mi radila a snažili se pomoc ale bohužel kojení jsem ukončila :,( pekně jsem to obrečela a ještě tedka na když na to myslím tak mi ukápne slza. Už jsem byla hodně vyčerpaná. Asi největší chyba byla použití klouboučků, neměla jsem se v porodnici nechat tolik odflaknout… Technika v kojení byla spatna, protoze u kloboucku jsi do pusinky vzala jen kloboucek, A potom kdyz jsem nabízela prso bez klouboucku tak se neprsila tak jak by mela a nechytla ten dvorec, kdyz se mi to povedlo i s dvorcem tak se hnedka poustelaa takhle jsem to zkouseli furt, zkoukla jsem spoutu videjí atd… Vím jak na to ale mala takhle sát nechtěla. Už to bylo hodne na hlavu, bojovat s kojením pak dokrmit, pak odstrikat vše vyvařit. Moc me mrzí, že se nam to nepovedlo. Nejhorsí je videt tedka malou jak hleda a ja ji prso nenabidnu ale dostane flasku a v tu chvili je spokojena ale videt jak hleda mi trha srdce jeste parkrat jsem to zkusila jí prilozit ale kdyz prso chytne tak jak ma tak se hnedka pusti… :( a bojovat hodinu a pak jí dát stejnak prikrm. Je mi jasne, že to jeste par dni obrečím ale pritel rika že se mi tedka uleví a už se nebudu tolik stresovat a už budu mit vc casu jak na sebe tak hlavně na malou. Držím holkám s kojením pěstí a všem přeji at mají vetší stestí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
18.8.13 16:09

@Kettas jejda, tak to mě mrzí, že to tak dopadlo. opět se potvrdilo, že kloboučky jsou jen pro vyjímečné případy, ale pokud to jde bez nich, je s kojením skoro vyhráno. U vás se to pokazilo kloboučkama, jak píšeš. v porodnici je strkají snad všem maminkám - já jsem v porodnici učila maminky přikládat děti (sama jsem byla po porodu), ptž sestry neuměly poradit… :roll:

no, a s kloboučkem se nenapije? asi ano, ale dělá se už málo mm, že? stejně bys musela dokrmovat… a s takovou by za dva týdny bylo po mléku…
a to je už jedno, jestli to ukončíš teď nebo za pár dní…

nic si nevyčítej, udělala jsi maximum :hug: :palec: a jestli malá chce k prsu, tak ji pro uklidnění klidně můžeš přikládat, to nevadí, že jen pocucá… je to pro no důležitá a přirozená potřeba - tu dudlík ani lahev nenahradí… originál je jen jeden :mrgreen: (prso) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová