Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminy,
malé bude měsíc, z porodnice jsme vyšli s klouboučkama a bohužel i s dokrmem, protože se malá vůbec nechtěla přisát byla to jak alergie na prso jen ho viděla a už začala brečet. S klouboučkama se to trochu zlepšilo ale byla u prsa až pul hodiny a to u každeho a pak stejnak brečela hlady, tak dostala prikrm který celý vypila. Kolikrat mi i u toho usnula, tak jsem jí dala do postýlky ale to se hnedka vzbudila a začala hlady brečet. Tedka je to asi týden co jsem se snazila kloboucky odbourat aby mohla lepe tahat, a prisla jsem na pricinu. PIje pouze mlicko co ji volne tece pak chvili taha ale jak zjisti ze už to netece, tak zacne delat hroznou hysterku, breci, rve, krouti se a cela rudne, tak prilozim k druhemu uklidni se a saje zas jen to co jde lehce. A opet zacne… menim polohy, nahrivam prsa delam snad vse.
zkousela jsem i to predni mlicko odsat aby hnedka ze zacatku tahala ale tim se už vubec nechytne. Když odsavam tak se odsaje jen to co asi mala vypije protoze cejtim ty vybrace chvili tece a pak nic a odsavat muzu jak chci, tak nevim jestli tvorba mleka je slaba. Takze na konci cele meho snazeni dostane UM. Zkousela jsem UM nedat ale cely den jsem nic jineho nedělala než malou utešovala, a kazdou chvili prikladala. Mozná to pro maminky co plně kojí bude muj dotaz strasný ale už jsem tak vysílena ze už si nevím rady a premyslím že naše trapeni ukoncím a skoncime na UM.
@Kettas Hehe
My už takhle jedem skoro čtyři měsíce. nejdřív prsa, pije, dokud to teče samo, pak um. Teď jsem teda začala dávat um, pak prsa, protože začal odmítat flašku a radši byl celej den o hladu a protivnej.
Taky mi to občas leze na mozek, protože to krmení trvá hrozně dlouho, ale zase si říkám, že i třeba ta 60-80, co ode mě vypije, má smysl. Po ránu teda občas i 100.
Ahoj, podobne jsem na tom byla s malym. Byl nedonoseny a nemel silu. Chvili tahal, a pak usinal. Takze pak jsem ho nakrmila pres strikacku odsatym MM a kdyz bylo treba, dostal i dokrm UM. Pak kdyz neco malo pribral, tak uz pil pekne sam a dokrm postupne nebyl potreba ![]()
Tak skončíte na UM, ale budete obě spokojený. Miminko napapaný a bude spát a ty si odpočineš. Jediný co je důležitý je spokojený mimi a spokojená máma. UM není jed, vyrostly na něm fůry dětí
Udělala jsi co jsi mohla a když to nejde, tak to nejde.
A kolik odsaješ celkově na jeden cyklus?
Podle toho, co píšeš, já bych se na kojení vykašlala a raději si užívala miminko, i když s flaškou, ale jestli máš snahu kojit, chce to zjistit, jestli máš dost mléka, aby ti prcek neřval hlady…
@Kettas já měla na začátku to samé s kojením jsem bojovala dobře 2 měsíce. Nevím, jestli jsem to vyřešila dobře. Ale kojila jsem nakonec 8 měsíců a na scény s usínáním u prsa, vážením, pošramocenými bradavkami jsem už skoro zapomněla. Navíc kloboučk jsem asi někde ztratila ![]()
Takže
Ač vím jak strašně těžce to jde, hlavní je klid a sebedůvěra. Haha a kde jí vzít a nekrást, že.
Mě pomohlo, to co většinu lidí jen vystresovalo, vážení. To mi ukázalo jak malý jí, že jednou z toho prsa vytáhne dost, ale jindy téměř nic. Že to že se u prsa vzteká znamená, že to mléko fakt neteče (cítila jsem i takový bodavý tlak). Ono na zmáčknutí tam bylo, ale prostě jen kapka 2. Kvůli tomu se fakt namáhat nebude.
Když řval „hlady“ po 20 minutách nebylo to vždy proto, že si vzal málo, ale proto, že ho zlobilo bříško a tímpádem chtěl sát. Nejde to takto. Byla jiná řešení.
Po té co jsem si tak nějak to v hlavě srovnala, že to malý opravdu vypít umí, ale musí chtít a být dobrá konstalace, jsem se soustředila, aby mléko bylo. Brala jsem homeopatika, pila kojící čaj A ODSÁVALA.
Další věc, přestala jsem sebe i jeho mučit hodiny u prsa. U prvního problému jsem změnila polohu a jak nesál, tak šlus. Od prsa a hotovo 20. Další kojení nejdřív za hodinu (lépe za 2).
Po každém kojení jsem odsávala do sucha.
Na noc jsem mu vždy nabídla dokrm, velmi záhy jsem měla velkou zásobu MM, takže už nebyl dokrm z UM, ale z MM.
Když mi přišlo, že třeba 5kojení za sebou jedl málo nabídla jsem dokrm i přes den, ale drahno říct, že on si flašku vzal vždycky i jí vypil a pak se poblinkal. Takže jsem to pak v tom druhém měsíci, nebo ve třetím (už si to nepamatuju) dělala jen málokdy.
No nakonec pak flašku nechtěl ani vidět, a prsa byly jeho kamarádi. Do 6. měsíce flaška neexistovala až najednou jí zase ze dne na den akceptoval a v 8. měsíci se sám odstavil.
Ale to už je jiný příběh.
Příspěvek upraven 13.08.13 v 22:03
Co jsem zkoušela pred kojením odsavackou tak 30-40 oběma a to s tím že jedno odsaji a druhý mi odkape a pak už nic až tak za pul hodiny hodinu to samé
někde jsem četla že odsavacka nemusi odsat vse ze mimi si vezme vic nez odsavacky takze nevím jak na tom s mlíčkem jsem.
Je dobře, že jste odstranili kloboučky ![]()
Já bych radila podpořit tvorbu mléka homeopatiky(koupíš v lékárně) - bude více mm, více a lépe poteče
Homeopatika ricinus comunis 5CH - cucat 5×denně 5kuliček - pak půl hod.nic nejíst, nepít. takto užívat cca týden až deset dní… pak pozvolna bwhem tíř dní ubírat až se úplně vysadí… po 3denní pauze se může zas užívat -5×denně, nebo 3×denně, dle potřeby.
Kojící čaje s jestřabinou!!! Leros Bio. Pít mega hodně tekutin.
Kojení - před kojením si dát horký čaj, aby se tělo prohřálo, lépe se pak aktivuje spouštěcí reflex… kojit z jednoho prsa, dokud teče… pak dát k druhému… a pak zase k prvnímu.. a tak pořád dokola, dokud to má efekt a dítko pije. ten dokrm je možno dát, ale raději ne z láhve. Dávala bych ho cca 2×denně, aby bylo mimi spíše na prsu než na dokrmu.
Laktace se navýší asi za dva dny aktivního kojení bez dokrmu. Jsou to většinou těžké dva dny, ale výsledek by se měl dostavit - v kombinaci s homeopatiky a Lerosem.
Ještě by bylo dobré po každém kojení vzít odsávačku a ještě prsa stimulovat odsáváním - pokud něco teče, tak odsávat střídavě jako u kojení… pokud nic neteče, tak každé prso cca 5-8minut odsávat na prádno. V noci nemusíš odsávat…
Já jsem takto rozkojovala tři měsíce, pak jsem si teprve mohla dovolit občas odsávání vynechat a ve čtvrtém měsíci jsem už postupně odsávání vysazovala. Bylo to docela náročné, ale pak jsem kojila 28měsíců ![]()
Zkus to a uvidíš… laktace se ustaluje do konce 4m, takže jste teprve na začátku ![]()
No nejspíš si už zvykla na lahev… a teď se jí nechce pořádně tahat když ví, že tu flašku vždycky dostane. Buď budeš pokračovat dál a pravděpodobně brzo kojit přestaneš a nebo holt zatneš zuby a budeš jen a pouze kojit. Buď se malá nechá ukecat a nebo ne. Záleží jen na tobě, kolik tomu chceš věnovat energie a času a jestli ti na kojení tolik záleží.
Jinak, ne pokaždý když miminko brečí to znamená, že má hlad ![]()
@Kettas jo a na přední a zadní mlíko vůbec neber ohled, v těch prvních třech měsících je to úplně jedno ![]()
Ahoj, zkus po kojeni odsavat, aby se neprestalo mlekko tvorit. Dobre je stridat prsa, klidne kazde 3×, 4×, nastimuluje se tim tvorba, mleko se tvori myslim pokazde i v druhem prsu, kdyz saje decko z jednoho. Taky jsem slysela, ze je dobre si treba na 24 hodin vlezt skoronaha s deckem jen v plince do postele, nic jineho nedelat, jen se tulit a nechat ho cucat treba v jednom kuse, kontakt kuze na kuze by mel pomoct s tvorbou mleka. A koj kdykoliv bude decko chtit, treba po pul hodce, necekej na intervaly…
Ovsem musim priznat, ze jsem ani s jednim deckem problem s kojeniim nemela - ale spoustu z toho, co popisusu (caste koejnie, stridani prsou…) jsem delala, protoze mi to prislo prirozene ![]()
Hodne stesti a nevzdavej to, jakmile se kojeni rozjede, tak je to mnooooohem pohodlnejsi nez flaska ![]()
@Kettas hodne pij idealne neco kojiciho- kojici caj s jestrabinou, caro, gravimilk, spi, jez, kup si homeopatika, at se ma z ceho tvorit. Odsavej, idealne dvoufazovou, at tvorbu stimilujes, kdyz prcek nema silu to sam vytahnout. Ja prcka vazila, byl teda nedonoseny, MM jsem mela dost, ale on to nemel silu vypit, takze jedno prso, druhe, kojila jsem takhle treba i hodinu, pak zvazila kolik vypil a dala zbytek. Je jedno jestli UM, nebo MM, dulezite je aby jedl at roste, pak bude i silnejsi aby lip sal. Takhle jsem to delala cele sestinedeli, pak pres noc zmena a sal uz vsechno a odsavat jsem prestala.
A jedno hodne dulezite ponauceni, MM NENI VSECHNO. Radsi bud spokojena ty s castecnym dokrmem UM, a miminko bude spokojene taky. Nelamej to pres koleno, snaz se kojit co to jde, ale s rozumem ![]()
@Myrha píše:
@KettasDalší věc, přestala jsem sebe i jeho mučit hodiny u prsa. U prvního problému jsem změnila polohu a jak nesál, tak šlus. Od prsa a hotovo 20. Další kojení nejdřív za hodinu (lépe za 2).
Příspěvek upraven 13.08.13 v 22:03
Zlatý slova ![]()
@Kettas miminko si vezme víc, když to umí. Ona si vezme těch 30 možná i 20 - aspoň tak to bylo, ale naučí se to. Fakt se to může zlepšit. Ale půl hodina na prsu to nevyřeší. Já zjistila, že těch 20-30, pak 50 i 100! vypije za 2-3 minut po tom je to už jen žužlání a asi sem tam kapka a pak už usne, nebo se rozčiluje.
Takže doporučuji 5 minut jedno prso, 5 minut druhé prso a dokrm A ODSÁT CO ZBYLO. Jednak se tím rozkojíš. Jednak dokrmem zabezpečíš, aby nepila jen přední mléko. I když já si osobně myslím, že moje přední mléko teklo vždy tak 20 sec - pokud je to to průhledné.
JInak jistě, neodtrhávala jsem násilím, když evidentně sál a nechala ho i 7 minut, ale málokdy vydržel efektivně sát déle.
Joo ze začátku jsem si myslelela, že saje, i ouška se mu hýbali a nic bylo to jen dudlání prootože po 10 minutách „sání“ vypil přesně 10 ml.
Musí opravdu polykat. Často se to ani nepozná, proto se mi osvědčilo fakt kojit s hodinkama v ruce. Stačí pár dní, pak to dostaneš do odhadu a je to.
@poppaea píše:
Zlatý slova
kdybys ale viděla jak dlouho mi trvalo než jsem to dokázala. Mohlo mi tu stotisíc lidí radit a prostě to nešlo, nešlo. On řval, já řvala. No nešlo.
A pak jsem se jeden den vzbudila a šlo to. Obávám se, že to ale bylo pouze a jen v mé hlavě. Jako všechno holt.
Doteď není žádný přeborník v přibírání, ale na začátku tě stresuje i okolí, že.