Chyba v Matrixu /e-miminu/

Napsat příspěvek
Velikost písma:
75672
31.10.24 13:13
@rmot píše: Více

Taky jsem užasla, že se admin o minimálně sedmihodinovém výpadku webu překvapeně dozvídá od uživatelů a jde to prověřit. 8o :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20834
31.10.24 15:04

Dobrý den,

omlouváme se v noci došlo k servisnímu zásahu na serverech eMimina, funkčnost byla v brzkých ranních hodinách plně obnovena. Omlouváme se za nepohodlí. Nebyli jsme informováni.

Děkuji za pochopení a přeji hezký den

Diana :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65147
31.10.24 18:25
@admin píše: Více

Co to jsou brzke ranní hodiny, kdyz pred osmou mi to ještě neslo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
31.10.24 18:31

Já viděla v 6.45 hlášku " error 429, too many requests", ale nedávalo mi to žádný smysl, že by někdo dlouho útočil na celkem nevyznamný web. Napadlo mě, že na tom něco dělají a taky jsem čekala, že k ránu to skončí, právě protože údržba se obvykle dělá v noci.
Ale, že adminům to nikdo ani neřekl, a dozvidaji se to od uživatelů vypovídá hodně o tom, jak probíhá komunikace mezi různými odděleními a taky celkově asi o organizaci provozu webu. Není to nic pozitivního

• Citovat
  • Upravit
8048
1.11.24 00:52

Je mi líto, že to musím napsat o svojí oblíbené admince na emiminu, ale někdo z nás i tebe dělá trubku, když ti poskytl takovéto informace, abys nám je tlumočila. Žádný technik/programátor, pokud nemá tři promile v žíle, nevyvěsí „too many request“ při servisním zásahu. Pokud by to byl plánovaný servisní zásah, tak bychom to ani nepoznali, protože by překlopení na nový hardware, či přesun na jiný virtuál proběhl v podstatě okamžitě. Pokud by se jednalo o změny software, které by si skutečně vyžádaly na chvíli stopnout web rozhraní, tak bychom viděli něco jako „Je nám líto, na webu právě probíhá údržba“. Bohužel toto vypadá, že provoz emimina běží dost partyzánským stylem za co nejméně peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
1.11.24 08:38

@rmot je to web dělaný a provozovaný doslova na koleni.

• Citovat
  • Upravit
20834
1.11.24 08:53

Dobré ráno, požádala jsem Dianu kvůli zdravotním komplikacím o odeslání zprávy, je v tom nevinně :srdce:

Aktuálním problémem webu je poměrně agresivní chování botů. V rámci servisního zásahu na síti mělo dojít k novému nastavení přístupu botům, mělo být připravené pouze k testování. Po automatickém reloadu apache v noci došlo k aplikaci změn. Nastavení bylo ale příliš striktní a docházelo k návratovým hodnotám 429. V 7:45 byl navrácen původní stav.

Prověřujeme monitorovací systém a jeho nastavení tak, aby podobné události okamžitě hlásil.

Děkujeme za pochopení,
Jitka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8048
1.11.24 10:05

Po tomto vysvětlení to bohužel vypadá více a více partyzánsky. Zaříznout na too many request celý web místo odlišení útočících botů alespoň na úrovní IP adress je na velké zamyšlení, jestli ten člověk, který se stará o server, vůbec ví, co dělá. Vždyť to má současný apache v základním nastavení, že to omezí jen tu IP adresu, ze které je provoz nad nastavený limit, tak nechápu, co správce serveru prováděl, že to zařízlo všechny uživatele. A druhá věc ten monitoring - vypadá to, že probíhá jen tím stylem, že se někdo občas v prohlížeči koukne, jestli to emimino pořád běží a hlavně zobrazuje reklamy, jestli se zobrazují a je možné i nadále dojit inzerenty. Protože jakýkoliv normální monitoring (pokud není nastaven jen na ping, nebo httping, ale to jsem viděl na normálním serveru naposledy tak před dvaceti lety) v řádu minut alarmuje správce, že se úvodní strana nenačítá v pořádku. Chápu, že to asi nebude zveřejnitelné, ale čistě ze zvědavosti by mě zajímalo technické zázemí e-mimina a kolik lidí se o něj reálně stará po technické stránce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
1.11.24 10:28

Admini tu prásknou i to, co bych radši vědět neměla ani nechtěla :? 8o :,(

• Citovat
  • Upravit
Mango_Lassi
1.11.24 10:38
@rmot píše: Více

Podle mě v monitoringu normálně viděli, že to neběží, ale proč by se tím ihned měli zabývat, času je dost, ne?
Copak je to kritický bankovní server, na kterém běží klientské transakce? Ne.
Hezky se vyspali a pak šli to nahodit. Žádný stres. Tady na tom nikomu nezáleží.

• Citovat
  • Upravit
20834
1.11.24 12:36

Děkujeme za komentáře, děláme co můžeme, myslím, že téma je vyčerpáno.

Hezký den,
Jitka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21362
16.11.24 20:34

Objevil se mi vpravo na profilu posuvník (mobilni verze). Jde to někde nastavit? Nejde přes něj kliknout na očičko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.11.24 12:23
@malákráličice píše: Více

Dobrý den, děkuji za nahlášení! :) Můžete nám prosím poslat screen na e-mail info@emimino.cz?

Děkujeme moc
Viktorie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21362
17.11.24 14:31

@admin skupin a soutěží asi to bude chyba u mne, ale nevím, kde to v nastavení prohlizece zrusit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10860
17.11.24 21:40

@admin mam ted hrozne male pismo v diskuzich, jde to nejak zvetsit? Nevim, zda jsem nekde klikla a zmensila si to, ale hrozne spatne se to ted cte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová