Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
Předem se omlouvám, jestli tu takové téma aktuálně je, našla jsem jen hodně staré diskuze. Na emimino narážím snad vždycky, když něco hledám, tak jsem si tu konečně udělala profil
A teď k mému problému.
Docela se stydím to psát takhle veřejně, ale nadruhou stranu už fakt nevím, jak hledat. Teď mi bude 31 (děti nemám), jsem z Prahy a strašně mi chybí v životě nějaká kamarádka, opravdoví přátelé. Budu se vdávat a ironicky zrovna to mě rozesmutnilo – nemám s kým sdílet mou radost (mimo snoubence a rodinu😊).
Na škole jsem sice vždycky měla kamarádky, ale třikrát jsem musela měnit základku kvůli stěhovaní (nakonec jsme se přestěhovali z Moravy do Prahy). Na střední i vysoké jsem samozřejmě taky měla kamarádky, ale všechno taky nějak opadlo. Hodněkrát jsem zkoušela navázat vztahy s těmi z vejšky, ale už jsme prostě každá někde jinde. V pubertě jsem měla hodně kamarádek mimo školu, ale to opadlo, když už jsem nechtěla chodit pořád chlastat. V zaměstnání jsem měla pocit, že mám kamarádky, ale jakmile jsem z práce odešla, jako bych neexistovala. Takže vždycky jsem měla alespoň pár kamarádů (kluci), jenže ti byli společní s bývalým přítelem. Naštěstí po rozchodu mi dva dobří zůstali..
Posledních pár let pracuju z domu, takže nemám kde se seznamovat, a navíc jsem takový sociální asociál
Když jsem „mezi svýma“, jsem ukecaná, troufám si říct i někdy možná zábavná, ale před cizíma lidma jsem strašný introvert a možná působím namyšleně. Přitom opak je pravdou – jsem na všechny až moc hodná a pro kamarády bych se rozkrájela. Kvůli tomu jsem začala i velice nárazově streamovat (hraní her). Doufala jsem, že tak třeba najdu kamarádky, ale ve finále tam chodí jen chlapi. Jinak ještě ráda maluju, vyrábím DIY věci (mýdla, svíčky, beton) a nově se učím šít.
No, abych tu mou ubrečenou slohovku nějak shrnula.. Přidám si, že jsem jediná, kdo nemá přátele. Máte to nějaká stejně nebo jsem jediný exot? Třeba tady narazím na nějakou spřízněnou duši nebo nás dokonce bude víc a třeba něco budem podnikat ve více 😊
Mám to stejně
Zůstala mi teda jedna kamarádka ze základní školy ještě, ale vídáme se tak 3× do roka
Na střední ani vysoké jsem nějak nezapadla a pak jsme se 4× stěhovali, co jsem s manželem (tedy během 9 let), což nějakému budování přátelství také moc nepomohlo. 🙈 Teď v místě bydliště nemám vůbec nikoho. Kamarádky, ale ani známé. Jsme tu úplně sami a taky mi to leze na mozek. A já bych tak ráda vypadla ven klidně jen na procházku. Pokecat. Ale jsem taky tichá, taková nevýrazná. Neprůbojná. Špatně se seznamuji.
Z jaké Prahy si? ![]()
Přidávám se do klubu ![]()
Jsem první rok po střední, všichni šli na VŠ někam jinam, našli si nové kamarády. Já studuju dálkově, ve škole sice nějaké kámošky mám, ale vidíme se ve škole tak dvakrát měsíčně. V práci žádnou kolegyni taky nemám, vždycky je tu jen jedna z nás a klienti.
Mám dvě kamarádky ze střední, jednu ze základky, ale není moc čas se vídat, a jak říkám, mají jiné kamarády ve škole.
Moc nevím, jak se teď seznamovat ![]()
Mám to hodně podobně. Mám kamarádku ze základky, pak další kamarádku přes tu kámošku ze základky (ale vídáme se max. společně s touto „přeskámoškou“- zatím, třeba časem).
Z práce nic, což teda je i kvůli práci z domu, ale ani v kanceláři předtím nic.
Příspěvek upraven 05.01.24 v 09:52
Ahoj
Jsem tedy o něco starší, ale můžu potvrdit, že je to v dospělosti s těmi přátelstvími na nic. Lidi jsou jinde, cesty se rozejdou, kontakt ustane… a mám pocit, že co jsem nenastřádala v mládí, teď nemám
Vždycky na každé škole a v každé práci jsem ukořistila jednu kamarádku a ty si teď hýčkám, i když na mě někdy pěkně kašlou a neozvou se, jak je rok dlouhý ![]()
Jinak jsem na tom podobně jako ty - před cizími se stydím, jsem nesvá, působím nafrněně a nedostupně, ale jak někdo se mnou přečká ty odtažité začátky, tak jsem doufám dobrý a hovorný společník ![]()
Strašně obdivuju, že jsi na ty DIY věci šikovná
Na to jsem totálně levá, ale zajímalo by mě, jaké hry hraješ! Nějaká herní kámoška by se šikla ![]()
Ahoj, jsem na tom plus mínus stejně a trochu se i stydím, protože prý to není nic těžkého. U nás doma ve východních Čechách mám dvě báječné kamarádky, ale já se odstěhovala a od té doby nic. Když nepočítám krátkodobé,,kamarádství" třeba v časech studií, z brigády. Introvertní myslím, že nejsem, ukecaná až moc, dalo by se říct akční a je to na palici. Nemít s kým jít ven, na kafe, kosmetiku, cvičení, vypomáhat si s dětma. A co si budeme, když nás muž nase. e, tak pomůže právě ta kamarádka.
Teeeda, holky, moc děkuju za zprávy. Hned se cítím trochu líp, že v tom aspoň nejsem sama! Ten dospělý život je pěkně depresivní, co
Mám pocit, že každý, kdo má „hodně“ kamarádů, tak je to jen takové falešné a povrchní. A když už někdo má opravdové přátele, tak většinou z dětství :/
@Terezxx Praha Letňany. A ty?
@JenedaLinda Právě, taky nevím, jak se normální lidi seznamují
Nedokážu se jen tak začít bavit o ničem, prostě introvert..
@Jade84 Jéé děkuju, no šikovná nevím, je to docela pokus omyl 😅 ale hold mám furt potřebu něco vytvářet. Jono, je to těžký, když člověk třeba působí namyšleně. Jenže zas si vždycky řeknu, že se přece nebudu bezdůvodně culit jako úchyl..
Ooo, takže taky hráčka, jo? 😎 Dřív jsem hrávala různé hry (hlavně co-op), ale pak jsem byla docela závislá na Dota 2 (furt semtam zahraju) a teď je to už několik let Hunt: Showdown, jestli znáš. Jinak to samozřejmě výjmečně proložím i něčím jiným
A co ty?
@Snehuli Jojo, můj snoubenec je samozřejmě zároveň můj nejlepší kamarád, ale člověk má taky potřebu se někdy bavit s někým jiným (nepočítám rodinu)
Taky mimo rodinu nikoho nemam… Mam jednu kamaradku z VS, nez se mi narodilo dite jsme se vidali docela pravidelne. Ted jsme se videli po roce a pul, kdyz jsem to iniciovala ja. Mam jeste par spis znamych nez kamaradek, obcas si napiseme, ale pokazde to konci moji zpravou. Dokud jsem byla bezdetna, tak mi to ani moc nevadilo, ale ted je to hodne smutny, byt neustale sama s malym ditetem.
Holky a kolik z vas je z Prahy? Ja jsem puvodne z Brna, ale prestehovala jsem se az po tricitce, takze podle toho vypada i muj pocet kamaradek 🙈 Jinak je mi cerstvych 40 a mam dvouletaka. Rada najdu nejakou kamosku 😊
Pridavam se do klubu, po zakladce jsme se odstehovali, a uz jsem nenasla nikoho tak dobreho, prace od covidu cim dal min, v nove brigade potkavam akorat sefa, sefovou, kdyz vyzvedavam dceru ve skole, u kamaradky tak si obcas prohodim par slov, nejezdit na tuning srazy tak mam socialni kontakt jen s partnerem, dcerou i srazy jsou jen povidani se znamymi ne kamaradstvi
Já myslím, že takových je nás víc… Mně stačily čtyři roky na mateřské a najednou jsem zjistila, že kolem sebe nikoho nemám (nejdřív „vyšuměly“ kamarádky z práce, evidentně byla práce to zásadní, co nás spojovalo, pak to byla kamarádka ze cvičení, a dvě nejbližší kamarádky byly - a stále jsou bezdětné a i díky tomu kamarádství zašlo na oubytě).
@Jaja08 Já bydlím v Praze, ale taky jsem původně z Moravy. Stěhovali jsme se kolem mých 11ti let, takže tu už nějakou dobu jsem
ale stejně mi žádná pořádná kamarádka nezůstala :/ Všechno vždycky ze školy nebo později práce vyšumělo.
@Wasted No právě, v jedné práci jsem měla hodně kamarádek. S jednou jsem si obzvlášť rozuměla, ale pak jsem odešla z práce a najednou, jako bych neexistovala. A v další práci už jsem měla spíš home office, takže docela nulová šance se pořádně seznámit.
Jinak k těm dětem – mám pocit, že to je jeden z hlavních problémů, proč nešly obnovit vztahy třeba s mými kamarádkami z vejšky. Jedna má malé dítě, vždycky jsme si hodně rozuměly, ale už se stýká jen s ostatními maminkami nebo kamarádkou z dětství. Pro mě (jakožto bezdětnou) dítě rozhodně není žádná překážka, ale chápu to z druhé strany, že maminky už se chtějí bavit hlavně o dětech, a tak už mají pocit, že s bezdětnými si nemají co říct. No a naopak jiná kamarádka nemá přítele a chodí hodně pařit. Takže s tou si zas naopak já nemám moc co říct. A tam už taky dávno nezapadám
Taaakže je to pro mě asi začarovaný kruh. Pořád si říkám, že si třeba najdu kamarádky – maminky, až s budoucím manželem budeme mít dítě. Ale holky děsíte mě, že ani dítě nic nezmění
![]()
@teebe3 píše:
@Jaja08 Já bydlím v Praze, ale taky jsem původně z Moravy. Stěhovali jsme se kolem mých 11ti let, takže tu už nějakou dobu jsemale stejně mi žádná pořádná kamarádka nezůstala :/ Všechno vždycky ze školy nebo později práce vyšumělo.
@Wasted No právě, v jedné práci jsem měla hodně kamarádek. S jednou jsem si obzvlášť rozuměla, ale pak jsem odešla z práce a najednou, jako bych neexistovala. A v další práci už jsem měla spíš home office, takže docela nulová šance se pořádně seznámit.
Jinak k těm dětem – mám pocit, že to je jeden z hlavních problémů, proč nešly obnovit vztahy třeba s mými kamarádkami z vejšky. Jedna má malé dítě, vždycky jsme si hodně rozuměly, ale už se stýká jen s ostatními maminkami nebo kamarádkou z dětství. Pro mě (jakožto bezdětnou) dítě rozhodně není žádná překážka, ale chápu to z druhé strany, že maminky už se chtějí bavit hlavně o dětech, a tak už mají pocit, že s bezdětnými si nemají co říct. No a naopak jiná kamarádka nemá přítele a chodí hodně pařit. Takže s tou si zas naopak já nemám moc co říct. A tam už taky dávno nezapadámTaaakže je to pro mě asi začarovaný kruh. Pořád si říkám, že si třeba najdu kamarádky – maminky, až s budoucím manželem budeme mít dítě. Ale holky děsíte mě, že ani dítě nic nezmění
![]()
Nezmeni no, dcera chodi a chodila na plno krouzku, chodila jsem i s ní, tak sem doufala ze treba tam, ale ne, ve skole ma kamaradky-loni jsme 1 vozily na krouzek, a pak vzdy popovidaly, ale ze by byla kamaradka? to ne
Pak k nam chodi 2 sestry ale ty vetsinou jenom tady vyhodi hned jede
Taky dcera dost kamaradila s dcerou od Kočků tak jsme na jare byli kazdy vikend na pouti, ale jak vyšla ze skoly(5 trida)a sla jinam na druhy stupen tak uz se nevideli, a nekdy si na tech poutich pridal clovek divne, oni se tam treba dohadovali atd
Akorat 1maminka ze skoly mi sedla s tou jsme si nedavno popovidaly cele odpoledne, zvala sem ji na kavu a same vymluvy a navic dcera uz se s tou jeji nebavi ![]()
A na tuning srazech abych driv nasla kamaradku? naopak holky me nemeli rády protoze se se mnou porad bavily najaky kluci a mezi tema zase kamaradstvi neslo ty mysleli jen vztah nebo na neco jineho
@teebe3
Třeba to tak nebude, možná najdeš kamarádky tak snadno, až budeš překvapená. To, že to takhle mají jiné, ještě neznamená, že to bude i pro tebe stejné.
S tím popovídáním - já se takhle bavím s hromadou jiných matek, párkrát jsem i navrhla kafe nebo něco, ale vždycky to sešlo nebo se to „ztratilo“ v řeči, prostě nic.
@punkerka89
Sejde z očí, sejde z mysli, tak to prostě funguje
Dřív mě to mrzelo, teď už si začínám zvykat.