Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, potřebuju radu, už si nevím rady.
Mám náročného syna, 15 měsíců. Jeho (můj) nejvetší prolém je, že ho nic nebaví. Respektive ano, baví, ale jen to nové. Doma máme hodně hraček, ale už okoukaných. Jenže u nás je hračka okoukaná za pár dní.
Je to klasický průzkumník. Všude vleze, na všechno si chce, sáhnout, zkusit, prozkoumat. To je super, moc ráda bych ho v tom podpořila, ale fakt už nemám nápady. Kdykoliv někam jdeme (třeba do herny, na cvičení), oakmžitě se ode mě odpoután a valí
Hlásí se k ostatním dětem, koketuje s ostatníma maminkama, je do světa.
Doma je to ale děs! Všechno už prozkoumal, hračky zná a nudí se. A vźteká se, protože těch pár neoblevených věcí prostě nesmí (kabely, zásuvky, skříňka s čistícími prostředky apod) No, i kdybych mu to dovilila prozkoumat, tak za tři dny bysme byli tam, kde jsme teď ![]()
Moje otázka zní: jak ho zabavit? Zkoušela jsme vkládačku - pochopil, ale zrovna tak pochopil, že se dá odklipit a kostky se dovnitř dají snáze
Má docela rád knížky, tak čteme, ukazujeme si zvířátka, on dělá jejich zvuky - ale tak pět minut, pak ho to už nebaví. Dlouho u nás vedl FP hrací stoleček, ale už to taky není ono. Pak má tatrovku - sklápěčku, chvilku něco teda převáží. Puzzle ho nebere.
Přemýšlím, co mu koupit nebo co vymyslet, aby ho to bavilo a chvíli to vydrželo. Jinak už nevím. ![]()
U nás prší, obula bych gumáky, oblékla nepromokavé oblečení a šup do kaluží ![]()
U nás nejvíc pomáhá jít každý den ven, kde ho vypustím a nechám klidně se vyválet v kaluži, ale hlavně má možnost upustit svoji energii a zároveň ukojit zvědavost..
Doma se mi osvědčilo mít jen pár hraček (třeba tři, čtyři), a ty po pár dnech střídat za jiné - čili, pokud máš nakoupenou skříň hraček, tak vždy vybrat jen pár.. a pak vyměnit..
Obměňuj hračky. Nech mu vyndaných třeba 7 kousků a zbytek někam ukliď, po nějaké době, až bude spát, seber hračky a dej tam jiné. U nás funguje dodnes skvěle.
Pak obyčejné věci - kolíčky na prádlo dávat na misku, míčky na pingpong dávat do plata na vejce.
Pak pomáhání - když vařím, tak míchá, podává mi kolíčky, nosí různé věci, hodně chválím a připadá si důležitý.
Malování prstovými barvami na baličák (ale ten nepořádek).
Různé tunely a schovky - hodím přes stůl deku, on si tam nanosí věci, pak je vynosí.
Panenka - dáváme na nočník, oblíkáme, svlíkáme, krmíme, dáváme lahvičku a dudlík (taky mám kluka, ale má svoje „miminko“, se kterým i spí), z krabice od bot máme udělanou postýlku, tak dává spát, houpe a tak.
Přendavání kostek (nebo čehokoliv jiného) z jedné misky do druhé.
Převážení věcí v autě - kostky, zvířátka.
@Zuzz píše:
U nás prší, obula bych gumáky, oblékla nepromokavé oblečení a šup do kaluží
koukám, telepatie ![]()
@Zuzz Jo, to by asi mělo úspěch
Jen jsem nezmínila, že jsme 2× denně venku, celkem tak 3-4 hodiny
A teprve začal chodit, takže venku je spíš na zadku než na nohách, takže louže zatím nee ![]()
Pokud má hodně hraček, tak je rozděl na několik částí, kus ukliď a pak to rotuj. takhle budeš mít pořád pro něj nové věci. zkusila bych mu koupit duplo, to by ho mohlo zabavit na dlouho (u nás vede už několik let…). Pak bych vyzkoušela různé kelímky nebo pet lahve naplněné sušenými potravinami - čočka, hrách, těstoviny. to by ho mohlo na chvilku také zabavit. pokud je zvídavý, tak ho zapoj do domácích prací - utírat prach, luxovat at.
Souhlasim s @Billi - nejake hracky schovat a vytahnout za tyden, to zase pobavi. jinak krome tipu, co tu uz padly, tak naseho jeste desne bavi jeho vlastni penezenka - ma starou a v ni spoustu kuponu, starych kreditek, vernostnich karet a tak.
jinak jeste plastove misky, co jdou dat do sebe, pet lahve, stare casopisy. ted jsem zacali zkouset pastelky - kresli sice spis po stole a lame a kouse je, ale aspon na chvili ho to zabavi.
To měnění hraček realizuju.
Pomáhání u vaření zatím ne, nechápe tyhle věci jako míchat a podobně. Pokud mu přistrčím misku, tak jí převrátí
A pokud jí držím, tak se vzteká.
Prstové barvy - bordel bude, ale dobrý nápad, zkusím!
S to panenkou - teda ten můj patnáctiměsíčník je nějaký zaostalý. Panenku by vzal do zuů a odešl by ![]()
Věco v autě převážíme, to na chvilku zabaví ![]()
Dávejte další tipy, udělám si seznam ![]()
@nozu Duplo máme, ale zatím ho moc nebaví. Ale až začne, tak na něj sázím
Jinak spolu luxujeme ![]()
@CokeLady Dvě hodiny? Šťastná to žena
U nás se spí půl. Tři hoďky venku, dvě hodiny spánku… To by byl den hned pryč ![]()
Mě to přijde docela normální, co popisuješ
U nás to pokračuje i v jeho čtyřech letech…
Nejvíc ho baví lítat ode zdi ke zdi, sem a tam, 10 metrů tam, 10 metrů nazpět
Pak skákání ze židle, plazení pod stolem… někdy si tu připadám jak v Sokole nebo tedy spíš jak v ústavu ![]()
Tudíž jen vydržet a čekat, až se víc rozhejbe a doma mu to uzpůsobit na lítání ![]()
U nás v tom věku frčely všelijaký věci, který se točí - zkoumal to.
Co nějakou rozebíračku (šroubovák, kleště) nebo kuličkodráhu?
Házet míčky do kýble?
Hledání věci pod dekou? Dát na zem nějaký hračky, přes ně hodit deku a nechat ho ťapat nohama a hledat je… ![]()
Pet lahev u nas tou dobou byla taky hit. Trochu pomackat, hodit do ni kulicku nebo fazoli a zasroubovat. A taky ho bavila kasicka. Vysypat drobaky a nechat ho vse hazat zpatky.
@CokeLady Já mám pocit, že taky rozumí, když řeknu „kde máš bačkůrky“, tak se po nich dívá a jde k nim. Ale jen někdy. On na mě prostě sere jak na placatý kámen
Ignorace ![]()
Snad z toho vyroste ![]()
@Rampepurna To s tou dekou je super nápad!
Jinak PET lahve půněné kde čím má, avilo ho to tak 2× pět minut :-/
Přesypávání (čočky, hrachu ap.) bylo již zmíněno. Výborné tipy na www.montessoridoma.cz