Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pavlinka1986 píše:
Je to těžký období, někdo si mateřství užívá a jiný prochází peklem, nám pomáhal gymnastický míč a na něm poskakovat s dítětem v zavinovačce..tak to šlo až do cca 10tého měsíce
To se na drazdive deti nedoporucuje. Jestli houpat, tak rikali max do stran, správná manipulace a zavinuti
@lucille-stromovka. Ten clanek je uplne o nas..a ta pani ktera mela druhou skoro totoznou musi byt uz pekne zocelena ![]()
@Elishka1 no je pravda ze my spolu nemuzeme ani sedet ze by byl na me a sedeli jsme, to jeci taky jak pavian, musime proste jenom chodit a nosit. To je jedine co ho trosku uklidni.
Já měla neustále vysavač v zásuvce, když to na ni přišlo, pustila jsem vysavač, šoupla do nosítka, jemně se pohupovala a broukala monotóním hlasem, až se zklidnila. Spala se mnou od šestinedělí v posteli, přes den jenom na rukách, či nosítku nebo venku v kočárku. Někdy zabralo prso. Nikdy jsem ji nenechala brečet dlouho, protože pak se hysterické záchvaty horšily. Teď má 5 měsíců a za poslední měsíc je to zlaté dítě. Stále je hodně živá a náročná, ale lepší se to. Zavedli jsme režim, děláme večer baby masáže, chce hodně poznávat nové podněty, má ráda lidi, tak chodíme do mateřského centra, kde je spokojená. Ale usíná sama v postýlce a hysterické záchvaty už má minimálně. Začala ale nesnášet kočár, tak už je skoro měsíc na ležato ve sporťáku a je spokojená, ale nosítko vozím s sebou. A taky mám v mobilu aplikaci vysavače, už to tak nepotřebuje, ale občas na zklidnění to ještě zabírá (na chvilku to pustit hodně nahlas), taky někdy, když je neklidná a nemůže usnout, tak ji zavinu do tetra pleny a usne. Ve 4 měsících konečně přijala na spaní dudlík, to jí pomohlo se ode mě trochu osamostatnit. Hodně zabíralo zklidnit sama sebe, protože malá to napětí vnímala a bylo to jenom horší. Chodíme tedy i na rehabilitace a cvičíme Vojtovku. Hold, někomu se nerodí klidné děti. U nás to bylo asi způsobené, náročným a dlouhým porodem. Tak jsem se vždy snažila uklidnit tím, že za to ten tvoreček nemůže, nedělá to naschvál a jednou to přejít musí. Přeji ti hodně síly a trpělivosti. A držím palce, ať to zvládnete a začne se to zlepšovat. ![]()
Dekuji za rady a prispevky, vim ze v tom nejsem sama. Odpocivat krom te noci moc opravdu neni kdy. Medvidka s bilym sumem mame, nepomaha. Zklidni se u vysavace ale ten je opravdu hodne hlucny. Je to moje zlato ale brzo me timhle tempem fakt znici. Je docela brzy ale napadlo me jestli se mu nezacina tlacit zoubek treba, ze je tak extremni, strasne slinta a porad si strka vse do pusy ale to je bezny vyvoj miminka takze nevim. Taky dost ublinkava, mame uz treti nebo ctvrte mlicko a dela to po vsech, tak si rikam ted zpetne jestli mu treba nevadi laktoza nebo jina slozka. Meli jsme proti blinkani a to ho tak zabetonovalo ze uz ho nechci. Ja sama mam onemocneni podminene stresem, momentalne jsem rozjeta uplne maximalne a vubec mi to nepomaha, kdyz je mi zle a jeste mam takove silene miminko k tomu. Usinam s velkym napetim a tlaku na hrudi, je pul 8 rano a uz to mam zase, protoze hodina vzhuru uz nam zase dava zabrat…a kde je do vecera. Nemate nekdo zkusenost napr. s kraniosakralni terapii, nebo jinymi alternativnimi metodami? Mam za sebou sono mozku a bylo v poradku, 1.6.mame jeste neurologicke vysetreni- z tojo duvodu ze maly po narozeni promodraval a chvilemi nedychal. Je normalne donoseny, porod 38.tyden ale mel jen 43cm, 2300g, porod CS, ale spusteny spontalne. Slysela jsem ze miminka mivaji po cisari i poporodni trauma ze jsou rychle a nahle vytahnuty. Uz me napada vse mozne a vsechn rady a napady nefunguji… Ale dekuji vam moc! ![]()
@LenaMarry jenze on se mi zklidni a ve chvili kdy vysavac vypnu konec, zase zpatky odznova. V kocare mi spi i 2-3h ale musi byt unaveny. Ve chvili kdy se vzbudi uz nevydrzi. Mezi lidi taky moc nemuzem, nebo ve vajicku na kocare, to mu zase vadi ze se nemuze hybat, vzteka se, prohyba se ven. Je celkove na necele 4 mesice hodne akcni. Nevydrzi lezet v klidu, neustale se hybe a vydava nejake zvuky. Nedavno me pobavil clanek o vyvoji miminka - 4.mesic zacina si broukat. Maly si brouka stylem ze pisti jak pavian ale opravdh pisti a strasne nahlas, to pak prejde po chvili do zuriveho pisteni a nakonec v hystericky zachvat. Dodalo mi to trochu nadeje ze se to u vas zlepsilo. Mam pocit ze nam nepomuze ani kdyz se bude umet pretocit, ani sedet ani lozit. Ale treba prekvapi. Spis me uz rozcili jak kazd rekne, uzivej si to jaky je maly, jak si to ma clovek uzivat? Tesim se az vyroste. Jsem docela workoholik a i pres to jsem vycerpana.
Ahoj. Měla jsem to samé. Dnes je synovi 17 měsíců a zpětně můžu zhodnotit, že to nebylo až tak o povaze. Je citlivý a v době do cca 10 měsíců potřeboval hodně kontaktu. Do jeho 4 měsíců jsem nosila v náručí a houpala (padala jsem na pusu a občas jsem myslela, že skočím z okna, byla to masakr) a později v nosítku. Pamatuju si,.jak jsem nutně potřebovala něco udělat, tak jsem zapla na maximum na notebooku zvuk fénu nebo vysavače a položila ho do postýlky. Získalo mi to tak 20 min času. Jak byl široko daleko nejhysteričtější miminko, dnes je ale nejusměvavější v okolí. Rozhodně bys na hřišti do něj neřekla, že byl takový. A nemám extra problémy se s ním domluvit. Zatím ![]()
A určitě souhlasím s tím, že to pak s novými dovednostmi postupně přejde. U nás by to odpovídalo.
@Perandoreshe kez by jsme to meli stejne!!! Boze jak mi tyhle prispevky dodavaji silu a odhodlani ![]()
@Sarusss tak u blinkáče mi pomohl HiPP a dávat menší, klidně poloviční dávky a nechávat hodně odříhávat i během jídla.
Malá teď bude mít 4m a krmení trvá hodinu. Díky Bohu je jinak zlatá. Kdyby k tomu byla jako první tak si asi hodím mašli ![]()
@Netopirek zvazovala jsem hipp a hami a nakonec mame hami, jsem stastna ze z nej pravidelne kaka a hezky, jako kdyz byl kojeny, tak se mi to moc nechce menit
kdyz vim co delal predtim a zacpy sileny…odrihavat se snazi nechat ale kdyz mu vezmu flasu tak opet hysterak…a takovy ze zuri, haze sebou, do toho si brkne a jeci dal
je to na zblazneni
kolikrat mi obhodi zem i nohy zezadu..a nekdy si odrihne a v pohode
@Netopirek mj.kolik ti papa? My budeme mit 26. Dubna 4 mesice a papa rekla bych dost, 150ml cca 6× denne
Taky mám takové dráždivé dítě. Má 6,5 měsíce, zlomilo se to okolo půl roku, před tím to byl taky jen řev, řev a řev. Teď už je to lepší, ale ve srovnání s klidnými dítky(mám více dětí),je pořád dost náročná.
@Sarusss píše:
@Perandoreshe kez by jsme to meli stejne!!! Boze jak mi tyhle prispevky dodavaji silu a odhodlani
To jsem moc ráda. Přála bych si tehdy, aby mi někdo něco podobného řekl. Sice v tu chvíli to ještě nevidíš a skoro nevěříš, že to přejde, ale fakt jo. A malý je tak roztomilý. Určitě se to časem obrátí a bude dělat hlavně radost. Podle mě prostě ten kontakt potřebují, zvláště když se nikam sami nedostanou, jsme jediný nástroj skrz který můžou poznávat svět. Já jsem pro mu ten kontakt dopřát. Rozhodně tím nerozmazlíš.
A taky si pamatuju, jak jsem na závěr probděné noci pomalu i litovala, že jsem si dítě pořizovala a on se na mě zářivě usmál.
V tu chvíli byla únava tatam.