Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahojtady oživovatelka diskuse z 25.10. prášky jsem teda nakonec po té půlce jsem začala brát až v neděli a první dva dny mi bylo fakt docela ovuvej. připadala jsem si, jak po hodně blbým flámu nebo jak to říct. první den jsem k tomu měla jen jeden neurol (mám 0,25), druhý den jsem si nechtěla vzít žádný, to jsem ale fakt teda zkusila, vlastně jsem úplně odpadla a nemohla dělat nic, ale když jsem si pak chtěla jít lehnout, zavřela jsem oči, tak jsem třeba viděla moje nejbližší z rodiny apod., jak na mě hrozně řvou a mají obličeje pomalu, jak z hororu
přitom já mám kolem sebe samé hodné lidi, hlavně rodiče, prostě všechny, tak jsem si ho rychle letěla vzít a do 20 min. jsem spala. ve středu jsem měla dva ty neuroly a spojila jsem se s mojí kamarádkou z práce (která teď dlouhodobě marodí), ona trpí na silný deprese a ta mi říkala, že klidně můžu za den i tři ty neuroly, že mám hrozně slabou dávku, že to nevadí. dokonce jsem kvůli tomu volala i dr. a ta říkala, že je to taky v pohodě. dneska mám v sobě zatím jen jeden, chtěla bych to vydržet třeba do 5 hod. a pak vzít další, chci být na tom, co nejméně závislá. ale hlavně chci napsat, že dneska poprvé se mi tak trochu celkem ulevuje. sice jsem taková hooodně unavená (víkend snad celý prospím), ale jinak cítím třeba tak 5ti procentní úlevu. já mám hlavně největší problém s tím, že všechno vidím, jak ve filmu, nic nevidím reálně a do toho ty úzkosti. když to na mě padne úplně brutálně, tak je to fakt kentáč
a teď už se mi to začíná máááááličko lepšit. myslíte, že když začnu od pondělí brát celej ten prášek, takže si zase budu muset projít tímhle hnusným a myslíte, že ty tři neuroly denně nevadí? jeee, jsem se nějak rozepsala
Koukám, že medikace zabírá, když jsi tak veselá… ![]()
@Lucrezia píše:
Koukám, že medikace zabírá, když jsi tak veselá…
Jo, s tema neurolama to jde. Akorat se pak bojim, abych pak si na nej nezvykla nejak moc
Ahoj, taky beru Cipralex kapky, zacinal jsem na jedne kapce a zvysoval postupne az na 8 kapek, na kterych jsem cca 3 tydny. Chci se zeptat jestli se nekomu stava ze na nej vecer jak se setmi padne hrozna unava, me se to stava porad, k tomu motani hlavy nekdy a oci unaveny. Doktorka nevi co s tim, rika mi pockat ale je to hruza.
@Anonymní píše:
Ahojtady oživovatelka diskuse z 25.10. prášky jsem teda nakonec po té půlce jsem začala brát až v neděli a první dva dny mi bylo fakt docela ovuvej. připadala jsem si, jak po hodně blbým flámu nebo jak to říct. první den jsem k tomu měla jen jeden neurol (mám 0,25), druhý den jsem si nechtěla vzít žádný, to jsem ale fakt teda zkusila, vlastně jsem úplně odpadla a nemohla dělat nic, ale když jsem si pak chtěla jít lehnout, zavřela jsem oči, tak jsem třeba viděla moje nejbližší z rodiny apod., jak na mě hrozně řvou a mají obličeje pomalu, jak z hororu
přitom já mám kolem sebe samé hodné lidi, hlavně rodiče, prostě všechny, tak jsem si ho rychle letěla vzít a do 20 min. jsem spala. ve středu jsem měla dva ty neuroly a spojila jsem se s mojí kamarádkou z práce (která teď dlouhodobě marodí), ona trpí na silný deprese a ta mi říkala, že klidně můžu za den i tři ty neuroly, že mám hrozně slabou dávku, že to nevadí. dokonce jsem kvůli tomu volala i dr. a ta říkala, že je to taky v pohodě. dneska mám v sobě zatím jen jeden, chtěla bych to vydržet třeba do 5 hod. a pak vzít další, chci být na tom, co nejméně závislá. ale hlavně chci napsat, že dneska poprvé se mi tak trochu celkem ulevuje. sice jsem taková hooodně unavená (víkend snad celý prospím), ale jinak cítím třeba tak 5ti procentní úlevu. já mám hlavně největší problém s tím, že všechno vidím, jak ve filmu, nic nevidím reálně a do toho ty úzkosti. když to na mě padne úplně brutálně, tak je to fakt kentáč
a teď už se mi to začíná máááááličko lepšit. myslíte, že když začnu od pondělí brát celej ten prášek, takže si zase budu muset projít tímhle hnusným a myslíte, že ty tři neuroly denně nevadí? jeee, jsem se nějak rozepsala
Ahoj, já jsem na cipralexu už skoro 3 měsíce a je mi fajn. Dodnes si ale pamatuju ten začátek, první týden jsem myslela, že to je můj konec. Úplně jsem se svíjela, paniky téměř nepřetržitě, připadala jsem si jak feťák odstřihnutej od drog. Ale žádný neurol nebo lexaurin jsem si nevzala. Nechtěla jsem. Tak jsem to přetrpěla a po týdnu pocítila první úlevu. Měla jsem úzkosti tak 2× denně, další týden 1× denně, po měsíci to bylo tak 50:50 a doktor mi zvýšil dávku z půlky na celej. A to už mi pomohlo. Ani jsem vlastně nepocítila zvýšení dávky nějakým dalším negativním účinkem - a to jsem se toho tak bála. Takže hlavu vzhůru, bude už jen líp a líp.
@Linux Ahoj, cipralex by měl spíš povzbuzovat, nicméně i já jsem unavená. Ale to už ke mně nějak patří, miluju spánek a usnu téměř na povel.
Motání hlavy jsem měla asi měsíc, pak to přešlo. Unavený oči můžeš mít z PC? Pracuješ na počítači nebo trávíš na něm víc času?
@Božská píše:
@Linux Ahoj, cipralex by měl spíš povzbuzovat, nicméně i já jsem unavená. Ale to už ke mně nějak patří, miluju spánek a usnu téměř na povel.Motání hlavy jsem měla asi měsíc, pak to přešlo. Unavený oči můžeš mít z PC? Pracuješ na počítači nebo trávíš na něm víc času?
Ahoj, ted je to tak nejak mesic co beru 8 kapek, musim rict ze vecerni unava a motani hlavy se podstatne zlepsilo. Ty unaveny oci trochu taky. Nez jsem zacal brat ad tak jsem u pc sedel temer cely den, pracuju doma jako programator. Kdyz jsem presel na plnou davku cypralexu tak skoro zaroven s tim mimo jine i rozmazany videni a unava. Nevydrzim ted dlouho sedet u pc, kdyz pracuju na tabletu nebo telefonu je to lepsi. Do toho jeste tlaky v hlave, ze mivam strach aby me tam neco neprasklo. No nezbyva mi nez doufam ze se to zlepsi. Ten spanek ti docela zavidim, pac s nim taky mam problem.
K tvemu prvnimu prispevku - nechapu proc ses tak vyhejbala neurolu a lex. kdyz jsi mela takove silene stavy. Me tyto prasky hodne pomohly. Je pravda ze se s nima musi opatrne, neprehanet to. Kdyz jsem mel na zacatku uzkosti ze mi tekly slzy a nevedel jsem vubec proc, neurol hodne pomohl.
Ahoj
chci se zeptat, co už máte s Cipralexem větší zkušenosti.. beru ho cca měsíc, první týden jsem brala půlku a pak od té doby celý a k tomu dva neuroly denně 0,25 (ráno a večer) a dneska má přítel narozeniny, jedeme na koncert a pak posedět do hospůdky, tak jsem se chtěla zeptat, jestli bych si mohla dát třeba 2 - 3 skleničky něčeho? myslíte, že by mi to mohlo nějak uškodit, když bych pila v pohodě? jinak tu léčbu snáším dobře, určitě se mi ulevuje, ani nějak vedlejší účinky moc nepociťuju. díky za případné rady ![]()
Anonym: Vim ze je uz asi pozde na odpoved, ale slysel jsem ze alkohol a cipralex se snaseji v pohode, jenom alkohol prej muze trochu snizit ucinnost cipr. Nicmene dle meho nazoru je nejlepsi se na vsechen „chlast“ po dobu brani ad vykaslat. To spis by mohla problemy zpusobit kombinace neurol+alkohol.
Ahoj,
nestihla jsem projet celou diskuzi. Od včera beru Cipralex 10mg a je mi šíleně zle. Ne psychicky ale fyzicky. Motání hlavy, odpor k jídlu, únava, pobolívání hlavy, žízeň, ušení srdce. Kdy tohle přejde? Mám dvě děti a nedokážu pořádně fungovat.
@Anonymní píše:
Ahoj,
nestihla jsem projet celou diskuzi. Od včera beru Cipralex 10mg a je mi šíleně zle. Ne psychicky ale fyzicky. Motání hlavy, odpor k jídlu, únava, pobolívání hlavy, žízeň, ušení srdce. Kdy tohle přejde? Mám dvě děti a nedokážu pořádně fungovat.
Ano, tohle přejde, ale trvá to několik týdnů.
@Anonymní píše:
Ahoj,
Ty zacatky jsou nejhorsi. Ja prvni zlepseni pocitila po tydnu. Nedostala jsi k tomu neurol nebo jinou „berlicku“? Me to ze zacatku dost pomahalo. Ted uz mam za sebou 3 mesice a temer ho nepotrebuju. Do toho se mi ted zamotaly uplne jiny problemy. Drz se ![]()
Ahojky dnes mi byl taky predepsan cipralex 10mg mam brat pulku. Trpim strachem cestovat sama mhd a zustavat sama doma a celkove se porad hlidam a bojim ze nad sebou ztratim sebekontrolu protoze mam nizky tlak a uz jsem z rychleho vstani rano z postele omdlela. Cca mesic a pul jsem brala bachovy esence a pomohli mi v tom ze zmizeli uzkosti a deprese…ale ten strach porad pretrvava…po tom co jsem si precetla nezadouci ucinky uvazuji ze ho ani brat nezacnu jelikoz me to dost desi!!!potrebuji normalne fungovat. Co myslite? Citim se dobre ale jen je tam ten strach. ![]()
@mona1990 mě dr hned říkal, že rozhodně přibalák číst nemám.
@mona1990 me to dr. rekla taky, ze to nemam cist. Ja taky beru 1,5 prasku a ze zacatku to byl des. Ale musis tyden az 14 dni vydrzet a pak nastane uleva. Ale snad by ti to mohlo pomoct ![]()
Ahoj
tady oživovatelka diskuse z 25.10. prášky jsem teda nakonec po té půlce jsem začala brát až v neděli a první dva dny mi bylo fakt docela ovuvej. připadala jsem si, jak po hodně blbým flámu nebo jak to říct. první den jsem k tomu měla jen jeden neurol (mám 0,25), druhý den jsem si nechtěla vzít žádný, to jsem ale fakt teda zkusila, vlastně jsem úplně odpadla a nemohla dělat nic, ale když jsem si pak chtěla jít lehnout, zavřela jsem oči, tak jsem třeba viděla moje nejbližší z rodiny apod., jak na mě hrozně řvou a mají obličeje pomalu, jak z hororu