Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Poprvé jsme měla akutní císař, podruhé jsém to chtěla zkusit sama, vaginálně…neměla jsem za sebou špatné zkušenosti, tak jsem tomu chtěla dát šanci…nakonec kvůli špatně zhojené jizvě a přenášení stejně došlo na císaře, ale tentokrát plánovaně, a bylo to úplně jiné…nakonec krásný zážitek…Ale co chci hlavně napsat, doktor mi rovnou řekl, že první císař může být indikace na další a naznačil mi, že mě eventuelně říznou…takže pokud máš obavy (a nedivím se, po tom prvním zážitku) zkus se obrátit na jinou porodnici…je mi jasné, že nechceš riskovat zdraví miminka, když víš, že první porod málem dopadl zle…přeju hodně štěstí…
tak už nejsem anonym, zaregistrovala jsem se. děkuji za odpovědí, bohužel moje problémy jsou asi dědičné, mám to asi po mámě, měla to to samé při všech 3 porodech, ale můj gynekolok pamatuje, ještě snad totáče, a je sto let za opicema, půjdu to konzultovat přímo do porodnice ![]()
Ahoj anonymní,alias myšáčku
Mne čeká druhý císař,první byl neplánovaný,odtekla plodovka-zakalená,dušení míma,KP,hrozící prasknutí dělohy…ale dobrý při epidurálu.Byla jsem u Apolináře,fajn. Teď jsme zas KP v 34+6tt,mimí se neotáčí vůbec,opakuje se to,navíc mi v 5.měsíci operovali slepák.Takže budou plánovat SC.Po slepáku jsem se dost bála,celkovou narkozu jsem snášela strašně,takže teď budu chtít zas epidurál,manžel bude u mne.Jestli ti mohu doporučit,vyber si porodnici,kde ti umožní to,co by ti třeba vyhovovalo (sama se taky přesunuji př.týden blíže) a přímo v porodnici se domluv!To,co říká tvůj Dr nemusí být stejně jako v konkrétní porodnici!Takže se neboj!Záleží na hodně oklnostech,ale to se řeší opravdu až později,nevím v jakém jsi tt. Takže si zajdi,kde chceš rodit a tam se domluv,pátrej,ptej se přímo u zdroje.Můj lékař taky naposledy něco řekl,s čím jsem nesouhlasila a tak jsem šla si to ověřit a dohodnout se k porodníkům.A jsem klidnější,když vím,že pokud bude vše ok,umožní mi rodit tak,jak budu chtít-teda o SC je to u mne bez diskuze,ale šlo mi o uspání. Takže držím palce a neboj se. ![]()
jsem teprve v 7 t, takže asi brzo na nějaké plánování. Bohužel jak jsem říkala, z porodu mám už histerii, jenom to slovo slyším, už kvůli tomu jsem nechtěla druhýho prcka, a teď když vím že mě to čeká znovu, nemyslím na nic jiného.
, měla bych prožívat klidné období plné radosti, ale zatím se jen furt stresuji
. jsem připravená na vše co se týče těhotenství a šestinedělí atd., ale pocit, že si prožiju s prckem to samé ve mě vyvolává paniku.
asi mi nezbyvá něž čekat, jak se to vyvine.
chci se zeptat, byla jsem včera na kontrole u doktora a říkám mu, že mě začíná bolet břicho a děloha , tak mi oznámil, že tam asi mám po prvním císařu srůsty, co to znamen a ovlivní to nějak mé těhotenství?
Mám dotaz na vás po císaři, jak se dlouho hojila jizva? Jsem 4 měsíce po a jizva je stále rudá, místy jsou zanícená hnisající místa, strupy. Přijde mi to dost dlouho, že jizva časem nebude skoro vidět, už snad ani nečekám
.
Tak já jsem rodlila 20/5/2009 v PLzni na Lochotíně, císařským řezem s poloviční narkozou, měla jsem strach abych se vzbudila,řikalal jsem si, že z té poloviční se spíše probudím a taky jsem chtěla maličkou hned vidět, myslela jsem, že to bude horší, ale zvládla jsem to a vy ostatní, které to čeká to zvládnete taky, tak všem držím palce, ten tvoreček co je v bříšku schovaný stojí za tu bolest ať normálním způsobem anebo císařem,rendulinka
Karkule , ja jsme rodila cisarem koncem cervence a jizvu jsme mela tmavou snad jeste v lednu. Takze tak pul roku urcite. Ted uz je ale hezky svetla
Je ale fakt, ze se mi hojila moc hezky - zadne hnisani ani jne problemy.
Mazes to necim? Ja mazala tak 4× denne mesickovou Indulonou a fakt vse OK.
No zatim nemažu
, zatím se mi stále podebírají strupáky, chci to nechat dýchat. Mám nachystaný oliv. olej na masírování. Určitě se to lepší, ale strašně pomalu
. Doufám, že děloha se zahojila lépe ![]()
mišáčku - srůsty po 1. císaři ve 2. těhotenství jen byly nepříjemné, jak se rozpínala děloha, ale jinak v pohodě, na průběh těhotenství to žádný vliv nemělo.
karkule - může, mi jizva hnisala aspoň povrchově pokaždé dost dlouho, skoro rok (ale mi se obecně špatně hojí rány), můžeš zkusit 1-2× denně čistit odvarem z řepíku a máznout pak Framykoinem - tahle kombinace pomáhala asi tak nejvíc. První jizva byla dost šeredný keloid, ta druhá teď je proti ní krasavice nenápadná.
Mišáčku, já mám kvůli srůstům po prvním císaři i toho druhého - plánovaného. Jizva jako taková vydržela dobře, ale srůsty byly velký, při kontrakcích by dostaly příliš zabrat. Původně jsem chtěla rodit vaginálně podruhé, i když to bylo jen 15 měsíců po první sekci, ale po utz jizvy a srůstů mě doktor nenechal, což jsem teda přijala s lítostí, ale na druhou stranu, už jsem to chtěla mít za sebou, druhé těhotenství mě ke konci už hodně vyčerpávalo.
Hnisání jizvy nic moc - vyhnisávaly mi stehy cca dva měsíce po kouscích, až po druhém císaři. Chodila jsem s tím ke svojí gyndr, která vždy steh vytáhla (takovou hubenou lopatičkou
, vydesinfikovala a řekla „tak za týden nashle“
Nebolelo to.
karkule , ja bych to i pres to mazala necim hojivym. Kdyz ne tolikrat denne, tak aspon na noc. V lekarne Ti urcite poradi, co by bylo nejlepsi.
A nebo zkusit recept Maxika ![]()
Majaakluci píše:celkem trpím, mám na to prášky, musím chodit furt na kontrolu a to nejhorší je , že styk s mím manželem přichází v úvahu tak 2cm dovnitř a to je vše a to nemluvím o tom, že nemůžu tlačit na velké, takže tam čekám jak trubka jestli ze mě něco vypadne.
Mišáčku, já mám kvůli srůstům po prvním císaři i toho druhého - plánovaného. Jizva jako taková vydržela dobře, ale srůsty byly velký, při kontrakcích by dostaly příliš zabrat. Původně jsem chtěla rodit vaginálně podruhé, i když to bylo jen 15 měsíců po první sekci, ale po utz jizvy a srůstů mě doktor nenechal, což jsem teda přijala s lítostí, ale na druhou stranu, už jsem to chtěla mít za sebou, druhé těhotenství mě ke konci už hodně vyčerpávalo.Hnisání jizvy nic moc - vyhnisávaly mi stehy cca dva měsíce po kouscích, až po druhém císaři. Chodila jsem s tím ke svojí gyndr, která vždy steh vytáhla (takovou hubenou lopatičkou, vydesinfikovala a řekla „tak za týden nashle“
Nebolelo to.
Ahojky,
KARKULE - pokud ti jizva hnisa a je zarudla, je spis pravdepodobne, ze je v rane infekce, takze bych urcite nemazala olejicky, ale koupila bych si v lekarne Betadine roztok a hnisave ranky tim minimalne 2 krat denne osetrovala.
Jsem chirurgicka sestra, takze vim o cem pisu. ![]()
Pokud by se rana nehojila navstivila bych lekare, bud by ti jeste na:,–(ili naslepo sirokospektra antibiotika, nebo podle steru a vykultivovane citlivosti na ATB. Nevim teda jestli kojis? Kazdopadne bych zacla tim osetrovanim dezinfekci!
Tak preji uspesne a rychle zhojeni ![]()