Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
AHOJ,i ja jsem se chtela zeptat:
JE TADY NEKDO,KDO RODIL PO DVOU
CISARICH PRIROZENE??????ANEBO se o to aspon…pokusil???????
Jen patram a zjistuju info-DEKUJU ZSA PRIPADNE REAKCE A OMLOUVAM SE ZAKLADATELCE
![]()
ahojte holky,
v pondělí mě čeká císařský řez, protože se mi malá neotočila hlavičkou dolů a jsem prvorodička, navíc mi ten zadeček nalíhá, tak se otvírám, tak to chtějí ukončit, takže mě nenechají rodit přirozeně, i když je maličká, má necelé tři kila, ale jdu do epidurálu, tak jsem se chtěla zeptat jestli vám, co jste ho taky měli vám to na tom sále přišlo dlouho nebo jak? k miminku se prej dostanou během pěti minut, ale to šití prej trvá dýl a jestli vás u toho šití trošku přispaly???
děkuji za odpovědi ![]()
Ahoj Networko,
neboj se toho plánovaného císaře
… navíc, když jdeš do spinální analgezie - vůbec nic neucítíš - ještě několik hodin po porodu - opravdu …
A jestli to připadá dlouhé? … nemyslím si … za jedno, já se cítila tak nějak zvláštně - už od momentu, kdy mi řekli, že mám holčičku a že vypadá na macka(viz metřík) a taky mi ji ukázali (pak jsem to dlouho vstřebávala a první pohled na ni mám kolikrát ještě i dneska ve snu), za druhé - povídala si se mnou instrumentářka i anesteziolog a za třetí po pár minutách mi přinesly malou ukázat už omytou a zabalenou a dovolili mi ji pohladit …
Ono to šití trvá cca půl hodinku a během té doby se pořád něco děje, takže dlouhé to opravdu není - je to trochu zvláštní pocit, při pohledu na to miminko - uvědomit si, že je to TVOJE dítě
(aspoň já to tak měla a trvalo mi to až do druhho dne - za což se stydím ještě dnes
) …
Takže přeju Ti, aby to už bylo za Vámi a Ty už jsi měla svojí dcerušku v náručí!!!
Hodně štěstí!
ahoj nonino,
no já se toho císaře nebojím, spíš aby mi to na tom sále utíkalo, protože jak píšeš nic neucítím, ale tak když si tam se mnou někdo bude povídat, tak to snad uteče, mně totiž dr. říkala, že miminko vyndají, ukáží a odnesou do nějaké místnosti, kde ji umyjí, zváží, změří a tam vlastně na ně bude čekat manžel, aby mohl fotit a určo mu ji dají pochovat
no asi z toho taky budu paf, rozříznou mi břicho, vytáhnou špinavý dítko a ukážou a řeknou, že je moje
ale už se moc těším ![]()
jo a jak ti potom bylo, bolela tě hlava nebo něco??mi říkala dr. že nebudu moct celý den pak vstávat, že jsou bolesti hlavy, ale tak třeba sedět se dá???
děkuji za info a za přání ![]()
Net - můžu tak zkráceně? - no, je vidět, žes ještě nezažila „operaci bříška“ páč, to přesně císař je, chichichi …
Sedět teda opravdu nebudeš - za jedno, než odezní spinál, tak to trvá a za druhé - nechci tě děsit, ale to „oživení“ po analgezii je docela dost bolestivé … u mne to bylo tak, že malá byla na světě od 13 hodin, a já začala cítit mrazení v nohách až kolem 18 hodiny … do té doby se probíralo právě břicho a pak postupně celá … nejvíc mi přišlo divné, když jsem se i chtěla po:,–(it - nebo jenom změnit polohu, že jsem to sama nedokázala - víš, vlastně budeš od prsou až po prsty na nohou „mrtvá váha“ - promiň mi naturální úpřímnost
U nás v porodnici, ale nejsi uvázaná na lůžku 24 hodin, ale po 12 hodinách si MUSÍŠ dojít do sprchy a prostě vše rozchodit
… podotýkám, že mne teda hlava nebolela - jenom ta operační rána (takový pocit, jako by tě někdo kopnul do břicha) - ale neboj se toho - pak ti donesou malou a ty se budeš kochat - počítat prstíčky a ouška a nosánek a pusinka - je to krásné
Jo a manžel to měl s Miškou stejně - čekal na ni v předsálí a fotil její první minutky! - i si ji podepsal (tak důkladně, že jsme jí to umývali ještě za týden) ![]()
nonina…jj, můžeš klidně zkráceně ![]()
no já jsem totiž ještě v životě na žádné operaci nebyla, víš
no proto se právě ptám jak ten spinál působí, vidím, že jsi mi to důkladně napsala, děkuju
takže prostě budu ležet dokud neodezní spinál, na netu jsem četla, že když mě to břicho bude bolet, tak si můžu říct o něco na bolest, tak uvidím no, no a jsem teda zvědavá kdy mě vyženou z postele, říkala mi dr. druhý den, tak nevím…vidím, že všude je to jiný…ale teda mazec, že člověk necítí tělo, že?? a pak zase jo, že jsou dneska takový vymoženosti
a můžu se ještě zeptat jaký je pak krvácení po císaři?? myslím jako očistky
vím, že každý tělo je jiný ![]()
jéé, tak to je hezký, no manžel ji musel řádně označit, aby věděl, že je jeho ![]()
Net,
ano, to je pravda - mně se na bolest v podstatě ze začátku ani moc neptali - prostě mi pár hodin po porodu dali injekci na bolest - kteá opravdu byla nečekaná (ale i tohle má každý jiné - já jsem malinko hysterka, když mne něco bolí) … a pak jsem ještě měla nárok na jednu injekci a dva dny po porodu jsem si mohla pravidelně přijít pro kapky proti bolesti (teď nevím, myslím, že po 6 hodinách) - ale já to chtěla co nejmíň, tudíž jsem od druhého dne neměla už ani ťuk ![]()
Očistky - no, na sále ti v podstatě dělohu „vyčistí“ (aspoň u nás to tak je) a očistky byly spíš jako slabá MS - teda do momentu, než přiložíš mimi k prsu - při kojení se zavinuje děloha a to se mi spouštělo krvácení silnější , ale znám i mamči, co v podstatě nekrváceli vůbec a taky to bylo OK ![]()
aha, takže je možný, že mi dají injekci od bolesti taky sami, že? hele a ty jsi byla na JIPce nebo tě převezli na šestinedělí?? já prej budu dvě hodiny na nějakým dospávacím pokoji a pak mě převezou na šestinedělí, kde mají pokoj pro maminky o císaři a druhej den, když bude místo mě dají na normální pokoj i s miminkem
jinak s tou bolestí jsem na tom asi stejně jako ty
jj, to vím, že na sále dělohu vyčistí, proto jsem chtěla vědět jaký pak očistky jsou, i když ano, každé tělo je jiné
a rozkojila jsi se teda v pohodě, jo??
se omlouvám, že se tak vyptávám, ale na netu je to různý a jsem ráda, že jsem na tebe narazila, páč jako tak si nemám s kým o tom poklábosit ![]()
Networksko - to bude asi podnik od podniku
- tady dávali první den - dva léky od bolesti sami, pak spíš nabízeli, že v případě potřeby možno (není špatné, pokud to fakt hodně cítíš, třeba aspoň na noc, ať se vyspíš, co to jde; léky jsou to bezpečné - domů nedostaneš na bolest nic); vstávalo se až za těch 24h (má to být jako prevence bolestí hlavy po možném úniku mozkomíšního moku z toho místa, kde ti bodnou epi nebo spinál - měla jsem je poprvé a byly fakt výživné), ale je to různé, obvykle mezi 12-24h, dlouhé ležení zas zvyšuje možnost žilních komplikací…
Na sále je to fakt 5 min do vyndání miminka a pak dalších 40-50 šití - nuda není, emoce působí, anesteziolog s tebou kecá, tady ukazují a dávají pohladit miminko, nejdřív neumyté, pak i ošetřené a zabalené… to ti uteče
. JIP tu není, pokud není nějaký problém, na šití nepřispávají (osobně bych nechtěla, mám vyzkoušeno, že z narkozy zvracím)
U kojení pozor, nebude od věci si nastudovat víc poloh, kdyby tě vleže na boku hodně táhla jizva + laktace po císaři může nastoupit i později, až 6.-7. den.
Koukám, že budeš mít miminko na narozeniny naší Hani
.
ahoj maxiku…no jasný, že každá nemocnice je jiná, u nás taky třeba nedávají na JIPku, ale rovnou na šestinedělí, je tam jeden pokoj pro maminky po císaři
no jsem zvědavá teda jestli budu trpět bolestí nebo ne a jak se budou starat
ale doufám, že ne, že všechno bude v poho, je jasný, že jak je čerstvá rána, tak to bolí nějakej den, že jo, tak to je super, že miminko ukážou potom už i umyté, akorát mi dr. řekla, že mi ji ukážou jenom po vyndání, tak nevím no, uvidím, tak snad mi to tam uteče, jak píšete holky, že si se mnou bude někdo povídat, páč já jsem taková, že taky tu hubu nezavřu a zase koukat tam do stropu
to by se mi prostě asi táhlo
no doufám, že se rozkojím, zkušenosti s tím nemám, tak snad mi tam poradijou, do toho tam jsou, ne?
tak to je hezký, že budu mít miminko na narozeniny tvojeho dítka
tak přeji vše nej a ať vám dělá jen a jen radost ![]()
jo a můžu se zeptat jak dlouho jsi se asi zotavovala?? a za jak dlouho po císaři se může cvičit, nevíš? ![]()
Dík, nápodobně
.
Zotavování je různé - poprvé byly nějaké další potíže, tož to bylo delší, podruhé tak cca tři dny to bolelo pořád, dalších sedm při sedání/lehání a pak jen při nějakém nešetrném pohybu (se dvěma prcky nebyl moc čas sledovat, co člověka kde bolí). Cvičit - každý říká jinak, po šestinedělí možno - rozhodně nespěchat na břišní svaly- s těmi počkat až půl roku a i pak se začíná nejdříve šikmými a pak až přímé, jinak ti zůstane trochu bříško.
maxik..tak jo, moc ti děkuju za informace, nějak teda bude, manžel si bere 14 dní dovolenou, tak snad se nějak během té doby vzpamatuju a vrátím do chodu domácnosti a péče o miminko, už se moc těším až se narodí ![]()
tak ať dětičky pěkně rostou a nezlobí
a ještě jednou díky ![]()
Ahoj Net…taky jsme měla plánovaného císaře kvůli KP, měla jsem epidurál, manžel byl celou dobu se mnou, jak malou vytáhli,tak šel s nimi ji fotit, pak mu ji dali a on s ní přišel za mnou na sál a dokud jsem nebyla zašitá, byli tam se mnou, takže opravdu žádná nuda,ale emoce ![]()
Císař jsem měla v 10 hod. nohy jsem v pohodě kolem 15 hodiny cítila, mohla jsem s nimi hýbat. ležela jsem do rána na JIP a celou dobu mi nechali epidural proti bolesti (máš na prsách přilepenou takovou tubičku a ta po určitých intervalech rozprašuje tu látku do kanyly). Žádné bolesti hlavy nic jsem neměla, malou mi nosili co 3 hodiny na přiložení. Ráno přišla rehabilitační sestra, naučila nás jak vstávat, abysme nezatěžovaly břicho, nějaké cviky na posílení pánevního dna, šupaly jsme do sprchy a na normální pokoj.
Jestli můžu poradit k laktaci, vím, že to každý má jinak,ale mě pomohlo, že jsem hodně pila, klidně 5 litrů čaje za den, mlíko se mi udělalo 2 den večer. Tuhle radu jsem někde vyčetla, na JIP se mi sestřičky smály, že čůrám jak koroptev, ale mlíčko bylo.
jo a ještě jsem se chtěla zeptat, myslíte, že jak mě pak za ty dvě hodiny převezou na pokoj,že za mnou může manžel a moje zvědavá mamča?? aby to nebylo blbý ![]()