Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Mám osobní zkušenost rok starou, rodila jsem ve věku 41, prvorodička. U Apolináře mi nabídli plánovaný SC, jiná indikace než věk nebyla. Řekli mi, že je to čistě na mé volbě, žádné doporučení nebo bližší edukace nebyla.Hodně jsem si o tom načetla, jak odborné zdroje tak osobní zkušenosti a po vyhodnocení jsem to viděla jako nerozhodně, opravdu je to 50:50, ty benefity a rizika. Já jsem se nakonec rozhodla pro SC, čistě na základě strachu z porodu, který jsem měla s pokračujícím těhotenstvím obrovský (jsem bohužel nervák).
Zpětně hodnotím takto: Organizace okolo porodu samozřejmě super, fixní termín, byla jsem na vše připravená, žádné dřina… Ale.
Osobně ty komplikace přičítám tomu SC a vyššímu věku, přeci jen člověk je po 40 méně „ohebný“ fyzicky i mentálně. Na druhou stranu, vím i to, jak ošklivá mohou být zranění po vaginálních porodech a jaká traumata si z nich některé maminky nesou. Takže vlastně se vůbec neodvážím nic radit, jen moc držím palce, aby vše proběhlo bez problémů a pokud to bude pro tebe krušné, tak abys věděla, že to pak bude zase dobré a hezké
První týdny po porodu jsem zvládala opravdu obtížně. Věděla jsem, že to po SC bude bolet, ale i tak mě intenzita bolesti překvapila. Bylo pro mě nesmírně fyzicky náročné den po operaci vstát a začít běhat kolem miminka, byla jsem hodně vyčerpaná. Obtížně jsem si k miminku budovala vztah, nezafungovala laktace, nakonec se to zformovalo do poporodní deprese, kterou jsem naštěstí začala na konci šestinedělí medikamentózně řešit, což byla pro mě cesta z pekla ven.
dakujem velmi za skusenost
@modreslnko píše:
Ahojte, prosím je medzi vami niekto, kto rodil prirodzene vo veku nad 42 rokov /ja konkrétne 44) a bol prvorodičkou? Doporučujú mi císarsky rez, zbieram skúsenosti pre rozhodovanie, komplikácie nemám, otehotnenie priridzene, relativne rýchlo, dakujem za názory
Ahoj, nevim teda jak to muze byt nebezpecne pro prvorodicku, tohle slysim poprve. Znam x zen, ktere rodily po 43 dokonce i ve 48 a prirozene. Z tech mladsich i prvorodicky. Prave cisar mi prijde nebezpecny. Pokud je vse jak ma byt, zdrave tehotenstvi tak proc ne spontanni porod. Urcite bych se poradila se v jinych nemocnicich. Co jedine vim, ze nekde kvuli veku doporucuji vyvolani. Kazdoadne preji at vse dobre dopadne.
@Jasy19 píše:
Ahoj, nevim teda jak to muze byt nebezpecne pro prvorodicku, tohle slysim poprve. Znam x zen, ktere rodily po 43 dokonce i ve 48 a prirozene. Z tech mladsich i prvorodicky. Prave cisar mi prijde nebezpecny. Pokud je vse jak ma byt, zdrave tehotenstvi tak proc ne spontanni porod. Urcite bych se poradila se v jinych nemocnicich. Co jedine vim, ze nekde kvuli veku doporucuji vyvolani. Kazdoadne preji at vse dobre dopadne.
moc díky
Kamarádka prvorodička přirozeně ve 42 letech a úplně v pohodě
ale ona byla v dobré kondici, jen ke konci už jí stoupal tlak