Co by měly mít děti za povinnosti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10568
31.7.14 10:58

Jasný, tak jdu to vyzkoušet hned, dám ted spát nejmladčí tý je jeden rok, tak ta taky dělá bordel a neuklízí no taky vyroste :D Dneska mám v plánu, uklidit celý dvůr, tak mi ted pomůžou to jsme zvědavá, pak napíšu jak jim to šlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27265

@peluani já bych teda peníze taky nedávala, však tobě taky nikdo neplatí nebo ti manžel dává peníze za to, že má čistý prádlo ve skříni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365

Jeste jsem zapomnela na vysavani a uklid po jidle to delaji automaticky

A k tem odmenam, no s tema penezma bych teda byla hodne opatrna. Ty zrejme za uklid taky zadne nedostavas :nevim: proste je prace a potom zabava. Davala bych treba nejake samolepky a za urcity pocet pak nejaky vylet nebo neco po cem touzi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
31.7.14 10:59

@lleennttiillkkaa bLa jsi rychlejsi s tim placenim za uklid :mrgreen: taky me to hned placlo do oka…ale mozna nebylo by to marne, asi to nadnesu doma, ze by za to mohli byt nejake extra penize :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26335
31.7.14 11:01

Tak v 6 ketech už mají mé děti povinností celkem dost. Úklid hraček a pokojíku je samozřejmostí, starají se o své prádlo - špína do koše, co svlečou, to poskládají do skříně, vyklízejí myčku. Pokud nacákají, vytřou po sobě. Když nadrobí, zametou si. Ustlat si vlastní postel - bez debat. Mladší se teď učí vysávat. Vynášení odpadků - mladší odnáší bioodpad, do vyšších kontejnerů zatím nedosáhne.

no a když nemají hotovo? Tak žádné hraní, žádné jídlo, žádná televize, žádný venek, dokud nebude hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26335
31.7.14 11:03

Jo, ještě jsem si vzpomněla - párují ponožky a třídí nežehlící prádlo na hromádky podle majitele, své prádlo si uklízí do vlastní skříně.

edit: to vše se týká toho mladšího, starší má jiné povinnosti. A uklízení za peníze - ani náhodou, mně taky nikdo neplatí za to, že vyperu, uvařím a vyžehlím.

Příspěvek upraven 31.07.14 v 11:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1179
31.7.14 11:04

Nemám zkušenosti, holku mám ještě malou, ale nezdá se mi ta fin. odměna. Když odměna, tak formou výletu nebo zážitku. Ale zvykat malý dítě na to, že bude něco dělat jen za peníze? Aby se to pak jednou neobrátilo proti tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27265
31.7.14 11:05

@quinny i když jsem si vzpomněla, že jsem dostávala v tomhle věku taky nějaký dorbáky, ale musela jsem jít a udělat to sama od sebe, ale já to doma zavádět asi nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
956
31.7.14 11:06

Já bych jim za to neplatila. Tebe taky nikdo neplatí. Co nebude uklizený, bych naházela do pytle a postavila do pokoje. pokud by to do druhého dne zase nebylo uklizený, tak bych pytel zabavila. Já tohle dělala s neuklizenými DVD s pohádkami. Pokud DVD syn neuklidil zpátky do obalu, tak jsem mu ho prostě vzala. A vydala za nějakou záslužnou činnost - třeba uklidil myčku, vynesl smetí a pod, tak si mohl jedno DVD z těch zabavených vybrat. Papírky od cukroví bych jim nasypala do postele. Tohle by mě rozčílilo. Stejně jako špinavý prádlo. Jsi jejich služka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26335
31.7.14 11:08

Finanční odměnu dávám za práci nad rámec domácích povinností - např.: když (společně) vynesou letáky z krabice, která je společná pro celý dům. Nebo (to se týká strašího) vytře venkovní chodbu a schody. Nebo sesbírají odpadky kolem domu. Prostě něco navíc, jako brigádu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
956
31.7.14 11:12
@quinny píše:
Jeste jsem zapomnela na vysavani a uklid po jidle to delaji automatickyA k tem odmenam, no s tema penezma bych teda byla hodne opatrna. Ty zrejme za uklid taky zadne nedostavas :nevim: proste je prace a potom zabava. Davala bych treba nejake samolepky a za urcity pocet pak nejaky vylet nebo neco po cem touzi :kytka:

Tohle jsem dělala taky, ale až ve škole, za dobrý prospěch - a můžu potvrdit, že to funguje :) Výlet, kino, bazén, sběratelské kartičky (nevim co to tenkrát frčelo)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3104
31.7.14 11:15

Ahoj, domluvy nepomužou, musíš si na ty činnosti vyhradit čas a být u toho s nima - a chválit a pokud možno jim to udělat zábavnější.

Jsem názoru, že děti mají mít své povinnosti už odmalička, přiměřeně k věku. Ty jako rodič dohlížíš na to, aby je plnily. Např. i malé děti 18-24měs si po sobě mohou uklízet hračky, odnést do kuchyně kojeneckou lahvičku od svého mléka, odnést pyžamko do postýlky, když se ráno obléknou.

Starší si po sobě navíc mohou uklízet nádobí - no nevím, jestli ho už šestiletá muže sama mýt, ale pomáhat při mytí a utírání by určitě mohla. Utřít prach, ustlat nebo aspoň načechrat si po ránu peřiny, prostřít před jídlem, pomoct s přípravou jídla. Naše čtyřletá třeba hrozně ráda míchá těsto, odměřuje po lžících cukr nebo do těsta sype sáčky s vanilkovým cukrem, práškem do pečiva apod. Nechala jsem ji už pod dohledem nakrájet vařenou brokolici. To už se teda míchají povinnosti se zájmovou činností, ale myslím, že to dětem jen prospěje.

Naše děcka 4 a necelé 2 roky mají zhruba tyto povinnosti: uklidit zmíněné pyžamko či jiné oblečení, po příchodu domu si uklidit boty do botníku, pověsit bundy, odnést špinavé oděvy do prádla, uklidit hračky před odchodem ven nebo večer před večerníčkem. Je to teda náročné a ne vždy to jde podle plánu, ale snažíme se. Večer před 18:30 začneme s úklidem hraček (děti a jeden z rodiču) a TV se zapíná, až když je hotovo. Když se flákají, večerda není.

Příspěvek upraven 31.07.14 v 11:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
31.7.14 11:18

U nás by teda kapesné neprošlo, neb babičky jim sbírají „zlaťáky“ a dávají do kasiček a upřímně, už tam mají víc než já v peněžence. No, výchovné to není, ale beru to jakou jinou formu dárků a spoření od babiček.

Moje děti dělaly vždy všechno se mnou i s tátou, takže jim netřeba vysvětlovat, jak se co dělá. že se jim nechce, to je jiná, a pak je třeba je motivovat a hlavně být důsledná. V čemž teda pokulhávám, to je fakt. jsou věci, které prostě dělají, protože to tak je (mají svůj koš na prádlo, svůj kapsář na čepice, své přihrádky na boty, atd.), chystají si svoje příbory na stůl (když mi pomáhají - což je ovšem dobrovolně volitelné) s obědem… no a pak jsou věci, kde je to horší, jako třeba pravidelný úklid hraček a stolu budoucího školáka. Ale jak říkám, tady to je fakt nedůslednost maminky, ne neposlušnost dětí.

Mně trošku přijde motivovat je přes peníze… kontraproduktivní. Měly by se spíš naučit, že to prostě tak je. Kluci dostanou teda mimořádnou odměnu, to jo, ale jen za to, že udělají něco mimořádně. Třeba že si ten pokoj uklidí bleskurychle a bez třenic a žalování, kdo právě neuklízí. :nevim: Snažím se je prostě naučit (za cenu vlastního času), že si takhle pomáháme vespolek - já mám prostě pak „čas“ s nima dělat něco, co chtějí oni - hrát jejich hry, číst si mimořádně, atd. Nebo že dostanou nějakou věc z kuchyně mimořádně do vany - třeba naběračku. Byť tyhle věci, jako hraní, čtení knížek, atd., jsou běžnou součástí dne, tohle je ta věc „navíc“.

A můžete mě ukamenovat, že bych se měla dětem a jejich hrám věnovat normálně a třeba žehlit až o půlnoci, když celý kraj šel spát. Odtu´d potu´d. Já je hlavně musím naučit, že hra ano, ale ty povinnosti jsou jaksi čím jsou starší taky na pořadu dne důležitější a důležitější. Ne kvůli mně a nějaké mojí pohodlnosti. Kvůli nim samým. Oni s emusí naučit, že starat se o sebe a uklidit si po sobě je normální, ne čekat na odměnu. Jo, to by mi snachy poděkovaly, až moji kluci budou vyžadovat po každém uklizení si fuseklí… odměnu, co? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26335
31.7.14 11:22

Tak mé děti mají dvě kasičky :mrgreen: jednu doma, kam si škudlí kapesné a penze za brigádu a druhou u babičky (400km daleko, takže s velmi omezeným přístupem), kam si škudlí společně s babičkou - za co si pak ty naspořené prašule utratí, to je jejich věc. Letos spolu s babičkou vybrali prasátka a vyrazili všichni tři do města na nákupy a zmrzlinu. Oni si užili a já v prázdném baráku taky. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
31.7.14 11:23

No já mám teprv 1,5 letýho, takže ten na mě s úklidem hází bobek, ale až bude někdy trochu vnímat, tak bych úklid udělala systémem - máš svoje povinnosti, stejně jako já a táta, tady je tabulka, budeš mít červený puntíky, a když nasbíráš určitý počet, tak pojedeme někam, kam budeš chtít, nebo dostaneš něco na hraní, nějaký zážitek atd. Určitě ne peníze, to bych praktikovala až v momentě, kdy bude schopen vyhodnotit práci navíc, něco jako brigáda, tam pak pár kaček do prasátka přijít může.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí