Co by měly mít děti za povinnosti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4724
31.7.14 11:23

@peluani tý jo..pěkně to mají tvoje holky zařízené. U nás si malý po sobě uklízí hračky cca od 2,5 let. nejsem jak kamarádka, která peruje děti, že jak si s jedním dohrají, musí to uklidit a pak teprve si vzít další.. Nechám je udělat čurbes, roztahat hračky. Ale před obědem a před večerníčkem musí být uklizeno. malý dobře a rád papal, takže už cca od těch 2,5 bylo, že nepůjde jíst, dokud nebude uklizeno. A nedostal oběd, dokud neuklidil. Ne že bych podmiňovala jídlo, že se dostává za odměnu, vždy jsem to vysvětlovala, že vše popořádku..že se jí, až když je uklizeno. Ale znávám, že to jde jen u jedlíků.. ale každé dítě má něco, co bude motivace, že nedostane dokud.. A před večerníčkem to samé.. není doklizeno? Uteče ti večerníček.. Stačí občas uteklá půlka a zase je chvíli klid s ezlobením, že neuklidí. A co můj 5,5 letý dělá? Uklízí si hračky, odnáší po sobě od stolu, ustele si postel, srovná a uklidí si oblečení, popř. odnese do prádla, sem tam s něčím pomůže na požádání, odnes, přines, podej.. Víc po něm zatím nechci.. Ale aby mi mrskl někam špinavé věci a mami uklidí..no to bych s ním vyběhla. A aby za to dostával peníze? No co to je? Já učím malého, že všichni se musí zapojit a každý pomáhá podle toho, na co stačí. A v rodině si za spolupráci či výpomoc přece neplatíme! Chtělo by to hlavně řád a důslednost (vyžadovat to uklizení po sobě pokaždé, ne jen občas když se naštvu) a ne nějakou tabulku na peníze. Toť můj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
31.7.14 11:32

U nás děti 20m, 3r a 5r, uklízí hračky, ale většinou nad nima musím stát a ukazovat, kde něco zapomněli, uklízí po sobě ze stolu, pokud naprasej na stole, tak dostanou houbičky, hadr, utřou, když někde rozlijou, utřou, dávají prádlo do špíny. Zatím jedeme v tom, že uklízí po sobě, mě k tomu rodiče nevedli a mám s tím problém doteď, tak chci, aby si to fakt zažili.
Až budou trochu větší, tak chci, aby obsluhovali pračku, sušičku a myčku. Luxování, vytírání, utírání prachu, mytí koupelny a záchodu udělám já, to jim ani moc delegovat nechci.
Nejvíc se těším, až budou fakt větší a naučím je pár jednoduchých jídel, že budou třeba nakupovat menší nákup, ale to je hudba daleké budoucnosti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3104
31.7.14 11:38

@lekarnicka28 tak tak, řád, režim, duslednost, pevné vedení, vyžadovat ty stejné věci stále. Věřím, že jen tak se děti naučí, co se dělat má a pak to budou dělat samy od sebe. Bonbony ani peníze taky nedáváme, za odměnu tak max. přečíst pohádku nebo nějaká společná činnost.

Jéé to se mi to kecá, když jsou děti pryč :) Ve skutečnosti je to dost záhul toho všeho dosáhnout :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
31.7.14 11:51

@lleennttiillkkaa to mi prijde lepsi pak ve skole klasicky kapesny ale za uklid vazne ne, to jsou pro me samozrejmosti a chci aby byli i pro moje deti :palec:

@Emilie tak neustale myslim na sve budouci snachy doufam se mi jendou nalezite podekuji :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
31.7.14 11:58
@quinny píše:
@lleennttiillkkaa bLa jsi rychlejsi s tim placenim za uklid :mrgreen: taky me to hned placlo do oka…ale mozna nebylo by to marne, asi to nadnesu doma, ze by za to mohli byt nejake extra penize :mrgreen: :mrgreen:

Obávám se, že by si ihned delegoval finance třeba za nedávnou asistenci přítele po telefonu („Hele, vono to nejede“) - a to už bych se asi se svým kapesným z polovičního úvazku nedala… leda že bych si na něj vydělala tím, že bych mu prodala na večeři svoji specialitku, co má tak rád??? :think: :think: :think: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
31.7.14 12:07

@lekarnicka28 zeptam se na to stlani. To je neco co se nam porad nejak nedari, jak je dite male a perina velka tak to nejak neklape. A hlavne teda ma zvysenou postel coz je asi hlavni zadrhel, ale chtela bych na to nejak vyzrat :think:
Nemate nekdo nejaky napad :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
31.7.14 12:09
@Emilie píše:
Obávám se, že by si ihned delegoval finance třeba za nedávnou asistenci přítele po telefonu („Hele, vono to nejede“) - a to už bych se asi se svým kapesným z polovičního úvazku nedala… leda že bych si na něj vydělala tím, že bych mu prodala na večeři svoji specialitku, co má tak rád??? :think: :think: :think: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jedine tak :mrgreen: :lol:
No ja naznaka ze u spolecne kasy je toto placeni si navzajem jaksi bezvyznamne, leda ze by si pak musel privydelat navic nekde na brigade aby mi mohl zaplatit navic, ale jak pises bylo by to dvousecne, nic nic radsi nebudeme zavadet nejake nove poradky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
31.7.14 12:15

@quinny malý má taky zvýšenou postel.. Teď v létě má jen lehoulinkou deku, takže to není těžké.. Taky kvikal, že to nejde a že je to velké atp atp.. Mně je jedno jak to ustele, jen chci, aby to bylo nějak jakkoli porovnané, přehnuté cca na půl..podélně nebo napříč. Takže peřině narovnat rohy, trochu uhladit a přehnout. A když jsme překonali „nechtění“, tak jsem až překvapená, jak pěkně jí má ustlanou. ;) A urovnat polštář s pyžamem není nic zvlášť těžkého a hned je na tom vidět snaha..a ta se hlavně počítá ;) Můj názor je, že oni umějí spoustu věcí, když chtějí, že je my rodiče spíš podceňujeme a skáčeme jim s láskou na jejich neumím a nestačím.. U nás je hnací motor manžel (respektive jeho lenost ;) )..já si furt myslím, že je na něco brzo a pak zjistím, že když nejsem večer doma, že se malý sám osprchuje i utře.. A mně ještě x týdnů předváděl, že to beze mně neumí, než mi ho manžel napráskal. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4682
31.7.14 12:23

@peluani teda, koukám, že holky mají doma těžkou pohodu 8) Absolutně souhlasím s holakama, že peníze za úklid bych rozhodně nedávala. Tobě někdo něco dá za to, že vypereš a umyješ nádobí??? 8o

Já jsem asi strašná matka, ale prcek je odmalička vedený k tomu, že pomáhá. Má necelé 3 roky a je samozřejmost, že to, co si večer svleče před koupáním odnese do koše na špinavé prádlo. Veškeré odpadky, co vyprodukuje, odnáší automaticky do koše. Nádobí po jídle do dřezu. Před jídlem na stůl nachystá příbory. Uklízí si hračky (to teda s mou asistencí). Při úklidu pomáhá vytírat mopem, pomáhá věšet vyprané prádlo (on podává a já věším), chodí se mnou vynášet odpadky…
A hlavně nám všem doma to přijde naprosto, ale naprosto normální :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
31.7.14 12:25

Dávat dětem peníze za domácí práce považuju za jednu z největších pitomostí, které se rodiče můžou dopustit.

Domácí práce jsou samozřejmost - podílejí se na nich všichni členové domácnosti, podle potřeby. Děti mají školu a kroužky, my máme práci - a všichni musíme udělat doma něco pro to, abychom tam mohli existovat.

Nemáme žádné stálé rozdělení povinností - co je potřeba, udělá vždy ten, kdo má zrovna čas. Když vidím, že dcera píše úkol, vyklidím myčku já nebo někdo jiný - příště to udělá zase ona.

@peluani, myslím, že bys měla důsledně řešit podstatnější věci než pravidelné povinnosti u 6 a 4 letého dítěte. Konkrétně to, že když se sní bonbon, je samozřejmost odnést obal do koše, a další… Nemá smysl nahazovat a vymýšlet jim další povinnosti, když automaticky nezvládají ani to nejzákladnější. Začala bych poněkud více od počátku… teprve potom přidávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
31.7.14 12:32

@lekarnicka28 no my prave mame naducanou perinu vetsinou, jen ted na tech par horkych dni mel fleesovou. Ale mas naprostou pravdu. S tim podcenovanim je to naprosto presne, o tom jsem psala hned na zacatku.
Diky staci mi vedt ze to funguje, budu duslednejsi. Ted sice fungujeme se sadrou na ruce ale i to je pro me omluva pro malo veci takze hadam ze zvladne i tohle, navic spi diky tomu na spodni posteli tak ma jedinecnou sanci natrenovat :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
31.7.14 12:47

Nečtu ostatní, mám málo času a je třeba předstírat, že taky dělám něco v domácnosti :mrgreen: Mám dcery 4r a 2,5. Starší nemá nic vyloženě pravidelně povinně bez připomínání. Po odpo procházce koukají holky na pohádku a nikdy nic nezapnu, dokud se nepřevlíknou a boty dají do botníku. Stejně ale jsou někdy tak natěšený, že zapomenou, boty rozhodí a s kalhotama na půl žerdi sedají k telce. Po upozornění se (hlavně starší, mladší je ocas) plácne do čela a bez řečí dodělá, co má. Jinak uklízí hračky, ale zase ne pravidelně, když je prostě potřeba, tak řeknu a uklidí je, naštěstí je to zlatíčko a domluva je výborná. Jindy třeba jí řeknu, aby pomohla mladší s oblíknutím (mrcha malá ode mě se nenechá, ale ségra jí pomoc může:) a že já mezitím uklidím hračky. Tím chci říct, že podle mě není v tomhle věku až tak důležitý, aby byla nějaká pravidelná činnost výhradně na dítěti, ale spíš je vést celkově ke vztahu k úklidu a čistotě, aby dítě ochotně pomohlo, je-li třeba a je fuk, jestli jde s košem nebo vyleští zrcadlo.
Mmch jak to děláte se stlaním postelí? Starší by si ráda stlala, ale má velkou 2m deku a nemá dost síly to na tu postel nějak spořádaně nastrkat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
31.7.14 12:53
@zuzouš píše:
Mmch jak to děláte se stlaním postelí? Starší by si ráda stlala, ale má velkou 2m deku a nemá dost síly to na tu postel nějak spořádaně nastrkat :think:

Nijak, nestelou si, stelu jim já - mají palandu. Starší spí nahoře a z nějakého rovnání peřin tam nahoře nemá sílu… mladší sice spí dole, ale jeho peřiny dávám navrch, takže taky mimo jeho možnosti.
Starají se jen o to, aby uklidili na místo pyžamo a nenechali ho na zemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
31.7.14 12:53

@peluani mám podobnou situaci jako ty. Dcera šest let, jde do školy, pak syn 3 a ten jde do školky.

U nás teda taky nechtějí uklízet, ale např. jdou se koupat, dokud si neposkládají věci a špinavé nedají do koše nejdou do vany.
Papírky od bonbonů, pokud po sobě neuklízí, tak nové bonbony nedostanou.
Uklízení, stojím nad nimi tak dlouho dokud to neuklidí. Nejsem otrok, už jsou dost veliké. Umývání nádobí to bych nedala. Ale u nás si musí večer nachystat teda ta starší, oblečení, po snídani po sobě uklidit, když si dohrají tak uklidit. Starší mi pomáhá s mladším, převlíkání do pyžama atd.

Peníze bych nedávala. Na to jsou ještě malé. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3104
31.7.14 13:00
@lekarnicka28 píše:
Můj názor je, že oni umějí spoustu věcí, když chtějí, že je my rodiče spíš podceňujeme a skáčeme jim s láskou na jejich neumím a nestačím..

Jojo, umějí. My s manželem na to dceři neskáčeme, ale babičky ano a to je někdy taky problém. Když něco po ní chceme svorně všichni, tak to zpravidla udělá. Když ji ale babičky brání, že jí pomužou, že je ještě malá, tak to máme hned divadelní scénu se slzičkami a smutnými pohledy a my jsme za zlé rodiče, že po téměř čtyřleté chceme, aby se sama oblíkla :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí