Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@iila máme doma to stejné, dcera nikdy ráda nemalovala a nikdy ji to nebavilo, babička ji pořád bránila jak je malá a že ji to začne. Tak má šest let a nikdy ji nezačalo to bavit, takže je to prostě znát, že nikdy nemalovala a nikdy ji to nebavilo, takže si denně sedneme a malujeme, ale jakmile je u toho babička, tak ji brání a veškeré úsilí je ta tam. ![]()
Podle mě se musí začít už od malička. Malý jsou zatím 2 roky, tak tedy spíš bojujeme, pač když se jí nechce tak se jí nechce.
Ale od 1,5roka si stele postýlku(přehodí deku přes čelo postýlky) hračky uklízíme společně. Teď mi hodně pomáhá při žehlení…skládá si svoje prádlo a dělá z něj komínek(to já jde bravurně
) občas to má tedy trochu pokřivené, ale na 2 roky dobrý
Odnáší špinavé prádlo do koše, a pomáhá s vysáváním(ano celou místnost nevysaje ale tak 1/4)
od příštího roku zavádím tabulku s úkoly a smajlíky, pokud bude mít celý týden zasmajlíkovaný dostane odměnu…ale nic hmotného či drahého, třeba čokoládu, výlet, apod.
Má sestra mě má za matku tyranku pač ta tvrdí, že děti povinnosti mít nemají, že mají mít bezstarostné dětství a že povinnost zavede až tak od 10let
Tak jsem na ní zvědavá, už teˇ'd jí kluci skáčou po hlavě a neposlouchají(5 a 8 let)
Děkuju všem co tu napsali svoje názory, peníze jim dávat nebudu tedy, ale udělám nějakou tu tabulku a za každou správně udělanou činnost dostanou puntík a když jich budou mít třeba deset, pojedeme někam kam oni budou třeba chtít například.
Tak starší uklidila dneska docela i bez řečí hračky, mladčí se snažila luxovat, moc jí to nešlo, tak jsme pak luxovali spolu.Pak jsme šli zamést dvůr, starší trošku pomáhala, ale mladčí pořád utíkala bud na houpačku nebo na pískoviště, ale když jsem jí zavolala aby pomohla starší uklidit tříkolky, kola atd, tak se trošku snažila a zase utekla.Budu ted důslednější a vždycky když po nich budu chtít budu u nich když to budou dělat a s těma papírkama a tak budu u nich dokud je nehodí do koše.
No tak na tebe koukají, že jsi hrozná. No a co? Za to si můžeš sama, žes je nevedla k pořádku od malička. Zvykly si na nějaký standard a teď se jim nelíbí, že mají něco dělat, to je jasné. Ale stejně tak dobře si mohou zvyknout na to, že po sobě musí uklízet. Peníze bych jim za to rozhodně nedávala, možná za nějaké nadstandardní činnosti, ale za běžný úklid po sobě a základní pomoc v domácnosti ne, to by měla být samozřejmost.
A nevymlouvej se na dědu. Musíš holt být asertivní, je to tvoje domácnost, zpacifikuj si děti i dědu. Nikdo se s tebou nemá co dohadovat ohledně pravidel pro tvé děti (kromě otce těch dětí, pochopitelně).
@kacz já se vymlouvám na dědu, kdybych byla důslednější tohle by nebylo, ale děda přijde a skáče podle toho co oni chtěj, to samé, prosadili si že děda tu bude spát, je tohle v rodinách normální? Já si myslím že ne. Dědu viděj každý den, minimálně 2 nebo 3hodiny a dvakrát týdně tu spí a když po nich něco chci když tu je s náma, tak my řekne at je nechám bt že to udělají zítra, nebo že jsou na to ještě malý, děda holky poslouchá na slovo a přitom by to mělo být naopak. Když mu něco řeknu skončí to hádkou, prý dědové jsou na rozmazlování.
@lleennttiillkkaa to máš pravdu, ale nemusí mít řeči když po dětech něco chci aby si třeba uklidili hračky, a myslím si že je normální aby děda poslouchal vnučky na slovo? Já si myslím že ne.
@peluani no jo, já to znám. U nás babička měla podobný tendence. Ale do výchovy by ti rozhodně kecat neměl. Neváhala bych i pohrozit, že tam děda přespávat nebude, dokud děvčata nezačnou maminku poslouchat. Chvilku budeš ta zlá, ale brzy si všichni zvyknou, neboj. Z velké přísnosti můžeš vždycky bez problémů trochu povolit. Ale naopak to jde těžko. A děti tě kvůli tomu nepřestanou mít rády, to se neboj. Ono se dá vyžadovat důsledně, ale bez agresivity a křiku. Vidím to u toho mýho batolete, nerado se přebaluje a zdrhá všude možně. Ale když trvám na svém, stojím s plenkou na místě a tvářím se přísně, podlehne a přijde. Musíš být ta, která je psychicky nejsilnější ![]()
@peluani je to tvůj nebo manželův tatínek? já bych mu to asi ve vší slušnosti vysvětlila. Nevím teda jak si dokázaly prosadit, že u Vás spí…
@peluani píše:
@kacz já se vymlouvám na dědu, kdybych byla důslednější tohle by nebylo, ale děda přijde a skáče podle toho co oni chtěj, to samé, prosadili si že děda tu bude spát, je tohle v rodinách normální? Já si myslím že ne. Dědu viděj každý den, minimálně 2 nebo 3hodiny a dvakrát týdně tu spí a když po nich něco chci když tu je s náma, tak my řekne at je nechám bt že to udělají zítra, nebo že jsou na to ještě malý, děda holky poslouchá na slovo a přitom by to mělo být naopak. Když mu něco řeknu skončí to hádkou, prý dědové jsou na rozmazlování.
Ty, nezlob se, ale to snad nemyslíš vážně - o fungování Vaší rodiny nerozhoduje ani dědeček, ani děvčata. Pokud nechceš, aby u Vás dědeček přespával, zařiď si to. Řekni to na rovinu.
Nevyčítej druhým, že dělají něco, co děláš taky. Děda holky poslouchá, skáče podle nich - ale Ty děláš totéž. Jenomže na rozdíl od Tebe, dědeček na to má právo.
Svádět na prarodiče vlastní neschopnost nastavit si pravidla v domácnosti, to je dost nefér.
@BohunkaP ted jsem se docela dost zamyslela, v něčem máš pravdu, ale určitě nejsem jako děda, mě by trošku stačilo aby mě podpořil v tom aby když jim něco řeknu tak aby jim třeba řekl běžte za maminkou pak si můžeme zase spolu hrát. Ono to přespávání si holky vynutili a ted se ztoho stalo pravidlo že tu spí dvakrát týdně a říct mu aby tu nepal, bybylo odemě to zlé, pořád tvrdí že se více cítí doma u nás než u svojí partnerky, kdyby mohl spí tu pořád, to přespávání jsem dala jen jako příklad co si vynutili.
@peluani no já to nechtěla psát hned na začátku, ale holky jsou silně rozmazlené. Jak jako vynutily? Holky jsou dost veliké, aby pochopily, dcera to na mě zkouší taky, ale nepovolím.
Vždy když je tu nějaká diskuse tohoto typu, tak zakladatelka za to nemůže, ale tchýně, tchán atd. ale je to jen na vás jaký nastavíte pravidla a jak je budete dodržovat.
Vůbec to nechápu a ještě nějaký systém s body? Vždyt je to blbost, prostě přísně důsledně a žádné odměny. To už měly ovládat dávno, že si po sobě uklidí.
@peluani prarodice jsou na rozmazlovani a je t tak spravne.
A ty deti od utleho veku to umi rozlisit to se neboj. Takze dedu nech dedou a nastavuj hranice ![]()
@peluani píše:
ted jsem se docela dost zamyslela, v něčem máš pravdu, ale určitě nejsem jako děda, mě by trošku stačilo aby mě podpořil v tom aby když jim něco řeknu tak aby jim třeba řekl běžte za maminkou pak si můžeme zase spolu hrát. Ono to přespávání si holky vynutili a ted se ztoho stalo pravidlo že tu spí dvakrát týdně a říct mu aby tu nepal, bybylo odemě to zlé, pořád tvrdí že se více cítí doma u nás než u svojí partnerky, kdyby mohl spí tu pořád, to přespávání jsem dala jen jako příklad co si vynutili.
Ale děda Tě nepodpoří - to dědečkové a babičky obvykle nedělají. Nemá smysl to od něj čekat nebo to dokonce používat jako omluvu pro to, že děti jsou rozmazlené a dělají si, co chtějí.