Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Kuchyn mame novou asi dva roky z mensiho kuchynskeho studia. Snazila jsem si ji puvodne vymyslet sama v planovacich jako IKEA a Siko. Kazdopadne jsem rada za pohled profika a ze me na par veci navedl - velke supliky misto mensich a skrinek. Mame 80 cm a 120 cm (ty na hrnce a potraviny). Neubirate si centimetry predely jednotlivych skrini. Je to prehledne, dobre se to do toho sklada. Ocenuji skrinky do stropu, stejny material/barvu na desce a obkladu-odpadaji spary, vice okruhu osvetleni, zvysenou linku (a to nejsem nijak vyrazne vysoka). Co nam chybi ze jsme mimo klasicke zasuvky nedali i usb sdirky.
@cell píše:
@Hoa Mai : plechy dám do myčky taky v pohoděale s granitem souhlasím, je to hit, ale v čase to vypadá fakt nepěkně, zatím jsem neviděla u známých čistý dřez
No tak jasně, že se tam dát dají, ale mně třeba přijde zbytečné zarvat myčku dvěma plechy, když tam můžu dát xyz kusu menšího nádobí a ty dva plechy umýt rucne.
Jinak ještě jedna poznámka, kterou jsem zapomněla. Nikdy bych si neobjednavala kuchyň z IKEA a podobných řetězců. A to ze dvou důvodů. Jednak u známých, co mají kuchyně z IKEA ty kuchyně po relativně krátkém čase vypadají pěkně jen z dálky. Z blízka člověk vidí olupující se lamino, fleky na pracovní desce, rozkližené skříňky, rozhrkane pojezdy. Taky si člověk nemůže zvolit rozměry zcela podle sebe, mají je standardizované, že vám deska nesedí třeba přesně pod parapet okna je váš problém, upravit to nejde. A za druhé kvůli rychlosti. Mám momentálně dobre srovnání, s kamarádkou jsme si objednavala kuchyň, já u řemeslníka, ona z IKEA. Ona objednavala o měsíc dřív, skříňky ji sice přišly dřív, ale čekali na zaměření a výrobu pracovní desky, pak na někoho, kdo přijde vyřezat díru na drez a varnou desku, vyrezali to blbě, tak řeší reklamaci. Kuchyň zatím nepouzitelna. Nam ji montoval minulý týden a mohli by o týden dřív, kdybychom nebyli na dovolene, vše najednou.
Holky co máte ty skříňky až do stropu, dotaz - kuchyň bude mit tvar L a ty horní skrinky budou jen na jedne te stene a na druhe stene na uplnem konci bude ten „komin“ trouby s mikrovlnkou, nebude vypadat divne ta mezera a ze ten komin nebude az do stropu? Ono se to tezko popisuje
Mam tam totiz rohovy spajz
a ten komin bude stat vedle spajzu, ten je taky az do stropu… Takze rohovy spajz, „komin“, v prostoru digestor kominova a na te kolme stene prave ty horni skrinky ![]()
@Klanel Komín digestoře jde buď zakrýt deskou v podobě dvířek, aby nerušil, nebo šikovný truhlář i některá kuchyňská studia umí komín digestoře obestavět skříňkou, kam se pár drobných věcí vejde.
Kuchyň jsem si vymyslela sama a jsem spokojená.
Máme masiv, nesnáším odlupující se lamino. Na masivu je sice vidět každé horší dloubnutí, ale za čas to zbrousíme, přelakujeme a bude to zase jako nové.
Kuchyň je do L a je relativně malá/krátká, takže všude dosáhnu. Na jedné straně L je dřez, na druhém konci sporák a mezi ním rohová pracovní plocha, takže dost velká na udělání všeho a na délku ruky mám jak ten dřez, tak sporák. Všechno max na dva kroky, pro mě ideál. Dřez jsem chtěla největší co šel, dá se tam postavit hrnec s bramborami, vysypat kýbl meruněk na omytí, omýt tři hlávky salátu najednou, prostě moderní malý dřez ne e.
Za dřezem je okno, takže při mytí nádobí (nejradši odmývám průběžně) koukám ven a to je super.
Taky máme v kuchyni prosklené dveře ven na zahradu, takže při vaření vidím ven na děti a ony mohou courat jak chtějí.
@Klanel
My si okolo digestoře nechali udělat skříňku. Jsme v paneláku díra do stoupaček byla více dole, hýbat s tím nešlo, tak vymýšleno takto… Ta tmavě hnědá část kreje to koleno
@Lara Farseer @Heivka mne ani tak nejde o skryti digestore, spis jak by vypadalo, kdyby vedle digestore byla sestava trouby s mikrovlnkou a az o kus dal na kolme stene ty horni skrinky az do stropu
@Klanel Bude to vypadat nehezky a nedokončeně, už jsem podobné řešení několikrát viděla a vypadalo to jako „došel matroš, tak to tak necháme a bude to design“ ![]()
@Heivka taky mam ten dojem
ale absolutne vubec nemam predstavivost ![]()
@Klanel
Hm, nedovedu si to úplně představit. Kdyby se vešlo, t ak bych i nad ten"komín" trouba + mikrovlnka nechala dodělat až do stropu skříňkua pokud nebudou vestavěné (?) tak bych z toho druhého boku (z jednoho je špajz) nechala dolů protáhnout tu horní skříňku, aby to bylo uzavřené ![]()
@Klanel píše:
@Netopirek @Heivka @Pruhovaný_mýval @Lara Farseer tybrdo, skrinky az ke stropu?? Jak tam pak nahoru lezete? To nemyslim nijak zle nebo rypave, jen si to vubec neumim predstavit s mymi 165 cm
mam linku do stropu. Nahoru davam veci, ktere skoro nepouzivam-formicky na cukrovi, balici papir… Lepsi nez lozit po lince a snazit se utrit prach pod stropem.
@cell píše:
@Hoa Mai : plechy dám do myčky taky v pohoděale s granitem souhlasím, je to hit, ale v čase to vypadá fakt nepěkně, zatím jsem neviděla u známých čistý dřez
A který je teda dobrý? Keramika?
@pikola Já myslím že nejlepší je kvalitní nerez. Keramický dřez měla ségra (už byl v bytě co koupili) a nepřežil lehké ťuknutí hrnce, když slévala vodu ze špaget. Tenkrát jsme ten dřez hledali, co by stála výměna, tak to byl nějaký super dřez za 15k, žádný levný krám. Nerezový dřez je super lehký na údržbu, buď ho rychle odrbu kartáčkem nebo ho poliju octem a opláchnu. Po 5 letech je jako nový. Dřez z kuchyně před rekonstrukcí jsem udála známým a taky vypadal jako nový i když to byl nějaký úplně levný a žil nám v kuchyni 6 let.
@pikola Ale je jediný, který vypadá dobře i když se doopravdy používá ![]()