Co dávat jíst při nedostatku železa?

Billi
3.10.12 15:15

Co dávat jíst při nedostatku železa?

Ahoj,

synkovi (10 měsíců) přišli na nedostatek železa. Zatím jsme dostali jen výsledky poštou, je tam doporučení řešit to vhodnou dietou (dále nerozvedeno). Samozřejmě se zeptám doktorky, až k ní půjdeme, ale chtěla bych to začít řešit hned.
Vím, že železo je v hovězím mase a např. listové zelenině. Nemáte někdo nějaké recepty nebo typy, co bych mu mohla dávat jíst?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16986
3.10.12 15:21

Coz takhle dat si spenat? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
3.10.12 15:22
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2351
3.10.12 15:22

@Billi Jukni sem http://www.celostnimedicina.cz/…m-zeleza.htm .Jinak sestar s tím jako malá taky měla problémy a tak dostávala sirup(nebo kapky?) a jmenovalo se to myslím Feronat (asi :oops: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3946
3.10.12 15:26

Já bych se poradila prvně s doktorkou. Záleží jak moc má nízké železo a jestli má jen špatný krevní obraz nebo i potvrzený nedostatek železa. I nedostatek železa může mít různé příčiny. Ověřila bych si to a do diety se zatím nepouštěla. Pokud je velký nedostatek, předepisuje se železo v tabletách. Říká se, že např. nadbytek mléčných výrobků může být jednou z příčin. Nic nezkazíš masem nebo žloutkem. Ve špenátu toho moc není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986

Železo je potřebné pro krvetvorbu, metabolizmus energie a vývin mozku u dětí. Železo je obsaženo v mnoha potravinách, zejména v červeném mase. Obecně se dá říci, že čím červenější barva masa tím více železa obsahuje. Železo se vyskytuje ve dvou formách: hemové a nehemové. Hemové železo, které je mnohem snadněji vstřebatelné, je obsaženo v mase, játrech, ledvinách a plodech moře. Nehemové železo se nachází v zelenině, pečivu, obilovinách, luštěninách, vejcích a ovoci. Vstřebatelnost železa v této formě je pouze asi 5%. Červená masa nejenže jsou zdrojem hemové formy železa, ale mohou až čtyřnásobně zvýšit i vstřebatelnost nehemového železa. Kombinací jídel obsahujících železo v hemové i nehemové formě lze zabezpečit dostatečný příjem tohoto důležitého prvku organizmem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi

@AniNevim ten ho zase tolik nemá a u dětí se obecně doporučuje tak maximálně 1-2× do měsíce, protože má hodně dusičnanů.

• Citovat
  • Upravit
16986
3.10.12 15:27
@beruškaa82 píše:
Ve špenátu toho moc není.

jj, diky, uz jsem taky nastudovala, byla jsem cely zivot na velkem omylu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4263
3.10.12 15:27

Málo železa měl malej od 4 do 7. měsíce. Dávali jsme nejdříve kapičky Aktiferin a pak Maltofer. Podle mě to měl v době, kdy byl kojenej, s nástupem příkrmů se to lepšilo a teď(před 3 týdny byl na krvi) má železo ukázkový. Jí vše, dávám jen čersvé ovoce (nesnáší přesnídávky a vše vařené a mixované). Dále má dost čerstvé zeleniny - k snídani i večeři. Miluje špenát, ale tím to zlepšení nebude:-)Celkově jsem dostala doporučení dávat hovězí maso - a vývary.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
3.10.12 15:31

@beruškaa82 tohle doporučení je přímo z výsledků od jiného doktora. S praktickou se v nejbližší době poradím, ale pochybuju, že mi doporučí něco jiného než dietu.

• Citovat
  • Upravit
4275
3.10.12 15:32

A nemáte někdo zkušenosti s tím, že železa má dítě sice dost, ale očividně z něj nedokáže vyrobit dostatek krev. barviva? kuba má barviva hraničně (spíš lehce pod), železa ale na rozdávání. to byl výsledek z cca 6.zýdne věku. dr. navrha počkat zkušebně dalších 6týdnů, jestli se to nenastartuje a až pak „bysme to nějak řešily“. nevíte co to znamená? navíc jsme teď začli přikrmovat UM, má tak 4/5 jídla UM a 1/5 MM a od té déby kadí zeleně a podle webů je to z toho, že nevstřebává z UM železo…

zajímalo by mě, na co se připravit. kdo máte zkušenosti - bude to běžnej nebo velkej problém? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
3.10.12 15:34

@misoule malý jí taky všechno, denně má čerstvé ovoce/zeleninu, maso, žloutky, luštěniny. Snažím se, aby jedl zdravě a různorodě.

@beruškaa82 Nadbytek mlíčných výrobků u něj nehrozí. Má za den tak cca 300 ml MM/UM + 1× kaši. Jogurty nemá, protože je nesmí :lol:

• Citovat
  • Upravit
sášamáša
3.10.12 15:59

Nejvíc železa je v červeném mase, i vepřové máme už poměrně kvalitní. 10 měsíční dítě už může jíst úplně všechno - samozřejmě úprava bez soli a koření. Aspoň 3× týdně bych dala maso, kombinovala se žloutky, popř, i se špenátem, ale tam ho moc není. Tak 2× do měsíce bych zařadila kuřecí jatýrka. Pozor - železo se v těle váže na vitamín C, je třeba tak do 20 minut po mase snít něco s větším obsahem céčka, jinak to tělo vyloučí. A do umělých doplňků bych nešla, tělo si je vždycky spotřebuje beze zbytku (bývá po nich zácpa), kdežto z přírody si vezme jen tolik, kolik potřebuje. Pokud kojíš, můžeš si tak 2× denně dát decku kvalitního červenýho, maso a vnitřnosti, co to půjde. Pak si to mimčo vypije v mlíčku.
Jsem PA na volné noze, takže do náplně práce mi patří i pomáhání s výživou, neboj, mám to odzkoušený praxí. Ať malej prospívá!

• Citovat
  • Upravit
584
3.10.12 16:01

Ahoj,
nedostatkem železa jsem trpěla v těhotenství. Celé těhu do mě hustili nehorázné dávky železa v tabletách (8 denně). No a výsledky krevních rozborů pořád strašné. Takže jsem se na to vybodla a začala jsem hodně jíst hovězí. Minimálně obden buď hovězí polívka nebo kus hovězího a za měsíc se doktorka radovala, jak ty prášky hezky zabírají. :mrgreen: Takže bych dávala častěji hovězí jako příkrm. A k tomu nějakou zeleninku, protože vstřebávání železa usnadňuje vitamín C.

Tady je hezký článek o vstřebávání železa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5799
3.10.12 16:04

Určitě zařaď do jídelníčku řepu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie