Co dávat jíst při nedostatku železa?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Billi Jukni sem http://www.celostnimedicina.cz/…m-zeleza.htm .Jinak sestar s tím jako malá taky měla problémy a tak dostávala sirup(nebo kapky?) a jmenovalo se to myslím Feronat (asi
).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych se poradila prvně s doktorkou. Záleží jak moc má nízké železo a jestli má jen špatný krevní obraz nebo i potvrzený nedostatek železa. I nedostatek železa může mít různé příčiny. Ověřila bych si to a do diety se zatím nepouštěla. Pokud je velký nedostatek, předepisuje se železo v tabletách. Říká se, že např. nadbytek mléčných výrobků může být jednou z příčin. Nic nezkazíš masem nebo žloutkem. Ve špenátu toho moc není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Železo je potřebné pro krvetvorbu, metabolizmus energie a vývin mozku u dětí. Železo je obsaženo v mnoha potravinách, zejména v červeném mase. Obecně se dá říci, že čím červenější barva masa tím více železa obsahuje. Železo se vyskytuje ve dvou formách: hemové a nehemové. Hemové železo, které je mnohem snadněji vstřebatelné, je obsaženo v mase, játrech, ledvinách a plodech moře. Nehemové železo se nachází v zelenině, pečivu, obilovinách, luštěninách, vejcích a ovoci. Vstřebatelnost železa v této formě je pouze asi 5%. Červená masa nejenže jsou zdrojem hemové formy železa, ale mohou až čtyřnásobně zvýšit i vstřebatelnost nehemového železa. Kombinací jídel obsahujících železo v hemové i nehemové formě lze zabezpečit dostatečný příjem tohoto důležitého prvku organizmem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AniNevim ten ho zase tolik nemá a u dětí se obecně doporučuje tak maximálně 1-2× do měsíce, protože má hodně dusičnanů.
- Citovat
- Upravit
@beruškaa82 píše:
Ve špenátu toho moc není.
jj, diky, uz jsem taky nastudovala, byla jsem cely zivot na velkem omylu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Málo železa měl malej od 4 do 7. měsíce. Dávali jsme nejdříve kapičky Aktiferin a pak Maltofer. Podle mě to měl v době, kdy byl kojenej, s nástupem příkrmů se to lepšilo a teď(před 3 týdny byl na krvi) má železo ukázkový. Jí vše, dávám jen čersvé ovoce (nesnáší přesnídávky a vše vařené a mixované). Dále má dost čerstvé zeleniny - k snídani i večeři. Miluje špenát, ale tím to zlepšení nebude:-)Celkově jsem dostala doporučení dávat hovězí maso - a vývary.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@beruškaa82 tohle doporučení je přímo z výsledků od jiného doktora. S praktickou se v nejbližší době poradím, ale pochybuju, že mi doporučí něco jiného než dietu.
- Citovat
- Upravit
A nemáte někdo zkušenosti s tím, že železa má dítě sice dost, ale očividně z něj nedokáže vyrobit dostatek krev. barviva? kuba má barviva hraničně (spíš lehce pod), železa ale na rozdávání. to byl výsledek z cca 6.zýdne věku. dr. navrha počkat zkušebně dalších 6týdnů, jestli se to nenastartuje a až pak „bysme to nějak řešily“. nevíte co to znamená? navíc jsme teď začli přikrmovat UM, má tak 4/5 jídla UM a 1/5 MM a od té déby kadí zeleně a podle webů je to z toho, že nevstřebává z UM železo…
zajímalo by mě, na co se připravit. kdo máte zkušenosti - bude to běžnej nebo velkej problém? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@misoule malý jí taky všechno, denně má čerstvé ovoce/zeleninu, maso, žloutky, luštěniny. Snažím se, aby jedl zdravě a různorodě.
@beruškaa82 Nadbytek mlíčných výrobků u něj nehrozí. Má za den tak cca 300 ml MM/UM + 1× kaši. Jogurty nemá, protože je nesmí ![]()
- Citovat
- Upravit
Nejvíc železa je v červeném mase, i vepřové máme už poměrně kvalitní. 10 měsíční dítě už může jíst úplně všechno - samozřejmě úprava bez soli a koření. Aspoň 3× týdně bych dala maso, kombinovala se žloutky, popř, i se špenátem, ale tam ho moc není. Tak 2× do měsíce bych zařadila kuřecí jatýrka. Pozor - železo se v těle váže na vitamín C, je třeba tak do 20 minut po mase snít něco s větším obsahem céčka, jinak to tělo vyloučí. A do umělých doplňků bych nešla, tělo si je vždycky spotřebuje beze zbytku (bývá po nich zácpa), kdežto z přírody si vezme jen tolik, kolik potřebuje. Pokud kojíš, můžeš si tak 2× denně dát decku kvalitního červenýho, maso a vnitřnosti, co to půjde. Pak si to mimčo vypije v mlíčku.
Jsem PA na volné noze, takže do náplně práce mi patří i pomáhání s výživou, neboj, mám to odzkoušený praxí. Ať malej prospívá!
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
nedostatkem železa jsem trpěla v těhotenství. Celé těhu do mě hustili nehorázné dávky železa v tabletách (8 denně). No a výsledky krevních rozborů pořád strašné. Takže jsem se na to vybodla a začala jsem hodně jíst hovězí. Minimálně obden buď hovězí polívka nebo kus hovězího a za měsíc se doktorka radovala, jak ty prášky hezky zabírají.
Takže bych dávala častěji hovězí jako příkrm. A k tomu nějakou zeleninku, protože vstřebávání železa usnadňuje vitamín C.
Tady je hezký článek o vstřebávání železa.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
synkovi (10 měsíců) přišli na nedostatek železa. Zatím jsme dostali jen výsledky poštou, je tam doporučení řešit to vhodnou dietou (dále nerozvedeno). Samozřejmě se zeptám doktorky, až k ní půjdeme, ale chtěla bych to začít řešit hned.
Vím, že železo je v hovězím mase a např. listové zelenině. Nemáte někdo nějaké recepty nebo typy, co bych mu mohla dávat jíst?