Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Každý to bude mít jinak, každý má jiný rozpočet a jiné hodnoty…
Hele, ja kdyz nad tim tak premyslim, tak vlastne za sebe neutratim nic. Nejak jsem se to nikdy nenaucila. Vlasy si delam sama doma, nejaky dalsi krasleni vubec neprovozuju, obleceni si kupuju pro radost ze sekace a jinak jen kdyz neco potrebuju, coz je tak dvakrat, trikrat do roka… manzel si kupuje vic, knizky, obleceni… a spis se oba rozmazlujem sem tam dobrou veceri, vyletem… a vybavou na nase konicky.
Kazdy jsme byli vychovani v jinych pomerech a hodnotach a mame kazdy jiny finacni moznosti. Takze tezko se v tomhle tema da zobecnovat, co je normalni a co uz ne. Tak jednou za dva mesice si dojdu ke kadernici. Na jine zkraslovaci procedury pravidelne nechodivam. Obleceni na sebe si kupuju dle aktualni potreby. Pr. zacalo byt chladno - jdu a koupim si zimni boty. Jednou za rok zahranicni dovolena. Jednou za cas vylet, aquapark, vecere v lepsi restauraci.
Já utratím měsíčně tak 4,000,– maximálně. Většinou na jídlo a léky. Jinak vlastně skoro vůbec neutrácím. Až přijde miminko, tak začnu víc. ![]()
Vlasy doma profesionálními barvami, jsem kadeřnice, gelovky doma, depilace doma, oblečení - jsem těhu, takže nenakupuju teď nic, na dítěti ovšem nešetřím, na jídle taky ne, kupuju kvalitní potraviny, co se dá, tak od farmáře, elektroniku většinou máme dražší a auto taky, protože je velké a hlavně velmi bezpečné. Na kosmetice taky nešetřím, ale taky nenakupuju často…finance hlídám já, kupujeme jen to, na co máme a co potřebujeme, neutrácím hala bala, manžel taky ne… vydělá hodně, moje mateřská je taky hezká, ale dovolené jsou většinou na Slovensku, Česku, či Německu.
Já obecně moc na ničem nešetřím. Mám (měla jsem) dobrej plat, životní náklady (bydlení atp) poměrně nízké. Na mateřské to předpokládám bude dost o něčem jiným, ale stejně bych chtěla i nadále nešetřit na jídle (ne kvantita, ale kvalita) a na věcech pro mimino - na cenu samozřejmě koukám, kočárek za 30 litrů bych si v životě nekoupila, prostě vždycky hledám to nejlepší za tu nejlepší cenu
V závěsu jsou náklady na naše koníčky a investice do sebe - pozoruju, že spousta žen v mým okolí to už v těhotenství jaksi „vzdala“ a je jim zatěžko i umýt si vlasy, a hrozně nerada bych, aby se to stalo i mně. Naštěstí tohle nejsou velké částky, mani pedi si dělám sama, barvím se taky sama, na střih jdu 4× do roka, ale ráda se hezky oblíkám (naštěstí mi stačí běžný řetězce, v botách od Blahnika nechodim).
EDIT: jo, kosmetika, to je mor
na pečující nešetřím (Bioderma, Eucerin, LRP, ještě se mi prostě nepovedlo odpovídající levnější varianty
), s dekorativkou se snažím mírnit, se střídavými úspěchy.
To se dá těžko říct… někdy utratím víc, jindy méně… někdy šetřím a někdy prostě nakupuji… podle potřeby… nedá se říct, že každý měsíc něco nakoupím (oblečení, boty a podobně), ale nakupuji, když je potřeba něco koupit… dítěti vyroste noha, vyroste celé, tak šup na nákupy… potřebuje něco do školy, školky… tak prostě taky… spočítané to nemám… někdy jdu a uvidím něco úžasného, co prostě musím mít, tak si udělám radost… ![]()
Na výlety a dovolené jezdíme, na tom asi nešetříme… snažíme se jezdit s dětmi co nejvíc, všude možně… někdy to nestojí téměř nic, jindy dáme víc…
Do kina chodíme hlavně na cestovatelské besedy s promítáním, takže třeba v lednu nakoupíme lístky až do konce roku (na Kolbabu je vyprodáno už tak někdy v březnu…), chodíme nepravidelně, takže taky nemám spočítané, kolik to vyjde na měsíc…
Snažím se kupovat spíš kvalitní věci, jak oblečení a obutí, jak jídlo… šetřím třeba na mobilu a podobně, za tyhle věci se mi nechce vyhazovat peníze zbytečně…
Co je normál a co už je moc, to se fakt nedá říct, to záleží na tolika faktorech, že je asi zbytečné to nějak škatulkovat… nejvíc se to asi odvíjí od příjmů rodiny, počtu dětí, zvyklostem, na místě, kde člověk pracuje a pohybuje se, kde žije… na zájmech rodiny, na prioritách…
Utrácíme tak nějak s mírou. Nešetříme na kvalitě jídla a botách pro dítě. Já si dopřeji každý měsíc kadeřnici, oblečení a boty mám ráda hezké, ale neutrácím zbytečně za značky. Ale třeba umělé řasy a nehty mi připadají zbytečné a neřekla bych, že je bez nich žena méně hezká. Neutrácím za cvičení a fitka - běhám nebo cvičím doma, manžel totéž. Dovolených si dopřejeme raději více a levnějších. Nejlepší zážitky jsou totiž za pár korun. Chodíme často do přírody a spíše za klidem, než na nějaké komerční atrakce, nemáme to rádi stejně jako válení na pláži s all inclusive. Každý má to měřítko někde jinde.
To je opravdu hrozně individuální… každý považuje něco jiného za utrácení a něco jiného za šetření…
co mě překvapuje, kolik jsou lidi schopní dávat za věci, které jsou pro mně naprosto zbytečné, někdy až nepochopitelné (schválně nejmenuju)… ale ted mám zdravotní potíže, byla jsem u fyzioterapeutů, které jsem si zaplatila — a tohle zase nechápou jiní lidi. Jakobych vyhazovala zbytečně peníze… to je zase pro mně nepochopitelné.
Nejvíc utratím za jídlo, léky, kosmetiku a jógu. Na čem opravdu nešetřím jsou kvalitní potraviny a zdraví.
Sobě moc nenakupuji, ale dětem nakupuji dost, hodně peněz spolknou kvalitní boty, funkční oblečení (ujíždím na merinu a bambusu), jediné do čeho jsem (dle mého) hodně zainvestovala byly pomůcky pro nošení - šátek a nosítko, dohromady cca 7 tisíc, ale to mi vydrží fakt dlouho a pak s minimální ztrátou prodám. Jinak jednou za tři měsíce jdu ke kadeřnici a občas si, když je nějaká super akce, koupim v drogerii nějakou dekorativní kosmetiku. Šetřím třeba na jídle, kupuji kvalitní základní potraviny a z těch vařím. S přítelem milujeme přírodu takže pro nás je houbaření super výlet, všeobecně procházky v přírodě ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj.
Dnes mě napadlo, zeptat se, jak na tom jste vy?
Jak vnímáte své hodnoty, jaké to jsou, jak trá íte čas, kolik utrá íte atd.?
Podle mě je znát, když o sebe někdo dbá a jiný ne.
Kolik za sebe měsíčně utratíte? A snažíte se šetřit/na čem?My to máme tak, že na jidle, dětech a zážitcích nelevníme, ale zároveň nejsme rozežraní a nekupujeme všechny ptákoviny, co nám padnou do oka.
Jak to máte vy? Jak často sinakupujete oblečení-boty, knihy, kadeřník, divadla kina, dovči, atd.?
Nevyděláváme nejvíc, cca 31tis dohromady, ale snažíme se i něco uškudlit děcku, na dovču atd.
Prosim anonym, finance
Souhlasím s tebou. Určitě je znát když o sebe někdo dbá…
Nikdy jsem nijakou zvláštní péči moc nepotřebovala. S postupujícím věkem jsem si zvykla na kosmetiku každý měsíc - té se vzdát nechci, pomáhá mi s jinak problematickou pletí a je to takový můj relax - moje chvilka, do které mi nikdo z rodiny prostě nekecá.
Trochu flákám kadeřnici, tu si dopřeji tak jednou za půl roku, přijde mi příííšerně drahá, ale jinak o vlasy pečuji sama a řekla bych, že poctivě. Měním účesy, vlasy žehlím, vyjdu z baráku vždy upravená, nalíčená, navoněná, hezky oblečená.
Nestojí to desetitisíce. Neutrácím za značky - to fakt ne. Jen si dávám záležet aby oblečení vypadalo a ladilo nejen k sobě, ale i ke mě, k mé postavě.
Gelové nehty nemám a nechci, ale skutečně pečuji o ty svoje. Lakuji, upravuji.
Takže za mě - nemusí to stát horentní sumy, na které by se muselo nějak dopředu šetřit a obracet koruny. Taky nemáme bůhví kolik peněz, ale i za málo se dá pořídit když člověk přiloží ruku k dílu.
Např. nehty - nemusí být gelové za 500,–, stačí lak na nehty za 30,–, ale musí se pravidelně lakovat no.
Kadeřnice - nemusíte každý měsíc dávat 1000,– za udržení dokonalého účesu. Sem tam koupíte nějaké barevné pěnové tužidlo za pár kaček, pár gumiček a sponek a trochu se posnažíte na té hlavě něco vymyslet sama. Na internetu je spooousta tipů.
Péče o pleť jakbysmet - nemusí být pravidelně profesionální kosmetika. Sem tam nahoďte masku za pár korun, čistící pěny, kupte kvalitnější krém a jde to taky a levněji.
Většinou každý měsíc kupuji nějaké oblečení nebo boty, manžel knížky. Když ulovim něco hezkého v sekáči, mam radost, jak jsem ušětřila. Boty dětem kupuji kvalitní, jinak oblečení třeba Lidl nebo ve výprodejích, to beru taky jako že neutrácim zbytečně moc za něco z čeho za chvilku děcka vyrostou. Na jídle šetřím akorát tak, že když je něco v akci, co běžně kupujeme vezmu toho víc(např. mléko, džusy, máslo za půlku, prací prášek, plenky atd.). Ke kadeřnici chodim jednou za dva měsíce na střih, barvim se doma. Na dovču nejezdíme, koupili jsme zahradu, tak peníze jdou ted všechny tam, ale nelituji, raději celé léto s dětmi na zahradě než týden u moře ![]()
Ahoj. My mame plat cca 32 tis. Celkem za bydleni, pujcky a benzin davame mesicne cca 14 tis. Na dceri vubec nesetrim. Kazdy den ma ovoce, jogurty varim kazdy den nekdy obden a jednou nekdy dvakrat do tydne jezdime k babicce na obedy ( ne proto ze bychom nevychazeli, ale oni jsou radi kdyz muzou videt pravnucku
) za jidlo utratim 10 tis. Manzel byl kurak a to byla tisicovka mesicne hned pryc. ( ted uz pres dva mesice nekouri, protoze mu nebylo dobre) ke kadernikovi chodim jednou za 3 mesice a to je vzdy 600 kc. Potom s dcerou chodim na plavani ( 2400 na dva a pul mesice) a cviceni ( 1700 na pul roku
) ted jak to tady rozepisuji, tak koukam, ze by nam melo neco zbyt a cucim jak puk a nezbyva nam nic. Jo jeste bych zapomela 500 dceri sporeni.
mame nasetreno na zadni vratka asi 90 tis tak to setreni ted nejako neresime
uff snad je to vse ![]()
Ahoj.
Dnes mě napadlo, zeptat se, jak na tom jste vy?
Jak vnímáte své hodnoty, jaké to jsou, jak trá íte čas, kolik utrá íte atd.?
Podle mě je znát, když o sebe někdo dbá a jiný ne.
Kolik za sebe měsíčně utratíte? A snažíte se šetřit/na čem?
My to máme tak, že na jidle, dětech a zážitcích nelevníme, ale zároveň nejsme rozežraní a nekupujeme všechny ptákoviny, co nám padnou do oka.
Nevyděláváme nejvíc, cca 31tis dohromady, ale snažíme se i něco uškudlit děcku, na dovču atd.
Jak to máte vy? Jak často sinakupujete oblečení-boty, knihy, kadeřník, divadla kina, dovči, atd.?
Prosim anonym, finance