Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Aguo,tak to jsem nevěděla
Já mám normální klávesnici,ale psala mi jedna maminka a omlouvala se mi,že píše bez háčků a čárek,protože má anglickou..Myslela jsem,že na anglické nejsou háčky a čárky ![]()
To vytahování popř.dávání odkazů,kde všude možně to dotyčný už psal,mě vadí nejvíc..Nemyslím odkaz jako takový na duplicitní témata,ale např.něco napíšu a někdo na mě vytáhne,že jsem to už někde psala
A ještě nařkne,že to kopíruju
Taky se mi to jednou stalo,ale beru to s nadhledem.Jsem na veřejném sociálním foru a pokud nikoho neurážím a je to jen trošku k tématu,ať si z toho zakladatelka přebere,co chce..
Já sem chodím skoro každý den..Pokud vidím příspěvek někoho a vím,že to v malých obměnách už někde psal,nemám potřebu mu to předhazovat,dávat na to odkazy,přejdu to..Zvlášť,když odpověď nebyla určena mě ![]()
Hezké téma. Mě tedy pravopisné chyby nevadí, mám bratra, který ho neovládá do teď, takže nehrotím. Jako ostatním mi vadí text neoddělený jedinou čárkou, tečkou apod. navíc psaný jen malými písmeny. Výmluva na málo času (hlídám přeci dítě) není podle mě na místě, protože čárka je jen kousek od mezerníku ![]()
Vadí mi i hrubé urážení pro rozdílný názor. Ženský, všechny, co jsme tady přeci chceme pro ty naše prcky to nejlepší. To, že se toho snažíme dosáhnout rozdílnými způsoby je přeci jen naše věc.
Opakující se témata - jsem těhotná, dvě čárky apod. mi NEvadí, pokud je to jasné hned z nadpisu. Prostě do té diskuze nelezu, ale pokud je nadpis „pomoc, prosím o radu, dotaz“ apod., tak mě to pak celkem nakrkne, ale nereaguji na témata, ke kterým nemám co říct, popř. bych nebyla schopná to říct slušně ![]()
Jani, já myslela čárky mezi souvětími, ty mají i angláni
Čárky nad písmeny ne. Já myslím, že nikomu neva, když někdo píše normálně, akorát bez háčků a čárek. Chápu to tak, že (nám) vadí příspěvky typu:
ahoj myslite ze muzu byt tehotna s pritelem jsme spolu spali jenom jednou s kondomem on rika ze ne ale ja furt nevim vcera jsem to mela dostat a nic jsem unavena a boli me v podbrisku prosim nevite poradte mi diky
Kuš, to tak ani neumím, toto je jeste celkem v poho, prostě tento styl…
![]()
S tím odkazováním, to nemyslím, že někdo napíše něco dvakrát, ale takové ty věty „před půl rokem bla jedna maminka v jedné diskuzi o plenkách pěkně jízlivá a arogantní, chudák zakladatelka, takovým lidem bych zakázala přístup“ - já mám spíš radši, když se napíše - myslím si, že před půl rokem byla Angua v diskuzi s názvem Pampersky jízlivá na zakladatelku, protože jí napsala to a to a to, to se mi nelíbilo
No ale je to blbost, chápu, že zas někomu nemusí být příjemné ukazovat prstem. Já jsem radši, když by se na mě i případně ukázalo, ať se dá nějaké nedorozumění vyřešit ![]()
obecně se shoduji s názory co zazněly, tj. vadí mi:
anonymní hrubé nebo urážlivé příspěvky, stejně tak sprostá označení k jednotlivým uživatelům (případaně celým skupinám), neoddělování čárkami (nemyslím poctivě u každé vložené/složené věty, ale z principu), vadí mi vztahovačnost a vadí mi, že u tohoto typu komunikace chybí gestikulace, intonace a oční kontakt, protože kolikrát by to předešlo spoustě nedorozumnění, jenže s tím se člověk musí naučit počítat (jako že to co mě irituje možná nebylo tak míněno a člověk musí nahlížet na některé věci i z jiného úhlu pohledu, enž jezvyklý) a někdy je to setsakra těžký ![]()
nevadí mi:
psaní bez diakritiky, např u maminek ze zahraničí, nevadí mi sprosté označení dané situace a jak někdo tefně napsal, když sedí jak hrnec na pr***
Nevadí mi ani „stupidní“ dotazy, nikdo učený z nebe nespadl, kolikrát i já jsem líná něco hledat a raději hodím dotaz
(ale častěji do deníčku, než zaklůádat novou diskusi, což ale každý nemusí být někde nastálo zakotvený), pokud opověď znám a mám čas napíšu, případně když vím, že se to řešilo, dohledám a vložím odkaz na danou diskusi
Myslím, že tady je dobrá skupina uživatelů, kultivovaný projev je většině z nás vlastní a u zbytku je to často ovlivněno jejich vlastní citlivou strunou na dané téma atd. Prostě nemám tu uživatele, kterému bych se apriori vyhýbala, samozřejmě za ta léta si už člověk pár nicků zapamatoval a tak prostě ví, co od koho čekat, případně kdy je zaručena zábava ![]()
no snad je srozumitelný, co chci říct
Všem dobrou noc, jdu chrupat ![]()
S.
Tak to jsem ja, kdo ma anglickou klavesnici a pise bez diakritiky
Verim ale, ze to nebrani porozumeni ![]()
Kdyz nekdo pise spatne pravopisne, je mi to ukradene (a to jsem lingvista). Myslim, ze sem vetsina lidi chodi kvuli obsahu, ne forme. Stejne jako si nedelam nazor na lidi podle toho, jak se oblekaji, jaky maji prizvuk nebo s kym doma ziji, tak je neposuzuju podle pravopisu. Ne kazdy pravopis zvladne a nevypovida to nic o jeho intelektu nebo o tom, jak moc ho problem, o kterem spatne pravopisne pise, trapi. Myslim, ze emimino je tu od toho, aby pomahalo. Ne moralizovalo nebo napravovalo.
Ale zpatky k tematu: mne osobne v diskusich prijde neslusne:
Emimino mi ve spouste veci pomohlo (prinejmensim vedomim, ze nejsem jedina, kdo podobne veci resi) a je to moje orakulum. Nekdy jsem znechucena, kdo si sem chodi zvedat sebevedomi a otravuje vzduch. Ale jak uz psaly holky: vim, kdo to je, a jeji prispevky ignoruju.
Obecne si o slusnosti na emiminu myslim, ze (a to nejen zde) bychom se k ostatnim meli chovat tak, jak bychom chteli, aby se chovali ostatni k nam.
Super téma ![]()
Co vadí mně?
Diskuse s názvem typu: Prosím o pomoc… Poraďte… Co si o tom myslíte? Pomoc! Dotaz… atd. - takové názvy nikomu nic neřeknou… (a přidělávají mi práci
)
Vadí mi všechny diskuse bez rozmyslu nacpané do Miminka a Batolete (ale v nové verzi je to mnohem menší problém než dřív ![]()
Vytáčejí mě spameři - co se sem snaží cpát reklamu na cokoli - ale líbí se mi, že se jim bráníte i beze mě.
Nemám ráda malicherné hádky a osobní invektivy, ale to tu není pravidlem, naopak, většina diskusí probíhá obdivuhodně tolerantně.
A taky nemusím vysloveně odfláknuté psaní - sama jsem mistr překlepů, ale snažím se. Snažím se psát bez chyb, ale opravdu chápu, že občas cosi uteče… Ovšem nesrozumitelný nestrukturovaný text je opravdu běs… nemyslím chybky, ale očividnou nevšímavost k psané formě. Sama jsem roky psala bez diakritiky, to mi nevadí.
Vadí mi jeden dotaz napsaný najednou v mnoha fórech a poradnách stejnou uživatelkou, jeden stačí, ne?
Ale na druhou stranu je tu dobře a příjemně. Mám to tu ráda a vážím si toho, že je tu fajně ![]()
Jsem ráda, že se tu řeší vše s citem a empatií, opravdu.
L.
PS: Na nevhodné příspěvky je tu možnost upozornit adminy - hned pod textem příspěvku je odkaz ![]()
Aguo,jsem si říkala,jestli je nějaký nový typ anglické klávesnice i s diakritikou
![]()
Lesi,jak jsi to myslela,jeden dotaz v mnoha forech napsaný stejnou uživatelkou?Taky jsem tu občas viděla některé diskuze dvakrát pod sebou,ale někdy se stane,že se to omylem vloží několikrát.Aspoň mě se stává,že se emimi občas „seká“,chci vložit příspěvek,klikám jak vzteklá
,protože to nejde a pak se to objeví několikrát.Mě se to stalo jen u odpovědí,u diskuzí naštěstí ne.Ty mi šly vložit ![]()
Lesina píše:
Diskuse s názvem typu: Prosím o pomoc… Poraďte… Co si o tom myslíte? Pomoc! Dotaz… atd. - takové názvy nikomu nic neřeknou… (a přidělávají mi práci)PS: Na nevhodné příspěvky je tu možnost upozornit adminy - hned pod textem příspěvku je odkaz
Koukám, že poslední dobou jedeš jak divá
. Mmch ale se mi to v názvu diskuse zobrazuje pořád v původní verzi - čemu temu? Je to hodně matoucí.
Na nevhodný, přesněji řečeno vysloveně sprostý příspěvek jsem upozorňovala jednou a viselo to tam pořád, fňuk.
Len-til-kah píše:Lesina píše:Koukám, že poslední dobou jedeš jak divá
Diskuse s názvem typu: Prosím o pomoc… Poraďte… Co si o tom myslíte? Pomoc! Dotaz… atd. - takové názvy nikomu nic neřeknou… (a přidělávají mi práci)PS: Na nevhodné příspěvky je tu možnost upozornit adminy - hned pod textem příspěvku je odkaz
. Mmch ale se mi to v názvu diskuse zobrazuje pořád v původní verzi - čemu temu? Je to hodně matoucí.
Na nevhodný, přesněji řečeno vysloveně sprostý příspěvek jsem upozorňovala jednou a viselo to tam pořád, fňuk.
Už to je dýl, že? Trvalo než se vše zaběhlo a tohle vyřizovali kluci. Ale na všechny nahlášené příspěvky se dostane.
Jana206 píše:
Aguo,jsem si říkala,jestli je nějaký nový typ anglické klávesnice i s diakritikou![]()
![]()
Lesi,jak jsi to myslela,jeden dotaz v mnoha forech napsaný stejnou uživatelkou?Taky jsem tu občas viděla některé diskuze dvakrát pod sebou,ale někdy se stane,že se to omylem vloží několikrát.Aspoň mě se stává,že se emimi občas „seká“,chci vložit příspěvek,klikám jak vzteklá
,protože to nejde a pak se to objeví několikrát.Mě se to stalo jen u odpovědí,u diskuzí naštěstí ne.Ty mi šly vložit
Toho si asi nevšimneš, hned se to maže. A nejde o omyly - ty mi nevadí.
L.
Ufff, už jsem zase tady… na chvilku jsem odložil Evropu doby třicetileté války a čtu…
Asi tak přes polovinu příspěvků má obsah, který jsem zhruba čekal. Ten zbytek je pro mě veeeelmi inspirativní.....
Ještě bych se rád vyjádřil k tomu, co o mně psala Lizbeth. V některých věcech mě dost dobře odhadla. S jednou drobnou výjimkou: V tom mém „odbíhání k pestrému životu“. Ověřil jsem si - a to už v půlce devadesátých let, kdy tady nebylo na netu nic jiného než chat na WWW.SEZNAMKA.CZ, že lidi nemají rádi „natvrdo“ předkládaný názor - ve stylu „myslím si to a to“ nebo „radím ti to a to“. Radši to své sdělení prezentuju formou „zažil jsem to a to, mám takovou a takovou informaci; přeber si ji vlastním rozumem, pokud ti to za to stojí“. Pro mnoho lidí je takto prezentované sdělení „stravitelnější“.
Znova jsem si příspěvky projel..... Jak psala fidla o slovních útocích na novinkách.cz, idnes a podobně, tak to jsou typické (podle mě…) ukázky toho, jak to dopadne, když se chce vyjádřit člověk bez schopnosti vyjadřovat se. Takže teď budu asi servilní (jak psala BaraF, ale díky za to, oživil jsm si pozapomenuté slovíčko…), ale tahle diskusní komunita mi přijde na poměry tohoto státu docela pohodová.
Necetla jsem prede mnou, ale Juro bud rad, ze si tu nezazil individuum, udajne zenske, pojmenovane ERDITA ![]()
Lizbeth píše:Co mi vadí:
Když se někdo nevyjadřuje k tématu zakládajícího, ale komentuje urážlivě příspěvky ostatních k tématu ( to nepochopím - komu tím prospěje a co ho pudí???)
Tak v tomto som sa našla
Napríklad v diskusii o lietaní miminiek. Otvorila som si danú diskusiu, a tam miesto výčtu pro a proti som našla akurát zbierku výrokov hodných 5 cenovej skupiny bez obsluhy. Kôli tomu na tento server nechodím, ja som sa tam chcela dočítať niečo zaujímavé.
A konkrétne k téme.
Hrubky - všimnem si ich, trochu mi vadia, ale keďže viem, že niekto na to proste nie je, nekomentujem. Naopak mi vadí, keď sa diskusia zvrhne k tomu, kto kde aké hrubky urobil, a kto mal z čoho jedničku.
Nečleneý text - chýbajúce dĺžne a mäkčene mi nevadia. Chýbajúce čiarky v súvetiach, bodky na konci vety, prípadne celý text CAPS LOCKOM mi vadí. To mi skoro pripadá, akokeby dotyčný na nieho kričal, a to za slušné nepovažujem.
Extrémne názory - v akomkoľvej smere a téme mi nevadia.
Osočovanie, nadávky - tak to mi vadí, a veľmi. Som zástancom toho, že každý názor sa dá prezentovať slušne. Na to som (hlavne u seba) dosť prísna, nedovolila by som si napísať „ty si taký a taký“. Nepovažujem za slušné hodnotiť človeka, snažím sa hodnotiť činy.