Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
kvůli exému jsme se dostali na alergologii a alergoložka navrhla alespoň týden bez mléka pro dceru, abych zjistila, zda se může jednat o alergii na kravské mléko.
Beru to tak, že pokud nebude Zuzka mít týden SUnar, tak se nic nestane, ale mám problém s tím, co jí dát na snídani, svačiny, večeři apod. a taky co jinak k pití. Obědy jí hezky, tak třeba má polévku před spaním a po probuzení druhé, ovoce a zeleninu jí také ráda. Ale minimálně 2 x denně mívala chleba vždycky namazaný pomazánkovým máslem nebo máslem a k tomu tvrdý sýr apod. Jediné co mě dnes napadlo byly sardinky ve vlastní šťávě, kterou jsem ten chleba trochu polila ať to není moc suché.
Uzeniny ani paštiky Zuzce nedávám a dle alergoložky by mohly alergii jen zhoršit, takže fakt vůbec netuším co jí dát.
Ještě mám teda v zásobě kukuřičné chlebíčky a cornflakesy, které jí i suché, ale přece nebude týden jen na tom a bez chleba?!
A k tomu pití - mívala 2 x denně SUnar, kvůli týdnu nechci kupovat nějaké předražené hypoalergenní mléko (už jsme to kdysi zkoušeli Bebu a nechutná jí). Neslazené čaje jí nechutnají a ani moc pro sladké pití nejsem, ale v poslední době jsem jí dávala sirup hodně ředěný vodou, ale to prý také není vhodné. Ještě mám nějaký mošt a ovocné šťávy přírodní, ale vzhledem k tomu, že má Zuzka často problém s řídkou stolicí je nemůže pít stále. Tak dneska měla jen čaje a hodně polévky, nějakou zeleninu a pomeranče, tak snad dehydrovaná nebude.
Prosím vás o nějaké nápady co zdravého na chleba nebo i bez chleba a co k pití, jestli vůbec něco existuje..... a byla bych ráda, kdybych nemusela kvůli týdnu vykoupit nějaký obchod se zdravou či speciální výživou. Nebo třeba napište jak jste to delaly vy, které jste také „testovaly“ děti ![]()
Díky moc Mája a Zuzanka (skoro 19 měsíců)
Ahoj,
my byli bez mléka skoro rok a šlo to v pohodě. Na pití jsme kupovali sušené sójové mléko a malému chutnalo. Na chleba jsme dávali obyčejný margarín, vyráběli pomazánky atd. Jogurt koupíš skoro všude sójový. Do mléčných polévek nebo omáček jsem dávala misto kravského mléko sójové.
Jana
Andulka má alergii na KM,takže my jsme bez mlíka pořád.Sojové nedávám,může na něj být alergie také,na vaření používám Ovesné mléko,a k pití Nutrilon Pepti (je bez receptu,i kdyby ti v lekárně tvrdili opak)
Na chleba má domácí džem a domácí sádlo
,usoudila jsem,že to nemůže být nic škodlivého…rozhodně přirozenější než margarin
Bohužel jogurty a tak mi v jídelníčku chybí…tak dostává prostě víc ovoce a zeleniny…
ahoj Májo,
s jídelníčkem ti moc neporadím,nemám ještě tak velké dítě. ale mohla by jsi zkusit kaše- jáhelná, ovesná, pohanková..,něco z kuskusu.
a pozor na ryby a pomeranče - alergeny !!
Irias + štěpán 10,5 m
Ahoj Májo,
já mám teď podobný problém, malý má nejspíš alergii na mléčný cukr. Dávala jsem obilný a rýžový nápoj, malému chutnaly, teď jsem zkusila i sójový,taky dobrý, ale je fakt, že sója je dost mrcha a dítko může brzo mít alergii i na ni.
Zkusila jsem i sójový jogurt, ale ten je fakt strašnej, malej mi ho vůbec nechtěl. Ale ve zdravé výživě mají různé pomazánky, které používám a ty dlabe.Sádlo je docela dobrej nápad, ale dala bych ho fakt jen malinko, je to asi dost bomba,co se tuku týče.Bála bych se průjmu.koupila jsem i tofu sýr bez příchutě a docela jsem uspěla. Místo kaše používám instantní rýžovou mouku a přidávám do ní ty sušený nápoje.
Máš štěstí, že to máte vy:,–(it jen na týden, my s tím budeme bojovat asi dýl..
Ahoj E.