Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
ano myslím, že role otce je v životě důležitá, ale již nerozlišuji, zda otcem je pěstoun nebo nevlastní otec nebo biologický otec, otcem dítěte je ten, kdo o dítě se stará, o jeh mravní, citový a rozumový vývoj aj. Střídavá péče naruší i přirozený vývoj dítěte, jelikož ten vnímá muže, jenž tu byl od narození jako velmi blízkou osobu plně nahrazující tátu..a nikdo mi nevyvrátí, že cizí muž nemůže být lepším otcem než biologický otec a že nemůže dítěti plně vynahradit otce, který ho odkopl v těhotenství a nepřál si, aby se narodil..
Tak ale toto je zase jiná situace. Dítě má právo na vazby se svými biologickými rodiči. Ale pokud bio otec opravdu nutí matku do potratu, tak velmi pravděpodobně nebude stát o zápis otcovství do matriky. Co potom brání této matce otce neuvést, bio otce nekontaktovat, případně v budoucnu s „náhradním“ otcem přistoupit k zápisu jeho jako otce nebo k adopci dítěte?
Dost otců, kteří o otcovství nijak nestáli, nepřistupuje k tomu, aby si otcovství vymohli soudní cestou. Stačí jim, že po nich nikdo nechce alimenty. A tím pádem nehrozí nějaká forma setkávání s dítětem, případně dokonce ta střídavka v raném věku…
@Kdoule jo ale otec po porodu do RL být zapsán chtěl..dala jsem mu o narození dítěte vědět a to byla možná chyba, ale je to tak a ted dělá jen peklo lže u soudu a vymýšlí si, jen aby dostal střídavou péči či výlučnou péči otce..a ještě to nabořuje můj parnterský vztah..protože partner miluje dítě jako své vlastní..byl tu od narození…je pro něj bližší než jeho otec..
@Anonymní píše:
@Kdoule jo ale otec po porodu do RL být zapsán chtěl..dala jsem mu o narození dítěte vědět a to byla možná chyba, ale je to tak a ted dělá jen peklo lže u soudu a vymýšlí si, jen aby dostal střídavou péči či výlučnou péči otce..a ještě to nabořuje můj parnterský vztah..protože partner miluje dítě jako své vlastní..byl tu od narození…je pro něj bližší než jeho otec..
![]()
Tak ale to si trochu odporuje, ne? Chtěl potrat, opustil tě a potom po porodu takový velký zájem o zápis do RL? Nechala jsi ho to projít soudní cestou?
![]()
Já bych takového „otce“ se svým souhlasem do RL zapsat asi nenechala. ![]()
@Kdoule nechal by soudně určit testy DNA a já bych to ještě zacvakala, říkala jsem si že dítě má právo mít otce zapsaného v RL, ale to jsem netušila jeho další hnusné chování, lži u soudu aj.
A aby i v těchto případech byla nařizovaná střídavá péče jako na prvním místě, tak s tím nesouhlasím..otec dítěte když ženu opustil těhotnou, tak sám se nezapojil do role otce již v těhotenství, opora matky dítěte..výbavička pro dítě..v těhotenství..a genetiky..odvoz do porodnice..porod.. aj.nic jej nezajímalo..takže z morálního hlediska vidím, že takový otec by dle zákona neměl mít právo dostat střídavou péči..a od narození nemůže brát práva matce ještě kojit..matka má právo kojit své dítě..a omezování matek v kojení tak to je snad ještě větší bezcharakternost otců..mateřské mléko žádné umělé mléko nenahradí, jelikož v mateřském mléku kromě vitamínů a potřebných látek uzpůsobených přímo dítěti a jeho věku jsou navíc cenné látky z hlediska obranyschopnosti dítěte - obranných látek, protilátek a ty se koupit jen tak nedají..prostě příroda, která to umí zařídit, nelze vše koupit v supermaketech a vyrobit chemicky..A otcové vzpamatujte se, pokud bráníte ženám kojit..žena má právo kojit dítě a dítě má právo být kojeno…a také si přečtěte doporučení světové zdravotnické organizace, která dopourčuje výlučně kojit do 6 měsíců a pokračovat do 2 let a déle..slovo déle tam je…a je prokázáno, že je to dobré pro zdraví dítěte..a také nejlevnější varianta..umělé mléko je drahé..na to vy otcové platit alimenty větší nechcete..ale střídavku byste snad chtěli od útlého věku..ani nevíte kolik umělé mléko vyjde pak za měsíc, když by se nekojilo..vůbec nemáte páru, jaký to má ekonomický dopad na rodinu, navíc na matku samoživitelku..takže opravdu názory otců jsou katastrofální..egoisté, sobci a nezajímá je, že negativně ovlivňují psychiku dítěte..prostě střídavka za každou cenu..proti vůli matky a klidně i dítěte..přece dle nich váha toho co řekne dítě má význam až od 12 let..ale dítě věci chce a nechce již v útlém věku..jen to vyjadřuje jinak..třeba pláčem..takže tak..takže trauma dítěte a jeho pláč je pro otce stále přijatelný a vidí to jako zájem dítěte..no super..
@Cuddy píše:
@RadkaCh Dite za rozchod nemuze, ale zase nemuze vyrazne ovlivnit zivoty dalsich lidi. To by si matka ani otec nemohli zalozit novou rodinu, protoze pak by zase stridalo domov dite z noveho vztahu.Pokud bych musela toto nekdy resit, tak pro me by byl ideal asi toto: Dite bydli se mnou, otec si ho muze vzit kdykoli tak, aby to nenarusilo zabehly chod (dovezt na krouzek, jit plavat apod.) a kdykoli o vikendu. Ale domov by melo pouze jeden, o splneni svych povinnosti (ukoly, skola) by se zodpovidalo pouze mne. Mela bych velky problem s tim, kdyby otec chodil pozde domu z prace a mezitim se o dite starala nova partnerka.
Tak vzhledem k tomu, že rodičů ovlivní dítě klidně do smrti, tak nevidím důvod, proč by to dítě nemělo ovlivňovat následující soukromý život rodičů. A jak by to dál řešili s dalším dítětem opět není věc toho dítěte.
Když ti rodiče mají rozum, tak jsou schopní se normálně domluvit v co největším zájmu dítěte. Ale vzhledem k tomu, že lidi jsou sobci a v případě rozchodů se spíš řeší, jak toho druhýho vyšachovat, jaký mu dělat naschvály atd., tak je ve většině případů normální domluva úplně nemožná. A pak ten poražený není otec nebo matka, ale zase jenom to dítě. Bohužel.
K péči nové partnerky se nebudu vyjadřovat. Hlavně noví mr. áči se starat můžou ![]()
@Anonymní píše:
@RadkaCh Jo ale když odkopne partner těhotnou partnerku i s dítětem a chce potrat, tak asi se matka odstěhovat od partnera musela, když ji vykopl..a trvalé bydliště má dítě, když matka není sezdána, tak v místě trvalého bydliště matky..a stovky kilometrů od otece,.ale mě jde o zájem dítěte..a jeho případné psychické trauma z toho, že není na otce zvyklé, má silnou citovou vazbu na matku, je útlého věku a koho zajímá psychický vývoj dítěte..když už aji na těch potkanech vědci vyzkoumali, že když se odloučí mláďátka od matky či hlavního pečovatele, tak mají stoho traumata a následky typu hyperaktivity, úzkostlivosti apod. To nejsou fráze, to jsou fakta..kdo může vědět, co způsobí s dítětem, které je zvyklé spát u matky..usína, kdo zjistí, jaké trauma..kromě pláče to dítěti přinese přespávat mimo domov..kdy netuší zda se vrátí domů, protože větám ještě nerozumí vzhledem k jeho věku, když třeba nemá ani 2 roky..dítěti nikdo nevysvětlí, že matku znovu uvidí..ve dne je to jiné, dítě si s otcem hraje..ale co přespávání, kdy dítě když si otec dítě odveze pryč..tak dítěti nikdo nevysvětlí, že se vrátí domů..k matce..nerozumí ještě všem větám..o tohle mi jde..o to, co dítě bude prožívat..protože nemá na to ještě rozum a věk..nemůže se mu to vysvětlit..jedeš na pár dní..vrátíš se..o to mi dej..o vývoj psychický a zájem dítěte..jelikož zájem dítěte by měl být přednější před zájmem rodičů…nehledě že takový partner který odkopne těhotnou partnerku již negativně ovlivňuje vývoj dítěte již v bříšku..stres a proplakané těhotenství z rozchodu není pro vývoj v bříšku jistě optimální..kdoví co si tím dítě odnese do života..za poruchy chování či jiné poruchy..ale toto asi chlapi nepochopí..a hyperaktivitu, ADHD a jiné následky pak budou leda tak přisuzovat výchově matky..přitom vývoj dítěte i duševní začíná dle mého názoru v bříšku..ne nadarmo se říká, že ženy v těhotenství se mají usmívat, nemít stres a být v pohodě, že to může mít negativní vliv na plod!'!
Tak já reaguji na střídavou péči obecně. Ne na konkrétní případ opuštěné těhotné. Jo to je sviňárna minimálně na přesdržku a bohužel to dneska asi začíná být moderní.
Ke zbytku tvýho příspěvku… Tak to je důkladný psychologický rozbor
To dítě bude mít spíš posychický trauma z tebe. Se pod takový kecy aspoň podepiš a nepiš to tady anonymně. Se za to stydíš? Se nedivím ![]()
@RadkaCh nebudu se podepisovat..nechci..neznáš asi to že otcové čerpou právě tady na těchto stránkách a že se k soudům připravují právě těmito argumenty a že by mě třeba poznali..a také třeba když toto sama nezažiješ tak nepochopíš..jen odsuzuj..jasně dítě psychické trauma ze mě..to je dobrý názor…nevidím důvod, proč by dítě mělo mít trauma ze mě..třeba tě to taky jednou potká či tvé děti a uvidíš jak se na to budeš pak dívat ty..nemá důvod komunikovat s někým, kdo to nepochopí..už jen těhotenství, kdy žena je odkopnuta i s dítětem je hnus největší a kdo si to neprojde a nezkusí, jaké jsou to pocity..tak to nikdy nepochopí..takže opravdu je mi z otců, jenž se tak hnusně zachovají a pak by chtěli ještě střídavou péči, či výlučnou péči otců..Jasně chtěli potrat a pak se jim dítě najednou hodí do krámu..že jo..to že ho negativně ovlivnili a nezajímaly se o něj v těhotenství je opravŃuje je matkám ještě sebrat..chtěla bych vidět tebe, zda bys to v těhotenství a ted vše ustála..když tak ráda soudíš druhé..
@Anonymní píše:
@RadkaCh nebudu se podepisovat..nechci..neznáš asi to že otcové čerpou právě tady na těchto stránkách a že se k soudům připravují právě těmito argumenty a že by mě třeba poznali..a také třeba když toto sama nezažiješ tak nepochopíš..jen odsuzuj..jasně dítě psychické trauma ze mě..to je dobrý názor…nevidím důvod, proč by dítě mělo mít trauma ze mě..třeba tě to taky jednou potká či tvé děti a uvidíš jak se na to budeš pak dívat ty..nemá důvod komunikovat s někým, kdo to nepochopí..už jen těhotenství, kdy žena je odkopnuta i s dítětem je hnus největší a kdo si to neprojde a nezkusí, jaké jsou to pocity..tak to nikdy nepochopí..takže opravdu je mi z otců, jenž se tak hnusně zachovají a pak by chtěli ještě střídavou péči, či výlučnou péči otců..Jasně chtěli potrat a pak se jim dítě najednou hodí do krámu..že jo..to že ho negativně ovlivnili a nezajímaly se o něj v těhotenství je opravŃuje je matkám ještě sebrat..chtěla bych vidět tebe, zda bys to v těhotenství a ted vše ustála..když tak ráda soudíš druhé..
Tak jako já nevím jak ty nebo někdo jiný, ale já jsem přemýšlela, s kým jsem se oboustranně domluvila, že vysadím antikoncepci a následkem toho nejspíš otěhotním. Já nemůžu za to, že je dneska moderní otěhotnět přes antikoncepci nebo tvrdit, že jsem otěhotněla přes antikoncepci a přitom se vůbec nechránit úmyslně s tím, že přítel to pak určitě přijme. Je potřeba přemýšlet taky hlavou, o tom, kdo bude otcem mých dětí, ne rodidly.
Za druhé nemůžu za to, že se soudíš o dítě. Každopádně svým postojem, jak bude dítě u tatínka traumatizovaný tím, jak bude bez maminky, si nepomůžeš. Uškodíš si a pak toho budeš litovat. Ale tak to je tvoje věc.
Jo a pod ten příspěvek se fakt nepodepisuj. To chápu no.
@RadkaCh píše:
Tak jako já nevím jak ty nebo někdo jiný, ale já jsem přemýšlela, s kým jsem se oboustranně domluvila, že vysadím antikoncepci a následkem toho nejspíš otěhotním.
Ale prosím tě, takovýhle moralistický kecy si strč do zadele. My se taky s manželem dohodli na vysazení antikoncepce, zabřezla jsem hned ten první měsíc a jeho reakce - že nečekal, že se to zadaří tak rychle, že ostatní těhotní třeba i rok, že si to rozmyslel, ještě není připravený (35 let) a že bych měla jít na potrat. Kdybychom už nebyli manželé, tak bych nejspíš taky byla osamělá těhule a matka, takhle se to srovnalo po prvním společným ultrazvuku, na který se mnou šel, protože na předchozím byly nějaké nesrovnalosti, tak aby byl u toho, kdyby problémy přetrvávaly, tak aby měl informace od lékaře z první ruky a ne jenom tlumočené přeze mne. Nebýt obtíží, tak se mnou k doktorovi nešel a kdo ví, jak by to mezi námi dopadlo.
inko ABC
@svetluska2345 píše:
@kajj to je názor ženy nebo chlapa? přijde mi to to jako, že toto vykládá zapálený muž žijící touto problematikou..stojící na straně střídavé péče a otců..a používající ženský rod ve větách..že pak to vypadá že to píše žena, ale je pod nickem muž??.. zajímá mě to, protože pohledy mužů a žen mohou být odlišné
Jsem žena, studuji práva. Velmi se zajímám o rodinné právo a lidská práva.
@Anonymní píše:
Ale prosím tě, takovýhle moralistický kecy si strč do zadele. My se taky s manželem dohodli na vysazení antikoncepce, zabřezla jsem hned ten první měsíc a jeho reakce - že nečekal, že se to zadaří tak rychle, že ostatní těhotní třeba i rok, že si to rozmyslel, ještě není připravený (35 let) a že bych měla jít na potrat. Kdybychom už nebyli manželé, tak bych nejspíš taky byla osamělá těhule a matka, takhle se to srovnalo po prvním společným ultrazvuku, na který se mnou šel, protože na předchozím byly nějaké nesrovnalosti, tak aby byl u toho, kdyby problémy přetrvávaly, tak aby měl informace od lékaře z první ruky a ne jenom tlumočené přeze mne. Nebýt obtíží, tak se mnou k doktorovi nešel a kdo ví, jak by to mezi námi dopadlo.inko ABC
Bohužel jsou i tací, kteří s partnerkou docházejí do reprodukčních center, kde přímo podepisují dobrovolný souhlas s tím, že třeba budou otci. A i tito muži, když o pár týdnů později někoho potkají a velmi rychle se ocitnou jinde, jsou schopni rozhlašovat, že oni dítě nikdy nechtěli a že byli donuceni a podobně.
Obávám se, že v situaci, kdy je opouštěná žena těhotná nebo velmi krátce po narození dítěte, by se k důvodům toho, co nastalo, mělo přinejmenším přihlédnout. Protože tvářit se, že i v této velmi bezmocné situaci byla žena v plně rovnoprávné pozici a měla všechny možné prostředky pro to, aby se vztah urovnal, je úplně mylné. A nespějeme doufám k požadavku na ženy, že aby předešly soudu ještě pomalu o nenarozeně a riziku střídavé péče hned od narození v případě, že se ženě psychicky těžce zasažené zradou partnera kojení nezdaří, tak budou setrvávat třeba s partnerem, který v jejím těhotenství využívá milenek a podobně, přičemž toto svoje chování pokládá za dobré a nemíní ho korigovat? ![]()
@RadkaCh píše:
Tak jako já nevím jak ty nebo někdo jiný, ale já jsem přemýšlela, s kým jsem se oboustranně domluvila, že vysadím antikoncepci a následkem toho nejspíš otěhotním. Já nemůžu za to, že je dneska moderní otěhotnět přes antikoncepci nebo tvrdit, že jsem otěhotněla přes antikoncepci a přitom se vůbec nechránit úmyslně s tím, že přítel to pak určitě přijme. Je potřeba přemýšlet taky hlavou, o tom, kdo bude otcem mých dětí, ne rodidly.
Za druhé nemůžu za to, že se soudíš o dítě. Každopádně svým postojem, jak bude dítě u tatínka traumatizovaný tím, jak bude bez maminky, si nepomůžeš. Uškodíš si a pak toho budeš litovat. Ale tak to je tvoje věc.
Jo a pod ten příspěvek se fakt nepodepisuj. To chápu no.
Neotěhotněla jsem, že bych dítě chtěla jen já sama..chtěl dítě i partner..a také jsme měli před svatbou. takže tady někoho tímto neurážej. Nejde mi o to, že bude dítě u tatínka traumatizované..jde mi o přespávání mimo domov v útlém věku dítěte, a to u jakékoliv osoby, nemusí tou osobou m být pouze otec, ale jakákoliv osoba, s kterou dítě není zvyklé usínat, a také v době kdy dítě nerozumí ještě slovům že se vrátí, a je velice citově na mě vázaný..2-leté dítě opravdu nerozumí všem větám..a to že se vrátí zpět k matce..usínání mimo domov je pro mnoho dětí útlého věku těžké a traumatizující..přespávání starších dětí mi nevadí..Nejsem zásadně prot otcům, já totiž vidím že role otce v životě dítěte je důležitá..a dítě proti otci ani nijak nemanipuluji.
Ideální svět neexistuje, a když je situace taková, že nejde navštěvovat jednu školu, bude dítko chodit do dvou. Je to stejné, jako když se rodiče co rok stěhují nebo kočuji… Nejdůležitější je, aby mělo dítě jistotu v rodině a vědělo, že kdyby se náhodou vyskytly potíže, rodiče ho vždycky podpoří.
Dokonce si myslím, že to pro dítě může být přínosem. Ve škole některým dětem některé předměty nejdou jen proto, že jsou vyučovány pro dané dítě špatným způsobem. Látku, kterou nepochopí od jednoho učitele od jiné učitelky jinak podanou pochopí. Rozhodně to není ideální stav, ale ani žádný strašák.
Také mě to možná čeká (děti 3 a 6 let) a tuto možnost vítám. Děti chtějí být v kontaktu s oběma rodiči.
@Aleš T. @Aleš T. Naštěstí jsou již doporučení, jenž vznikly ke konci tohoto roku 2014 z řád odborníků z vlády, že se nemá dávat střídavka, když by dítě mělo navštěvovat 2 základní školy ani školky, tak jsem již klidná!!! No aspoň se začíná hledět na zájmy dítěte..a co je v nejlepším zájmu dítěte..to je hlavní věc..práva rodičů jsou věc druhá…Takže tady tolik nestraš maminky, v zájmu dítěte to být nemůže ať už v rámci začleňování dětí do kolektivu i další negativní dopad to má pro dítě.. a v zájmu dítěte to tedy není a mnoho psychologů v tom zájem dítěte také nevidí..ještě, že jsou tady stále ti moudří, kterým není život dětí a jejich zdárný psychický vývoj lhostejný ![]()