Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj zejména dámy,
Co s hromadou pórku, mám asi 50 pórů ????????a nevím, co s tím ????????. Něco dám zamrazit, ale co s dalšími póry. Přece nemůžu mít v mrazničce pórková království
. Ptát jsem se zkoušela zda někdo ze známých či z rodiny nechce,, nikdo nemá zájem
.
Takže otázka z ní, co z hromady pórů?
Všem děkuji předem za rady
Porkovou polévku, pórkové pyré, porkový quiche, zapečené s máslem jako příloha k masu.
Přeprodat v rámci skupiny přebytky ze zahrady
Jinak teda pokud je to na záhoně a je to zimní odrůda, tak ho tam normálně můžeš nechat a sklízet postupně až do jara.
No najednou to nejspíš nespotřebuješ a nakrájení a zamrazení je nejspíš nejlepší řešení, protože pak můžeš používat. Polévka je výborná na různé způsoby a slané koláče s pórkem taky. Pro inspiraci na využití i dalších surovin koukni třeba do této diskuze .
Mám ráda polévku, ale asi bych zamrazila, protože jíst několik týdnů pórek by mi ho zošklivilo. Jo a jednou jsem v restauraci měla plněné pórkove lodičky, to bylo moc dobré a pokud je vás víc, mohlo by jich tam pár padnout ![]()
@růžový achát píše:
Nakrájet na kolečka a zamratit.
Bude se to muset opravdu tak udělat, no příště vím, že ne tolik letního pórku 🙈
@tumpach Já bych udělala kotel pórkové polévky na zmrazení, něco na kolečka a zmrazit, udělala bych štrúdl naslano, slaný koláč, porkovou pomazánku. Zbytek nabídnout třeba na Facebooku, někdo by se jistě chytil. Pokud ne, prostě bych to vyhodila. ![]()
Taky bych mrazila, akorát bych ho asi předtím zblanšírovala a osušila ![]()
Máš sušičku? Já zeleninu kvůli malému mrazáku suším, dělám si směs (mrkev, pórek, petržel kořen i nať, celer, libeček). Polévka ze sušené zeleniny chutná trochu jinak, ale my ji máme moc rádi (na másle dám chvilku restovat tu sušenou zeleninu a pak teprve zalévám vývarem nebo i jen vodou, ta zelenina pustí opravdu hodně chuti). Z jen čistě sušeného pórku by pak šla taky udělat podle mě výborná polévka (osobně bych to použila na krém - na másle nechat restovat kupu sušeného pórku, pak přidat jen trochu vody nebo vývaru a povařit, a změklé vzít tyčákem a přidat smetanu, k tomu opraženou houstičku).
Možná by šla z těch bílých částí udělat i variace na sušenou smaženou cibulku a pak používat např. do omastku na plněné bramborové knedlíky, do zelí apod. (ale to zelené si smažené představit neumím, takže bych bílou část zkusila usušit usmaženou dozlatova, a zelenou část bych použila do polévkové směsi). Ale chce to sušičku, čas a nervy
Každopádně já tu sušenou zeleninu dávám vždycky do hezkých sáčků kamarádkám k Vánocům, dělám i úplně rozdrcenou variantu vyloženě jako koření, a radost z toho mají (v létě se zase ptaly, jakou jsme měli úrodu a jestli bude).
@zrcadlo píše:
Máš sušičku? Já zeleninu kvůli malému mrazáku suším, dělám si směs (mrkev, pórek, petržel kořen i nať, celer, libeček). Polévka ze sušené zeleniny chutná trochu jinak, ale my ji máme moc rádi (na másle dám chvilku restovat tu sušenou zeleninu a pak teprve zalévám vývarem nebo i jen vodou, ta zelenina pustí opravdu hodně chuti). Z jen čistě sušeného pórku by pak šla taky udělat podle mě výborná polévka (osobně bych to použila na krém - na másle nechat restovat kupu sušeného pórku, pak přidat jen trochu vody nebo vývaru a povařit, a změklé vzít tyčákem a přidat smetanu, k tomu opraženou houstičku).
Možná by šla z těch bílých částí udělat i variace na sušenou smaženou cibulku a pak používat např. do omastku na plněné bramborové knedlíky, do zelí apod. (ale to zelené si smažené představit neumím, takže bych bílou část zkusila usušit usmaženou dozlatova, a zelenou část bych použila do polévkové směsi). Ale chce to sušičku, čas a nervyKaždopádně já tu sušenou zeleninu dávám vždycky do hezkých sáčků kamarádkám k Vánocům, dělám i úplně rozdrcenou variantu vyloženě jako koření, a radost z toho mají (v létě se zase ptaly, jakou jsme měli úrodu a jestli bude).
To zní fakt zajímavě ![]()
@zrcadlo Ty jo to zni moc zajímavě. Jak chutná ta polévka? Je to něco na způsob polévek z pytlíku?
@Lalelale píše:
@zrcadlo Ty jo to zni moc zajímavě. Jak chutná ta polévka? Je to něco na způsob polévek z pytlíku?
Já neměla polévku z pytlíku 15 let a to jsme vždycky kupovali jen hrachovku a gulášovku, takže netuším
ale ta zelenina i povařená je taková tužší a drsnější na kousání (nerozpadne se v puse, ale já ji strouhám na větší nudličky, tak ji nějak zvlášť nekoušeme) a chuť je intenzivnější.
Babička to dělala tak, že zeleninu lehce povařila, pak nakrájela na malinké kostičky (nechápu, kdy to dělala) a usušila. Já jsem barbar, normálně to syrové proženu robotem na hrubší nudličky, pórek podélně rozkrojím napůl nebo na čtvrtky a pak dělám na kolečka (takže vzniknou nudličky) a dám sušit - je pravda, že celer a petržel ztmavnou, takže estetičtější by bylo je povařit, ale na to jsem líná a flekaté nudličky nám nevadí. Jen tedy suším podle velikosti, kdybych dělala např. libeček zároveň s celerem, tak se ten libeček má tendenci přepalovat.
Tu sušenou smaženou cibulku jsem doma nikdy nedělala, kamarádka ano a chutnala lépe než ta z Ikea (ona má bezlepkovou dietu a peče si vlastní pečivo, a tu sušenou smaženou cibulku používá hodně často do těsta, aby bylo pečivo lepší). Tak si právě říkám, že ta bílá část pórku by se na to dala použít taky.