Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
prosim potrebovala bych poradit. Mam 3mesicniho chlapecka, posledni tyden ma nekdy problemy s usinanim. Je unavenej, ale nemuze zabrat a hrozne breci, jakoby ho neco bolelo (ale neboli, prdiky to taky nejsou). A dalsi problem - v noci se budi co hodinka, pokazdy ho nakojim a zas jde spat. Ja uz jsem si zvykla a byla rada za nas rezim, kdy vstaval jenom dvakrat behem noci ![]()
Nechci ho nijak prenaucovat, beru to tak, ze ted se mu to libi takhle a snad se to zas zmeni, zajimalo by me ale proc to tak je? Nevite?
Kluk špatně usínal, když už byl přetažený, takže bych zkusila dávat spát dřív. A ve 3 měsících bývá růstový spurt, takže chce kojit víc často (já si v tomhle období brala kluka do postele a při kojení pospávala).
@Marlynka píše:
Ahoj holky,
prosim potrebovala bych poradit. Mam 3mesicniho chlapecka, posledni tyden ma nekdy problemy s usinanim. Je unavenej, ale nemuze zabrat a hrozne breci, jakoby ho neco bolelo (ale neboli, prdiky to taky nejsou). A dalsi problem - v noci se budi co hodinka, pokazdy ho nakojim a zas jde spat. Ja uz jsem si zvykla a byla rada za nas rezim, kdy vstaval jenom dvakrat behem noci
Nechci ho nijak prenaucovat, beru to tak, ze ted se mu to libi takhle a snad se to zas zmeni, zajimalo by me ale proc to tak je? Nevite?
To nic není, to je jen „večerní řev“. Má to tak 1/3 dětí a trvá to cca od tří měsíců do půl roku. Proč to je nikdo neví, dřív se to připisovalo „prdíkům“, dneska se doktoři kloní k dozrávání nervové soustavy.
Vypadá to tak, že dítě začne v konkrétní hodinu před usnutím pravidelně řvát, úplně bolestně, nemůže zabrat. Pomáhá drndání, natřásání, někdo vozí v autě, někdo v kočáře (i v noci)
Zadej si třeba do google „večerní pláč“, „pláč před usnutím“ atd. a uvidíš, že v tom nejsi sama.
@Marlynka vše bylo už napsáno výše - a já dodám…nezvykej si na nějaký režim, které dítě má, ono se to obzvláště v tom prvním roce hodně mění. Jakmile začneš mít pocit, že to je zajeté, dítko to změní. Stejně jako pro tebe je i pro něj vše nové ![]()
Diky moc holky, ja vim, je tady spoustu podobnych temat.. ja si vzdycky pripadam tak bezradna kdyz zacne plakat ![]()
Mě to také připadá, jako by byl přetažený ![]()
kolikrát ti jde spinkat během dne? Syn spával po každém jídle (cca po 3 hodinách) si vždycky zdřímnul tak na hoďku. A pak mi spával celou noc:) Nebo má spurt a chce pořád papat:)
@Marlynka píše:
Diky moc holky, ja vim, je tady spoustu podobnych temat.. ja si vzdycky pripadam tak bezradna kdyz zacne plakat
Začne cca okolo stejné hodiny před spaním? Jako ta takový bolestný pláč, jako by se snažil usnout a nešlo to? To je ono.
Zkusila jsi natřásat? Vezmi ho a natřásej, správný rytmus najde š tak, že uvidíš, že se mu uleví. Začne dělat takové to „berk, brek“ ale nebude to řev, pak se třeba řev vrátí, a pak zase „brek brek“. Pomůže i rychlá chuze s drndacím kočárkem.
@Lejaa píše:
Mě to také připadá, jako by byl přetažený
kolikrát ti jde spinkat během dne? Syn spával po každém jídle (cca po 3 hodinách) si vždycky zdřímnul tak na hoďku. A pak mi spával celou noc:) Nebo má spurt a chce pořád papat:)
nejspíš není přetažený ani nemá hlad
tohle fakt dělá v tomhle období večer tak třetina dětí, prostě nemůžou usnout
Mě tohle dělal starší, taky to začalo ve 3m, byl přetažený. byl zvyklý se ukojit k usnutí, ale občas byl tak přetažný, že jen řval, i se odmítal přisát, musela jsme mu násilím bradavku nacpat, pak se teda po chvíli přisál, a za chvíli usnul ![]()
@Lejaa píše:
Mě to také připadá, jako by byl přetažený
behem dne chodi spat casto, je vzdycky tak hodku vzhuru a pak vidim, ze to na nej leze, tak bud uhoupu v kocarku nebo dam jednoduse do postylky a on usne sam. Spi tak 40min (nekdy vic, nekdy min..)Ale nekdy ma ten zachvat breku i pres den, asi jak nemuze zabrat..
no, asi to bude ten sprut, chce papat nejak vic. ale snad to brzo prejde ![]()
Ahoj prosím o radu, malá bude mít za týden 3.měsíce a od narození máme problémy s večerním uspáváním. cca do těch 6 týdnů se to dalo, potom to bylo uspávání 2 hodiny, někdy 3 a někdy se nám to podařilo až po 12hodině. Cca asi týden šíleně řve a nedá se utišit, nekaká, takže jednou za týden dáváme rourku, ale nevypadá to, že by ji něco bolelo, jo někdy se kroutí, ale je to spíš fňukání a utiším ji, ale tohle je vyloženě hysterický záchvat a nepomůže nic začne to kolem 9 hodiny a usne v 10, je to pravidelně od pondělka. Nemáte nějaké rady?
@Lucy 21 píše:
Ahoj prosím o radu, malá bude mít za týden 3.měsíce a od narození máme problémy s večerním uspáváním. cca do těch 6 týdnů se to dalo, potom to bylo uspávání 2 hodiny, někdy 3 a někdy se nám to podařilo až po 12hodině. Cca asi týden šíleně řve a nedá se utišit, nekaká, takže jednou za týden dáváme rourku, ale nevypadá to, že by ji něco bolelo, jo někdy se kroutí, ale je to spíš fňukání a utiším ji, ale tohle je vyloženě hysterický záchvat a nepomůže nic začne to kolem 9 hodiny a usne v 10, je to pravidelně od pondělka. Nemáte nějaké rady?
Přejde to v půl roce. Drndej, houpej… To pomáhá, nic jiného
@Bábrdl píše:
Přejde to v půl roce. Drndej, houpej… To pomáhá, nic jiného
Ok. přestávám to řešit ![]()
@Lucy 21 píše:
Ok. přestávám to řešit
Zkus to drndání, uvidíš. Jak začne, čapni ji a pohupuj (jasně, že ne jako šílenec, ale trochu rychleji než normální kojení), že to pomáhá, uvidíš, když se jí na okamžik jakoby uleví a bude dělat jenom takové „brouk, brouk“. Někomu funguje houpací lehátko, někdo dává do vajíčka, někdo do tašky a houpe, ale to už mi připadá trochu nebezpečný.