Co trénujete s předškoláky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
alli_li
27.10.15 21:30

@elen-ka tak aspon nejsme jediny :mrgreen: ale dcerka si vezme letak a vsechno opisuje :-D a pak to slavnostne prinese.
Ted ma v listopadu prohlidku u doktorky - ma namalovat postavicku, tak namalova vcetne kocicky, zirafi, lachtana a k tomu jeste napsany text:-D tak jsem zvedava co bude pani doktorka rikat :-D

Jinak ji spis ted trenuju v samostatnosti - prece jenom do skoly/do satny s ni chodit nebudu, takze aby si vse obstarala sama - nastesti je zodpovedna, tak se o ni nebojim.
Horsi to bude se synem, ten je na tohle moc veliky pohodar :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
7932
27.10.15 21:32

@SIMONA1234 bod 19 mě pobavil (19. PŘI KRESBĚ LIDSKÉ FIGURY POUŽÍVAT DETAILY-PRSTY, UŠI, ŘASY….PŘI VYBARVOVÁNÍ NEPŘETAHOVAT (MOC…)) :lol:

mám doma předškolačku, 5,5 roku, spoustu toho zvládne, ale u kreslení se už (konečně) přesunula od hlavonožců k ploutvonožcům :think: :lol: kreslí sice už těla, ale že by zvládla třeba prsty, to rozhodně ne :lol: ale aspoň že tak, ještě nedávno kreslit nechtěla vůbec, písmenka ani čísla ji nezajímají :jazyk: :nevim: říkám si, že se aspoň nebude ve škole nudit :think: :lol:

jinak já s ní zaprvé trénuju výslovnost, mluví špatně (má vyvozené všechny hlásky kromě R a Ř, ale občas je ještě nepoužívá v řeči, takže jedeme logopedické básničky a hádanky, vyvozujeme R), pak průběžně zkouším dny v týdnu, měsíce v roce, roční období, základní logické uvažování, paměť (o čem jste si dnes povídali ve školce, co ses dnes naučila, jaký nástroj vám minule na hudebce předváděla paní učitelka), samostatné řešení problémů a tak… nic ji cíleně nedriluju, všechno (kromě logopedie) vyplývá z každodenních situací :)

chtěla bych jí začátkem roku vytvořit „pracovní místo“ (k narozkám dostane svůj psací stůl a židli), kde bychom aspoň několikrát do týdne dělali nějaké předškolácké úkoly, aby si zvykla na soustředěnou práci a ten přechod pro ni nebyl tak náročný :)

ještě bych uvítala tipy na učení cizích jazyků s předškoláky - dcera jeví velký zájem o angličtinu, hrozně moc chce se učit, pořád se vyptává jak se co řekne, vymýšlí si vlastní „hatmatilku“, tak si říkám, že bych to třeba aspoň trochu podpořila :think: anglicky umím dobře, takže bych to zvládla doma, jen nevím, kudy do toho :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24165
27.10.15 21:35
@alli_li píše:
@elen-ka tak aspon nejsme jediny :mrgreen: ale dcerka si vezme letak a vsechno opisuje :-D a pak to slavnostne prinese.
Ted ma v listopadu prohlidku u doktorky - ma namalovat postavicku, tak namalova vcetne kocicky, zirafi, lachtana a k tomu jeste napsany text:-D tak jsem zvedava co bude pani doktorka rikat :-DJinak ji spis ted trenuju v samostatnosti - prece jenom do skoly/do satny s ni chodit nebudu, takze aby si vse obstarala sama - nastesti je zodpovedna, tak se o ni nebojim.
Horsi to bude se synem, ten je na tohle moc veliky pohodar :mrgreen:

O prázdninách, když jsme psali pohledy z dovolené, tak si jeden napsala sama, sice se nedal poslat, ale mám ho schovaný. Vymýšlela si slova a psala je po písmenkách. Jinak na 3-leté prohlídce dostala mě i setřičku - při vyšetření zraku sestřička ukázala na kolečko a dcera řekla „O“ jako Olinka :lol: A to jsme opravdu ji nic neučili o co ona neměla zájem.

Jinak samostatnost se snažím také učit a ve školce vím, že vše krásně zvládá a tak uvidíme jak to půjde dál. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
27.10.15 21:39

@chaarleene :mrgreen: Neber to doslovně…předškolní dítě by MĚLO už vnímat detaily, jakým způsobem je ztvární, to už je jiná věc :nevim:…tam už je to o tom jestli ho kreslení baví (???) Někdy dětem stačí připomenout…„hele, nemáš tam obočí…koukni co mám nad očima, hmm…? A na ruce jsou prsty, spočítáš je kolik jich máš? Pět? Tam tam namaluj 5 čárek…Některým dětem to "nedojde“…potřebují trochu postrčit, napovědět. Příště to tam domalují automaticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
27.10.15 21:39
@elen-ka píše:
To je jak ta moje cácorka. V únoru ji bude teprve 5 let, ale psaní (zatím tiskacích písmen), počítání ji neskutečně baví. Já se jen trochu bojím, aby se v první třídě nenudila :think:

já jsem uměla ve 4 letech celou abecedu odříkat i napsat, slabikovala jsem, v první třídě jsem už uměla číst - a nudila jsem se dost, dodnes si pamatuju, jak jsem vždycky při čtení četla dopředu, zatímco ostatní děti horkotěžko slabikovaly - a když na mě přišla řada, tak jsem vůbec netušila, kde jsme :oops: :lol:

dcera o písmenka zatím zájem nejeví, zná svou iniciálu („moje písmenko“) a „kobylama“ dokáže napsat svoje jméno stylem moje písmenko-hřebínek-hokejka-domeček atd. :lol: sice neustále sedí v křesle s knížkou nebo časopisem v ruce, ale prohlíží si obrázky a předčítá podle nich (asi před půl rokem manžela odbourala svým komentářem „princ - meč - drak - otočila stránku - krev - krev - krev“ - pohádka o Bajajovi), i u malování neustále vypráví složité příběhy, takže všechny obrázky končí začmárané, protože se tam stalo to a to :lol:

navíc je obouruká po mně, tužku drží správně, ale pokaždé v jiné ruce :lol: vypadá to, že psát bude asi levou, ovšem ideální směr pro ni je asi zprava doleva (dřív i listovala všechno odzadu) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
27.10.15 21:40

@momi33 logopedii a zavazování tkaniček. Ostatní umí z domova nebo ze školky. Dneska mi na školkové akci lezly oči z důlku, on de HLÁSIL 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
27.10.15 21:42

Tak znalosti netrénujeme, protože je maximálně zvídavá a učí se sama nebo to z dospělých vytáhne: takže umí písmena (slabikovaně čte), počítat (sčítat, odečítat do 10), znalosti přírody, slovní zásoba atd. dobrý taky chodila na přípravku ve školce.

U nás byl problém sebeobsluha a sociálno. takže jsme museli trénovat: trpělivost, schopnost snášet frustraci, schopnost spolupracovat s autoritou, samostatnost v sebeobluze (hlavně tkaničky a rychlost), schopnost dotáhnout zadný úkol do konce, schopnost hlídat si svoje věci, je to strašný ztráceč, schopnost se soustředit (taky snílek).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
27.10.15 21:44

@chaarleene Jazyky neučím, takže do toho „jazykářům“ nefušuju… :jazyk:
Asi bych jí učila jednoduché básničky, písničky…pojmenovávat věci kolem sebe…jednoduché věty typu: Dobré ráno, dobrou noc, dobrou chuť, jak se máš? Máš hlad? Máš žízeň? a odpovědi…Nevím, no :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
27.10.15 21:45

@SIMONA1234 kreslení ji začalo bavit před pár měsíci, to dostala fixy, pastelky ji nebraly…
dneska kreslila asi půl hodiny v kuse mořské panny, začaly ji hrozně bavit vodovky a prstovky (mám pocit, že štětcem maluje lépe než pastelkou nebo fixou)

mladší ještě nejsou 3 roky a nedávno jsem si jejich výkresy spletla 8o :lol:

ze starší mám pocit, že je sice chytrá a všímavá, ale zároveň hroooooooooozně pohodlná :P :roll: vedeme ji poslední dobou k různým domácím povinnostem (složit si ráno pyžamo, večer oblečení, špinavé prádlo odnášet do koše na prádlo, prostřít stůl k jídlu, pomoct mladší se základními činnostmi, připravit si batůžek na balet, samozřejmě uklízet hračky atd.) a má pořád tunu výmluv, jak je unavená a potřebuje pauzu a tak :zed: kolikrát kňochtá tak, že ta dvouletá jde a udělá to za ni :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
27.10.15 21:49

@chaarleene Fixy chápu…na pastelky se musí TLAČIT…na fixu ne :mrgreen: Ale pro psaní je ta pastelka sakra důležitá, právě proto, že musí měnit tlak na tu pastelku…učí se ovládat svaly v ruce. Pastelky bych určitě nevyhazovala…nezatracovala. Fixy jí samozřejmě nech, hlavně když maluje…cokoliv…
Vodovky, tempery, prstovky…super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
27.10.15 22:08

@SIMONA1234 no teď zpětně s pastelkama maluje ráda, má ty z Ikey a ty malují pěkně :) neustále chrlí desítky stále stejných obludek :lol: max. se liší délkou vlasů (Locika), ušima (Králík vs. Medvídek Pú) nebo barvou :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
27.10.15 22:21

Tak všechno jsem nečetla, ale my jsme loni trénovali podle toho co nám radila učitelka ze školky. Byli to dny v týdnu, ale nejen jako básničku, ale i co je před úterým. Když je dnes pondělí, co je bylo včera? Předevčírem… To samé roční období, prostě, aby chápali smysl kolotoče.
Samoobsluha. Jen dva předškoláci z 20 si uměli zavázat boty 8o
Správně držet tužku - špetka a ruka nesmí být v křeči.
Tvary-kruh/kolo, trojúhelník, čtverec, obdélník.
Základní barvy+ světlé a tmavé odstíny.
Zapamatovat si text, vyprávět pohádku podle obrázků.
Počítali jen do šesti. (a včera se ve škole teprve učili do 5)
Podepsat se buď celým jménem nebo alespoň zkráceninou.
Znát celé jméno svoje i rodičů. Celou adresu. Město kde bydlí. Stát v kterém bydlí.
Ale spoustu věcí se budou učit ve školce. Stačí se zeptat učitelky a ona poradí. U nás bylo součástí předškolní přípravy i domácí úkoly. Dostávali jeden týdně.

Ale celkově se nedoporučuje děti moc učit. Oni se pak ve škole nudí. A pak jsou z toho většinou jen problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.10.15 06:14

Po dceři chtěli u zápisu nakreslit postavu, to bylo první co chtěli.
Nakreslila po svém 4 a pak se ji akorat ptali kdo to je? Mamka, tatka, bracha a segra. Detaily malovat nepotřebovala.
Ptali se na barvy, pohádky, písmena, prostorovou orientaci, vymalovat, zkoušeli paměť.

Měla nakoupené ty prac. sešity kreslici/doplňovací pro predskolaky s tim si doma hrála to bohate staci ty sesity.
Ve skolce je připravovali na zápis společně s uč. ze školy spolupracovali celý poslední rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
28.10.15 10:56
@SIMONA1234 píše:
Napíšu ti co se děti/předškoláci učí ve školce…ale ber to s „rezervou“…děti to nedriluju, nebudou vše umět na 100% a ani nemusí…ale můžeš z toho brát INSPIRACI. ;)
CO BYCH MĚL ZVLÁDNOUT NEŽ PŮJDU DO ŠKOLY …………….???
1. SPRÁVNĚ DRŽET TUŽKU (ŠPETKOVÝ ÚCHOP)
2. SPRÁVNĚ SEDĚT PŘI PRÁCI ZA STOLEM
3. VYDRŽET SE SOUSTŘEDIT NA PRÁCI 10-15 MIN (ALESPOŇ…)
4. PRACOVAT SAMOSTATNĚ BEZ UČITELE (DOZORU-PO URČITOU DOBU)
5. ZNÁT SVÉ JMÉNO A PŘÍJMENÍ
6. ZNÁT SVOJI ADRESU
7. ZNÁT JMÉNO SVÝCH RODIČŮ A JEJICH POVOLÁNÍ
8. UMĚT ZPAMĚTI ODVYPRÁVĚT KRÁTKÝ TEXT (POHÁDKU)
9. VŠEOBECNÉ ZNALOSTI : NÁZEV PLANETY NA KTERÉ ŽIJEME
NÁZEV NAŠÍ REPUBLIKY
HLAVNÍ MĚSTO ŘEKA V HL. MĚSTĚ
DNY V TÝDNU
VÍKEND-DNY
ZNÁT ČÁSTI DNE (RÁNO, DOPOLEDNE, POLEDNE, ODPOLEDNE, VEČER)
MĚSÍCE (LEDEN-PROSINEC)
ROČNÍ OBDOBÍ
JARNÍ, LETNÍ, PODZIMNÍ A ZIMNÍ MĚSÍC (ALESPOŇ 1 OD KAŽDÉHO)
ZVÍŘATA-DOMÁCÍ, LESNÍ, EXOTICKÁ (cca 5-7 OD KAŽDÉHO)
ZVÍŘATA-MASOŽRAVÁ, BÍLOŽRAVÁ ( cca 5-7 OD KAŽDÉHO)
ZIMUJÍCÍ PTÁCI
ZVÍŘATA MAJÍCÍ ZIMNÍ SPÁNEK
LISTNATÉ A JEHLIČNATÉ STROMY
ROZDÍL STROM X KEŘ
OVOCE, ZELENINA
ZNÁT RŮZNÁ POVOLÁNÍ
ZNÁT LUČNÍ, ZAHRADNÍ KVĚTINY

10. PÍSMENO NA ZAČÁTKU SLOVA ( ŘEKNETE: „KOČKA“ A DÍTĚ VÁM ŘEKNE „K“…….)
11. PÍSMENO NA KONCI SLOVA ( SLOVO KONČÍCÍ SAMOHLÁSKOU, NAPŘ. „OKNO“ JE TĚŽŠÍ NEŽ SLOVO KONČÍCÍ SOUHLÁSKOU, NAPŘ. „PES“)
12. UMĚT VYTLESKAT SLABIKY ( KO-BE-REC, PES, KO-ZA, TE-LE-VI-ZE……..)
13. SLOŽIT SLOVO Z PÍSMEN (ŘEKNETE : „ K-O-Č-K-A“ A DÍTĚ ŘEKNE: „ KOČKA“-ZAČNĚTE S KRÁTKÝMI SLOVY: PES, LES, VES, MYŠ, OKO, UCHO, NOS A POSTUPNĚ PŘIDÁVEJTE DELŠÍ SLOVA)
14. ZNÁT ČÍSLA: 1-10 ( UMĚT JE UKÁZAT, PŘEČÍST I NAPSAT-V ŘADĚ 1,2,3,4….I NAPŘESKÁČKU 3,7,1,5,9,2….)
15. ZNÁT A POJMENOVAT ZÁKLADNÍ GEOMETRICKÉ TVARY (KRUH, ČTVEREC, OBDELNÍK, TROJÚHELNÍK)
16. UMĚT NAKRESLIT TYTO GEOMETR. TVARY
17. SLOŽIT Z PAPÍRU PO PŘEDVEDENÍ JEDNODUCHÝ TVAR (PAP. ČEPICE, LOĎKA)
18. DRŽET SPRÁVNĚ NŮŽKY A VYSTŘIHNOUT SLOŽITĚJŠÍ OBRYS Z PAPÍRU-STŘÍHAT PO ČÁŘE.
19. PŘI KRESBĚ LIDSKÉ FIGURY POUŽÍVAT DETAILY-PRSTY, UŠI, ŘASY….PŘI VYBARVOVÁNÍ NEPŘETAHOVAT (MOC…)
20. NAPODOBIT TISKACÍ PÍSMENA, NEPŘETAHOVAT PŘES LINKU (VÝRAZNĚ…)
21. SPOJIT DVA BODY ROVNOU ČAROU
22. VYSVĚTLIT VÝZNAM PŘÍSLOVÍ NAPŘ.: „BEZ PRÁCE NEJSOU KOLÁČE“
23. POPSAT TÉMATICKÝ OBRÁZEK, DĚJ TVOŘENÝ ŘADOU OBRÁZKŮ, VYPRÁVĚT PŘÍHODY ZE ŽIVOTA
24. ZRAKOVÁ PERCEPCE-ODLIŠIT NESTEJNÉ OBRÁZKY, NAJÍT STEJNÉ OBRÁZKY…(PEXESO)
25. ZNÁT BARVY I ODSTÍNY (TMAVĚ MODRÁ, SVĚTLE ZELENÁ….)
26. ORIENTACE V PROSTORU-NAHOŘE, DOLE, V LEVO, V PRAVO, POD, NAD, BLÍZKO….
27. ORIENTACE V ČASE-VČERA, DNES, ZÍTRA
28. CHÁPAT JAK SE VYTVÁŘEJÍ PROTIKLADY (MALÝ-VELKÝ, DEN-NOC, ÚZKÝ-ŠIROKÝ….)
29. ZNÁT A ŘÍCT BÁSNIČKU, ZAZPÍVAT PÍSNIČKU
30. SOCIÁLNÍ ZRALOST:
31. SAMOSTATNĚ SE OBLÉKNOUT, OBOUT
32. OHLÍDAT SI SVÉ VĚCI, POZNAT VĚCI OZNAČENÉ SVÝM JMÉNEM ( POZNAT SVÉ JMÉNO)
33. POZDRAVIT, PODĚKOVAT, POPROSIT, ROZLOUČIT SE, POŽÁDAT O POMOC…
34. NESKÁKAT DO ŘEČI, POČKAT AŽ NA MĚ DOJDE ŘADA…
35. ODLIŠIT AUTORITU OD KAMARÁDA (V ZPŮSOBU CHOVÁNÍ K NÍ…)
36. VYROVNAT SE S NEÚSPĚCHEM-CITOVÁ LABILITA
37. ZAČLENIT SE DO KOLEKTIVU, KOMUNIKOVAT S DĚTMI, S UČ.,SCHOPNOST KOOPERACE
38. ADAPTOVAT SE NA NOVÉ PROSTŘEDÍ A ZMĚNY
39. ODLOUČIT SE OD RODIČŮ

Příspěvek upraven 27.10.15 v 21:10

to všechno budou u zápisu chtít? 8o :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
28.10.15 11:03

Tak pravo-levou orientaci zvládá, občas si vezme knížku, a jako nám vypráví pohádku…
Tkaničky-ukazuju, nechce, paličák :roll: ale vím, že dokáže něco zavázat.
Zazpívat dovede, ale stydí se…u nás je taky problém, že se stydí…před Mikulášem, před námi, nesmíme se na něj dívat. Jak to udělá u zápisu, nevím :roll:
Barvy, tvary, jméno, adresa, jména rodičů není problém.
Povolání jsem se mu snažila vysvětlit, nechápe ještě.
Autoritu-kamarád-učitelka pozná, ale učitelce tyká-vadí to? snažím se mu rozdíl vysvětlit.
Jinak při vybarvování upozorňuju, aby nepřetahoval, ale je vidět, že ho to nebaví…
Tak nevím…
U nás už učitelky v polovině října dávají prvňákům čtyřky :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí