Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám to podobně jako ty…
A taky se v tom občas pěkně plácám… Já teda neřeším to, jak by ho děti přijaly, to by se uklepalo, ale ten zbytek…
My se nerozhodovali…napodruhe se povedly dvojcata, takze 3 deti mame trosku nedobrovolne. Ja osobne bych do toho nesla. Ale jak to popisujes, tak to vy dva chcete. A to je nejdulezitejsi. Rodina si muze rikat co chce, je to jen na vas a neboj se, ze ho pak nebudou mit radi. jestli jsou aspon trochu normalni, tak budou.
S tou praci to chapu…zalezi, kolik je ti roku…ja bych treba na rok dva sla do prace a pak bych poridila treti. Stejne rikas, ze ti prvni by ho mozna spatne prijali. Az budou starsi, tak ho prijmou treba lip. nas starsi mel 5 let, kdyz se dvojcata narodila a uplne je miluje a stara se o ne ![]()
Byt muzete casem poridit vetsi…stejne mimino s vama bude ze zacatku v loznici. Nebo budes koukat a szijou se vsichni tri v jednom pokoji. Ale je to uz narocnejsi. Nebo se vy dva prestehujete do obyvaku a detem poskytnete vasi loznici.
Vsechno se da resit. Zalezi na jen na vas. Jen abyste nedopadli jako my…ze se povedly dvojcata ![]()
Naše třetí dítě se rozhodlo samo. Jinak za mne dvě děti jsou úplně akorát. ![]()
I s více dětmi se dá pracovat. člověk musí být kreativní, nebo úplně změnit profesi, ale jde to. znám takových žen víc a zvládají to na jedničku. podle mě jakmile miminko bude, vše se vyřeší a nedovedu si představit, že by sis to vyčítala, že jsi dítě neměla mít…sourozenci se s tím nějak srovnají, do života je to rozhodně obohatí. obecně lidé z více dětí jsou sociálně zdatnější.
přeju, ať se rozhodneš tak, abys ničeho nelitovala ![]()
@alli_li píše:Samozrejme, ze me to ted tak trochu tahne do prace, ale vim ze az se zas zapojim do denno denniho pracovniho zivota odejit z nej uz chtit nebudu a tudiz moznost na to treti uz nebude. Jenze kdyz ted zustanu se tretim doma vypadla bych z prace na dalsi 3 roky (takze celkem 6 let co bych byla zena v domacnosti) coz uz mi prijde strasn dlouha dobe bez praxe.
Tak já mám teprvé druhé a také budu 6 let doma… ![]()
Prostě jsme třetí chtěli ![]()
Příjmy máme průměrné, bydlíme ve 3+kk, děti budou v jednom pokojíku. Pokud já budu mít dobře placenou práci, chtěli bychom se stěhovat. Ale spíš počítám s variantou, že tady zůstaneme.
Okolí (ne rodina) reagovalo udiveně, přece jsme měli kluka i holku, tak na co třetí, že. Rodina to vzala úplně v pohodě, jsou rádi, že je nás víc ![]()
Mezi prvním a druhým je 26m, mezi druhýma třetím 2,5 roku. To už je trochu víc, ale už si zvládají i hrát spolu. I když moc často to není v klidu, prostě těch třecích ploch je víc.
Já budu doma celkem 8,5 let - děsná doba, ale nelituju toho.
Prave ze jsem mlada - 24 - tak to resim.:-) Prave ze kdyz uz se vrhnu do prace tak uz pak z ni nechci vyjet zase na dalsi 3 roky, takze v tom pripade by treti nebylo vubec.
Mezi detmi by byl vekovy rozdil mezi prvnim a tretim cca 4 roky a mezi druhym a tretim necely 3 roky (kdyz teda pocitam teorii ted otehotni
) takze je to docela hodne.
Jak jsem mela deti hned po sobe tak ten vekovy rozdil je tahle pro me hrozny ![]()
Jinak dcerka miluje deti, sousedky miminko - do me reje ze chce dalsiho brasku, ale asi pocata s tim ze by si hned ten druhy braska/sestricka hrala. U deti jsem vubec nepoznala mezi nima zarlivost - jak jsou od sebe kratce - tak bych se bala aby se proti tretimu nespojili a nebyl chudak ![]()
Deti jsou vcelkem hodny, klidny, poslusny takze byt by mi tu nezbourali, jen aby tu prave nebylo pro ne malo mista.
@alli_li úplně přesně jsi popsala mje pocity a naše úvahy a argumenty pro a proti s manželem a plácáme se v tom teda pořádně. Kromě přijetí a toho, jestli by ho rodina milovala je to jak přes kopírák. Naše rodina si taky myslí, že dvě stačí, nějak ale nechápu, co jim do toho je, nic moc po nich nechceme
rozhodnutí je na nás s manželem, ale asi pořád bereme ohled i na okolí. Jo a taky jsme v 3+1 a v tom moc problém nevidím, takže za sebe má jeden argument proti vyřešený. Vím ale, že když se vrátím do práce, už se mi asi nebude po 6 letech na rodičáku znovu opouštět práci… jako asi ti (mě) tady nikdo neporadí, jde jen o to si utřídit myšlenky
Ha! tak pokud je ti 24 tak si dovedu představit variantu počkat pár let a pořídit si benjamínka, pokud to nemůžeš rozhodnout teď. za pár let se může vše změnit i tvoje chuť být v práci ![]()
Já bych ještě vše zvážila. Mít dvě zdravé děti je dar.Ten už máš. Dítě na cestě není, takže máš možnost vše promyslet, zvážit. Nicméně z provozního a praktického hlediska otazníky vidím přes to, že si to trochu lakuješ narůžovo. Byt není nafukovací a tři děti v jednom pokoji jsou chudáci. Jo, žít se dá i po více lidech na malém prostoru, ale jaká je to kvalita bydlení? Místo na hraní, studium, úložné prostory…A hlavně soukromí. Každý ho potřebuje. To, že u známých to možná funguje, je názor dospělých, ne dětí. Další - doba na MD, RD. Máš tak skvělou profesi a výlučnou kvalifikaci, že se o Tebe budou po x letech zaměstnavatelé prát? Co když ne? utáhnete vše z jednoho platu, pokud zaměstnání dočasně nebude? Uživíte děti kvalitně - nehovořím jen o jídle a sekáčích. Máte rezervu pro nečekané výpadky? Prostě mimino není jen to sladké voňavé v zavinovačce, ale spousta prozaických souvisejících věci okolo. Sundala bych tedy růžové brýle a zkusila se na věc podívat i z tohoto úhlu.
Tak manžel ho chce, ty ho chceš, podmínky máte, tak na co čekáte?
![]()
Rodina do takových věcí nemá co mluvit, aspoň dle mého. Leda, že by vás živili, což není váš případ. ![]()
@Burj Chalifa A prave z toho duvodu do toho bezhlave nejdu a uvazuji. Premyslim o budounosti a nastesti nejsem v te fazi - jsem tehotna, cekame treti co ted bude.
Ruzovy bryle nemam
Sice jak tu nekdo psal ze ja jsem mlada ze si poridim treba za 10let benjaminka - neporidim. Manzel oslavil 50let, takze opravdu dalsi prileztost nebude.
Vim ze je problem v malem prostoru - me stacil pokojicek s o 4 roky starsi sestrou a hned po maturite v 19ti jsem radsi sla do prace a bydlet sama do garsonky.
Vyucena jsem potencionalni socialni pracovnice s tim ze jsem se tomu oboru nikdy nevenovala. Prace v dnesni dobu neni nikdy jista a to ani u me ani u manzela.
@alli_li píše:
@Burj Chalifa A prave z toho duvodu do toho bezhlave nejdu a uvazuji. Premyslim o budounosti a nastesti nejsem v te fazi - jsem tehotna, cekame treti co ted bude.
Ruzovy bryle nemamSice jak tu nekdo psal ze ja jsem mlada ze si poridim treba za 10let benjaminka - neporidim. Manzel oslavil 50let, takze opravdu dalsi prileztost nebude.
Vim ze je problem v malem prostoru - me stacil pokojicek s o 4 roky starsi sestrou a hned po maturite v 19ti jsem radsi sla do prace a bydlet sama do garsonky.
Vyucena jsem potencionalni socialni pracovnice s tim ze jsem se tomu oboru nikdy nevenovala. Prace v dnesni dobu neni nikdy jista a to ani u me ani u manzela.
Ano, to právě oceňuji, Tvůj přístup. Nakonec i to stejně rozhodnete sami. Dovolím si však několik velmi krutých a nekorektních postřehů. Manžel je padesátiletý. To není už úplně ideální na to, aby za 15 let vychovával puberťáka. Nejistá práce u obou je další potencionální mínus, profese sociální pracovnice bez praxe v oboru nedává příslib ani uplatnění, ani dostatečných příjmů pro 5 lidí, pokud nechcete být jen na nejlevnějších potravinách. Že děti a především školní stojí peníze, to každý ví. Bude na mimoškolní činnost, lyžáky, jazyky atd. pro všechny? Podaří se šetřit na důchod a na něco málo do začátků dětem( třeba stavební spoření?).A chceš, aby Tvoje nadané děti z finančních důvodů nemohly studovat nebo musely odejít z domova v 18 jen proto, že doma byli jak sardinky? Zrovna toto by mě bylo velmi líto, jako mámě i jako dceři.
@alli_li chtěla jsem napsat jdete do toho, ale když jsi zmínila věk manžela, tak bych do toho nesla…důvody sepsala @Burj Chalifa výše…
Je hezké mít tři děti, ale ne za každou cenu ![]()
Ahojky vsem,
Nevim porad kam to tema zaradit
Ale otazka zni jasne dle nadpisu : Co u Vas rozhodlo mit treti ditko?
Jak ho prijali uz zajety sourozenci? Rodina? Vy?
Po vcerejsim rozhovoru s manzelem jsem zacla laskovat s myslenkou tretiho miminka. Ale porad je ve me plno otazek a pochybnosti.
Prvni rade jde o to, jestli vubec mame po nej mit kde misto - ted jsme ve 3+1 byli by teda v 1 pokojiku. Urcite az budou vetsi bude jim to vadit. I kdyz znam rodinu kde maji 4 deti v 3+1 a vsichni jsou spokojeny
Dalsi premyslim jak by ho prijali decka - ted mame 2 holku/kluka od sebe 15 mesicu takze jsou hodne partaci a ja se bojim, ze tenhle 3ti by byl pro ne vetrelec a prekazel by jim.
Dal co me napada je rodina - vsichni nam uz rikaji at neblbneme, ze 2 bohate staci - tak bych se bala jestli by vubec to treti meli radi, tak jako ted ty nase 2.
Jinak financne si myslim, ze bysme to utahli, prijmy mame prumerne - ted teda pocitam jen ten manzeluv - az bych chodila i ja do prace prijem rodiny se zvysi. Takze by se detem dalo platit i mimoskolni aktivity.
Narozene miminko prece jen potrebuje minimum - obleceni bysme meli, hracky taky, postylku 3ti mame
ATakze tyhle prvotni vydaje by se omezili jen na kocarek.
Samozrejme, ze me to ted tak trochu tahne do prace, ale vim ze az se zas zapojim do denno denniho pracovniho zivota odejit z nej uz chtit nebudu a tudiz moznost na to treti uz nebude. Jenze kdyz ted zustanu se tretim doma vypadla bych z prace na dalsi 3 roky (takze celkem 6 let co bych byla zena v domacnosti) coz uz mi prijde strasn dlouha dobe bez praxe.
Takze budu rada za vsechny vase nazory/postrehy at si vse ujasnim a popemyslim.
S rodinou tohle resit nemuzu ty mi reknou at neblbnu. Manzel 3ti chce - ma pocit ze ten cas, kdy nase deti byli uplny malinky miminka, utekl mezi prsty (podotykam ze se o ne staral a pecoval ale ty deti opravdu rychle vyrostly
)